Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paslapčių apgaubta majonezo istorija ir naminis jo receptas

Ar žinote, kaip atsirado majonezas? Manoma, kad jis buvo sukurtas visiškai atsitiktinai, kaip gimsta daugelis genialių dalykų. Tik visiškai nesutariame dėl jo atsiradimo geografijos, ir čia ginčijasi prancūzai su anglais, o visoje šioje istorijoje dar galima rasti ir Ispanijos dalyvavimą.
Majonezas
Majonezas / 123RF.com nuotr.

Iš tiesų apie jo atsiradimą sklando legendos. Tačiau visos jos susijusios su neramia XVIII a. istorija, kuomet vyko karai dėl naujų teritorijų.

Sakoma, kad 1757 m. vyko kova dėl Ispanijos salos Menorkos, esančios Viduržemio jūroje. Salą buvo užėmę prancūzai, tačiau jos labai norėjosi ir anglams. Anglai apgulė salos sostinėje Majone įsikūrusius prancūzus, o šie labai atkakliai gynėsi. Tačiau anglai buvo aršūs ir nuolat apgriaudavo tvirtovės sienas, kurias reikėjo kažkaip atstatyti, o cemento nebuvo. Išradingi prancūzai tam ėmė naudoti kiaušinių, kurių turėjo apsčiai, baltymus, o likusius trynius reikėjo kažkur panaudoti. Tad dar išradingesnis maršalo Rišeljė virėjas eksperimentuodamas sukūrė padažą iš trynių ir aliejaus, kuris taip visiems patiko, kad buvo pavadintas majonezu miestelio garbei ir netruko išpopuliarėti visame pasaulyje.

Istoriją tyrinėję kulinarai turi savo nuomonę apie majonezo atsiradimą. Tiesa, jos irgi skiriasi.

Štai garsaus prancūzų kulinaro Prospero Montagne (1865–1948 m.) teigimu, majonezo pavadinimas atsirado visai ne nuo miesto Majono, o nuo žodžio „moyeu“, kuris senovės prancūzų kalboje reiškia trynį. O štai 1833 metais Prancūzijoje išleistoje knygoje „Paryžiaus kulinaras“ majonezo pavadinimas kildinamas iš prancūziško žodžio „magnonnaise“, kuris reiškia maišyti.

Jeigu paklaustumėte anglų, jiems labiausiai patiktų XIX a. kulinarijos istoriko Pierre Lacam nuomonė, kad majonezas buvo atrastas gerokai anksčiau - 1459 m. ir ne kur kitur, o Londone. Ir šis genialus atradimas priklauso Annamarie Turcauht, kuri savo virtuvėje tiesiog bandė iš kiaušinių trynių padaryti kremą.

123RF.com nuotr./Majonezas
123RF.com nuotr./Majonezas

Kadangi tiesos mes, ko gero, nesužinosime, belieka pasirinkti tą versiją, kuria labiausiai norisi tikėti. Ir, žinoma, išmėginti naminį majonezo receptą, kad žinotume, kaip atsiranda šis populiarus produktas.

Pasirodo, gaminant majonezą namuose reikia labai daug kantrybės, mat sujungti visas jo sudedamąsias dalis nėra taip paprasta. Kaip jau supratote, pagrindinės jo dalys yra kiaušinių tryniai, aliejus ir actas. Visa kita yra priedai ir pagardai – tai garstyčios, žalumynai ir, žinoma, druska bei pipirai.

Kiaušinių tryniai sumaišomi su actu arba citrinos sultimis, o tada labai lėtai lašinamas aliejus, nuolat sukant kiaušinių trynius, kad viskas taptų vientisa mase. Užbaigus šį atsakingą procesą, dedami pagardai ir vėl gerai išsukama.

Iš pradžių gaminant majonezą buvo naudojamas alyvuogių aliejus, tačiau toks produktas negalėdavo ilgai laikytis, kadangi susisluoksniuodavo. Šiais laikais, ištyrinėjus aliejų sudėtį, paaiškėjo, kodėl taip atsitinka.

Dr. Doc. Dainoros Gruzdienės teigimu, majonezo gamyboje tinka tokie aliejai, kurie turi labai mažai sočiųjų riebalinių rūgščių. Jie dar vadinami salotiniais aliejais. O pasakius paprasčiau, jie tiesiog nestingsta šaldytuve.

Anot pašnekovės, išgauti tokį aliejų galima jį modifikuojant ir sumažinant linolio bei sočiųjų rūgščių kiekį, kas majonezą apsaugo nuo išsisluoksniavimo bei gedimo, jei jis yra laikomas ilgesnį laiką ir suteikia malonų aromatą. Tačiau yra natūralus aliejus, kuriam nereikia jokių modifikacijų, nes jame esantis linoleno ir linolo rūgšties kiekis yra minimalus. Tai rafinuotas rapsų aliejus, kuris neturi nei kvapo, nei skonio, todėl idealiai tinka majonezo gamyboje. Jis naudojamas ir naujai gaminamame „Obelių majoneze“. Tad jeigu norite pasigaminti majonezo namuose, specialistė rekomenduoja naudoti būtent šį aliejų.

Jums reikės:

2 kiaušinių trynių,

1 valg. š. citrinų sulčių,

400 ml rafinuoto rapsų aliejaus,

druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimas:

Visi produktai turi būti kambario temperatūros, kad būtų lengviau pasiekti vienalytę konsistenciją. Kiaušinių trynius išsukite su citrinos sultimis, druska bei pipirais. Po lašelį pilkite aliejų ir nuolat sukite, kad masė sukibtų. Šis procesas yra tikrai ilgas, tad apsišarvuokite kantrybe. Kai gausite vienalytę masę, majonezas bus paruoštas. Jei norite, galite jį pagardinti žolelėmis ar šaukšteliu garstyčių.

Skanių atradimų virtuvėje!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius