-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio skoniai: „empanados“ su vištiena ir špinatais

Kelionės – nuostabi patirtis. Iš Prancūzijos į namus parsivežame saldų prisiminimą apie „panna cotta“, Italijoje atrandame tikruosius tobulus makaronus, o po apsilankymo Belgijoje savaitgalio pusryčių neįsivaizduojame be storų vaflių. Jei kada nors lankėtės Ispanijoje, Portugalijoje ar kitose Pietų Europos šalyse, tikriausiai ragavote „empanadų“ – gardžių kimštinių pyragėlių su įvairiausiais įdarais. Tai dar vienas patiekalas, kurio paragavus, norisi išmokti pagaminti jį savo rankomis: džiuginti save, namiškius ir draugus.
Empanados su vištiena ir špinatais
Empanados su vištiena ir špinatais / Astos Černės nuotr.

Šių kimštinių pyragėlių kilmės vieta laikomos dvi šalys – Portugalija ir Ispanija. Jeigu konkrečiai – Galisijos regionas, esantis šiaurės vakarų Ispanijoje, kuriame periodiškai vyksta  empanadų festivalis. Sakoma, kad šiose šalyse empanados buvo gaminamos dar viduramžiais. Jų receptas – empanadų su jūrų gėrybių įdaru – buvo publikuotas 1520 m. išleistoje katalonų kulinarinėje knygoje. Kartais galima sutikti prielaidą, kad empanados – tai modifikuotas Indijos samosų variantas. Iš tiesų daugelis tokio tipo pyragėlių turi bendras šaknis, kuriomis galima laikyti Indiją ir Artimuosius Rytus.

Šiandien empanados plačiai žinomos ir gaminamos didelėje Pietų Europos dalyje, taip pat Lotynų Amerikos šalyse ir Pietryčių Azijoje, Filipinuose, Indonezijoje. Žodis empanar, išvertus iš ispanų kalbos, reiškia „įvynioti į tešlą“.

Pats empanadų ruošimo principas labai paprastas: paruoštu norimu įdaru pripildoma tešla. Paprastai šaukštas įdaro dedamas ant iškočioto tešlos apskritimo, jis perlenkiamas per pusę į pusmėnulio formą, o kraštai suspaudžiami arba užvyniojami. Vis tik pačioje Galisijoje ir Portugalijoje empanados dažnai ruošiamos ne kaip maži pyragėliai, o kaip didelis pyragas, kuris vėliau supjaustomas gabalėliais ir patiekiamas. Paprastai šiose šalyse ruošiamų pyragėlių įdarą sudaro tunas, sardinės, čorisas, kartais – kiauliena ar menkė. Be mėsos ar žuvies, įdarui neretai naudojami trinti pomidorai, česnakai, svogūnai. Tradicinės empanados gali būti verdamos alyvuogių aliejuje arba kepamos orkaitėje.

Skirtingose šalyse ar net skirtinguose regionuose ruošiamos empanados šiek tiek skiriasi tiek pavadinimu, tiek sudedamosiomis dalimis, tiek patiekimu. Pavyzdžiui, Argentinoje šie kimštiniai pyragėliai dažnai patiekiami kaip užkandis vakarėlių ar festivalių metu. Dažniausiai tešlai ruošti naudojami kvietiniai miltai, o įdaras paprastai ruošiamas iš vištienos ar jautienos, gardinamas kuminu, saldžiosiomis paprikomis, svogūnais, žaliosiomis alyvuogėmis, kietai virtais kiaušiniais, kartais net bulvėmis. Empanados  kepamos arba verdamos karštuose riebaluose.

Na, o Brazilijoje empanados vadinamos pastel. Labai panašios į tradicines empanadas, tačiau šios ruošiamos iš šiek tiek trapesnės tešlos. Dažniausiai jos verdamos karštuose riebaluose. Namuose ruošiamos braziliškos empanados būna vos kelių centimetrų dydžio, formuojamos kaip pusmėnuliukai. O parduotuvėse ir kavinėse pardavinėjami šie kimštiniai pyragėliai yra kur kas didesni, nors taip pat brazilų valgomos kaip užkandis. Pastel įdarui dažnai naudojama mocarela, vištiena, jautiena, kiauliena, pica, krevetės. Taip pat ruošiamos ir saldžiosios pastel, kurios įdaromos, pavyzdžiui, brigadeiro saldainių mase.

Čilėje empanados gali būti įdaromos įvairiausiais įdarais, tačiau išskiriami trys patys populiariausieji. Pirmasis – su jautiena, svogūnais, razinomis, juodosiomis alyvuogėmis ir kietai virtais kiaušiniais. Antrasis – su jūrų gėrybėmis. Trečiasis – su įvairiais sūriais.

Štai Meksikoje šie kimštiniai pyragėliai neretai patiekiami kaip saldūs pusryčiai – dažniausiai jiems naudojami įvairūs saldūs įdarai (pvz.: moliūgai, saldžiosios bulvės, džemai, kremai ar įvairių vaisių įdarai).

Šalių, kurios galėtų pasigirti unikaliomis savo empanadomis su skirtingais įdarais bei gaminimo ir patiekimo formomis, iš tiesų yra labai daug: Bolivija, Kolumbija, Kosta Rika, Kuba, Maldyvai, Indonezija, Jamaika, Meksika, Peru, Filipinai, Jungtinės Valstijos ir kt. Keliaudami po platųjį pasaulį, galite paragauti itin daug rūšių ir skonių – skirtingų, tačiau kažkuo panašių – empanadų. Arba galite degustuoti ir savo namuose, vis išbandydamos naujus įdarus, naujus skonius, neragautus derinius. Galiausiai tai yra patiekalas, kurio recepto tikrai nereikia sekti aklai. Improvizuokite, žaiskite ir atraskite skaniausias savo empanadas!

„Empanados“ su vištiena ir špinatais
Receptas: „Empanados“ su vištiena ir špinatais
15 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.6 / 53
Receptas
Ingredientai
Miltai: 525.00 g
Cukrus: 1.00 valg. š.
Druska: 3.00 arbat. š. (2 arbat. š. – tešlai ir 1 arbat. š. – įdarui)
Sviestas: 170.00 g (šaltas)
Vanduo: 125.00 ml (125–250 ml ledinio vandens)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (po kiaušinį tešlai ir aptepti)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (įdarui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (įdarui)
Vištienos krūtinėlė: 400.00 g (įdarui)
Pievagrybiai: 200.00 g (įdarui)
Špinatai: 90.00 g (įdarui)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (smulkinta, džiovinta – įdarui)
Juodieji pipirai: 15.00 g (1 ½ arbat. š. maltų – įdarui)
Kaip gaminti
  1. PARUOŠKITE TEŠLĄ. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir druską. Sudėkite kubeliais pjaustytą šaltą sviestą. Smulkinkite tešlą tarp pirštų tol, kol neliks sausų miltų ir gausite nemažus trupinius. Įmuškite kiaušinį ir sumaišykite. Supilkite ketvirtį puodelio vandens ir išmaišykite. Toliau pilkite vandenį palaipsniui, po ketvirtį puodelio, kol galėsite išminkyti vientisą, elastingą ir minkštą tešlą. Viso ingredientų sąraše nurodyto vandens kiekio gali neprireikti.
  2. Išminkytą tešlą perkelkite ant lygaus, švaraus, miltais pabarstyto paviršiaus. Padalyite tešlą į dvi dalis. Iš jos suformuokite apvalius kamuoliukus ir šiek tiek suplokite. Suvyniokite į maistinę plėlevę ir mažiausiai 2 val. dėkite į šaldytuvą.
  3. PARUOŠKITE ĮDARĄ. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Suberkite nedideliais gabalėliais kapotą svogūną ir kepkite, kol suminkštės – apie 2–3 minutes.
  4. Kol svogūnai kepa, supjaustykite vištos krūtinėlę mažais kubeliais. Tuomet suberkite į keptuvę ir apkepkite iš visų pusių, kol gražiai apskrus. Suberkite griežinėliais pjaustytus pievagrybius, šviežius špinatų lapelius ir sumaišykite. Pagardinkite džiovintų aitriųjų paprikų milteliais, druska ir juodaisiais pipirais. Kepkite, kol pievarybiai ir špinatai suminkštės. Nuimkite nuo ugnies ir atidėkite į šalį, atvėsinkite.
  5. PARUOŠKITE EMPANADAS. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Dvi kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.
  6. Išimkite iš šaldytuvo pirmąją tešlos dalį ir iškočiokite tešlą į maždaug 45 cm skersmens ploną apvalų tešlos lakštą. Su dubenėliu, kibirėliu ar kitu apvaliu indu išspauskite maždaug 11–12 cm skersmens apskritimus ir perkelkite juos ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų. Iš vienos dalies tešlos turėtumėte gauti apie 15 tokių apskritimų. Tą patį pakartokite su antrąja tešlos dalimi.
  7. Kai visi tešlos apskritimai bus sudėlioti kepimo skardose, užpildykite juos įdaru. Imkite po valgomąjį šaukštą įdaro (stenkitės, kad nebūtų labai daug sulčių) ir dėkite jį į apskritimo centrą taip, kad iš kraštų liktų bent po 1 cm švarios tešlos. Būkite atsargūs ir nedėkite per daug įdaro ant tešlos apskritimų, nes tešla yra gana plona ir gali suplyšti. Tokiu atveju iškepusios empanados nebus tokios gražios.
    Astos Černės nuotr./Empanados su vištiena ir špinatais
    Astos Černės nuotr. / Empanados su vištiena ir špinatais
  8. Perlenkite tešlą per pusę į pusmėnulio formą. Kraštelius užspauskite šakute. Jeigu norite, galite kraštelius ne užspausti šakute, tačiau susukti kaip virtinukų.
    Astos Černės nuotr./Empanados su vištiena ir špinatais
    Astos Černės nuotr. / Empanados su vištiena ir špinatais
  9. Kai paruošite visas empanadas, išplakite kiaušinį. Patepkite juo pyragėlių paviršių. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 min., kol jų paviršius taps gražios aukso spalvos.
  10. Išimkite iš orkaitės ir patiekite karštas. Taip pat galite atvėsinti iki kambario temperatūros ar net patiekti kaip šaltą užkandį. Skanaus!
Suskleisti

Empanadas ruošė, ragavo ir aprašė Asta Černė


DĖMESIO! Kviečiame dalyvauti RECEPTŲ KONKURSE „Šventinis patiekalas, kuriuo didžiuojasi mūsų šeima“ ir laimėti puikių prizų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius