Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skani puošmena – meduolinis namelis. Receptas, įkvėpimai ir statybų instrukcija

Artėjant Kalėdoms namai pasidabina įvairiausiomis puošmenomis, tačiau viena mieliausių, šilčiausių, o ir skaniausių – savomis rankomis iškeptas ir pastatytas meduolinis namelis! Dalinamės receptu ir instrukcijomis, pagal kuriuos šį šventinį gardumyną gamina kulinarinės studijos „Du Mėnuliai“ įkūrėja Neringa Glebovė.
Kalėdinis meduolinis namelis
Kalėdinis meduolinis namelis / Vida Press nuotr.

Pagal receptą, kuriuo dalijasi N.Glebovė, iškeptas kalėdinis namelis gali stovėti ilgai – kad ir 1–2 mėnesius, skoninės jo savybės nesuprastės. Žinoma, tinkamiausia jam kambario temperatūra, svarbu, kad aplinka būtų sausa. Jei namelis laikomas atviras, ne po gaubtu ar kaip kitaip apsaugotas, tada jam verčiau stovėti ne ilgiau kaip porą savaičių.

Vida Press nuotr./Kalėdinis meduolinis namelis
Vida Press nuotr./Kalėdinis meduolinis namelis

Ingredientai (1 nameliui ir dar liks šiek tiek tešlos keliems sausainiams):

tešlai:

  • 250 g kvietinių miltų (gali būti ir viso grūdo);
  • 10 g kepimo miltelių;
  • 140 g natūralaus medaus (tinka ir švelnaus, ir ryškaus skonio);
  • 5 g malto cinamono;
  • 3 g malto imbiero;
  • 2 g maltų gvazdikėlių (jei nerasite pirkti ir gvazdikėlius malsite patys, darykite tą, pvz., kavamale, nes turi būti sumalta itin smulkiai);
  • 60 g cukraus (jei norite, galite naudoti ir rudąjį);
  • 50 g sviesto;
  • 1 kiaušinis.

glajui, skirtam dekoravimui:

  • 1 kiaušinio baltymas;
  • 170–180 g cukraus pudros, persijotos, kad glajus būtų glotnus;
  • 3 lašai citrinos sulčių (nebūtinai).

glajui, skirtam statymui:

  • 1 kiaušinio baltymas;
  • 200–220 g cukraus pudros, persijotos, kad glajus būtų glotnus;
  • 3 lašai citrinos sulčių (nebūtinai).

Gaminame tešlą:

1. Į didelį dubenį persijokite visus sausuosius produktus, išmaišykite.

2. Puode ant nedidelės kaitros pakaitinkite sviestą, medų ir cukrų, kad viskas ištirptų ir susijungtų į vieną masę. Kaitindami pamaišykite, tačiau neleiskite labai stipriai burbuliuoti ir užvirti.

3. Skystąjį mišinį supilkite į dubenį su sausaisiais produktais, patikrinkite, ar nėra labai karšta, ir kai tik jau įmanoma, pradėkite minkyti. Beminkant įmuškite kiaušinį ir išminkykite. Tešla gali atrodyti labai minkšta ir lipni, neišsigąskite, tai natūralu. Nepasiduokite pagundai papildomai berti miltų.

4. Išminkytą tešlą dėkite į dubenį, apdenkite maistine plėvele ir leiskite pailsėti 30–60 min. (tam tinka ir kambario temperatūra, ir šaldytuvas, ypač, jei kepsite vėliau ar net kitą dieną).

5. Pailsėjusią tešlą imkite dalimis ir ant miltuoto paviršiaus kočiokite ją iki 3 mm storio lakštų. Iš šios tešlos pjaustome namelio detales.

Vida Press nuotr./Meduolių tešla
Vida Press nuotr./Meduolių tešla

Išpjaustome detales:

1. Ant tvirtesnio popieriaus nusipieškite meduolinio namelio detales, jų trafaretų galite apsčiai rasti ir internete. Jums reikės 7 detalių:

  • 1 namelio pagrindo (apvalaus ar kvadratinio, kaip norite);
  • 2 identiškos formos namelio šonų;
  • 2 identiškų detalių namelio priekinei ir galinei sienoms. Priekinėje dalyje galima išpjaustinėti langus, dureles. Dureles galima iškepti atskirai ir tada jas įstatyti. Pjaustymui tinka ir aštrus peiliukas, ir patinkančių formų sausainių formelės;
  • 2 identiškos formos šlaitinio stogo detalių.

Pastaba: namelį galite kepti ir pagal jūsų jau išbandytą meduolinės tešlos receptą, tačiau a) ją turi būti galima gana plonai iškočioti, b) iškepusi turi būti gana kieta, tvirta; c) kepama nesipūsti.

Kepame detales:

1. Išpjaustytas namelio dalis dėkite ant kepimo popieriumi išklotų skardų ir kepkite 10–15 min. iki 175–180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje (režimas viršus–apačia, be ventiliatoriaus).

2. Iškepusi tešla bus pakankamai minkšta, tad geriau leisti detalėms porą minučių pabūti skardoje, o jei imate iškart, darykite tą atsargiai, kad nesulaužytumėt, kitaip nesugadintumėt.

3. Namelį statykite iš visiškai atvėsusių detalių (galite jas iškepti vakare ir statyti ryte ir pan.), nes glajus nuo šiltų detalių bėgs.

Gaminame glajų:

1. Nuplaukite kiaušinį. Atskirkite baltymą nuo trynio (taip, kad trynio visai nepatektų į baltymą) ir supilkite baltymą į elektrinio plaktuvo indą. Indas turi būti sausutėlis ir be riebalų (galite įlašinti kelis lašus citrinos ir išvalyti indą popierinio rankšluosčio gabalėliu).

2. Įjunkite plakiklį vidutine eiga, plakite, kol baltymas suputos, o tada po šaukštą plakdami berkite cukraus pudrą – nesuberkite jos visos vienu kartu. Plakame ir žiūrime, kokios konsistencijos glajus išeina – jei baltymas didesnis, tada pudros gali reikėti kiek daugiau.

3. Dekoravimui mums reikės skystesnio, o detalių sulipdymui tirštesnio glajaus (todėl ir baltymo/cukraus pudros proporcijos pateiktos skirtingos), tačiau abu glajus galima pagaminti ir vienu ypu: tiesiog išplakus glajų, dalį skystesnio galima atsidėti (supilame į konditerinį maišelį), o likutį pasigaminti tirštesnį – tokį, kuris taptų savotišku „cementu“.

4. Jei norime spalvoto glajaus, beplakant baltymą galima įlašinti kelis lašus maistinių dažų – sausų arba gelinio pagrindo (ne skystų).

Vida Press nuotr./Kalėdinis meduolinis namelis
Vida Press nuotr./Kalėdinis meduolinis namelis

Dekoruojame ir statome namelį:

1. Pirmiausia skystuoju glajumi kaip tik patinka dekoruojame visas detales. Piešiniai gali būti minimalistiniai, galite piešti ir gausiai. Neringa sako, kad geriausiai atsipalaiduoti ir piešti taip, kaip pati ranka piešia... Glajus paprastai išdžiūsta per 1–1,5 val., o jei jo sluoksnis storesnis, gali užtrukti ir iki 2,5–3 val.

2. Dabar pradedame statybas. Pirmiausia imame pagrindą ir namelio nugarą, konditeriniu maišeliu braukiame per visą nugaros apačią liniją glajaus ir statome detalę ant pagrindo. Braukiame glajumi vienos šoninės sienos kraštą ir jos apačią, tvirtiname šoną prie nugaros detalės ir pagrindo (gauname nugaros-šono kampą). Jei glajus geras, šios detalės jau turi išstovėti. Imame antrąją šoninę sieną ir patepdami jos kraštą bei apačią vėl klijuojame prie pagrindo ir nugaros. Patepame pastatytų šoninių sienų antruosius kraštus, imame priekio detalę, patepame jos apačią glajumi ir klijuojame prie šoninių sienų bei pagrindo. Jei kur nors buvo koks nors nelygumas, viską pataisys glajus, tad nebijokite prireikus dėti storesnio jo sluoksnio.

Vida Press nuotr./Kalėdinis meduolinis namelis
Vida Press nuotr./Kalėdinis meduolinis namelis

3. Dabar metas statyti stogą. Apibraukiame pastatyto namo viršų glajumi, suformuodami šlaitinį stogą dedame abi stogo dalis, pataisome taip, kad stogas stovėtų tvirtai, neslinktų. Jei jis čiuožia žemyn, prilaikome, kol kiek apdžius. Padekoruojame stogo viršūnėlę, jei norime, ir šonus. Galime įtaisyti dureles, papuošti pagrindą.

4. Leidžiame nameliui kambario temperatūroje sudžiūti, o tai užtruks mažiausiai 1,5 val. (o saugiausia palikti džiūti per naktį). Namelis pagamintas – galima supakuoti ir dovanoti, galima juo dekoruoti namus. Meduolinis namelis bus tvirtas, tačiau, žinoma, nereikia su juo elgtis itin neatsargiai, kad nesuskiltų, nesutrupėtų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius