Dabar populiaru

Naujausios

Publikuota: 2014 rugsėjo 27d. 11:00

Pataria kulinarė: kurios bulvės labiausiai tiks cepelinams?

Didžkukuliai
Shutterstock nuotr. / Didžkukuliai

Bulviakasis rugsėjo mėnesį pasiekia tikrą piką, o kaipgi lietuviai galėtų išgyventi be bulvių? Nors šioms lietuviškoms daržovėms dietologai laurų vainiko nekabina, esą, šios kaloringos ir krakmolingos, tačiau argi galime taip lengvai joms atsispirti?

Apie bulves, jų rūšis, ypatybes portalui Ji24.lt pasakoja kulinarė, konditerė, knygų autorė, tinklaraščio „Žaidžiame virtuvę“ kūrėja Elžbieta Monkevič. 

Asmeninio archyvo nuotr. /Elžbieta Monkevič
Asmeninio archyvo nuotr. /Elžbieta Monkevič

– Kokių bulvių rūšių būna?

– Bulvės skirstomos į sukrintančias, nesukrintančias (nesuverdančias) ir universalias. Taip pat bulvės būna miltingos arba krakmolingos, bet paprastas vartotojas dažniausiai vadovaujasi tuo, ar bulvė verdama sukrienta ar ne.

– Kokios populiariausios?

– Sunku pasakyti, kokios yra populiariausios – viskas priklauso nuo to, ką žmonės mėgsta. Juk labai dažnai galima išgirsti: „Aš mėgstu bulves geltonas, o aš baltas arba mes valgome tik subyrančias bulves, o mums visai nepatinka, kai iš bulvių lieka košė“. Visų rūšių bulvės yra geros ir vertos būti populiarios, tačiau kiekvienas pasirenka pagal savo skonį ir poreikius.

– Kuo bulvės viena nuo kitos skiriasi?

– Kaip ir teigia pavadinimai: virdamos bulvės gali sukristi ir beveik pavirsti koše; gali laikyti formą; o gali išvirusios laikyti formą, bet pajudinus lengvai sukristi – tokios yra universalios bulvės. Atkreipkite dėmesį – parduotuvėse ant etikečių jau rašoma ir bulvių veislė. Mano mėgstamiausia veislė – „Vineta“. Tai universalios bulvės, baltesnės, skirtos ir kepimui, ir virimui. Iš populiarių nesukrintančių bulvių galima paminėti veislę „Laura“, iš sukrintančių – „Latona“, „VB Aista“. 

– Kokias geriau kepti, kurias virti, o kurios labiausiai tiks cepelinams, kad šie neištižtų?

– Cepelinų mėgėjai neapsiriks, jei pasirinks veisles „Laura“, „Vineta“, „Marabel“. „Laura“ taip pat tinka salotoms, sriubose nepraras formos, „VB Venta“ bulves ir išvirsite, ir iškepsite, o „Vineta“ geriausiai tiks kepti, tarkuoti, taip pat virti, puikiai užtirština sriubas. Rinktis reikėtų tas bulves, kurios yra krakmolingos, kad geriau ta bulvių masė cepelinams sukibtų. Be to, dauguma šeimininkių dar papildomai deda krakmolo.

– Kaip išsirinkti kokybiškas ir skanias?

– Ragauti, jei bulvės patiko – įsidėmėti veislę. O kokybiškos – kaip ir visuomet – atrodo be išorinių pažeidimų, su mažai akučių, lygios, sausos, stangrios, nesuvytusios ir be žalių dėmių.

– Kaip bulves tinkamai laikyti, kad negestų? Su kokiais vaisiais ar daržovėmis geriau nemaišyti?

– Bulvės nemėgsta svogūnų kaimynystės, bet visai gerai sutaria su burokėliais. Namuose bulvių šiukštu nelaikykite polietileniniuose maišeliuose, nes net ir labai trumpai laikomos bulvės juose greitai genda, ypač, jei pasitaikė kokia viena kita drėgnesnė. Geriausia laikykite vėdinamoje talpoje – tiks popierinis maišelis, uždara pintinė. Bulvių negalima laikyti šviesoje – nes jos pažaliuoja, o tai reiškia, kad susidarė nuodinga medžiaga solaninas. Laikykite bulves kambario temperatūroje, aišku, jei kalba eina apie kelis kilogramus, o ne apie kelias dešimtis kilogramų.

Siūlome pasigaminti ir pačių įvairiausių patiekalų iš bulvių. Idėjos jums! 

Receptai
Receptas: Cepelinai su mėsa, pagardinti petražolėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.7 / 35
Kaip gaminti

1. Žalias bulves sutarkuokite, nusunkite. Virtas pasūdykite, įpjaustykite svogūną ir sutrinkite. Jų masę  sumaišykite su žaliomis, suberkite krakmolą ir kruopščiai išminkykite.

2. Mėsą pagardinkite pipirais, smulkintais laurų lapeliais, bazilikais, smulkiai supjaustytu svogūnu, smulkintomis petražolėmis, įmaišykite saujelę bulvių masės. Gerai išmaišykite.

3. Formuokite cepelinus: drėgnomis rankomis paimkite saujelę bulvių tešlos, suplokite, į vidų dėkite šaukštą mėsos. Didžkukulius galite formuoti apvalius arba pailgus. 

4. Paruoštus cepelinus atsargiai sumeskite į verdantį, pasūdytą vandenį. Virkite, kol mėsa bus išvirusi. Stebėkite, kad nepervirtų.

5. Padažui pakaitinkite grietinę su sviestu, kol užvirs. Pasūdykite. Įberkite pjaustytų petražolių (nebūtinai).

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Ingredientai
Bulvės: 3.00 kg (ir 8 virtos bulvės)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Krakmolas: 2.00 valg. š.
Kiauliena: 500.00 g (maltos)
Sviestas: 100.00 g
Grietinė: 100.00 g
Laurų lapai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis maltų)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis maltų)
Petražolės: 30.00 g (ryšulėlis žalių)
Druska: 1.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bulviniai blynai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 40
Kaip gaminti

1  Sutarkuokite bulves, įmuškite porą kiaušinių, įdėkite porą šaukštų miltų, šiek tiek druskos, pipirų.

2. Paimkite apie 300 g kiaulienos faršo, į jį įdėkite mėgstamų prieskonių, vieną svogūną. Įkaitintoje keptuvėje suformuokite blynus, ant viršaus dėkite faršo, o ant faršo dar pilkite tarkių, apkepkite iš abiejų pusių.  

Ingredientai
Bulvės: 10.00 vnt.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Miltai: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Faršas: 300.00 g (kiaulienos)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bulvienė su džiovintais pomidorais
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.0 / 4
Kaip gaminti

1.Bulves nulupkite, nuplaukite, supjaustykite kubeliais, dėkite į verdantį daržovių sultinį ir virkite 15 minučių. Saulėje džiovintus pomidorus supjaustykite nedideliais gabalėliais, pupeles nuvarvinkite sietelyje. Viską sudėkite į puodą ir virkite dar 15 minučių.

2.Svogūnų laiškus nuplaukite, smulkiai supjaustykite ir iki virimo pabaigos likus 5 minutėms suberkite į puodą. Pasūdykite, pagardinkite pipirais ir kariu.

3.Virtą kalakutieną supjaustykite juostelėmis, apkepinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje ir išimkite į dubenį. Visus padažui skirtus produktus sudėkite į virtuvės kombainą ir išsukite iki vientisos masės.

4.Bulvienę išpilstykite į dubenėlius, įdėkite po šaukštą apkepintos kalakutienos, padažo ir papuoškite bazilikų lapeliais.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Ingredientai
Bulvės: 800.00 g
Daržovių sultinys: 800.00 ml
Džiovinti pomidorai: 200.00 g
Pupelės: 400.00 g (konservuotos baltosios)
Kalakutiena: 300.00 g (virta)
Svogūnų laiškai: 50.00 g
Karis: 3.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Parmezano sūris: 25.00 g („Pesto“ padažui tarkuotas)
Riešutai: 50.00 g („Pesto“ padažui kedrų)
Česnakai: 1.00 skiltelės („Pesto“ padažui)
Alyvuogių aliejus: 6.00 valg. š. („Pesto“ padažui)
Bazilikai: 5.00 valg. š. („Pesto“ padažui didelė sauja šviežių lapelių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Sūriu apkeptos bulvės
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 20
Kaip gaminti

1. Nuskuskite bulves ir supjaustykite plonais griežinėliais. Beje, šiam apkepui patartina rinktis nesukrentančias bulves.

2. Stiklinį arba keraminį kepimo indą įtrinkite perpjauta česnako skiltele ir patepkite sviestu. Dėkite sluoksnį bulvių, griežinėliai turėtų persidengti, pabarstykite druska, pipirais, muskatais ir tarkuotu sūriu, vėl dėkite sluoksnį bulvių. Padarykite 3–4 sluoksnius.

3. Puode pakaitinkite grietinėlę ir užpilkite ant bulvių, viršutinis sluoksnis turėtų likti neapsemtas. Jei liko grietinėlės, supilkite ją apkepui baigiant kepti.

4. Kepkite apkepą 200 laipsnių temperatūros orkaitėje maždaug 45 min. Jei pastebėsite, kad viršutinis sluoksnis per greitai skrunda, uždenkite folija.

5. Patiekite bulvių apkepą su šviežių daržovių salotomis arba kaip garnyrą prie mėsos patiekalų.

 

Ingredientai
Bulvės: 10.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Sūris: 150.00 g
Grietinėlė: 500.00 ml (neriebi)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bulviniai lizdeliai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 6
Kaip gaminti

1. Nuplaukite bulves ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Atvėsusias bulves nulupkite, sumalkite mėsmale arba gerai sugrūskite. Į bulvių masę įdėkite kiaušinio trynį, įberkite 2 valg. š. miltų, pasūdykite, paskaninkite prieskoniais, išminkykite.

2. Kepimo skardą ištepkite riebalais, bulvių tešlą dėkite į konditerinį švirkštą ir ant skardos formuokite lizdelius (galima formuoti ir šaukštu).

3. Į lizdelius pridėkite sviesto ar su spirgučiais pakepintų žirnelių, virtų grybų, smulkiai supjaustyto svogūno, dešros ar kumpio.

4. Lizdelius aptepkite kiaušinio tryniu, išplaktu su 2 valg. š. pieno. Kepkite 10 min. orkaitėje, kol lizdeliai gražiai pagels.

Ingredientai
Bulvės: 10.00 vnt.
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (tryniai)
Miltai: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š.
Pienas: 2.00 valg. š.
Grybai: 30.00 g (virti)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Šaldyti žirneliai: 30.00 g
Kumpis: 30.00 g (arba dešra)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Česnakinis bulvių apkepas su daug grietinės
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.9 / 32
Kaip gaminti

1.Bulves ir česnakus nulupkite, supjaustykite labai plonais griežinėliais. Bulves sudėkite į šaltą vandenį, nuplaukite krakmolą ir gerai nuvarvinkite.

2.Kepimo skardą ištepkite sviestu, į dugną sudėkite pirmą sluoksnį bulvių. Ant bulvių berkite smulkintų česnakų, čiobrelių, druskos, pipirų, tada vėl dėkite bulvių ir taip dar kelis kartus.

3.Ant bulvių supilkite grietinę, sudėkite mažais gabaliukais pjaustytą sviestą ir 220 laipsnių orkaitėje kepkite 45 minutes.

4.Pageidaujant tarp bulvių sluoksnių taip pat galima dėti bazilikų ir džiovintų pomidorų.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Ingredientai
Bulvės: 600.00 g
Česnakai: 5.00 skiltelės
Grietinė: 300.00 ml (10% proc.)
Sviestas: 25.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (pusė arbat. š.)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bulvių apkepas su mėsa ir špinatais
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.1 / 11
Kaip gaminti

1.Bulves išvirkite su lupenomis ir atvėsinkite. Svogūnus nulupkite, smulkiai supjaustykite ir truputį pakepinkite įkaitintame aliejuje. Dėkite nuplautus ir nuvarvintus špinatus, keptuvę uždenkite ir ant silpnos ugnies kaitinkite 5 minutes. Pasūdykite, pabarstykite pipirais, maltu muskatu.

2.Jautienos faršą sumaišykite su varškės sūriu, pasūdykite, pabarstykite pipirais. Bulves nulupkite, supjaustykite storomis riekelėmis. Keptuvėje su šlakeliu aliejaus apskrudinkite saulėgrąžas. Nukelkite nuo ugnies, pabarstykite kariu ir atvėsinkite.

3.Česnako skilteles nulupkite, sutrinkite, sumaišykite su sviestu ir ištepkite molinį kepimo indą. Dėkite ploną sluoksnį bulvių, užbarstykite saulėgrąžų. Ant viršaus dėkite kepintų špinatų, tada – jautienos faršo ir vėl bulvių.

4.Paviršių pabarstykite smulkiai tarkuotu fermentiniu sūriu ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 30–40 minučių.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Ingredientai
Jautiena: 600.00 g (faršas)
Bulvės: 10.00 vnt.
Špinatai: 300.00 g
Svogūnai: 2.00 vnt.
Varškės sūris: 150.00 g (minkštas)
Sūris: 50.00 g (fermentinis)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Saulėgrąžos: 200.00 g
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aliejus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Karis: 1.00 arbat. š.
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Saldžiųjų bulvių apkepas su jautiena
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.4 / 5
Kaip gaminti

1.Saldžiąsias bulves nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Salierą nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Česnako skilteles nulupkite ir susmulkinkite. Aitriosios paprikos ankštį perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir sukapokite.

2.Jautieną nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite kubeliais. Laurų lapelį, pipirų žirniukus, gvazdikėlius, 2 šaukštus aliejaus ir šaukštą medaus pakepinkite troškintuve. Sudėkite česnakus, aitriąją papriką ir dar šiek tiek pakepkite. Tada sudėkite mėsos, saliero gabaliukus ir maišydami kepinkite, kol šiek tiek apskrus.

3.Į troškintuvą supilkite pusę kiekio sultinio ir vyno, pabarstykite druska, maltais pipirais ir dėkite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Troškinkite 30 minučių. Ištraukę ant mėsos sudėkite pjaustytas bulves, užpilkite likusį sultinį, vyną ir troškinkite dar 35 minutes. Likusį aliejų ir medų sumaišykite su išspaustomis apelsinų sultimis, nutarkuotomis žievelėmis ir maltais džiūvėsėliais.

4.Mišiniu apkrėskite apkepą, orkaitėje įjunkite kepintuvo su ventiliatoriumi funkciją ir kepkite 5 minutes. Rozmarinų lapelius ir viršūnėles nuskabykite, pabarstykite karštą apkepą ir tuojau pat tiekite.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg (saldžiosios)
Salierai: 1.00 vnt. (pusė gumbo)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Jautiena: 400.00 g (be kaulo)
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Juodieji pipirai: 3.00 vnt. (žirniukai)
Gvazdikėliai: 2.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š.
Medus: 2.00 valg. š.
Daržovių sultinys: 500.00 ml
Vynas: 350.00 ml (baltas)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Apelsinai: 1.00 vnt.
Džiūvėsiai: 4.00 arbat. š.
Rozmarinai: 2.00 g (šakelė)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Aštrios bulvės
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
2.6 / 9
Kaip gaminti

1. Nedidelę citriną pamirkykite sodoje, gerai nušveiskite, nusausinkite ir įdėkite į šaldymo kamerą. Bulves labai gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu ir su lupenomis iškepkite orkaitėje druskoje – taip paruoštos bulvės būna ypatingo skonio.

2. Iškepusias bulves pravėsinkite, nulupkite, supjaustykite gabalėliais. Užšalusią citriną sutarkuokite smulkia trintuve su žievele ir baltąja vaisiaus dalimi. Česnakus susmulkinkite, sukapokite.

3. Aitriąją papriką išvalykite, sukapokite, imbierą sutarkuokite. Džiūvėsėlius sumaišykite su aitriosiomis paprikomis, česnakais, citrina, imbierais, pagal skonį berkite druskos ir žalumynų. Bulves išdėliokite į  dubenėlius, apšlakstykite lydytu sviestu ir užberkite prieskonių mišinio.

Ingredientai
Bulvės: 6.00 vnt. (nedidelės)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. tarkuotos)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (gabalėlis žaliosios)
Imbieras: 1.00 vnt. (gabalėlis šaknies)
Džiūvėsiai: 2.00 valg. š.
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 valg. š. (kapotų petražolių ir kalendrų)
Sviestas: 100.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Švediškos bulvės („Hasselback Potatoes“)
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.9 / 41
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.

2. Šviežias bulves gerai nuplaukite.

3. Svarbiausia, ruošiant šį švedišką bulvių patiekalą, dailiai ir teisingai supjaustyti bulves. Turite supjaustyti jas labai plonais, apie 3 mm storio, kuo lygesniais griežinėliais, tačiau neperpjauti visiškai, t. y. viena bulvės pusė turi būti visiškai nepažeista, „laikyti“ visus griežinėlius kartu. Nors taip supjaustyti bulvę iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti itin lengva, taip nėra – bulvė gana kieta, o aštrus peilis kartais ima... ir perpjauna ją perpus. Kad taip nenutiktų, galite imtis gudrybių:

I variantas. Jeigu naudojate nedideles bulves, dėkite jas į valgomąjį šaukštą (taip, lyg įdėtumėte kiaušinį). Kadangi šaukštas yra gaubtas, jo sienelės neleis peiliui perpjauti bulvės per pusę, apsaugos nuo galimos nesėkmės.

II variantas. Jeigu pasirinkote didesnes bulves, kurios netelpa į šaukštą, naudokite medinius pagaliukus (pvz., sušių lazdeles). Padėkite dvi lazdeles abipus bulvės: peilis, pjaunant bulvę, atsitrenks į pagaliukus, ir galėsite jaustis saugūs, kad bulvė išliks sveika, bus gražiai supjaustyta.

4. Jeigu visos bulvės pusės nelabai lygios, galite vieną jos pusę plonai nupjauti taip, kad gautumėte plokščią paviršių. Tokiu būdu bulvė tvirčiau laikysis ant pagrindo ir bus lengviau ją supjaustyti.

5. Bulves iš visų pusių aptepkite šlakeliu alyvuogių aliejaus. Išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių.

6. Per šį laiką nedideliame prikaistuvyje sumaišykite sviestą, alyvuogių aliejų ir labai smulkiai sukapotas česnako skilteles. Pakaitinkite ant vidutinės ugnies, kol sviestas ištirps, o česnakas ims skleisti aromatą. Jeigu nenorite naudoti prikaistuvio, sviesto, aliejaus ir česnakų mišinį apie minutę galite kaitinti mikrobangų krosnelėje, paskui labai gerai sušmaišyti. Perkoškite per sietelį ir pašalinkite česnakus. Paruoštą mišinį atidėkite į šalį.

7. Praėjus pirmosioms 15 kepimo minučių, išimkite bulves iš orkaitės. Šepetėliu aptepkite jas maždaug puse pasiruošto sviesto ir aliejaus mišinio. Peiliu atsargiai šiek tiek praskleiskite griežinėlius, kad šio mišinio patektų ir į tarpelius. Dėkite skardą atgal į orkaitę ir dar apie 20 min. kepkite.

8. Praėjus šiam laikui, dar kartą pakartokite tą patį: apšlakstykite bulves likusiu aliejaus ir sviesto mišiniu. Vėl stenkitės, kad jo patektų tarp bulvių griežinėlių. Apibarstykite žiupsneliu druskos ir pipirais. Kepkite dar 20–30 minučių, kol bulvės bus gražios aukso spalvos. Iškepusios bulvės turi būti apskrudusios ir traškios išorėje, o viduje – minkštos.

9. Iškepusias bulves išimkite iš orkaitės, jei norite, apibarstykite dar žiupsniu druskos, pipirų ir mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis, ir nedelsiant patiekite. Patiekti jas galite kaip garnyrą arba kaip pagrindinį patiekalą

Plačiau skaitykite: Švediškos bulvės (Hasselback Potatoes)

Ingredientai
Bulvės: 4.00 vnt. (šviežios vidutinio dydžio)
Alyvuogių aliejus: 8.00 valg. š.
Sviestas: 3.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bulviniai blynai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 52
Kaip gaminti

1. Bulves sutarkuokite stambia tarka ir 5 min. pamerkite į šaltą vandenį. Nukoškite, sukrėskite ant popierinio rankšluosčio ir palikite nuvarvėti.

2. Svogūną smulkiai sukapokite ir 3 min. kepinkite keptuvėje įkaitintame šaukšte aliejaus.

3. Bulvių tarkius sumaišykite su keptais svogūnais, sutarkuotu sūriu, kiaušinių baltymais, pagardinkite pipirais.

4. Švarioje keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų ir šaukštu sudėkite paruoštą masę (turi išeiti aštuoni blynai). Apkepus vieną pusę, apverskite.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Bulvės: 350.00 g (nuskustų)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Sūris: 25.00 g (fermentinis)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (baltymai)
Aliejus: 4.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bulvių apkepas su rūkyta lašiša ir žirneliais
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.7 / 9
Kaip gaminti

1. Užkaiskite puodą su vandeniu, pasūdykite. Bulves stambiai supjaustykite, dėkite į verdantį vandenį ir virkite 10 minučių. Nusunkite ir palikite atvėsti.

2. Lašišą supjaustykite juostelėmis. Didesniame dubenyje iki putų išplakite kiaušinius (galite ir šakute), sudėkite lašišą, suberkite žirnelius, krapus, druską ir pipirus. Išmaišykite. Sudėkite virtas bulves ir vėl išmaišykite.

3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, atsargiai suverskite bulvių ir kiaušinių mišinį ir kepkite 10 minučių. Naudodami didelę lėkštę apverskite apkepą: uždėkite lėkštę, apverskite keptuvę ir leiskite kepiniui atgal įčiuožti į keptuvę. Kepkite dar 5 minutes. Perkelkite į lėkštę ir palikite 5 minutėms, tada supjaustykite. Tinka valgyti su pomidorų salotomis.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

 

Ingredientai
Bulvės: 500.00 g
Lašiša: 250.00 g (rūkyta)
Kiaušiniai: 8.00 vnt.
Krapai: 2.00 valg. š. (smulkinti)
Šaldyti žirneliai: 100.00 g
Aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bulvių salotos
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.3 / 7
Kaip gaminti
  1. Pirmiausia paruoškite padažą: svogūną nulupkite, sukapokite, česnako skilteles nulupkite, išspauskite česnakų traiškytuvu. Į keptuvę supilkite alyvuogių aliejų ir jame pakepinkite svogūną. Kai šis apskrus ir pakvips, sukrėskite traiškytas česnako skilteles ir dar minutę pakaitinkite. Supilkite balzaminį actą, citrinų sultis, pagal skonį berkite druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų. Padažą iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu ir atvėsinkite.
  2. Bulves gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, su lupenomis iškepkite karštoje orkaitėje, supjaustykite storais griežinėliais.
  3. Agurkus ir ridikėlius supjaustykite norimo storio žiedeliais.
  4. Šoninės juosteles aptepkite aštriu rytietišku padažu ir skrudinkite orkaitėje, kol taps traškios. Tada nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
  5. Į dubenėlius dėkite po dvi atvėsintos šoninės juosteles, berkite salotų lapelių, bulvių, ridikėlių ir agurkų. Salotas apliekite paruoštu padažu, pagal skonį dar pasūdykite ir iš karto patiekite.
Ingredientai
Bulvės: 5.00 vnt. (nedidelės)
Ridikėliai: 1.00 vnt. (ryšulėlis)
Agurkai: 3.00 vnt. (trumpavaisiai)
Šoninė: rūkyta, juostelės 6.00 vnt.
Aštrus padažas: rytietiškas 2.00 valg. š.
Salotos: 2.00 sauja (pagal skonį špinatų, gražgarsčių, salotinių sultenių)
Balzaminis actas: 1.00 valg. š. (padažui)
Aliejus: 2.00 valg. š. (padažui)
Česnakai: 2.00 vnt. (padažui)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (padažui)
Sultys: 2.00 valg. š. (citrinų - padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Sotusis bulvių pyragas
7 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 18
Kaip gaminti
  1. Bulves nulupkite, nuplaukite, didžiąją dalį supjaustykite vidutinio storio griežinėliais, kelias didesnes sutarkuokite kaip bulvių plokštainiui – iš masės paruošite užpilą pyragui. 
  2. Pomidorų galus įpjaukite ir nuplikykite verdančiu vandeniu. Nulupusi odelę, susmulkinkite. 2 svogūnus susmulkinkite ir pakepinkite šaukšte aliejaus, suverskite maltą mėsą, sumaigykite ją šakute ir apkepkite iš visų pusių.
  3. Sudėkite šiaudeliais pjaustytas išvalytas paprikas, berkite saujelę špinatų (kelis gražesnius lapelius palikite papuošti), viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir dar kelias minutes pakaitinkite.
  4. Miltus paskrudinkite keptuvėje su sviestu, supilkite daržovių sultinį, išmaišykite ir kelias minutes pavirusi suberkite pusę tarkuoto sūrio.
  5. Į sviestu išteptą kepimo formą sluoksniais dėkite bulves, mėsos ir daržovių troškinį, paskirstykite padažą. Taip paruoškite kelis sluoksnius.
  6. Tarkuotas bulves užplikykite karštu pienu, supilkite aliejų, įmuškite kiaušinį, įtarkuokite likusį svogūną, suberkite likusį sūrį, viską pasūdykite ir užpilkite ant pyrago.
  7. Kepkite vidutinio karštumo orkaitėje apie 40 min.
  8. Tiekite pyragą papuoštą špinatų lapeliais.
Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg
Pienas: 1.00 st.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Špinatai: 1.00 sauja (šviežių)
Pomidorai: 6.00 vnt.
Svogūnai: 3.00 vnt.
Jautiena: 400.00 g (maltos)
Daržovių sultinys: 200.00 ml
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Paprikos: 2.00 vnt. (skirtingų spalvų)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Miltai: 2.00 valg. š.
Parmezano sūris: 200.00 g (tarkuoto)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bulviniai blynai su šviežių grybų padažu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.9 / 61
Kaip gaminti

PARUOŠKITE GRYBŲ PADAŽĄ

  1. Svogūną sukapokite nedideliais kubeliais. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą sviesto ir kepinkite svogūnus, kol šie taps skaidrūs. Suberkite švarius miško grybus, suberkite krapus. Pakepinkite kelias minutes.
  2. Sudėkite į keptuvę grietinę, supilkite grietinėlę, pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais. Maišydamos pakepinkite dar kelias minutes, kol padažas užvirs.
  3. Nuimkite padažą nuo ugnies.

IŠKEPKITE BULVINIUS BLYNUS

  1. Bulves nuskuskite. Žalias nuskustas bulves, svogūną ir česnako skiltelę sutarkuokite smulkia tarka iki vientisos masės. Įmaišykite kiaušinį. Į masę įberkite miltų, druskos ir juodųjų pipirų.
  2. Keptuvėje įkaitinkite kelis šaukštus aliejaus. Šaukštu kabinkite paruoštą bulvių tešlą ir keptuvėje formuokite blynus. Kepkite porą minučių, kol gražiai apskrus. Atsargiai apverskite ir kepkite dar porą minučių.
  3. Iškepusius blynus išimkite iš keptuvės ir perkelkite ant popieriniu rankšluosčiu ištiestos lėkštės, kad nusausintumėte riebalus.
  4. Tiekite šiltus su grybų padažu. Skanaus!

 

Ingredientai
Bulvės: 4.00 vnt. (4–5 didelės)
Svogūnai: 2.00 vnt. (po vieną blynų tešlai ir padažui)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Miltai: 3.00 valg. š.
Druska: 2.00 arbat. š. (po 1 arbat. š. blynų tešlai ir padažui)
Juodieji pipirai: 15.00 g (1 arbat. š. tešlai ir ½ arbat. š. padažui)
Aliejus: 100.00 ml (kepti)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Grybai: 500.00 g (švieži miško)
Krapai: 1.00 sauja (švieži)
Grietinė: 200.00 g
Grietinėlė: 100.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Tarkuotų bulvių blyneliai su varškės kremu ir lašiša
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.1 / 37
Kaip gaminti

PARUOŠKITE VARŠKĖS PADAŽĄ

  1. Į dubenėlį sudėkite varškę, grietinę, kapotus krapus. Pagardinkite žiupsneliu druskos ir juodųjų pipirų. Išmaišykite ir atidėkite į šalį.
  2. Plonomis juostelėmis supjaustykite lašišą.

IŠKEPKITE BULVINIUS BLYNELIUS

  1. Bulves nuskuskite. Sutarkuokite stambia (burokine) tarka. Sudėkite į kiaurasamtį ir perliekite šaltu vandeniu. Tuomet tarkuotas bulves tolygiai paskleiskite ant popierinių rankšluosčių ir kuo kruopščiau nusausinkite.
  2. Svogūną smulkiai sukapokite. Dubenyje sumaišykite tarkuotas bulves, kapotą svogūną, kiaušinį, miltus, druską ir juoduosius pipirus.
  3. Keptuvėje įkaitinkite kelis šaukštus aliejaus. Šaukštu kabinkite paruoštą bulvių masę, nuspauskite kiek įmanoma daugiau skysčio – tokiu atveju blynai bus traškesni. Keptuvėje formuokite nedidelius blynelius. Kepkite porą minučių, kol gražiai apskrus. Atsargiai apverskite ir kepkite dar porą minučių.
  4. Iškepusius blynelius išimkite iš keptuvės ir perkelkite ant popieriniu rankšluosčiu ištiestos lėkštės, kad nusausintumėte riebalus.
  5. Ant šiek tiek atvėsusių blynelių dėkite po šaukštelį varškės kremo, ant viršaus – gabalėlį lašišos. Tiekite nedelsiant. Skanaus!

 

Ingredientai
Bulvės: 5.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Svogūnai: 50.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (1 didelis arba 2 maži)
Miltai: 3.00 valg. š.
Druska: 15.00 g (1 arbat. š. blynams ir žiupsnis padažui)
Juodieji pipirai: 15.00 g (1 arbat. š. blynams ir žiupsnis padažui)
Aliejus: 100.00 ml (kepti)
Varškė: 200.00 g (liesa)
Grietinė: 1.00 arbat. š.
Krapai: 1.00 sauja (švieži)
Rūkyta lašiša: 200.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Trintų bulvių blynai su sūriu
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 58
Kaip gaminti
  1. Dideliame dubenyje sumaišykite virtas ir sutrintas bulves, tarkuotą mocarelos sūrį, tarkuotą fermentinį sūrį, kiaušinį ir miltus.
  2. Keptuvėje įkaitinkite kelis šaukštus aliejaus. Imkite po šaukštą paruoštos masės, tarp drėgnų delnų suformuokite nedidelius plokščius blynelius. Kepkite įkaitintame aliejuje apie porą minučių iš kiekvienos pusės, kol gražiai apskrus.

  3. Iškepusius blynelius išimkite iš keptuvės ir perkelkite ant popieriniu rankšluosčiu ištiestos lėkštės, kad nusausintumėte riebalus.
  4. Tiekite šiltus su grietine ir žalumynais. Skanaus!

Ingredientai
Bulvės: 3.00 puodelis (virtos, sutrintos)
Mocarelos sūris: 1.00 puodelis (tarkuotas)
Sūris: 1.00 puodelis (tarkuotas, fermentinis)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Miltai: 35.00 g
Aliejus: 100.00 ml (kepti)
Grietinė: 200.00 g
Žalumynai: 50.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bulvių pica
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 23
Kaip gaminti
  1. Nuluptas bulves smulkiai sutarkuokite, įberkite prieskonius ir supilkite į riebalais suteptą kepimo formą.
  2. Kiaušinius išplakite su grietine bei miltais ir supilkite ant bulvių.
  3. Dešrą ir papriką supjaustykite kubeliais ,sutarkuokite sūrį, sukapokite svogūnų laiškus ir supilkite picos viršuje.
  4. Kepkite apie 50 min.

Skanaus!

Recepto autorė: Janina Misiūnienė

Ingredientai
Bulvės: 8.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Grietinė: 4.00 valg. š.
Miltai: 4.00 valg. š.
Dešra: (daktariškos) 400.00 g
Paprikos: 2.00 vnt.
Sūris: 400.00 g (fermentinio)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja
Prieskoniai: (mėgstamų) 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bulvių kukuliai su fetos įdaru
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.9 / 19
Kaip gaminti
  1. Bulves išvirkite, dar karštas sūgrūskite arba sumalkite.
  2. Atvėsinkite, suberkite miltus, krakmolą, įmuškite kiaušinį, žiupsnelį druskos ir viską gerai išmaišykite.
  3. Sudrėkintomis rankomis formuokite paplotėlius, įdėkite fetos sumaišytos su smulkintomis petražolėmis ir formuokite kukulius.
  4. Kukulius dėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite apie 8-10 minučių. Išgriebkite kiaurasamčiu.
  5. Prieš tiekiant užpilkite tirpinto sviesto ir pabarstykite kepintomis saulėgrąžomis.

 Recepto autorė: Skirmantė Mockevičienė

Ingredientai
Bulvės: 7.00 vnt. (7 - 8)
Miltai: 2.00 valg. š.
Krakmolas: 1.00 valg. š. (1 - 2)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Fetos sūris: 1.00 vnt. (pakuotė - tinka ir fetaki)
Saulėgrąžos: 1.00 st. (0.5)
Sviestas: 50.00 g
Petražolės: 1.00 sauja (lapelių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Orkaitėje keptos bulvės
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.1 / 36
Kaip gaminti
  1. Neskustas bulves virkite 15 minučių, nusunkite, atvėsinkite ir nulupkite.
  2. Apibarstykite druska, pipirais, prieskoniais.
  3. Šoninės juosteles pertepkite garstyčiomis ir medumi.
  4. Šonine apvyniokite bulves bei apriškite jas svogūnų laiškais.
  5. Bulves sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
  6. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 12-15 minučių.

Recepto autorė: Gintarė

Ingredientai
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (10 vnt.)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Prieskoniai: (pagal skonį) 1.00 žiupsnelis
Garstyčios: 2.00 valg. š.
Bulvės: 10.00 vnt. (mažų)
Šaltai rūkytos šoninės: (plonų juostelių arba kumpio) 10.00 vnt.
Medus: 1.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Pikantiška varške įdarytos bulvės
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 68
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros.
  2. Bulves nuplaukite, gerai nušveiskite odeles. Keliose vietose subadykite šakute, ištepkite aliejumi ir kepkite įkaitintoje orkaitėje ant grotelių apie 45–60 min., kol bulvės bus iškepusios ir minkštos.
  3. Kol bulvės kepa, paruoškite varškės įdarą. Svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepinkite, kol taps skaidrus. Sumaišykite su varške, grietinėle, trintu česnaku. Pagardinkite žiupsneliu džiovinto baziliko, druska ir pipirais pagal skonį.
  4. Iškepusias ir šiek tiek atvėsusias bulves perpjaukite išilgai per pusę į dvi dalis. Išskobkite jas, palikdamos maždaug 0,5 cm storio bulvės „dubenėlio“ sieneles.
  5. Paruošta varškės mase pripildykite bulvių puseles. Viršų apibarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu.
  6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20–25 min., kol įdaras sušils, o sūris išsilydys ir gražiai apskrus. Patiekite karštas. Skanaus!
Ingredientai
Bulvės: 5.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (pusė)
Varškė: 200.00 g
Grietinėlė: 1.00 valg. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (džiovinti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Sūris: 100.00 g (fermentinis)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Šonine įdarytos bulvės
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 66
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros.
  2. Bulves nuplaukite, gerai nušveiskite odeles. Keliose vietose subadykite šakute, ištepkite aliejumi ir kepkite įkaitintoje orkaitėje ant grotelių apie 45–60 min., kol bulvės bus iškepusios ir minkštos.
  3. Kol jos kepa, paruoškite šoninės įdarą. Supjaustykite šoninę nedideliais gabalėliais ir pakepinkite. Į tą pačią keptuvę suberkite smulkintus svogūnus ir pakepinkite, kol taps skaidrūs. Išimkite iš keptuvės, nusausinkite riebalus ir atvėsinkite. Sumaišykite su rikota, grietinėle. Pagardinkite malta rūkyta paprika, druska ir pipirais.
  4. Iškepusias bulves šiek tiek atvėsinkite. Nupjaukite jų viršūnėles ir išskobkite bulves, palikdamos maždaug 0,5 cm storio bulvės „dubenėlio“ sieneles. Išskobtą bulvių masę sutrinkite šakute ir įmaišykite į šoninės įdarą.
  5. Paruoštu šoninės įdaru pripildykite bulvių puseles. Viršų apibarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu.
  6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20–25 min., kol įdaras sušils, o sūris išsilydys ir gražiai apskrus. Tiekite karštas. Skanaus!
Ingredientai
Bulvės: 8.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Šalto rūkymo šoninė: 150.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Rikotos sūris: 100.00 g
Grietinėlė: 65.00 ml
Paprikos: 4.00 g (malta rūkyta)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Sūris: 100.00 g (fermentinis)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bulvių košė su faršu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.9 / 51
Kaip gaminti
  1. Bulves nuskuskite, išvirkite sūdytame vandenyje ir sutrinkite.
  2. Kol bulvės virs, paruoškite maltą mėsą. Į keptuvėje įkaitintą aliejų sukrėskite maltą mėsą, truputį apkepkite. Tuomet suberkite smulkintus svogūnus ir kmynus, pasūdykite, įpilkite 100–200 ml vandens ir kepkite, kol mėsa visiškai iškeps.
  3. Į karštas trintas bulves įdėkite sviesto, maišykite, kol išsilydys. Tada sukrėskite grietinę ir  gerai išmaišykite.
  4. Suberkite į košę keptą maltą mėsą ir vėl gerai išmaišykite. Jei košė jums atrodys pernelyg tiršta, galite dar įdėti grietinės arba, liesesnis variantas, įpilti norimą kiekį karšto virinto vandens.
  5. Tiekdamos galite apibarstyti košę žalumynais: krapais, svogūnų laiškais, bazilikais, rozmarinais ir pan.
Ingredientai
Bulvės: 8.00 vnt. (pagal poreikį)
Grietinė: 4.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Jautiena: 200.00 g (malta jautiena; tinka ir kitokia jūsų mėgstama malta mėsa)
Vanduo: 100.00 ml
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kmynai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 3.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Saldus citrininis pyragas su bulvėmis
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.4 / 15
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 20 cm skersmens apvalų kepimo indą.
  2. Minkštą sviestą ir miltelinį cukrų elektriniu plaktuvu išplakite iki purios masės. Po vieną įmuškite kiaušinius. Po kiekvieno gerai išplakite masę iki vientisos konsistencijos.
  3. Sudėkite išvirtas, atvėsintas ir iki visiškai vientisos masės sutrintas bulves, suberkite tarkuotas citrinos žieveles ir supilkite citrinos sultis. Išmaišykite.
  4. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir smulkintus migdolus. Suberkite į kiaušinių plakinį ir išmaišykite iki vientisos masės.
  5. Supilkite paruoštą tešlą į kepimo indą ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių. Ar pyragas jau iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku. Įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus.
  6. Pyragą atvėsinkite.
  7. Kol pyragas vėsta, pasiruoškite sirupą. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite miltelinį cukrų ir citrinos sultis. Paruoštu glaistu aptepkite atvėsusį pyragą.

Skanaus!

Ingredientai
Sviestas: 200.00 g
Miltelinis cukrus: 230.00 g (150 g tešlai ir 4 valg. š. glaistui)
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Bulvės: 250.00 g (trintos, virtos)
Citrinos: 3.00 vnt. (3 citrinų tarkuotos žievelės ir 1 citrinos sultys - tešlai; 1 citrinos sultys - glaistui)
Miltai: 125.00 g
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Migdolai: 50.00 g (smulkinti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bulviniai sklindžiai su lašiša
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.7 / 19
Kaip gaminti
  1. Bulves sutarkuokite plonais šiaudeliais, palikite 10 minučių, nuspauskite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
  2. Sudėkite likusius produktus, išmaišykite. Įkaitintame aliejuje iškepkite nedidelius blynelius. Sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai.
  3. Sūrio masei sumaišykite visus produktus.
  4. Patogiausia sūrio masę spausti ant blynelių pro tūtelę, taip pat ją galima dėti ir šaukštu.
  5. Ant viršaus iš lašišų susukite gėlytes.
  6. Puoškite smidrais, pabarstykite krapais.
Ingredientai
Bulvės: 3.00 vnt. (3 - 4 - vidutinio dydžio)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (trynių)
Sūris: 1.00 valg. š. (tarkuoto kietojo sūrio)
Krakmolas: 1.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės (1 - sklindžiams ir 0,5 smulkintos - sūrio masei)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 100.00 ml (kepimui)
Kreminė varškė: 180.00 arbat. š. (tepamo sūrelio - sūrio masei)
Krapai: 1.00 valg. š. (smulkintų - sūrio masei)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 arbat. š. - sulčių - sūrio masei)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (sūrio masei)
Lašiša: 15.00 vnt. (sūdytos 15 - 18 plonai pjaustytų juostelių)
Smidrai: 4.00 vnt. (konservuoti ūgliai)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Įdarytos bulvės
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 8
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.
  2. Neskustas bulves gerai nušveiskite po tekančio vandens srove. Aptepkite aliejumi.
  3. Dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir 50 min. kepkite orkaitėje.
  4. Pasiruoškite įdarą.
  5. Į puodą sudėkite brokolinius kopūstus ir užpilkite tiek vandens, kad apsmetų daržoves. Kai užvirs, pavirkite 3 minutes.
  6. Nupilkite vandenį ir sutrinkite brokolinius kopūstus. Paskui supilkite į juos grietinėlę, įberkite maltos aitriosios paprikos ir druskos ir viską gerai išmaišykite.
  7. Iškepusias bulves išimkite iš orkaitės. Orkaitės neišjunkite!
  8. Kiekvieną bulvę perpjaukite ir išimkite dalį jos minkštimo.
  9. Į išskobtus lovelius dėkite trintų brokolinių kopūstų masės.
  10. Ant įdarytų bulvių berkite smulkiai sutarkuoto sūrio.
  11. Viską dar 10 min. pakepkite orkaitėje.

Receptą atsiuntė Gintarė

Ingredientai
Bulvės: 4.00 vnt. (didelių)
Alyvuogių aliejus: 20.00 ml (šlakelis)
Brokoliniai kopūstai: 400.00 g (šaldytų)
Grietinėlė: 5.00 valg. š. (liesos)
Sūris: 80.00 g (puskiečio)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (malta)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Bulvių košės kotletukai
8 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 66
Kaip gaminti
  1. Dideliame dubenyje sumaišykite bulvių košę, kiaušinį, tarkuotą fermentinį sūrį, džiūvėsėlius (arba miltus), smulkiai pjaustytus svogūnų laiškus, kapotus krapus, druską ir pipirus.
  2. Jei matote, kad masė per tiršta, įmuškite dar vieną kiaušinį arba įdėkite šaukštą grietinės. Jei matote, kad masė per skysta, įberkite daugiau džiūvėsėlių arba miltų.
  3. Paruoštą masę padalinkite į maždaug 12–15 lygių dalių. Iš kiekvienos jų drėgnais delnais suformuokite kamuoliuką ir suplokite juos į plokščius taisyklingus kotletukus.
  4. Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Kepkite suformuotus kotletukus iš abiejų pusių po porą minučių, kol gražiai apskrus.
  5. Iškepusius perkelkite ant popierinių rankšluosčių ir nusausinkite aliejų.
  6. Iškepusius bulvių košės kotletukus patiekite šiltus, su grietine ir smulkintais krapais ar svogūnų laiškais.
Ingredientai
Bulvių košė: 375.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis)
Sūris: 100.00 g (tarkuoto fermentinio)
Džiūvėsiai: 1.00 st. (arba miltų)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (ryšelis - kotletams ir patiekimui)
Krapai: 1.00 sauja (ryšelis - kotletams ir patiekimui)
Druska: 1.00 arbat. š. (0,5)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (0,5)
Aliejus: 20.00 ml (kepimui)
Grietinė: 50.00 g (patiekimui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ SU BULVĖMIS RASITE ŠTAI ČIA! 

Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Sekimas be pabaigos: nutekinta informacija ir spragos žvalgybos įstatyme išgelbės korupcijos bylos įtariamuosius?

Aktualu

JAV pasitraukimas iš branduolinio susitarimo parodė, kad Europa pagaliau turi pasirūpinti savimi

Gyvenimas

Tėtis ryžosi misijai dėl Dauno sindromą turinčios dukrytės: iš Didžiosios Britanijos dviračiu atmynė į Lietuvą

24sek

Robertas Petrauskas apie „Žalgirio“ žygį Europoje: su šiuo sezonu niekas nesibaigia

Aktualu

15min paaiškina: mirtinai pavojingas Ebolos virusas grįžo, bet ar verta bijoti?

24sek

Į Kauną sugrįžęs P.Motiejūnas – apie Šaro ateitį: „Dėl jo vieną dieną esu ramus, kitą – jau ne“

Verslas

„The Guardian“: absurdas – ne Italijos populistų programa, o euro zonos taisyklės

Pasaulis kišenėje

Mažoji Lietuva: kur stovi gatvės menu išmarginta bažnyčia ir kur laukia pasieniečiai

Ugnies apimti Havajai ugnikalnio išsiveržimo vietoje

Aktualu

Rima Urbonaitė: Liberalų sąjūdžiui varpai skambina vis garsiau

Vardai

Oksana Pikul – itin atvirai apie 5 metus vaidintą santuokos pasaką, slėpusią ašaras ir išdavystes

Jordanija – kuo gundo dykumų apsuptas istorijos lobynas?

Kultūra

Knygos recenzija. Juokas, socialumas ir žanro problemos G.Radvilavičiūtės „Tekstų persekiojime“

Namų apsauga media projektas

Aktualu

Lituanistė iš Čikagos: globalizacijos atgal į maišą nesukiši

Aktualu

Mirė viena iš trijų Kubos lėktuvo katastrofą išgyvenusių moterų

Aktualu

Dėl Sirijos „kovotojų“ Vilniaus oro uoste išsigandusią moterį nuramino pasieniečiai – tai tik jūreiviai

24sek

Jaunųjų Eurolygos užkariautojų sutikime – nemalonus „Lietuvos ryto“ fanų akibrokštas

Aktualu

Skurdi reabilitacijos centro neįgaliesiems egzistencija: investavo europines lėšas ir paliko merdėti?

Aktualu

Bernardas Gailius: Europos federacija bus. Bet mes galėtume padaryti ją geresnę

Naujienos

Aktualu

Sekimas be pabaigos: nutekinta informacija ir spragos žvalgybos įstatyme išgelbės korupcijos bylos įtariamuosius?

Aktualu

Orai.lt: po lietingos pradžios – vasariška savaitės pabaiga

Aktualu

JAV pasitraukimas iš branduolinio susitarimo parodė, kad Europa pagaliau turi pasirūpinti savimi

Gyvenimas

Tėtis ryžosi misijai dėl Dauno sindromą turinčios dukrytės: iš Didžiosios Britanijos dviračiu atmynė į Lietuvą

24sek

Robertas Petrauskas apie „Žalgirio“ žygį Europoje: su šiuo sezonu niekas nesibaigia

Aktualu

15min paaiškina: mirtinai pavojingas Ebolos virusas grįžo, bet ar verta bijoti?

24sek

Į Kauną sugrįžęs P.Motiejūnas – apie Šaro ateitį: „Dėl jo vieną dieną esu ramus, kitą – jau ne“

Verslas

„The Guardian“: absurdas – ne Italijos populistų programa, o euro zonos taisyklės

Ugnies apimti Havajai ugnikalnio išsiveržimo vietoje

Pasaulis kišenėje

Mažoji Lietuva: kur stovi gatvės menu išmarginta bažnyčia ir kur laukia pasieniečiai

Aktualu

Rima Urbonaitė: Liberalų sąjūdžiui varpai skambina vis garsiau

Jordanija – kuo gundo dykumų apsuptas istorijos lobynas?

Vardai

Oksana Pikul – itin atvirai apie 5 metus vaidintą santuokos pasaką, slėpusią ašaras ir išdavystes

Aktualu

Trijų automobilių avarija Trakų rajone: 1,84 promilės girtumas ir du žmonės ligoninėje

Vardai

Jazzu po ją pakeitusių kelionių maratono grįžo į sceną su garsiaisiais švedais KOO

Gazas

„Augina“ automatines pavarų dėžes: „Peugeot“ 6 laipsnių meta į „šiukšliadėžę“, turi 8 laipsnių

Vardai

Paviešintos oficialios princo Harry ir Meghan Markle karališkų vestuvių nuotraukos: grožis atima žadą

Išmaniųjų namų ekspertai

Kultūra

Knygos recenzija. Juokas, socialumas ir žanro problemos G.Radvilavičiūtės „Tekstų persekiojime“

Namų apsauga media projektas

Metas rinktis

Maistas

Laikas griliui

Išlaikyk atostogų ritmą

Sveikata

Automobilių švaros centras AINAVA

Ryškiems įvarčiams

Pasaulis kišenėje

Sulčių nauda

Daugiau skonio

Unicef vaikų bėgimas „Už kiekvieną vaiką“

Renginių gidas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką