Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulis lėkštėje: improvizacija meksikietiškos klasikos tema – troškinys „Chilli con carne“

Meksikos virtuvė man labai primena amžiną fiestą, nes labai daug patiekalų yra puikūs bet kokio vakarėlio palydovai. Tik pagalvokit – „tacos“, „quasadilla“, „nachos“, „tortilla“ ir dar daugybė kitų, kurie vien tik pavadinimais kviečia linksmai praleisti laiką. Tačiau yra dar vienas patiekalas, kurio pavadinimas pirmiausiai ir šauna į galvą išgirdus žodžius „Meksikos virtuvė“, žinoma, tai troškinys „chilli con carne“.
Meksikietiškas troškinys „Chilli con carne“
Meksikietiškas troškinys „Chilli con carne“ / Tinklaraštininkų nuotr.

Dar 1529 m. vienas pranciškonų vienuolis aprašė troškinius, pagardintus aitriosiomis paprikomis, kuriuos, pasak jo turėtų šaltinių, gamindavo actekų sostinėje Tenočtitlane (dabartiniame Meksiko mieste). Mėsos naudojimas šiuose troškiniuose atsirado kartu su Ispanų kolonistais.

„Chilli con carne“ pažodžiui išvertus iš ispanų kalbos reiškia „aitrieji pipirai ir mėsa“. Kaip patiekalas, šis troškinys buvo aprašytas 1857 metais knygoje apie Meksikos-Amerikos karą. Karo metu mėsą, pipirus ir prieskonius sudžiovindavo kartu į kubelius, o vėliau virdavo laikinose karinėse stovyklose.

Mūsų artimų draugų rate yra vienas jau, ko gero, dvidešimt metų skaičiuojantis receptas, kurį mes vadiname „čiliuku“. Jis šiek tiek skiriasi nuo originalo, tačiau prigijo tiesiog puikiai.

Ingredientai:

  • 800 g maltos jautienos;
  • 2 svogūnai;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 3 skardinės skirtingų konservuotų pupelių;
  • 800 g konservuotų pomidorų (be odelių);
  • 4 vidutinės saldžiosios paprikos;
  • 100 g kietojo sūrio;
  • aitriųjų paprikų (kiekį reguliuokite pagal savo aštrumo pomėgį).

Gaminimas:

1. Smulkiai supjaustome svogūnus, juos pakepiname keptuvėje, kol suminkštės, o tada sudedame česnaką ir faršą. Kepant mentele faršą smulkinkite, kad nesušoktų gabalais, bet taptų birus. Pagardiname druska, pipirais, čiobreliais, raudonėliu.

2. Visą apkepintą mišinį iš keptuvės suverčiame į puodą. Į tą patį puodą sudedame nedideliais kubeliais supjaustytas paprikas, pupeles, susmulkintus pomidorus ir statome ant nedidelės kaitros. Kai užvirs, įdedame nepjaustytą (būtinai!) aitriąją papriką – tokiu būdu ji atiduos savo aromatą, bet ne aštrumą. O jei norite aštriai, tuomet pagal savo skonį dėkite smulkintų aitriųjų paprikų. Troškiname apie 30 minučių ant nedidelės kaitros. Paragaujame ir prireikus dedame druskos ar kitų prieskonių. Štai ir viskas!

3. Prieš valgant šį troškinį puikiai tinka apiberti kietuoju sūriu ir patiekti su pakepintu prancūzišku batonu (bagete).

Esame šeimyninis duetas, mėgstantis keliones, o jų metu ir išmėginti vietinę įvairių šalių virtuvę. Kelionėms sustojus, nusprendėme keliauti per pasaulį savo virtuvėje. Taip gimė mūsų rubrika #pasaulislėkštėje. Taigi, ieškome įvairių šalių patiekalų, kurie turi savo atsiradimo istoriją, o galbūt yra tradiciniai kurioje nors šalyje ar tiesiog populiarūs ir gerai žinomi visame pasaulyje. Juos gaminame, ragaujame ir žinoma dalijamės su jumis. Sekite mūsų skanias keliones Instagram paskyroje _gurmane_

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius