Ingredientai:
sausainiams:
- 280 g miltų;
- 40 viso grūdo kvietinių miltų (jei tokių neturite, keiskite paprastais kvietiniais);
- 1,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 1 arbat. šaukšt. sodos;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 0,5 arbat. šaukšt. rūkytos paprikos miltelių;
- 230 g sviesto, kambario temperatūros;
- 300 g žemės riešutų sviesto (tinka ir glotnus, ir traškus);
- 135 g šviesaus rudojo cukraus;
- 150 g cukraus;
- 2 dideli kiaušiniai, kambario temperatūros;
- 2 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto.
viršui:
- 1 arbat. šaukšt. rudojo nerafinuoto cukraus;
- 1 arbat. šaukšt. cukraus;
- 2,5 arbat. šaukšt. rūkytos paprikos miltelių;
- 1,5 arbat. šaukšt. kokybiškos druskos dribsnių, pavyzdžiui, Maldono.
Gaminimas:
1. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, sausainiams skirtą druską ir rūkytą papriką.
2. Kitame dubenyje mediniu šaukštu ar naudodami elektrinį plaktuvą išsukite sviestą, riešutų sviestą ir cukrų iki lengvos purios masės. Po vieną į šią masę įmuškite kiaušinius, supilkite vanilės ekstraktą.
3. Suberkite sausųjų ingredientų mišinį į sviesto ir kiaušinių masę ir išmaišykite. Būkite atidūs ir stebėkite, kad neliktų sausų miltų.
4. Gautą masę sudėkite į dubenį, uždenkite ir dėkite į šaldytuvą mažiausiai 24 valandoms, daugiausiai 3 dienoms.
5. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Dvi dideles kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi ar silikoniniais kilimėliais.
6. Mažame dubenėlyje sumaišykite visus viršui skirtus ingredientus.
7. Kabinkite iš šaldytuvo ištrauktą tešlą paprastu ar, dar geriau, ledams skirtu šaukštu, kiekvieną gabaliuką apvoliokite prieskonių-cukraus mišinyje ir dėkite kauburėlius ant skardos palikdami nemažus tarpus.
8. Kepkite sausainius 12–13 min, kol taps auksiškai rusvi, jei kepate iškart dvi skardas, kepimui įpusėjus nepamirškite jų sukeisti vietomis. Iškepus sausainiams išimkite skardas iš orkaitės ir iškart kiekvieną jų kiek spustelkite mentele, kad gražiai susiplotų – taip bus gražesni ir skanesni valgyti.