Dabar populiaru
Publikuota: 2020 lapkričio 24d. 08:00

Patiekalai su bolivine balanda: nuo pusryčių iki vakarienės ar deserto

Bolivinių balandų ir keptų moliūgų salotos
Shutterstock nuotr. / Bolivinių balandų ir keptų moliūgų salotos

Bolivinės balandos kruopų, kitaip žinomų ir kaip kynva, galima nusipirkti bet kurioje didesnėje parduotuvėje, dažnai net kelių gamintojų. Vieni valgytojai šias smulkias kruopeles jau prisijaukino ir valgo dažnai, kitiems jos tebėra paslaptis. Pasirodo, iš šių kruopų galima paruošti ir nuostabų pusryčių patiekalą, ir skanias salotas, o gal troškinį pietums ar vakarienei. Žinoma, siūlome ir porą kepinių saldesnio kąsnelio mėgėjams!

Receptai
Receptas: Pusryčių košė su bolivinių balandų kruopomis
1 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.0 / 28
Kaip gaminti

1. Virkite 1 dalį bolivinių balandų kruopų kartu su 2 dalimis pieno ar vandens, sudėkite razinas ir tarkuotą obuolį.

2. Baigiant virti įberkite žiupsnelį cinamono ir pagardinkite gabalėliu sviesto.

Skanaus!

Plačiau skaitykite: „Inkų auksas – bolivinės balandos“

Ingredientai
Bolivinės balandos 100.00 g
Pienas: 200.00 ml (arba vanduo)
Razinos: 100.00 g (geltonosios)
Obuoliai: 1.00 vnt.
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Sviestas: 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bolivinių balandų košė su cinamonu ir bananais
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.8 / 8
Kaip gaminti

1. Išmirkykite bolivines balandas vandenyje bent valandą. Nuplaukite, nusausinkite. Suberkite į puodą, užpilkite 250 ml vandens, virkite 15 minučių, kol kruopos suminkštės, o vanduo susigers.

2. Supilkite avižų arba migdolų pieną, suberkite cinamoną, druską ir virinkite ant vidutinės ugnies dar apie 7 minutes, nuolatos maišydami, kol masė įgaus košės konsistenciją.

3. Padalykite košę į 2 dubenėlius, ant viršaus uždėkite supjaustytą bananą, migdolų sviestą, pabarstykite kakavos pupelių traškučiais ir palaistykite sirupu.

Ingredientai
Bolivinės balandos (kynva): 100.00 g (košei)
Augalinis pienas: 250.00 ml (avižų arba migdolų; košei)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (košei)
Druska: 0.50 arbat. š. (košei)
Bananai: 1.00 vnt. (supjaustytas; patiekimui)
Migdolų sviestas: 1.00 valg. š. (patiekimui)
Kakavos pupelių traškučiai: 1.00 valg. š. (patiekimui)
Agavų sirupas: 1.00 valg. š. (arba datulių sirupo; patiekimui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Avižų ir bolivinės balandos košė su migdolų pienu
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.9 / 23
Kaip gaminti

1. Užverdame vandenį su 150 ml migdolų pieno, o tada supilame kruopas ir dribsnius. Ant vidutinės ugnies verdame apie 10–15 minučių, per tą laiką papildydami košę likusiais 200 ml migdolų pieno.

2. Išvirus leidžiame pastovėti dar kelias minutes puode, uždengus jį dangčiu.

3. Valgome su sezoninėmis uogomis ir šviežiu medumi.

Ingredientai
Avižiniai dribsniai: 100.00 g (smulkių)
Vanduo: 400.00 ml
Migdolų pienas: 350.00 ml (nesaldinto arba labai nestipriai saldinto)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Daržovių ir bolivinių balandų pusryčių košė
1 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 35
Kaip gaminti

1. Bolivines balandas išvirkite pasūdytame vandenyje pagal instrukcijas ant pakuotės ir nukoškite.

2. Daržoves supjaustykite nedideliais kubeliais.

3. Į keptuvę įpilkite kelis šaukštus aliejaus, įkaitinkite ir apkepkite daržoves. Sudėkite virtas bolivines balandas ir viską pagardinkite adžika. Patiekite su šviežiais špinatų lapeliais.

Ingredientai
Moliūgai: 60.00 g
Morkos: 50.00 g
Paprikos: 50.00 g
Baklažanai: 50.00 g
Cukinijos: 50.00 g
Špinatai: 1.00 sauja
Adžika: 1.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Druska: 0.30 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bolivinės balandos (kynvos) košė su uogomis ir riešutais
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.0 / 1
Kaip gaminti

1. Išvirkite bolivinės balandos kruopas.

2. Sausoje keptuvėje 5 minutes pakepinkite graikinius riešutus. Vėliau vyšnias sumaišykite su cukrumi ir cinamonu (jei naudojate šaldytas uogas, būtinai jas nusausinkite).

3. Į bolivinės balandos košę suberkite uogas ir riešutus, užpilkite pienu ir įmaišykite medų.

Ingredientai
Pienas: 1.00 st.
Vyšnios: 1.50 st. (be kauliukų; gali būti šaldytos)
Graikiniai riešutai: 0.50 st.
Cukrus: 2.00 valg. š.
Medus: 4.00 valg. š. (skysto)
Cinamonas: 0.50 arbat. š. (malto)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bolivinių balandų (kynvos) blyneliai
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.5 / 2
Kaip gaminti

1. Bolivinės balandos sėklas išvirkite. Kol sėklos verda, smulkiai supjaustykite svogūną ir svogūno laiškus, stambesne trintuve sutrinkite morkas ir sūrį, susmulkinkite kalendrą.

2. Į išvirtas sėklas sudėkite miltus, svogūną ir jo laiškus, morkas, kalendrą, įmuškite kiaušinius. Viską išmaišykite papildydami vandeniu, kol masė bus nei labai tiršta, nei pernelyg skysta – tinkama kepimui.

3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kepkite blynus, kol gražiai paruduos, kaip bulviniai blynai.

4. Boliviečiai šiuos blynus valgo kaip garnyrą prie mėsos, bet skanūs jie ir kaip atskiras patiekalas. Galima valgyti vienus arba pasigardinti jogurtu ar grietine.

Idėja virtuvės bandytojams – bolivinę balandą keisti grikiais ar kitomis mėgstamomis kruopomis. Su sūrio rūšimis taip galima eksperimentuoti.

Ingredientai
Varškės sūris: 100.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Miltai: 1.00 st.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Svogūnų laiškai: 5.00 vnt.
Kalendros: 1.00 sauja (šviežios)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Aliejus: 0.50 st. (kepimui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bolivinės balandos, duonos ir šviežių daržovių salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
5.0 / 1
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Duonos riekes švelniai patepkite aliejumi, pabarstykite druska ir dėkite skrudinti į orkaitę maždaug 10 min. Duona turi tapti visiškai sausa ir trapi. Išėmę ir orkaitės sulaužykite gana stambiais gabaliukais.

2. Kol duona skrunda, nedideliame puode išvirkite perskalautas bolivines balandas – tam užteks 8–9 min. Išvirusias nukoškite, perliekite šaltu vandeniu ir palikite apdžiūti.

3. Pomidorus ir agurkus supjaustykite nedideliais gabaliukais ir berkite į platų salotų dubenį. Suberkite ir supilkite visus likusius ingredientus, išmaišykite, paragaukite, ar netrūksta prieskonių ir skanaukite.

Ingredientai
Duona: 5.00 riekės (tinka čiabata ar su raugu kepta šviesi duona)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Pomidorai: 4.00 vnt. (gerai prinokę)
Agurkai: 2.00 vnt.
Raudonasis svogūnas: 0.50 vnt. (supjaustytas plonais pusžiedžiais)
Petražolės: 1.00 sauja (šviežių)
Mėtos: 1.00 sauja (šviežių)
Kalendros: 1.00 sauja (šviežių)
Citrinos sultys: 1.00 valg. š.
Actas: 1.00 arbat. š. (raudonojo vyno)
Česnakai: 2.00 skiltelės (sutraiškytos)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bolivinės balandos, mango ir šilauogių salotos su bazilikų padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.0 / 6
Kaip gaminti

1. Išvirkite kruopas ir leiskite atvėsti.

2. Sumaišykite su likusiais salotų ingredientais.

3. Padažui visus ingredientus suplakite blenderyje iki vientiso padažo.

4. Užpilkite padažą ant salotų.

Ingredientai
Bolivinės balandos (kynva): 0.50 puodelis (salotoms)
Vanduo: 1.00 puodelis
Agurkai: 0.50 puodelis (supjaustyto; salotoms)
Mangas: 0.50 vnt. (supjaustyto; salotoms)
Šilauogės: 0.50 puodelis (salotoms)
Bazilikai: 1.00 sauja (bazilikų padažui)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (bazilikų padažui)
Citrinos sultys: 2.00 valg. š. (bazilikų padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį; bazilikų padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį; bazilikų padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bolivinių balandų salotos su mangais, feta, agurkais ir mėtomis
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.3 / 11
Kaip gaminti

1. Bolivines balandas gerai nuplaukite ir išvirkite 2-ose stiklinėse pasūdyto vandens. Kruopos išvirs maždaug per 15 min.

2. Atvėsinkite išvirtas kruopas ir tuomet jas sumaišykite su kubeliais pjaustytu sūriu, agurku ir mangu.

3. Pagardinkite smulkintu svogūnu ir žalumynais.

Ingredientai
Mangas: 0.50 vnt.
Agurkai: 1.00 vnt. (trumpavaisis)
Raudonasis svogūnas: 0.30 vnt.
Fetos sūris: 0.50 vnt. (pakelio)
Petražolės: 1.00 sauja (šviežių)
Mėtos: 1.00 sauja (šviežių)
Kalendros: 1.00 sauja (šviežių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bolivinių balandų salotos su daugybe gardžių priedų
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 6
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių (režimas – su vėjeliu).

2. Supjaustykite saldžiąją bulvę ir papriką didesniais gabaliukais, berkite druskos, pipirų ir rūkytos paprikos, apšlakstykite aliejumi ir, viską rankomis tolygiai paskirstę, dėkite į karštą orkaitę. Sumažinkite temperatūrą iki 180 laipsnių. Kepkite 20–25 minutes, kol bulvės bus minkštos.

3. Į verdantį vandenį (apie 1 litras) berkite bolivines balandas ir virkite ant nedidelės ugnies apie 10–12 minučių. Ragaukite – svarbu, kad viskas nevirstų koše, kruopos turi išlikti traškios.

4. Į smulkintuvą dėkite špinatus, kalendrą, petražoles ir čili. Viską susmulkinkite. Jei neturite smulkintuvo, galite viską smulkiai supjaustyti ir peiliu.

5. Bolivinių balandų kruopas nukoškite ir sumaišykite su špinatais. Smulkia tarka įtarkuokite citrinos žievelę ir išspauskite pusės citrinos sultis. Pilkite du šaukštus alyvuogių aliejaus, dėkite druskos, pipirų, gerai išmaišykite ir sudėkite į lėkštę, kurioje patieksite.

6. Supjaustykite avokadą, kivius bei ridikėlius ir išdėliokite ant bolivinių balandų. Taip pat dėkite karštas bulves, papriką. Jei turite, užbarstykite daigų ir papildomai kalendros. Valgykite su jogurtu. Skanaus!

Ingredientai
Špinatai: 100.00 g
Citrinos: 1.00 vnt.
Čili pipiras: 0.50 vnt.
Kalendros: 15.00 g (šviežios)
Petražolės: 15.00 g (šviežios)
Saldžiosios bulvės: 1.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (pailga)
Rūkyta malta raudonoji paprika: 0.50 arbat. š.
Avokadai: 1.00 vnt. (prinokęs)
Kiviai: 2.00 vnt.
Ridikėliai: 3.00 vnt.
Daigai: 1.00 sauja (įvairių (nebūtinai))
Jogurtas: 4.00 valg. š. (natūralaus)
Alyvuogių aliejus: 4.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bolivinių balandų, špinatų ir saulėje džiovintų pomidorų salotos
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 40
Kaip gaminti

Salotos

  1. Bolivines balandas sudėkite į nedidelį puodą, užpilkite 400 ml verdančio vandens, įberkite žiupsnelį druskos ir virkite ant mažos ugnies apie 15 min. Tuomet nukaiskite nuo ugnies ir palikite pastovėti dar 5 min.
  2. Paruoštas bolivines balandas sudėkite į dubenį ar lėkštę ir palikite atvėsti. Į kuo platesnį indą sudėsite – tuo greičiau atvės.
  3. Atvėsusias bolivines balandas sudėkite į dubenį. Kartu sudėkite stambiai supjaustytus špinatus, smulkiai supjaustytus pomidorus ir pakepintas migdolų plokšteles.

Užpilas

  1. Į nedidelį stiklainėlį sudėkite aliejų, citrinos sultis, sirupą, susmulkintą česnaką, garstyčias ir prieskonius. Stiklainėlį uždenkite ir stipriai pakratykite – visi produktai tarpusavyje gerai susiplaks ir susijungs.
  2. Gautą užpilą užpilkite ant salotų ir išmaišykite. Patiekite iš karto.

Pastabos

  • Kaip pakepinti migdolus? Parduotuvėje dažniausiai parduodamos neskrudintos migdolų plokštelės. Tad namuose įkaitinkite sausą keptuvę, į ją suberkite migdolus ir vis pamaišant/pakratant keptuvę, migdolus kepinkite porą minučių, kol įgaus gražų rudą atspalvį. Tuomet išdėkite į lėkštę ir palikite atvėsti.
  • Pritaikykite savo skoniui: šiam receptui galite rinktis bet kurios rūšies bolivines balandas. Aš naudojau baltą, tačiau puikiai salotose atrodo maišytų spalvų kruopos. 
  • Jei labai mėgstate saulėje džiovintus pomidorus, galite jų kiekį didinti.
  • Vietoj špinatų galite naudoti rukolą, tačiau tuomet salotos įgaus dar aštresnį riešutų skonį.

Receptą rasite čia.

Ingredientai
Vanduo: 400.00 ml ((bolivinėms balandoms virti))
Špinatai: 80.00 g
Migdolai: 1.00 sauja ((supjaustytų ir paskrudintų))
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. ((užpilui))
Citrinos: 2.00 valg. š. ((sulčių, užpilui))
Agavų sirupas: 1.00 valg. š. ((tinka ir skystas medus, užpilui))
Česnakai: 2.00 skiltelės ((užpilui))
Garstyčios: 1.00 arbat. š. ((grūdėtų garstyčių, padažui))
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bolivinių balandų ir keptų moliūgų salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.9 / 56
Kaip gaminti
  1. Bolivinių balandų kruopas iš vakaro užmerkite. Kitą dieną išskalaukite ir išvirkite šiek tiek pasūdytame vandenyje. Jei norite, kad būtų naudingesnės, virkite kuo trumpiau. Vandens galite ir nesūdyti.
  2. Moliūgą nulupkite ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais. Apšlakstykite aliejumi, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite juodaisiais pipirais bei žiupsneliu rozmarinų.
  3. Moliūgo kubelius išmaišykite, kad tolygiai pasiskirstytų prieskoniai, suberkite į kepimo skardą ir kepkite apie 40–45 min. 200 laipsnių orkaitėje.
  4. Virtas bolivinių balandų kruopas gražiai suberkite į lėkštes, ant jų berkite keptus moliūgus, išdėliokite „Fitaki“ sūrio gabalėlius. Apibarstykite saulėgrąžų sėklomis ir gražgarsčių lapeliais. Salotas taip pat galite apšlakstyti šlakeliu šviežiai spaustų citrinų sulčių bei trupučiu alyvuogių aliejaus.
Ingredientai
Moliūgai: 200.00 g
Kynvos (bolivinės balandos): 200.00 g (bolivinių balandų kruopų)
Sūris: 100.00 g („Fitaki“ ar kito panašaus minkšto sūrio)
Saulėgrąžos: 1.00 sauja (gliaudytų)
Gražgarstės: 1.00 sauja (saujelė)
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (džiovinto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Bulvių ir moliūgų košė su bolivinėmis balandomis
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.0 / 18
Kaip gaminti
  1. Bulves nuskuskite, moliūgus supjaustykite nemažais gabalėliais. Bolivines balandas nuplaukite (dar geriau būtų iš vakaro pamerkti).
  2. Visą sumeskite į verdantį vandenį. Virkite, kol suminkštės.
  3. Į išvirusias daržoves įpilkite grietinėlės, pagardinkite muskatu, pagal skonį pasūdykite ir sutrinkite košę. Jei košė bus per tiršta, maišydami pilkite po nedidelį šlakelį virinto vandens, kol taps norimos konsistencijos.
  4. Galiausiai suberkite tarkuotą parmezaną.
  5. Šią košę skanu valgyti vieną. Mėgstantieji riebiau gali gardinti spirgučiais. Taip pat ji puikiai tinka su įvairiomis šviežių daržovių salotomis (ypač gardintomis grietine), taip pat jei paruošiama sausesnė, tirštesnė gali būti tiekiama kaip garnyras su maltiniais, kepsniais ir pan.
Ingredientai
Bulvės: 6.00 vnt.
Moliūgai: 200.00 g
Kynvos (bolivinės balandos): 2.00 valg. š.
Grietinėlė: 100.00 g
Parmezano sūris: 4.00 valg. š. (tarkuoto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (tarkuoto)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Vištienos ir bolivinių balandų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.6 / 40
Kaip gaminti
  1. Puode storu dugnu įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkintą svogūną, tarkuotas morkas. Troškinkite 5-6 minutes.
  2. Sudėkite smulkintą vištieną, salierų stiebus, česnaką ir virkite 5 minutes. Į gautą masę supilkite vištienos sultinį, vandenį, suberkite bolivines balandas, čiobrelius.
  3.  Virkite 30 minučių. Pagardinkite druska, pipirais, papuoškite šviežiomis petražolėmis.
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt.
Vištienos krūtinėlė: 400.00 g
Salierai: 2.00 vnt. (stiebai)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Vištienos sultinys: 4.00 puodelis
Vanduo: 1.00 puodelis
Kynvos (bolivinės balandos): 1.00 puodelis (¾ puodelio)
Čiobreliai: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Petražolės: 1.00 valg. š. (šviežių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Troškinys su bolivinių balandų kruopomis
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.1 / 8
Kaip gaminti

1. Supjaustykite morką ir papriką kubeliais, svogūną – žiedeliais, smulkiai sutarkuokite gabalėlį saliero gumbo, pabarstykite raudonėliu ir viską gerai patroškinkite.

2. Suberkite virtas bolivinių balandų kruopas, pasūdykite, pabarstykite smulkintais migdolais bei smulkintomis alyvuogėmis ir dar patroškinkite 10 minučių.

Skanaus!

Plačiau skaitykite: „Inkų auksas – bolivinės balandos“

Ingredientai
Bolivinės balandos (virtos) 200.00 g
Morkos: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Salierai: 10.00 g (gabalėlis gumbo)
Paprikos: 1.00 vnt. (saldžioji)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis džiovintų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Migdolai: 50.00 g (saujelė skrudintų migdolų drožlių)
Alyvuogės: 50.00 g (juodosios)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bolivinių balandų ir juodųjų pupelių troškinys
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.7 / 6
Kaip gaminti

1. Smulkiai supjaustykite svogūną, kiek stambiau – morkas. Jei naudosite nevirtas pupeles, jas išvirkite.

2. Vidutinio dydžio prikaistuvyje įkaitinkite 1 valg. šaukšt. kokosų ar kito kepimui skirto aliejaus. Pakepinkite svogūnus kartu su morkomis, kol šie taps permatomi. Suberkite bolivinių balandų kruopas ir dar minutėlę pakepinkite. Supilkite smulkintus pomidorus savo sultyse ir vandenį. Įmaišykite džiovintų žolelių ir paprikos. Kaitinkite ant vidutinės/žemos ugnies, kol bolivinės balandos bei morkos bus išvirusios. Įmaišykite juodąsias pupeles (jei iš skardinės, prieš tai nuplaukite) ir dar kelias minutes pakaitinkite. Jei matote, kad gaminimo metu trūksta vandens – įpilkite dar arba supilkite pomidorų likučius. Pasūdykite pagal skonį.

3. Kol troškinys verda, iki 200°C įkaitintoje orkaitėje iškepkite saldžiąsias bulves, kol šios taps minkštos ir paruduos.

4. Kitame prikaistuvyje užvirkite vandens. Įmuškite kiaušinį į mažą indelį, tuomet atsargiai, bet staigiai supilkite jį į verdantį vandenį. Mentele aplink kiaušinį sukite ratus, kad baltymai per daug neišsisklaidytų. Virkite, kol baltymai taps tvirti, bet trynys liks visiškai skystas – vos kelias minutes.

5. Patiekite bolivinių balandų troškinį negiliuose dubenėliuose su liesa grietine/jogurtu, be lukšto virtais kiaušiniais, avokadu, saldžiosiomis bulvėmis.

Ingredientai
Bolivinės balandos (kynva): 0.50 st. (nevirtų)
Konservuoti pomidorai: 1.50 st. (savo sultyse arba pomidorų pastos)
Pupelės: 400.00 g (juodųjų pupelių iš skardinės arba 3/4 stiklinės nevirtų)
Morkos: 2.00 vnt. (vidutinės)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Vanduo: 2.00 st. (gali reikėti ir daugiau)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (po 2 vienai porcijai)
Jogurtas: 2.00 valg. š. (natūralaus arba grietinės)
Saldžiosios bulvės: 2.00 vnt. (vitutinės, keptos orkaitėje garnyrui)
Druska: 2.00 žiupsnelis
Saldžiosios paprikos milteliai: 2.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Veganiškas žaliasis daržovių karis su bolivine balanda
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.0 / 21
Kaip gaminti

1. Išvirkite bolivinę balandą.

2. Gilioje keptuvėje su lašeliu aliejaus apkepinkite supjaustytą baklažaną, grybus, smidrus.

3. Daržovėms ir grybams suminkštėjus, berkite druską, pilkite vandenį, dėkite kario pastą, pilkite kokosų pieną. Ragaukite ir, jeigu reikia, papildomai įpilkite vandens ar kokosų pieno (skoniui sušvelninti).

4. Leiskite minutę viskam sušilti, suberkite pupeles.

 

Ingredientai
Bolivinės balandos (kynva): 0.50 puodelis (nevirtos)
Baklažanai: 0.50 vnt.
Grybai: 100.00 g (Shiitake)
Smidrai: 5.00 g (jaunų)
Pupelės: 5.00 valg. š. (virtų raudonųjų)
Kokosų pienas: 200.00 ml
Vanduo: 200.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Karis: 0.50 valg. š. (žaliosios pastos; arba galite naudoti bet kurią mėgstamą – raudoną ar geltoną kario pastą, taip pat Garam Masala ar Tikka Masala prieskonių mišinius (dėkite pagal skonį))
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Pomidorinis sviestinių pupelių ir bolivinių balandų troškinys
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
0.0 / 0
Kaip gaminti

Jei neturite kai kurių ingredientų, ieškokite alternatyvų. Sviestines pupeles galima keisti cannellini arba raudonosiomis pupelėmis. Špinatus galite keisti lapiniais kopūstais (ang.: kale), tik tokiu atveju pradėkite juos troškinti su visais ingredinetais, kad spėtų suminkštėti.

1. Įkaitinkite didesnį puodą, įpilkite aliejaus ir suberkite smulkintą svogūną bei riekelėmis supjaustytą morką. Kepinkite kol taps permatomi ir karamelizuosis (apskrus).

2. Suberkite į puodą džiovintas žoleles, pupeles, bolivinę balandą (kynvą), supilkite saulėje džiovintų pomidorų padažą ir 2-3 stiklines vandens. Leiskite užvirti, tuomet sumažinkite ugnį ir troškinkite su vos pradaru dangčiu 25 minutes.

3. Suberkite dalį smulkintų petražolių, dėkite špinatus ir pakaitinkite dar keletą minučių. Jei troškinys tapo per tirštas, įpilkite šiek tiek vandens.

 

4. Paragavę pasūdykite pagal skonį, bet turėkite omenyje, jog sūrumo suteiks ir fetos sūris, tad nepersistenkite.

5. Papuoškite petražolėmis, feta ir grietine arba jogurtu (arba veganiniu sūrio pakaitalu, užbarstykite maistinių mielių).

6. Troškinį patiekite iškart arba pašildykite vėliau.

Pastaba: Vietoj padažo makaronams su saulėje džiovintais pomidorais galite naudoti kitokį makaronų padažą arba tiesiog luptus pomidorus savo sultyse. Tokiu atveju reikės dėti daugiau druskos ir, greičiausiai, šiek tiek saldumo, kad atsvertų pomidorų rūgštį. Galite įmaišyti šaukštą klevų sirupo arba rudojo nerafinuoto cukraus.

Ingredientai
Pupelės: 240.00 g (konservuotų virtų ar jūsų pačių išsivirtų)
Morkos: 2.00 vnt.
Svogūnai: 0.50 vnt.
Pomidorų padažas: 350.00 g (idealu, jei jis bus skirtas makaronams, su saulėje džiovintais pomidorais)
Špinatai: 100.00 g
Petražolės: 1.00 sauja (šviežių)
Žolelės: 1.00 arbat. š. (džiovintų; baziliko, raudonėlio, mairūno ar kitų jūsų mėgstamų)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (kepimui)
Fetos sūris: 50.00 g (patiekimui)
Jogurtas: 4.00 valg. š. (natūralaus; arba grietinės; patiekimui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Daržovių ir bolivinių balandų maltiniai
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
5.0 / 2
Kaip gaminti

Paplotėliai:

1. Bolivinių balandų kruopas pakepinkite sausoje keptuvėje, kol ims kvepėti riešutais. Supilkite vandenį ir pankolio sėklas. Uždengę virkite ant silpnos ugnies apie 5–7 minutes. Palikite uždengtame puode, kad išbrinktų.

2. Iš daržovių išspauskite sultis. Jas išgerkite (jei sultys burokėlių – leiskite pastovėti) ir pamatuokite 1 stiklinę išspaudų.

3. Svogūną smulkiai sukapokite ir pakepinkite aliejuje. Kai jis ims minkštėti, suberkite prieskonius ir pakepinkite dar keletą minučių.

4. Visas daržoves ir bolivinių balandų kruopas suberkite į didelį dubenį. Suberkite krakmolą ir iki smulkių miltų sumaltus avižų dribsnius (malkite kavamale arba virtuvės kombainu). Įberkite druskos ir pipirų. Gerai išmaišykite. Pamėginkite suformuoti maltinuką – jei masė pernelyg biri, įberkite dar šiek tiek krakmolo ar avižų miltų. Paragaukite, ar netrūksta druskos bei prieskonių.

5. Kepkite iš abiejų pusių gerai įkaitintame aliejuje maždaug po 5 minutes.

Padažas:

6. Sumaišykite visus jam skirtus ingredientus. Jei masė per tiršta, šiek tiek praskieskite ją vandeniu.

Surinkimas:

7. Nepjaustytas paprikas pašaukite į orkaitę ir kepkite, kol suminkštės. Išimkite iš orkaitės ir nulupkite žievelę. Pomidorus supjaustykite riekelėmis, svogūnus – žiedais.

8. Sausoje keptuvėje arba orkaitėje paskrudinkite pusiau perpjautą bandelę. Ant viršaus dėkite gražgarstės, tada paplotėlį. Patepkite padažu, uždėkite gabalėlį kepintos paprikos, riekelę pomidoro, kelis svogūno žiedus. Užvožkite antra bandelės puse ir valgykite, kol karšta.

Ingredientai
Bolivinės balandos (kynva): 0.25 st. (paplotėliams)
Vanduo: 0.50 st. (paplotėliams)
Pankolių sėklos: 0.50 arbat. š. (paplotėliams)
Burokėliai: 0.50 vnt. (paplotėliams)
Morkos: 1.00 vnt. (paplotėliams)
Svogūnai: 1.50 vnt. (0,5 paplotėliams ir 1 patiekimui)
Prieskoniniai žalumynai: 0.50 arbat. š. (paplotėliams)
Rūkyta malta raudonoji paprika: 0.50 arbat. š. (paplotėliams)
Krakmolas: 1.00 valg. š. (paplotėliams)
Avižiniai dribsniai: 2.00 valg. š. (smulkių; paplotėliams)
Druska: 0.75 arbat. š. (paplotėliams)
Pipirai: 0.25 arbat. š. (paplotėliams)
Aliejus: 1.00 valg. š. (paplotėliams)
Majonezas: 4.00 valg. š. (padažui)
Pagardas Ajvar: 2.00 valg. š. (padažui)
Aitriųjų paprikų pasta: 0.25 arbat. š. (padažui)
Paprikos: 1.00 vnt. (patiekimui)
Pomidorai: 2.00 vnt. (patiekimui)
Gražgarstės: 2.00 sauja (patiekimui)
Bandelės: 4.00 vnt. (patiekimui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Sėklų, riešutų, džiovintų vaisių ir bolivinių balandų keksas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
4.3 / 6
Kaip gaminti

Visas šio pyrago viršus nusėtas sėklų ir riešutų mišiniu, kuris stebuklingai suteikia keksui malonaus traškumo.

Tiesą pasakius, net nežinau, ar šiam kepiniui labiau tinka kekso, ar vaisinės duonos pavadinimas... Spręskite patys!

1. Įkaitinkite orkaitę iki 160°C.

2. Dubenyje sumaišykite saulėgrąžas ir moliūgo sėklas bei lazdyno riešutus ir migdolus. Atidėkite 1/2 stiklinės šio mišinio į šalį kekso viršui padengti.

3. Į likusį mišinį įmaišykite džiovintas spanguoles, razinas, virtas kynvas, cukrų, kepimo miltelius, kiaušinius, jogurtą, vanilę ir miltus ir viską išmaišykite.

4. Masę suverskite į riebalais išteptą ir kepimo popieriumi išklotą 10x20 cm kekso formą. Viršų apibarstykite atidėtu mišiniu ir labai švelniai įspauskite į kekso masę.

5. Kepkite 1 valandą ir 10 minučių, arba kol keksas bus visiškai iškepęs ir sausas viduje.

6. Palikite pravėsti ir tik tada išimkite iš kekso formos bei pjaustykite. Laikykite sandariai uždaromame inde šaldytuve savaitę.

Ingredientai
Saulėgrąžos: 40.00 g
Moliūgo sėklos: 40.00 g
Lazdynų riešutai: 115.00 g (šiek tiek pasmulkintų)
Migdolai: 80.00 g (šiek tiek pasmulkintų)
Razinos: 75.00 g
Kynvos (bolivinės balandos): 1.00 st. (išvirtų ir atšaldytų)
Rudasis cukrus: 85.00 g
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Jogurtas: 1.00 st. (tiršto natūralaus graikiško)
Vanilės ekstraktas: 2.00 arbat. š.
Speltos kviečių grūdai: 140.00 g (viso grūdo)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Batonėliai su spraginta bolivine balanda ir riešutų sviestu
4 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
2.5 / 6
Kaip gaminti

1. Pirmiausia į elektrinį trintuvą dedame datules, šaukštą kokosų aliejaus ir bananą. Kai jau matote, kad viskas virsta vientisa mase, dedame riešutų sviestą ir pulsuojančiu režimu sukame, kol susimaišys.

2. Peiliu susmulkiname migdolus ir dedame į didesnį indą kartu su spragintomis bolivinėmis balandomis ir kokosų drožlėmis – išmaišome ir dedame datulių ir riešutų sviesto masę, gerai išmaišome (nebijokite naudoti rankų) ir dedame į mažą kepimo indą, išklotą maistine plėvele. Gerai paspaudžiame ir išlyginame (batonėliai turėtų būti 1,5 cm storio) ir dedame į šaldymo kamerą.

3. Po kelių valandų išimame ir supjaustome. Turėtų išeiti 16 batonėlių. Laikome kameroje. Tikrai suvalgysite greitai, bet jei ne, drąsiai galite laikyti kameroje pora savaičių.

Pastaba: Aš naudojau namuose gamintą riešutų sviestą, jei pirksite parduotuvėje, būtinai pirkite natūralų sviestą be pridėtinio cukraus.

Ingredientai
Bolivinės balandos (kynva): 30.00 g (spragintos)
Kokosų drožlės: 30.00 g
Migdolai: 60.00 g
Riešutų sviestas: 120.00 g (žemės)
Kokosų aliejus: 1.00 valg. š.
Datulės: 8.00 vnt. (Medjool)
Bananai: 1.00 vnt. (mažas prinokęs)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Interviu

Praktiškai su „Norfa“

Esports namai

URBAN˙/

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką