Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Patarimai, kaip ruošti karšį, ir receptas iš Viduržemio jūros šalių

Karšis – viena lietuvių mėgstamiausių gėlavandenių žuvų. Ir nors jame nemažai kaulų, karšiu mėgautis tai netrukdo. Galima sakyti, jog šiltuoju metų laiku rūkytas karšis yra tapęs tradiciniu atostogų patiekalu.
Karšis su pomidorais ir kitomis daržovėmis
Karšis su pomidorais ir kitomis daržovėmis / Vida Press nuotr.

Lietuvoje karšis dažniausiai aptinkamas giliose ir vandens augalais apaugusiose vietose: ežeruose, upėse. Šios žuvys taip pat gausiai gyvena ir Kuršių mariose. Lietuviai šias žuvis žvejodavo nuo neatmenamų laikų, iš jų virdavo sriubas, kepdavo keptuvėje. Kadangi karšis priklauso plokščiašonių žuvų šeimai – šią žuvį ypač buvo ir yra mėgstama rūkyti ir iš jos ruošti išklotines.

Karšis natūraliai paplitęs Vidurio bei Šiaurės Europoje, randamas beveik visuose Šiaurės, Baltijos, Kaspijos, Juodosios ir Aralo jūrų baseinų vandens telkiniuose, Kaukazo regione. Kadangi karšiai pakelia nedidelį vandens druskingumą, jų yra ir Baltijos jūros priekrantėje, Kaspijos, Aralo ir Azovo jūros lagūnose. Karšiai paprastai užauga iki 40–75 cm ilgio, 5–7 kg svorio ir gyvena iki 23 metų. Jie daugiausia minta nedideliais vėžiagyviais, moliuskais ir planktonais.

Dera su įvairiausiais priedais

Šiltuoju laiku karšis yra tinkamas kepti ir kepsninėje.

Lietuvoje, ypač pamaryje, karšiai dažniausiai valgomi karštai ar šaltai rūkyti bei džiovinti. Visgi, anot pranešime žiniasklaidai cituojamos prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, kulinarinių patiekalų iš karšių galimybės yra kur kas didesnės: iš jų gali būti verdamos žuvienės, jie gali būti kepami keptuvėje, orkaitėje, o šiltuoju laiku karšis yra tinkamas kepti ir kepsninėje.

Vida Press nuotr./Keptas karšis
Vida Press nuotr./Keptas karšis

Žinoma, sveikiausias paruošimo būdas – virti vandenyje arba ruošti ant garų. Kadangi karšio skonis švelnus, šią žuvį ruošti galima pagal pačius įvairiausius receptus. Pavyzdžiui, Azijoje ji yra dažnai gardinama aitriaisiais pipirais ar imbieru. Italai ją derina su pankoliu ir alyvuogėmis arba pomidorais, Ispanijoje – citrina ir petražolėmis. Įdomu dar ir tai, kad senovės graikai ir romėnai karšį valgydavo šią žuvį derindami su pačiais įvairiausiais vaisiais.

V.Juodkazienė rekomenduoja nesudėtingą, tačiau daugeliui patiksiantį Viduržemio jūros šalyse itin pamėgtą karšio receptą.

Karšis su pomidorų ir kaparėlių padažu

Ingredientai:

  • 1 karšis;
  • 5 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnelis juodųjų pipirų;
  • žiupsnelis druskos;
  • 2 skiltelės česnako;
  • žiupsnelis cukraus;
  • 1/2 citrinos sultys;
  • sauja ketvirčiais pjaustytų vyšninių pomidorų;
  • 200 g mėgstamų alyvuogių be kauliukų;
  • 2 valg. šaukšt. kaparėlių;
  • šviežio baziliko;
  • šviežių petražolių.

Gaminimas:

1. Vidutinio dydžio keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite pipirais ir druska pagardintą karšį. Žuvies gabalėlius apie keturias minutes kepkite iš kiekvienos pusės.

2. Žuvį išimkite, o į tą pačią keptuvę sudėkite ketvirčiais supjaustytus vyšninius pomidoriukus, smulkintą česnaką ir įberkite šiek tiek cukraus, druskos ir pipirų. Po minutės įpilkite šviežiai spaustų citrinos sulčių ir sudėkite supjaustytas alyvuoges. Viską gerai maišydami pakepkite kelias minutes. Galiausiai į keptuvę suberkite baziliką, petražoles ir kaparėlius.

3. Į gautą padažą dėkite karšį ir dar apie minutę pakepkite. Patiekite su bulvėmis ar kitu mėgstamu garnyru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius