Dabar populiaru
Publikuota: 2019 rugpjūčio 22d. 15:00

Pasaulinės švediškų kukulių dienos proga V.Radzevičius pasidalino originaliais receptais

Vytaras Radzevičius ir pagal jo receptus gaminti patiekalai su kukuliais
Organizatorių nuotr. / Vytaras Radzevičius ir pagal jo receptus gaminti patiekalai su kukuliais

Šią savaitę visame pasaulyje minima tarptautinė švediškų kukulių diena. Jokia paslaptis, jog šis patiekalas jau keletą metų populiarus ir Lietuvoje. Kita vertus, tie, kam neteko ragauti švediškų kukulių, gali nesunkiai įsivaizduoti, koks tai patiekalas, mat kukulius bei kukuliukus ruošė ir teberuošia dažna mama ar močiutė.

Kaip rašoma IKEA pranešime žiniasklaidai, švediški kukuliai yra populiariausias parduotuvėje veikiančio restorano patiekalas, kurio per šešerius veiklos Lietuvoje metus suvalgyta daugiau nei 13,6 mln. vienetų.

Organizatorių nuotr. /Vytaras Radzevičius ir Danuta Kairienė
Organizatorių nuotr. /Vytaras Radzevičius ir Danuta Kairienė

„Maltos mėsos kukuliai yra itin universalus patiekalas, kurio atitikmenų rasime daugelyje kultūrų visame pasaulyje. Turkai turi maltos mėsos patiekalą, vadinamą kofte, danų kukuliai vadinami frikadelėmis, Italijoje – polpette, o Lietuvoje valgome kotletus. Tuo tarpu švedai mėsos kukulius valgo su bulvių koše, bruknių džemu ir kreminiu padažu. Būtent taip jie patiekiami ir mūsų restorano lankytojams“, – atkleidė parduotuvės maisto padalinio vadovė Danuta Kairienė.

Receptas pagal B.Obamos mėgstamą patiekalą

Švediškų kukulių dienos proga, kuri minima rugpjūčio 23-iąją, žurnalistas, keliautojas ir kulinaras Vytaras Radzevičius sukūrė porą kukulių patiekalų receptų, skirtų visai šeimai – tai naminė sriuba ir egzotiškų kelionių įkvėpti kukuliai su ryžių garnyru.

Pirmas dalykas, kuris man šauna į galvą pagalvojus apie mėsos kukulius – mamos virta frikadelių sriuba.

„Idėjas receptams padiktavo patys kukuliai – mėsos gaminukai, populiarūs įvairiose virtuvėse. Pirmas dalykas, kuris man šauna į galvą pagalvojus apie mėsos kukulius – mamos virta frikadelių sriuba. Kai žaisdavau kieme žiemą ar vasarą – frikadelių sriubos pietums visada parbėgdavau namo laiku ir dar draugų atsivesdavau”, – prisimena V.Radzevičius.

Organizatorių nuotr. /Vytaras Radzevičius
Organizatorių nuotr. /Vytaras Radzevičius

Tuo tarpu keliautojo sukurtas patiekalas – kukuliai su indonezietiškais ryžiais „nasi goreng“ – įkvėpti jo viešnagės Indonezijoje.

„Keliaudamas po Indoneziją, pastebėjau, kad ten bene populiariausias patiekalas yra „bakso“. Taip vadinami mėsos kukuliai pateikiami su įvairiais padažais ir garnyrais. Indonezijoje paplitę „bakso“ į šią šalį atkeliavo iš Europos ir tam daugiausiai įtakos turėjo Nyderlandų, kurių kolonija šios salos ilgą laiką buvo, virtuvė. Šį patiekalą pasauliniu mastu išgarsino ir JAV prezidentas Barackas Obama. Paauglystėje kelis metus gyvenęs Indonezijoje ir vėliau į šią šalį grįžęs jau kaip JAV prezidentas, jis vėl paragavo „bakso“, o dabar visos valgyklos Džakartoje skelbia, kad tai įvyko būtent pas juos“, – juokiasi V.Radzevičius.

Organizatorių nuotr. /Vytaro Radzevičiaus švediškų kukulių interpretacijų pristatymas
Organizatorių nuotr. /Vytaro Radzevičiaus švediškų kukulių interpretacijų pristatymas

Įprastai su „bakso“ kukuliais valgomas aštrus „Sambal“ padažas – Indonezijoje privalomas atributas ant kiekvieno stalo. Kadangi ingredientų jam paruošti mūsų šalyje rasti ne taip lengva, V.Radzevičius su pagalbininkais sukūrė švedišką padažo versiją – indonezietiški kukuliai pateikiami su bruknių džemu ir čili padažu.

Organizatorių nuotr. /Vytaro Radzevičiaus švediškų kukulių interpretacijų pristatymas
Organizatorių nuotr. /Vytaro Radzevičiaus švediškų kukulių interpretacijų pristatymas

Kukulių sriuba

Ingredientai (4 asm.):

  • 1 l vištienos sultinio;
  • 20 šaldytų ar namie pasigamintų kukulių (galite rinktis mėsos, vištienos, žuvies ar vegetariškus);
  • 100 g nevirtų baltųjų pupelių;
  • 1 vidutinio dydžio morkos;
  • 2 didelių bulvių;
  • 2 svogūnų;
  • 6 skiltelių česnako;
  • 25 g (1 šaukštelio) sviesto;
  • druskos ir pipirų pagal skonį;
  • krapų ir petražolių pagal skonį;
  • 4 laurų lapelių.

Gaminimas:

1. Užvirinę mėsos sultinį, į jį dėkite išmirkytas pupeles, kubeliais pjaustytas morkas ir bulves, nuluptą svogūno galvą. Virkite, kol daržovės išvirs.

2. Kitą svogūno galvą ir česnakus smulkiai supjaustykite ir pakepkite ant sviesto keptuvėje, kol daržovės įgaus auksinę spalvą.

3. Į sriubą sudėkite mėsos kukulius ir kepintus svogūnus bei česnakus.

4. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais.

5. Supilstę sriubą į lėkštes, norintiems įberkite smulkiai pjaustytų krapų ir petražolių.

Organizatorių nuotr. /Kukulių sriuba
Organizatorių nuotr. /Kukulių sriuba

Egzotiški kukuliai su ryžių garnyru ir padažu

4 porcijoms Jums reikės:

  • 40 šaldytų ar namie pasigamintų kukulių (galite rinktis mėsos, vištienos, žuvies ar vegetariškus).

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 225 laipsnių karščio ir į kepimo skardą sudėtus neatitirpintus kukulius šildykite 15 min.

Egzotiškas ryžių garnyras „Nasi Goreng“

Ingredientai:

  • 5 valg. šaukšt. rapsų aliejaus;
  • 600 g virtų šaltų ryžių (200 g nevirtų);
  • 1–2 šaukštų sojų padažo;
  • 5 mėlynųjų svogūnų;
  • 3 česnako skiltelių;
  • 3–5 aitriųjų paprikų;
  • ½ šaukšto krevečių pastos (galima ir nedėti);
  • keptų svogūnų.

Paruošimas:

1. Iš aitriųjų paprikų išimkite sėklytes. Smulkiai supjaustykite aitriąsias paprikas, svogūnus, česnakus ir maišydami kepkite keptuvėje ant įkaitinto aliejaus, kol daržovės suminkštės.

2. Į tą pačią keptuvę sudėkite virtus ryžius, įpilkite sojų padažo. Kepkite maišydami, kol ryžiai sušils.

Bruknių ir aitriųjų paprikų padažas

Ingredientai:

  • 5 valg. šaukšt. bruknių džemo;
  • 5 valg. šaukšt. aštrus padažo su aitriosiomis paprikomis ir pomidorais „Pang Gang“ (arba galite sumaišyti pomidorų padažą su aitriųjų paprikų milteliais).

Gaminimas:

Bruknių džemą sumaišykite su aštriu padažu. Proporcijas galima reguliuoti pagal skonį ir aštrumo poreikį.

Švelnus rožinis padažas (vaikams)

Ingredientai:

  • 200 g grietinėlės;
  • 2 valg. šaukšt. pomidorų pastos;
  • druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimas:

Užvirinkite grietinėlę. Į ją dėkite pomidorų pastą, druską ir pipirus. Maišykite, kol pomidorų pasta ištirps ir padažas įgaus vienodą spalvą.

Patiekalo pateikimas: į lėkštę dėkite 10 kukulių, ryžių garnyrą ir padažą. Ryžius apibarstykite keptais svogūnais.

Organizatorių nuotr. /Egzotiški kukuliai su ryžių garnyru ir padažu
Organizatorių nuotr. /Egzotiški kukuliai su ryžių garnyru ir padažu

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiški patarimai

Skanumėlis
Gerumu dalintis gera

Video

01:02
01:19
00:44
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką