Dabar populiaru
Publikuota: 2020 sausio 28d. 12:33

Patarimai, su kuo derinti „Iceberg“ salotas, ir lengvo užkandžio su jomis receptas

„Iceberg“ salotos
Pexels.com nuotr. / „Iceberg“ salotos

Šviežių salotų nauda neabejojama – pamažu jos tampa neatsiejama kiekvieno subalansuotą gyvenimo būdą puoselėjančio žmogaus pirkinių krepšelio dalimi. Kaip pastebi prekybininkai, lietuviai be tradicinių salotų vazonėlyje arba pekininio kopūsto labai mėgsta ir traškiąsias „Iceberg“, kitaip dar vadinamas ledo salotas.

Iš Kalifornijos valstijos JAV kilusios „Iceberg“ salotos pavadintos ledkalnio vardu dėl pirminio jų pristatymo būdo – 1920 m. Kalifornijos ūkininkai šias gūžines salotas atveždavo uždengtas dideliu skaldyto ledo gauburiu. Prieš tai jos buvo vadinamos „traškios galvos“ (angl. „crisphead“) salotomis.

Išpopuliarėjusios Amerikoje, gaivios ir standžios salotos greitai buvo pamėgtos ir Europoje. Šiandien „Iceberg“ salotos vertinamos dėl savo skoninių savybių, mažo kaloringumo ir tvirtos formos.

Tinkamai laikomos šios salotos ilgai nenuvysta ir išlieka traškios, nepakeičia savo skonio, o šaldytuve gali būti laikomos net iki 3 savaičių.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, švelnaus ir malonaus skonio „Iceberg“ salotos savo išvaizda ir traškia struktūra labai panašios į lietuvišką baltagūžį kopūstą. Visgi, lyginant su kitomis gūžinėmis salotomis, ledo salotos suka didesnes ir tvirtesnes gūžes, yra labai patvarios, o jų lapai yra šiek tiek kietesni.

Vida Press nuotr./Iceberg salotos
Vida Press nuotr./Iceberg salotos

Pasak V.Juodkazienės, tai leidžia joms ilgai negesti – tinkamai laikomos jos ilgai nenuvysta ir išlieka traškios, nepakeičia savo gaivaus ir lengvo skonio, o šaldytuve gali būti laikomos net iki 3 savaičių.

„Ledo salotos patiks tiems, kurie nemėgsta įprasto kartoko kitų salotų skonio. Sultingos, jokio aitrumo neturinčios, maloniai salsvos salotos puikiai derinamos su daugybe skirtingų ingredientų, pavyzdžiui, vaisiais, daržovėmis, kitomis salotomis, sūriu ar paukštiena“, – sako maisto ekspertė.

„Iceberg“ salotos idealiai tinka lengviems, dietiniams patiekalams – 100 g šių salotų yra tik 12 kalorijų, o daugiau nei 90 proc. šių salotų lapų sudaro vanduo. Nors „Iceberg“ salotose gausu skirtingų mineralų, jų kiekiai nėra dideli. Tačiau dėl salotų lapuose esančių skysčių, salotos išlieka itin sočios, tad jomis pagardinti patiekalai puikiai tinka tiek pietums, tiek vakarienei.

Ką gaminti?

Pasak maisto ekspertės, traškios „Iceberg“ salotos puikiai tinka salotoms su vištiena, lašiša, jautiena ir mėlynuoju pelėsiniu sūriu. Būtent su ledo salotomis dažniausiai gaminamos ir populiariosios „Cezario“ salotos.

Receptai
Receptas: Cezario salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 29
Kaip gaminti
  1. Kiaušinį išvirkite taip, kad būtų minkštas – apie 2 min. 
  2. Salotų lapus nuplaukite, kruopščiai nusausinkite ir padėkite į šaldytuvą – išgaruos drėgmės likučiai, salotų lapai taps stangresni ir traškesni.
  3. Nuo duonos riekelių nupjaustykite pluteles, duoną supjaustykite kubeliais, paskleiskite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje, saikingai apšlakstykite aliejumi ir paskrudinkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
  4. Į plakti skirtą dubenį sumeskite nuluptą kiaušinį, ančiuvius, supilkite citrinos sultis, įmaišykite pipirus ir Vorčesterio padažą ir viską iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu, tada, pildamos plonyte srovele palengva įmaišykite aliejų.
  5. Lėkštę, į kurią dėsite salotas, galite patrinti česnako skiltele – valgant lydės pikantiškas kvapas, tada joje išdėliokite salotų lapus, suberkite duonos kubelius ir užtarkuokite ar sūrio drožtuku padrožkite sūrio.
  6. Salotas apšlakstykite paruoštu padažu ir patiekite.
Ingredientai
Salotos: 1.00 vnt. (romaninės)
Duona: 2.00 riekės (baltos)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Parmezano sūris: 150.00 g (tarkuoto)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (užpilui)
Ančiuviai: (užpilui) 2.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. - sulčių - užpilui)
Alyvuogių aliejus: 50.00 ml (užpilui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (užpilui)
Vorčesterio padažas: 1.00 arbat. š. (pagal skonį - užpilui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų, juodųjų - užpilui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Vegetariškos Cezario salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.0 / 9
Kaip gaminti

1. Suplėšytus salotų lapus pamerkite į dubenį su vandeniu, kuriame yra 5–6 ledo kubeliai – taip salotos bus traškios ir gaivios.

2. Supjaustykite pomidorus ir agurkus.

3. Supjaustę duonos riekelę kubeliais, paskrudinkite ją keptuvėje su šlakeliu alyvuogių aliejaus ant silpnos ugnies.

4. Padažą salotoms ruoškite trintuvėje sumaišę majonezą, sūrį, česnaką ir petražoles.

5. Ištraukę salotas iš vandens jas nusausinkite ir išdėliokite lėkštėje kartu su kitomis daržovėmis.

6. Apšlakstykite viską padažu ir apibarstykite parmezano sūriu.

Ingredientai
Agurkai: 2.00 vnt. (trumpavaisiai)
Pomidorai: 8.00 vnt. (labai tinka įvairių rūšių, pvz., vyšniniai, juodieji ir geltonieji)
Salotos: 1.00 vnt. (gūžė)
Duona: 1.00 riekės (baltos)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Petražolės: 1.00 vnt. (šakelė; padažui)
Majonezas: 3.00 valg. š. (padažui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (padažui)
Parmezano sūris: 40.00 g (sutarkuoto padažui, bet pasilikite šiek tiek jo užbarstyti ant salotų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

„Klasikinės „Iceberg“ salotos mėgstamos tiek kaip garnyras, tiek kaip pagrindinis patiekalas – šios salotos dažnai derinamos su įvairiais padažais ir mėgstamais priedais, dera su saldžiais vaisiais, taip pat dažnai naudojamos kaip salotų krepšelių pagrindas. Užsienyje ruošiamas ir karštas „Iceberg“ salotų variantas – salotos „stir-fry“ būdu pakepinamos ant aliejaus kartu su sojos, austrių padažo, imbiero, česnako ir sezamų aliejaus užpilu, pagardinant druska, cukrumi ir pipirais“.

Visgi lietuviai „Iceberg“ salotas dažniausiai valgo su kepta vištienos krūtinėle, duonos skrebučiais, parmezano ar pelėsiniais sūriais, pomidorais bei agurkais arba naudoja jas graikiškų ir „Cezario“ salotų pagrindui.

Kaip išsirinkti kokybiškas?

Maisto ekspertė V.Juodkazienė primena, kad renkantis „Iceberg“ salotų gūžę, būtina atkreipti dėmesį į jų formą ir dydį – būtent šios savybės geriausiai parodo, ar salota bus traški ir gaivi. „Kokybiškos gūžinės „Iceberg“ salotos turi didesnę galvą, lengvą ir purią gūžę bei pasižymi taisyklinga ovalia forma. Be to, jos yra traškios ir švelnaus skonio. Tuo tarpu mažesnė, netaisyklingos formos salota gali turėti tankią gūžę ir kartoką skonį“, – sako V.Juodkazienė.

Ieškantiems naujų skonių, ji siūlo receptą, kuriame puikiai dera salota „Iceberg“.

Ananasų ir tuno salotos

Ingredientai:

  • 0,5 stiklinės kuskuso;
  • 1 ananasas;
  • 1 gūžė „Iceberg“ salotų;
  • 1-2 tuno filė gabaliukai;
  • sauja migdolų;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 1 arbat. šaukšt. sezamų pastos tahini pastos (jos galite pasigaminti patys);
  • druskos ir pipirų, pagal skonį.

Gaminimas:

1. Užpilkite kuskusą stikline karšto vandens ir leiskite jam pabrinkti.

2. Nuplaukite „Iceberg“ salotas ir suplėšykite į smulkesnius gabalėlius. Ananasą nulupkite, supjaustykite jį mažais gabalėliais.

3. Sumaišykite visus ingredientus lėkštėje, ant viršaus dėkite apkeptą tuną. Apšlakstykite salotas aliejaus, citrinos sulčių ir tahini pastos padažu.

4. Keptuvėje lengvai paskrudinkite migdolus, juos užberkite ant salotų.

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Ypatingos

Sergu atsakingai

Sergu atsakingai
Sergu atsakingai

Esports namai

URBAN˙/

Maistas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką