Dabar populiaru
Publikuota: 2019 sausio 7d. 09:00

Patiekalai iš lęšių: nebrangūs, skanūs, išradingi. 15 receptų

Prikaistuvis su maistu
Vida Press nuotr. / Prikaistuvis su maistu

Vis dar atsiranda žmonių, kuriems lęšiai siejasi su neskaniu, prastu maistu. Nežinia, kodėl taip yra – gal jiems nepasisekė rasti gero recepto ar tas, kas vaišino, buvo be fantazijos? Skambiai kalbant, lęšiai turi daug potencialo – patiekalų su jais daugybė (vien ko verti indų virtuvės!), dera su įvairiausiais priedais, nėra brangūs, o kur dar visos organizmui naudingos medžiagos. Metas gaminti!

Užkandžiai ir mišrainės:

Receptai
Receptas: Lęšių paštetas su graikiniais riešutais ir keptomis paprikomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 7
Kaip gaminti

1. Žaliuosius lęšius užpilkite vandeniu, kad apsemtų, įpilkite šaukštą aliejaus ir virkite 12–15 minučių. Juoduosius lęšius virkite taip pat vandenyje su aliejumi, bet ilgiau – apie 25 minutes.

2. Supjaustykite salierus, svogūnus ir česnakus. Trumpai apkepkite juos keptuvėje su trupučiu aliejaus ant mažos ugnies.

3. Papriką iškepkite orkaitėje. Įdėkite į maišelį ir užriškite. Palikite 15–20 minučių – lengviau nulupsite odelę. 

4. Į smulkintuvą sudėkite išvirtus žaliuosius lęšius, iškeptas ir nuvalytas paprikas, smulkintus graikinius riešutus, čiobrelius. Pagal skonį įberkite druskos. Viską susmulkinkite iki vientisos masės.

5. Dubenėlyje sumaišykite žaliųjų lęšių mišinį, išvirtus juoduosius lęšius, smulkiai supjaustytas petražoles ir šaukštelį saldžiųjų paprikų miltelių, įmaišykite kiaušinio trynį.

6. Kepimo indelį patepkite sviestu ir pabarstykite smulkintais graikiniais riešutais.

7. Į paruoštą indelį sukrėskite pašteto masę, viršų galite apibarstyti paprikų milteliais ir papuoškite petražolėmis, riešutais. Kepkite 20–25 minutes iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Svarbu!

• Lukštentus graikinius riešutus prieš naudojant būtina atidžiai perrinkti, nes dažnai pasitaiko mažų lukštų gabaliukų, kurie nepatiks nei jūsų dantims, nei smulkintuvo ašmenims.

• Lęšius virkite vandenyje su trupučiu aliejaus – taip nesusidarys putos ir pagerės lęšių tekstūra – jie taps glotnūs lyg šilkiniai.

Ingredientai
Lęšiai: 200.00 g (150 g žaliųjų skaldytų ir 50 g juodųjų)
Paprikos: 1.00 vnt. (saldžioji raudona, oranžinė arba geltona)
Graikiniai riešutai: 100.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Salierai: 2.00 vnt. (2–3 koteliai)
Česnakai: 2.00 skiltelės (2 arba 3)
Čiobreliai: 3.00 vnt. (3–4 šakelės)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š.
Petražolės: 2.00 vnt. (šakelių)
Sviestas: 1.00 valg. š. (bet nebūtinai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Lęšių mišrainė su kiaušiniais
2 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.3 / 61
Kaip gaminti

1. Lęšius 30 min. pamirkykite ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Nepervirkite!

2. Išvirkite ir supjaustykite kiaušinius.

3. Papriką ir svogūnus supjaustykite stambiau ir pakepinkite aliejuje.

4. Visus produktus pagardinkite prieskoniais ir sumaišykite su majonezu.

Skanaus!

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Ingredientai
Lęšiai: 300.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (geltonoji)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Majonezas: 2.00 valg. š. (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Prieskoniai (mėgstami) 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Lęšių ir daržovių pyragas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 15
Kaip gaminti

1. Į prikaistuvį suberkite lęšius, užpilkite dviem stiklinėmis negazuoto mineralinio vandens, statykite ant ugnies. Kai užvirs, virkite 10–15 minučių. Palikite atvėsti.

2. Nuplautą saliero stiebą supjaustykite smulkiais griežinėliais, nuluptus svogūnus susmulkinkite. Keptuvėje ištirpinkite pusę nurodyto kiekio sviesto. Sudėkite svogūnus, suberkite kmyninius kuminus ir kepinkite, kol svogūnai pagels. Sudėkite likusį sviestą, smulkintus salierus, tarkuotas morkas ir maišydama kepinkite ant silpnos ugnies apie 5 minutes.

3. Gautą masę sumaišykite su virtais lęšiais, pagal skonį pasūdykite. Giliame dubenyje kiaušinių trynius išsukite su grietine ir tarkuotu sūriu. Pagal skonį įberkite druskos, maltų pipirų. Sudėkite kepintas daržoves, virtus lęšius, išmaišykite. Atsargiai įmaišykite išplaktus kiaušinių baltymus.

4. Stačiakampę kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Sukrėskite paruoštą daržovių, kruopų ir kiaušinių masę, paviršių gražiai išlyginkite medine mentele. Apibarstykite sezamų sėklomis, apšlakstykite lydytu sviestu. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol paviršius gražiais apskrus. Puoškite šviežiais žalumynais.         

Ingredientai
Lęšiai: 150.00 g (raudonųjų)
Morkos: 250.00 g (šviežių tarkuotų)
Salierai: 1.00 vnt. (stiebas)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Parmezano sūris: 150.00 g (tarkuoto)
Grietinėlė: 200.00 g (neriebios)
Sviestas: 50.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Kuminai: 1.00 arbat. š. (0,5 kmyninių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti pagal skonį)
Vanduo: 2.00 st. (negazuotas mineralinis)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Lęšių humusas
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.5 / 13
Kaip gaminti
  1. Lęšius iš vakaro užmerkite. Išskalaukite, užpilkite nurodytu kiekiu vandens ir virkite, kol vandens beveik neliks.
  2. Kiek pravėsusius lęšius sukrėskite į elektrinį plakiklį, suberkite smulkintą česnaką, sezamų pastą, citrinų sultis, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir susmulkinkite iki vientisos masės.
  3. Sudėkite į dubenėlį, apšlakstykite aliejumi, lengvai išmaišykite šaukštu, apibarstykite paprikos milteliais.
  4. Šį humusą gardu valgyti su duona, skrebučiais, pita, įvairiais trapučiais, šviežiomis daržovėmis. Galima naudoti kaip užtepą lavašui.
Ingredientai
Lęšiai: 1.00 st. (oranžinių)
Vanduo: 2.00 st.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sezamų pasta „Tahini“: 3.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (3 valg. š. sulčių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Sočios lęšių ir avinžirnių salotos su tahini padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 10
Kaip gaminti
  • Pirmiausia išsivirkite lęšius. Sudėkite juos, česnaką, šalavijus į storadugnį puodą, supilkite alyvuogių aliejų ir porą stiklinių šalto vandens. Palaukite, kol užvirs ir sumažinkite karštį iki minimalaus, kad vanduo vos burbuliuotų. Virkite lęšius nuo 25 iki 35 min., kol jie bus vis dar birūs, tačiau išvirę. Leiskite jiems kiek pravėsti puode, o tada nusunkite, išrinkite česnako gabaliukus ir šalavijo lapelius, jų nebereikės.
  • Paruoškite padažą: grūstuvėje sutrinkite česnaką, 1/2 arbat. šaukšt, druskos ir kalendras bei kuminus. Mažame dubenėlyje sumaišykite gautą česnakų ir prieskonių pastą su tahini pasta, 1 valg. šaukš. citrinos sulčių ir alyvuogių aliejumi. Paragaukite ir, jei trūksta, įdėkite dar druskos. Labai plonai supjaustytą raudonąjį svogūną sumaišykite su geru žiupsniu druskos ir likusiomis citrinos sultimis.
  • Sumaišykite salotas: į gilią lėkštę dėkite lęšius, avinžirnius, svogūnus ir užpilkite padažu bei kruopščiai išmaišykite. Prieš valgant ant viršaus pabarstykite kapotų šviežių žolelių, trupinto fetos sūrio ir kedrinių pinijų (arba sezamo sėklų).
Ingredientai
Lęšiai: 200.00 g (žaliųjų ar rudųjų; perrinktų ir nuplautų)
Česnakai: 3.00 skiltelės (2 perpjautos perpus lęšiams ir 1 padažui)
Šalavijai: 1.00 valg. š. (šviežių arba džiovintų)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (po 2 šaukštus lęšiams ir salotų užpilui)
Kalendros: 2.00 arbat. š. (grūdelių, pakepintų ir sumaltų kavamale ar specialioje grūstuvėje)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (pakepinto ir sumalto kavamale ar specialioje grūstuvėje)
Druska: 0.50 arbat. š.
Tahini pasta: 2.00 valg. š.
Citrinos sultys: 2.00 valg. š. (šviežiai spaustų)
Avinžirniai: 1.00 st. (konservuotų, nusunktų, perskalautų šaltu vandeniu ir apdžiovintų)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (mažas)
Petražolės: 1.00 sauja (galima keisti šviežia kalendra)
Fetos sūris: 200.00 g (galite keisti minkštu ožkos sūriu)
Kedrinės pinijos: 1.00 valg. š. (pakepintų keptuvėje iki švelnios rusvos spalvos; galima keisti sezamų sėklomis)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Sriubos:

Receptai
Receptas: Pikantiška lęšių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 98
Kaip gaminti

1. Lęšius perrinkite, nuplaukite po tekančiu vandeniu, nuvarvinkite.

2. Puode storu dugnu arba gilioje keptuv4je įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkiai pjaustytus svogūnus, trumpai pakepinkite, kol svogūno gabalėliai taps perregimi.

3. Išspauskite česnaką, sudėkite griežinėliais pjaustytas morkas, dar truputėlį pakepinkite, sudėkite lęšius, supilkite sultinį, įmeskite laurų lapą, pagardinkite mairūnais arba raudonėliais. Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite, kol suminkštės lęšiai.

4. Baigiant virti pasūdykite sriubą, pagardinkite pipirais ir citrinos sultimis. Jei sriuba per tiršta, įpilkite dar sultinio arba vandens.

5. Kmynų sėklas trumpai paskrudinkite sausoje keptuvėje. Išpilstykite sriubą į dubenėlius, ant viršaus užberkite kmynų sėklų. Pagardinkite šaukštu liesos grietinės.

Kulinaro patarimas. Kad lęšiai greičiau išvirtų, 2–3 valandas palaikykite juos vandenyje. Raudonieji lęšiai greičiausiai suminkštėja, todėl labiausiai tinka sriuboms ir košėms gaminti. Troškiniams ir mišrainėms derėtų rinktis žaliuosius arba ruduosius lęšius.  

Ingredientai
Lęšiai: 1.00 st. (1,5 st. raudonųjų lęšių)
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Morkos: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Mairūnas: 4.00 g (džiovintų mairūnų arba raudonėlių)
Daržovių sultinys: 2.00 st. (arba vištienos)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. sulčių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Kmynai: 1.00 arbat. š.
Grietinė: 4.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Lęšių sriuba su virta dešra
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
4.0 / 11
Kaip gaminti

1.Svogūnus nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais. Morkas supjaustykite kubeliais, porą, saliero lapkotį – nedideliais gabalėliais.

2.Dešrą nulupkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Puode ištirpinkite sviestą, sudėkite svogūnus, šoninės juosteles ir maišydami truputį pakepinkite.

3.Supilkite daržovių sultinį, sudėkite morkas, čiobrelių šakeles ir ant silpnos ugnies virkite 15 minučių. Suberkite plautus ir nuvarvintus lęšius, sudėkite pjaustytą dešrą ir ant silpnos ugnies virkite dar 20 minučių.

4.Pasūdykite, pagardinkite pipirais, įberkite žiupsnelį cukraus, įpilkite šaukštą vyno acto. Tiekite pabarstytą kapotomis petražolėmis.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Ingredientai
Lęšiai: 300.00 g
dešra virta 600.00 g
šoninė 8 juostelės rūkytos 8.00 riekės
Daržovių sultinys: 2.00 l
Svogūnai: 4.00 vnt.
Porai: 1.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt. (lapkotis)
Morkos: 2.00 vnt.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Čiobreliai: 2.00 vnt. (šakelės šviežių)
Actas: 1.00 valg. š. (vyno)
Petražolės: 1.00 sauja
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kreminė raudonųjų lęšių ir brokolių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.9 / 18
Kaip gaminti

1. Aukštame puode su trupučiu aliejaus iki aukso spalvos pakepinkite porą ir svogūną. Tada berkite brokolio gabaliukus ir kelias minutes pamaišydami kepkite.

2. Supilkite sultinį ir, kai užvirs, lęšius. Virkite apie 15 minučių, arba kol lęšiai taps minkšti.

3. Kol sriuba verda, supjaustykite duoną kubeliais ir paskrudinkite keptuvėje ant vidutinės ugnies su vos vos aliejaus – kol gabalėliai taps traškūs.

4. Sutrinkite sriubą elektriniu trintuvu, pagardinkite druska, pipirais ir patiekite norimos temperatūros su šaukštu trupinto sūrio (arba jogurto), šviežiai pjaustytomis petražolėmis.

Ingredientai
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis, smulkiai supjaustytas)
Porai: 1.00 vnt. (supjaustytas žiedais)
Brokoliniai kopūstai: 1.00 vnt. (vidutinis, suskirstytas žiedynais)
Lęšiai: 200.00 g (raudonųjų)
Daržovių sultinys: 1.00 l (tinka paruoštas iš ekologiško sultinio pakelio)
Fetos sūris: 100.00 g (trupinto; galima keisti varškės sūriu ar natūraliu jogurtu)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Duona: 2.00 riekės (geros šviesios, ciabbata tipo)
Petražolės: 5.00 vnt. (šakelės)
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Moliūgų ir raudonųjų lęšių sriuba
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.3 / 15
Kaip gaminti

1. Puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, berkite svogūnus ir pakepinkite, kol pradės gelsti – apie 4 minutes. Tada suberkite moliūgo kubelius, pakepkite minutę, suberkite lęšius, supilkite vištienos sultinį ir leiskite ramiai virti apie 25–30 minučių.

2. Kai moliūgas bus minkštas ir lęšiai išvirę, sutrinkite sriubą elektriniu trintuvu, pagardinkite kokoso pienu, citrinos sultimis, pipirais, gal dar trupučiu druskos, jei sultinys nebuvo labai sūrus.

3. Pagardui elektrine trintuve sumalkite kalendrą ir moliūgo sėklas drauge su alyvuogių aliejumi. Pagardinkite druska, pipirais.

4. Pilkite sriubą į lėkštes, apšlakstykite pagardu ir mėgaukitės.

Ingredientai
Svogūnai: 1.00 vnt. (supjaustytas kubeliais)
Alyvuogių aliejus: 7.00 valg. š. (2 sriubos virimui ir 5 išvirusios pagardinimui)
Moliūgai: 600.00 g (geriausia tinka Hokaido, pjaustyto kubeliais)
Vištienos sultinys: 600.00 ml
Lęšiai: 150.00 g (raudonųjų)
Kokosų pienas: 100.00 ml
Citrinos sultys: 1.00 valg. š.
Druska: 0.30 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kalendros sėklos: 2.00 valg. š. (pagardinimui)
Moliūgo sėklos: 2.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Antrieji patiekalai:

Receptai
Receptas: Lęšių troškinys
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.9 / 35
Kaip gaminti

1. Lęšius išvirkite arba ištroškinkite garuose.

2. Svogūną, baklažaną ir pievagrybius supjaustykite, nuskustas morkas sutarkuokite smulkiais šiaudeliais. Į keptuvę įpilkite šlakelį aliejaus ir pakaitinusi suberkite smulkintas morkas, pievagrybius ir baklažanus. Kai apkeps, suberkite smulkintą svogūną ir dar patroškinkite. Galiausiai suberkite virtus lęšius, pagardinkite druska ir žolelių mišiniu, išmaišykite ir kelias minutes patroškinkite.

3. Tiekdama galite pagardinti šaukštu neriebios grietinės ar natūralaus jogurto.

Ingredientai
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Lęšiai: 400.00 g
Baklažanai: 1.00 vnt.
Pievagrybiai: 200.00 g
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt.
Provanso žolelių prieskoniai: 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Lęšių košė su daržovėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 11
Kaip gaminti

1. Į didelį puodą supilkite aliejų, gerai įkaitinkite, sudėkite sugrūstus česnakus, smulkiai sukapotus svogūnus, suberkite kario miltelius, sudėkite imbierą, smulkiai sukapotą aitriųjų paprikų ankštį ir 4 min. patroškinkite.

2. Sudėkite nuplautus lęšius, kubeliais supjaustytas bulves, nuluptus ir skiltelėmis supjaustytus pomidorus, supilkite sultinį.

3. Kai viskas užvirs, puodą uždenkite ir ant labai mažos ugnies virkite, kol lęšiai suminkštės (maždaug 30 min.).

Ingredientai
Bulvės: 2.00 vnt.
Pomidorai: 2.00 vnt.
Lęšiai: 1.00 st.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt.
Karis: 3.00 arbat. š.
Imbieras: 1.00 arbat. š. (tarkuotų šviežių)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Daržovių sultinys: 1.00 l
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Lęšių keri indiškai
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.3 / 41
Kaip gaminti

1. Šaltame vandenyje valandą pamirkykite lęšius.

2. Svogūnus supjaustykite. Vieną svogūną sudėkite į puodą kartu su lęšiais ir virkite, įdėkite truputį duskos.

3. Į keptuvę sudėkite kitą svogūną ir suberkite gvazdikėlius, imbierą bei cinamoną. Baigiant kepti, įkrėskite pomidorų padažo bei viską sumaišykite su virtais lęšiais. Skanaus.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Ingredientai
Lęšiai: 200.00 g
Česnakai: 2.00 skiltelės
Gvazdikėliai: 3.00 vnt.
Imbieras: 5.00 g
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Svogūnai: 2.00 vnt.
Pomidorų padažas: 2.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Daržovių troškinys su lęšiais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 45
Kaip gaminti

1.Svogūnus ir česnako skilteles nulupkite ir susmulkinkite. Morkas nuskuskite ir supjaustykite kubeliais, salierą – griežinėliais.

2.Puodo dugne įkaitinkite aliejų, sudėkite svogūnus, česnakus ir kelias minutes pakaitinkite. Tada sudėkite morkas, salierus, karį ir išmaišykite.

3.Supilkite sultinį, trintus pomidorus, lęšius ir užvirkite. Uždengę sumažinkite ugnį ir retkarčiais pamaišydami troškinkite 20–25 minutes.

4.Pagardinkite ką tik išspaustomis citrinų sultimis, druska ir pipirais.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Ingredientai
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Morkos: 3.00 vnt.
Salierai: 3.00 vnt. (lapkočiai)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Karis: 30.00 g (1,5 šaukšto)
Daržovių sultinys: 600.00 ml
Pomidorai: 400.00 g (1 indelis konservuotų pomidorų be odelių)
Lęšiai: 200.00 g (raudonieji)
Citrinos: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Sotūs vištienos ir lęšių maltinukai
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.0 / 58
Kaip gaminti
  1. Svogūną susmulkinkite ir kartu su visais nurodytais produktais gerai sumaišykite.
  2. Drėgnomis rankomis formuokite norimo dydžio maltinukus ir kepkite keptuvėje, įkaitintame kokosų aliejuje.
  3. Patiekite su šviežiomis žaliomis salotomis, galite apšlakstyti mėgstamu padažu.

 

Ingredientai
Vištiena: 300.00 g (maltos)
Lęšiai: 200.00 g (virtų raudonųjų)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Karis: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 4.00 valg. š. (kokosų - kepimui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Dalas – indiškas lęšių troškinys su saldžiosiomis bulvėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.6 / 8
Kaip gaminti

1. Pirmiausia pasigaminkite prieskonių mišinį: sumalkite ar grūstuvėje sutrinkite kumino, kalendros ir kardamonų sėklas bei vieną gvazdikėlį. Į sutrintus prieskonius dėkite ciberžolę ir kashmiri aitriosios paprikos miltelius. Viską išmaišykite ir atidėkite 1 arbat. šaukšt. į kitą indą.

2. Smulkiais griežinėliais supjaustykite svogūną ir dėkite į įkaitintą keptuvę. Kepkite apie 10 min. ant silpnos ugnies, kol svogūnai bus minkšti. Smulkiai supjaustykite česnaką, imbierą ir aitriąją papriką ir dėkite į tą pačią keptuvę. Padidinkite ugnį ir kepkite 1–2 minutes. Dėkite prieskonių mišinį kartu su cinamono lazdele ir kepkite dar 1 minutę. Labai svarbu nesudeginti prieskonių!

3. Į keptuvę berkite lęšius, pilkite kokosų pieną ir 100 ml sultinio. Pirmiausia užkaitinkite, tada sumažinkite ugnį, uždenkite dangtį ir kepkite apie valandą, vis maišydami kas 10–15 minučių ir tikrindami, ar nereikia daugiau sultinio.

4. Kai lęšiai jau bus minkšti, dėkite 1/2 arbat. šaukšt. likusio prieskonių mišinio, špinatus, druską ir pipirus. Pakaitinkite dar 2–3 minutes, kol špinatai suglebs.

5. Kol lęšiai ruošiami keptuvėje, įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Griežinėliais supjaustykite saldžiąją bulvę, užberkite 1/2 arbat. šaukšt. likusio prieskonių mišinio, užpilkite šlakelį aliejaus ir viską išmaišę dėkite į orkaitę. Kepkite apie 20–25 min. Patiekite su lęšių troškiniu.

Ingredientai
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Imbieras: 1.00 vnt. (4 cm ilgio šviežio imbiero gabaliukas)
Aitrioji paprika: 0.50 vnt. (ir dar 1/2 arbat. šaukšt. kashmiri aitriosios paprikos miltelių)
Lęšiai: 200.00 g (raudonųjų)
Kokosų pienas: 330.00 g (viena skardinė)
Daržovių sultinys: 200.00 ml
Saldžiosios bulvės: 1.00 vnt.
Špinatai: 50.00 g
Kuminai: 1.00 arbat. š.
Kalendros sėklos: 1.00 arbat. š.
Ciberžolė: 0.50 arbat. š.
Kardamonas: 3.00 vnt. (sėklyčių iš 3 ankščių)
Gvazdikėliai: 1.00 vnt.
Cinamonų lazdelė: 1.00 vnt. (5 cm ilgio)
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Egiptietiškas ryžių ir lęšių troškinys „kosheri“
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.1 / 8
Kaip gaminti

1. Pradėkite nuo padažo. Susmulkinkite česnako skilteles ir čili pipirus, supjaustykite pomidorus kubeliais.

2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kelias minutes pakepinkite česnaką su čili. Sudėkite pomidorus, supilkite vandenį, actą, kuminą ir arbatinį šaukštelį druskos. Užvirkite, sumažinkite kaitrą ir virkite apie 20 min., kol padažas sutirštės. Nukaiskite, sudėkite kapotą kalendrą ir paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų ar daugiau kalendros.

3. Padažą laikykite šiltai arba atvėsinkite – jį galima valgyti ir šiltą, ir šaltą. Nepamirškite paragauti padažo prieš patiekdami, jei vartosite jį atvėsintą.

4. O dabar gaminame troškinį kosheri. Svogūnus supjaustykite plonais pusžiedžiais. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir kepkite svogūnus, kol jie gerai apskrus. Paskleiskite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.

 

5. Nuplaukite lęšius, užpilkite dideliu kiekiu šalto vandens ir užvirkite. Sumažinkite kaitrą ir virkite apie 25 minutes. Nepervirkite, kad lęšiai nepavirstų į košę. Nukoškite.

6. Šaltame vandenyje gerai nuplaukite ryžius. Nukoškite ir gerai nuvarvinkite.

7. Didelėje keptuvėje ar troškintuve ištirpinkite sviestą ir suberkite nevirtus makaronus. Maišydami kepkite, kol vermišeliai įgaus auksinę spalvą. Sudėkite nuplautus ryžius ir gerai išmaišykite, kad visos kruopos pasidengtų sviestu.

8. Supilkite sultinį ar vandenį, suberkite muskato riešutą, cinamoną, 1 1/2 arbatinio šaukštelio druskos ir gerą žiupsnį šviežiai maltų juodųjų pipirų. Užvirkite, sumažinkite kaitrą, uždenkite ir virkite 12 minučių.

9. Nukaiskite, nuimkite dangtį, uždenkite keptuvę švariu medvilniniu rankšluosčiu ir vėl uždėkite dangtį. Palikite 5 minutėms.

 

10. Šakute supurenkite ryžius, sudėkite lęšius ir didžiąją dalį keptų svogūnų – šiek tiek pasilikite pateikimui. Paragaukite, ar netrūksta prieskonių.

11. Sudėkite ryžius į serviravimo indą ir apibarstykite likusiais kepintais svogūnais. Patiekite karštus su šaltu arba šiltu pomidorų padažu.

Pastabos:

Supaprastinimai: visas reikalas užima nemažai laiko ir šis troškinys tikrai to vertas. Bet kartais, pavyzdžiui, per atostogas ar kelionėse, galima šiek tiek pasukčiauti. Naudokite konservuotus lęšius, smulkintus konservuotus pomidorus padažui ir keptus svogūnus iš IKEA.

Nė dienos be mėsos? Tai puikus vegetariškas patiekalas, bet mažesnėmis porcijomis jis gali atlikti ir garnyro vaidmenį. Pomidorų padažą galite keisti agurkų ir pomidorų salotomis.

Makaronai: jei netyčia pamiršote jų parsinešti, galima patiekalą gaminti ir be jų, nors jie patiekalą pakylėja į kitą lygį. Vermišelius galima keisti orzo (ryžių formos makaronai), raidelėmis arba kitais smulkiais makaronais. Galima sulaužyti/sukarpyti spagečius.

Be glitimo/pieno: nedėkite makaronų o sviestą keiskite alyvuogių arba kokoso aliejumi.

 

Ingredientai
Lęšiai: 300.00 g (žaliųjų; ryžiams)
Ryžiai: 200.00 g (geriausia basmati; ryžiams)
Sviestas: 40.00 g (ryžiams)
Makaronai: 50.00 g (idealu, jei bus vermišeliai; ryžiams)
Sultinys: 400.00 ml (vištienos, daržovių arba tiesiog vandens; ryžiams)
Muskatas: 0.50 arbat. š. (malto; ryžiams)
Cinamonas: 1.50 arbat. š. (ryžiams)
Alyvuogių aliejus: 120.00 ml (po 60 ml ryžiams ir padažui)
Svogūnai: 2.00 vnt. (ryžiams)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį; ryžiams)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį; ryžiams)
Česnakai: 2.00 skiltelės (pomidorų padažui)
Čili pipiras: 2.00 vnt. (pomidorų padažui)
Pomidorai: 8.00 vnt. (gali būti konservuoti; pomidorų padažui)
Vanduo: 370.00 ml (pomidorų padažui)
Actas: 60.00 ml (sidro arba baltojo vyno; pomidorų padažui)
Kalendros: 20.00 g (šviežios; pomidorų padažui)
Kuminai: 2.00 arbat. š. (maltų; pomidorų padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Veganiški lęšių kukuliai pomidorų tyrėje
2 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
4.5 / 6
Kaip gaminti

1. Lęšius nuplaukite ir užmerkite vandenyje apie 1-2 val.

2. Į puodą su vandeniu pilkite lęšius, apvirkite, kol jie suminkštės, bet dar bus standūs, nesutęžę.

3. Atvėsintus lęšius padalinkite į dvi lygias dalis.

4. Vieną dalį susmulkinti elektriniame smulkintuve, naudodami S formos peilį. Taip pat susmulkinkite ir brokolį.

5. Nesmulkintus lęšius sumaišykite su smulkintais, taip pat brokoliais, duonos trupiniais, druska, viską gerai išmaišykite. Palikti pastovėti kelias minutes.

6. Įkaitinkite keptuvę su nedideliu kiekiu aliejaus.

7. Į keptuvę dėkite rankomis suformuotus rutuliukus, kepkite iš visų pusių ant nedidelės ugnies.

8. Iškepus kukuliams, į tuščią keptuvę pilkite pomidorų tyrę, dėkite kukulaičius ant viršaus, uždenkite dangti ir šildykite dar apie 10-15 min. ant nedidelės ugnies.

Patiekite su daržovėmis, makaronais ar kitais mėgstamais produktais.

Ingredientai
Lęšiai: 250.00 g (žaliųjų)
Brokoliniai kopūstai: 180.00 g
Druska: 0.50 arbat. š.
Džiūvėsiai: 3.00 valg. š. (maltų)
Rafinuotas rapsų aliejus: 3.00 valg. š. (kepimui)
Pomidorų tyrė: 500.00 ml (patiekimui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Šiemet Davosas – be D.Trumpo, bet su rusų oligarchais ir įtampa dėl Kinijos

Kaimo mokykla: elektros nėra, vaikų yra, bet per mažai. Pastrėvys

Aktualu

Ekspertai apie S.Skvernelio kandidatūrą: nemano, kad tai planuota iš anksto, įžvelgia riziką

Aktualu

Lietuvis įvykdė neapykantos nusikaltimą prieš šiaurės airį: sužalojo visam gyvenimui

Gazas

Balys Bardauskas ruošiasi į Lietuvą: „Jaučiuosi lyg įveikęs Dakarą“

Aktualu

Sulaikytas nužudyto Gdansko mero apsaugos vadas

24sek

Dar viena istorinė L.Dončičiaus naktis – skrydis į operatorę ir pirmas trigubas dublis

Aktualu

Girtas panevėžietis „Nissan“ į medį nukreipė visiškai tiesioje gatvės atkarpoje

Karštas „Ginčas“ dėl maišto „Ryte“: kas kaltas – D.Suttonas, D.Adomaitis ar vadovai?

Kultūra

Svaiginimąsi kare aprašęs Łukaszas Kamieńskis: „Turime dvigubą kariuomenės ir narkotikų istoriją“

Pasaulis kišenėje

Gran Kanarija traukia ne tik pakrante – pažvelkite į išskirtinius jos namus-urvus

Aktualu

Ant vaikų rėkusios Žiežmarių mokytojos artima kolegė: „Jos būklė – itin bloga“

Išrinktos juokingiausios 2018 metų vestuvių nuotraukos

Kultūra

Paskelbtas galutinis Nacionalinės viktorinos vietų sąrašas – vyks beveik 40-yje miestų

24sek

Lietuvos studentų čempionate – neregėtos rungtynės: VDU metė tik tritaškius

Aktualu

Juodojoje jūroje užsidegus dviem tanklaiviams žuvo mažiausiai 14 jūrininkų

Vardai

Brado Pitto moterys: tarp Charlize Theron ir Angelinos Jolie jau prieš daug metų perbėgo juoda katė

Gyvenimas

Koks amžius tinkamiausias prarasti nekaltybę?

Vardai

Violetai Tarasovienei – žiūrovų liaupsės, bet jos stilistei – kritika: kodėl tokia glaustinukė?

24sek

Įdomių minčių pateikęs R.Javtokas – apie „Žalgirio“ duobę ir naują Šaro sutartį

Gyvenimas

Dėl nežinomos ligos Justas eidamas negali sustoti, jo atmintis – tik 10 minučių

Vardai

Karoliną Meschino puošęs Kęstas Rimdžius nukopijavo Izraelio mados namų suknelę? Palyginkite

Aktualu

Gydytojai ir vaistininkai skundžiasi stringančia e. receptų sistema

Sportas

Italijoje – užtikrinta „Juventus“ pergalė prieš absoliučius autsaiderius

Aktualu

Britanijos lyderė pristatė „Brexit“ atsarginį planą, nedaug tesiskiriantį nuo ankstesnio

Naujienos

Verslas

R.Lazutka: sąžiningo atsakymo, ar verta kaupti pensiją fonduose, negali būti

Aktualu

Savaitgalis gelbėtojų akimis: apsilydžiusi dušo kabina, nuokalnėn slydęs autobusas

Aktualu

Tramdydami nuteistąjį nukentėjo du Pravieniškių pataisos namų pareigūnai

Gyvenimas

„Skaniai sveikai“: sveikesnė mityba be didelių pastangų (idėjos)

Sportas

Sergio Ramosas dėl skaudaus „Real“ pralaimėjimo kaltino „skandalingą“ teisėją

Aktualu

Kriminalizuojant neteisėtą partijų finansavimą atsakomybė rinkimų komitetams nekiltų

Aktualu

Stojimas į aukštąsias mokyklas 2019-aisiais. Kas keisis?

Vitaminai sielai. M.Petruškevičius apie prisijaukintą žodį „atsiprašau“ ir didžiausią autoritetą

Aktualu

Lenkijoje pateikti kaltinimai vienam vyrui, kurio įkurtame „pabėgimo kambaryje“ žuvo penkios paauglės

24sek

Sukrėtimas Minesotoje: po pergalės prieš „Lakers“ – atleistas treneris

Aktualu

Profesorius: reforma betikslė, universitetų laukia skausmingi reikalai

Verslas

Įmonių pavadinimai: 200 pažymėtų q, w ar x rašmenimis ir kiti išradingiausieji

24sek

J.Valančiūno teritorijoje – universalus D.Sabonio žaidimas ir galingas dėjimas

Verslas

Incidentas „Charlie Pizza“ Kaune: kolegos nuplikyta padavėja iš darbo buvo išprašyta ar išėjo pati?

Aktualu

Prancūzijoje prieš teismą stos vaikų išnaudojimą galimai dangstęs kardinolas

Gazas

Vilniuje greitasis 4G autobusas kursuos dažniau

Verslas

LRT rengiasi vertinti, kaip naudoti nekilnojamąjį turtą

Aktualu

LRTK tikina, kad jos nariai nėra susiję su transliuotojais

Aktualu

Egzekucija Zarasų rajone: 3 paaugliai vyrą mušė ir šaipėsi, o po 3 valandų grįžo pribaigti

Vardai

Kad sportas neliktų tik Naujųjų pažadas: trenerės Indrės Burlinskaitės „dieta“ tiks kiekvienai

Aktualu

Orai.lt: sniego mažės, bet šalčio daugės

24sek

Į „Švyturio“ areną neįleisti „Žalgirio“ sirgaliai: „šioks toks konfliktas“ įvertintas neproporcingai

24sek

Netikėtas pastiprinimas: „Žalgiryje“ – papildymas po krepšiu

Aktualu

L.Dragnea – korumpuotas pilkasis Rumunijos kardinolas, dėl kurio nerimauja ES

Vardai

Gera keliauti kartu

Praktiški patarimai

Video

01:07
01:46
02:03

Maistas

Kinas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką