Dabar populiaru
Publikuota: 2019 lapkričio 4d. 13:07

Patiekalai su kvapniosiomis citrinomis: paskanins žuvį, paukštieną, nuostabius desertus

Viščiukas su citrinomis, čiobreliais ir česnakais
Shutterstock nuotr. / Viščiukas su citrinomis, čiobreliais ir česnakais

Kaip tik šiuo metu – pats citrusinių vaisių sezonas, juk neveltui ir Kalėdos kvepia mandarinais... Tačiau kol kas į pasiruošimo šventėms maratoną nesivelkime, siūlome kasdienių ir greitų patiekalų, kuriuose tarp ingredientų yra ir citrusai, receptų rinkinį. Lengvai išsirinksite, nesunkiai pagaminsite!

Receptai
Receptas: Citrininiai blynai su kefyru ir „chia“ sėklomis
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.8 / 10
Kaip gaminti

1. Į dubenį sudėkite kiaušinio trynius, cukrų, druską, kefyrą, vanilę, citrinos žievelę, chia sėklas, miltus ir kepimo miltelius ir išsukite tešlą.

2. Kiaušinių baltymus išplakite iki stangrių putų ir atsargiai įmaišykite į tešlą.

3. Įkaitinkite didelę keptuvę nepridegančiu pagrindu ant vidutinės ugnies, patepkite dugną aliejumi, dėkite po kaupiną šaukštą tešlos ir kepkite iš abiejų pusių apie 3–4 minutes, arba kol blynai visiškai iškeps.

4. Patiekite su jogurtu, medumi, pabarstę granola, pagardinę keliais lašais citrinos sulčių.

Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (tryniai atskirti nuo baltymų)
Rudasis cukrus: 60.00 g
Kefyras: 375.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Vanilės pupelių pasta: 1.00 arbat. š.
Citrinos: 2.00 valg. š. (nutarkuotos ekologiškos žievelės)
Chia sėklos: 50.00 g
Miltai: 210.00 g (geriausiai, viso grūdo speltų)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Aliejus: 1.00 valg. š. (keptuvei patepti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kepti brokoliai su citrina
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.9 / 19
Kaip gaminti
  1. Brokolio žiedelius sudėliojame kepimo skardoje.
  2. Alyvuogių aliejų sumaišome su druska, pipirais bei tarkuota citrinos žievele.
  3. Gautu padažu tolygiai apšlakstome brokolius ir kepame juos orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie pusvalandį.

Skanaus!

Ingredientai
Brokoliniai kopūstai: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Citrinos: 2.00 arbat. š. ((tarkuotos žievelės))
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kopūstų mišrainė su citrinų sultimis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.5 / 15
Kaip gaminti
  1. Cukrų ir druską ištirpinkite citrinų sultyse. Kopūstus nuplaukite ir supjaustykite plonais šiaudeliais. Jei norite minkštesnės mišrainės, pjaustytus kopūstus sumeskite į sietelį, nupilkite verdančiu vandeniu, po to iš karto – šaltu.
  2. Aliejų sumaišykite su paruoštomis citrinų sultimis, apšlakstykite kopūstus, gerai išmaišykite. Kopūstus sukrėskite į indelius, uždaromus dangteliais.

Šią kopūstų mišrainę prieš valgydami parą turite palaikyti šaldytuve, tik indelius kartkartėmis pavartykite. Laikoma šaldytuve ji negenda apie dešimt dienų.

Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Kopūstai: 800.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (100 ml - sulčių)
Alyvuogių aliejus: 100.00 ml
Cukrus: 100.00 g
Druska: 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Citrininė kopūstų ir sojų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.3 / 3
Kaip gaminti

1. Į puodą įpilkite 1,5 litro vandens, sudėkite daržovių sultinio kubelius, sojų faršą ir virkite 10–15 minučių.

2. Kopūstą, morkas, bulves ir salierą supjaustykite šiaudeliais, sudėkite į verdantį sultinį, įmeskite čiobrelių šakeles ir virkite, kol suminkštės daržovės. Sriubą paskaninkite pipirais ir druska. Citriną perpjaukite pusiau. Pusės citrinos sultis išspauskite į sriubą.

3. Sriubą išpilstykite į lėkštes ir įmeskite po griežinėlį citrinos.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Sojos: 200.00 g (sojų faršas)
Daržovių sultinys: 1.00 vnt. (1–2 kubeliai)
Kopūstai: 1.00 vnt. (pusė nedidelio)
Morkos: 2.00 vnt. (nedidelės)
Salierai: 1.00 vnt. (keli griežinėliai gumbo)
Bulvės: 4.00 vnt. (3-4)
Čiobreliai: 5.00 g (šakelės pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Citrinos: 1.00 vnt.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kopūstų sriuba su citrinomis
5 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.6 / 28
Kaip gaminti

1. Kopūstus supjaustykite juostelėmis, kaliaropes ir morkas – plonais griežinėliais, bulves – šiaudeliais, salierą stambiai sutarkuokite. Visas daržoves sudėkite į puodą ir apšlakstykite aliejumi. Įpilkite 2 l verdančio vandens ir virkite 15 min.

2. Obuolius supjaustykite skiltelėmis. Susmulkinkite petražoles. Citriną nuplikykite verdančiu vandeniu ir nenuluptą supjaustykite plonyčiais griežinėliais. Viską sudėkite į apvirtą sriubą, įdėkite šaukštą prieskonių mišinio, uždenkite ir dar 10 min. pavirkite.

3. Nuo ugnies nukeltą sriubą galite paskaninti mėgstamais prieskoniniais žalumynais.

Ingredientai
Kopūstai: 500.00 g (pusė kopūsto gūžės)
Morkos: 2.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt. (pusė saliero gumbo)
Kaliaropės (2 nedidelės) 300.00 g
Bulvės: 4.00 vnt.
Obuoliai: 2.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Petražolės: 1.00 vnt. (pluoštelis šviežių šakelių)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt.
Prieskonių mišinys 1.00 valg. š.
Vanduo: 2.00 l
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Rizotas su parmezanu ir citrinomis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
5.0 / 1
Kaip gaminti
  1. Sultinį supilkite į puodą ir užkaiskite. Susmulkinkite svogūną. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus ir troškinkite 5 minutes.
  2. Išspauskite citrinų sultis ir nutarkuokite geltonąjį citrinos žievelės sluoksnį. Suberkite ryžius, išmaišykite, supilkite vyną ir maišykite, kol susigers į ryžius.
  3. Tada įpilkite samtį karšto sultinio ir maišykite, kol šis susigers į ryžius. Kartokite, kol supilsite visą sultinį (apie 15–20 minučių).
  4. Supilkite citrinų sultis, suberkite žieveles ir išmaišykite. Pagardinkite druska, mėgstamais prieskoniais ir pabarstykite parmezanu.
Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Ingredientai
Daržovių sultinys: 400.00 ml
Vynas: 100.00 ml (baltas sausas)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Ryžiai: 400.00 g (apvaliagrūdžiai)
Citrinos: 1.00 vnt.
Parmezano sūris: 35.00 g (tarkuotas)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Keptų batatų sriuba su citrinžole ir kokosų pienu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
0.0 / 0
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 C temperatūros. Sudėkite saldžiąsias bulves perpjautomis dalimis į viršų į didelę kepimo skardą (išklokite skardą kepimo popieriumi, kad vėliau nereikėtų jos šveisti), pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite druska ir pipirais. Uždenkite aliuminio folija ir kepkite 1 valandą, kol visiškai suminkštės. Išimkite iš orkaitės ir šiek tiek leiskite pravėsti, kad galėtumėte priliesti rankomis.

2. Kol bulvės kepa, sultinį supilkite į didelį puodą, įmeskite citrinžolę, imbierą ir užvirinkite. Virinkite apie 5-7 minutes, tada supilkite kokosų pieną ir dar pavirinkite apie 3 minutes. Išgriebkite citrinžoę ir imbierą ir išmeskite.

3. Šaukštu išskobkite keptas saldžias bulves ir sudėkite minkštimą į sultinį. Viską labai gerai suplakite blenderiu, kol gausis vientisa masė. Puodą su sriuba vėl užkaiskite, pašildykite iki užverdant.

4. Patiekite puodeliuose arba dubenėliuose, pabarstę čili pipirais (jei mėgstate – kalendromis), ir griežinėliais laimo, kad kiekvienas galėtų pasigardinti sriubą pagal skonį laimo sultimis.

Ingredientai
Saldžiosios bulvės: 1.50 kg (neluptos, perpjautos pusiau išilgai)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Vištienos sultinys: 875.00 ml
Citrinžolė: 1.00 vnt. (stiebelis, sutraiškytas virtuviniu plaktuku)
Kokosų pienas: 400.00 ml
Imbieras: 1.00 vnt. (šviežio, 5 cm ilgio gabalėlis, perpjautas pusiau)
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (patiekimui)
Čili paprikos dribsnių: 1.00 arbat. š. (patiekimui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Žuvų kepsneliai su citrinomis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.3 / 3
Kaip gaminti

1. Nuo batono riekelių nupjaukite pluteles, minkštimą pamerkite, kad išbrinktų, paskui nuspauskite ir sudėkite į faršą. Įmuškite kiaušinį, suberkite smulkintą česnaką, įspauskite citrinų sulčių, sudėkite grietinę, prieskonius, pasūdykite ir labai gerai išmaišykite. Maišykite plakikliu, kol masė pasidarys puri.

2. Šlapiomis rankomis formuokite nedidelius kepsnelius ir kepkite keptuvėje ant nedidelės ugnies nuolat vartydami, kol gražiai parus.

3. Keptuvėje, kurioje kepėte kepsnelius, apkepkite ir citrinų griežinėlius. Griežinėlius sudėkite ant žuvų kepsnelių ir pabarstykite čiobreliais ar kitais mėgstamais žalumynais.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Ingredientai
Faršas: 600.00 g (mėgstamų žuvų)
Batonas: 3.00 riekės
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Pienas: 1.00 st. (0,5)
Grietinė: 2.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Citrinos: 2.00 vnt. (0,5 sulčių)
Aliejus: 4.00 valg. š.
Žuvies prieskoniai: 5.00 g (citrininiai pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Citrininė menkė
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 25
Kaip gaminti

1. Žuvų filė nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite porcijos dydžio gabalais. Apšlakstykite balzaminiu actu ir palikite 15 minučių.

2. Batono riekes sulaužykite, sutrinkite rankiniu ar elektriniu grūstuvu iki trupinių. Taip pat sugrūskite baltuosius pipirus.

3. Citriną nuplikykite verdančiu vandeniu, nusausinkite, nutarkuokite žievelę (be baltosios vidinės dalies).

4. Nuluptus česnakus sutrinkite.

5. Dubenyje sumaišykite grūstus džiūvėsius, baltuosius pipirus, tarkuotas citrinų žieveles.

6. Žuvų gabalėlius pagal skonį pasūdykite. Kiekvieną pavoliokite džiūvėsių, citrinų žievelių ir pipirų mišinyje. Dėkite į keptuvę ir kepkite iš abiejų pusių po 5–7 minutes.

7. Tiekite su bulvių koše ar aliejuje skrudintais bulvių košės rutuliukais.

Ingredientai
Menkė: 800.00 g (filė)
Batonas: 8.00 riekės (padžiūvusios)
Citrinos: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Pipirai: 1.00 arbat. š. (baltieji)
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Balzaminis actas: 1.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š. (lydytas)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Folijoje kepta lašiša su citrina ir rozmarinais
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 150
Kaip gaminti

 1. Lašišos filė nuplaukite po šaltu vandeniu ir nusausinkite. Atkirpkite nemažą gabalą folijos, kad žuvį būtų galima suvynioti labai tvirtai ir sandariai. Apibarstykite lašišą druska, baltaisiais ir juodaisiais pipirais ir stambiai supjaustytais rozmarinais. Toliau filė apdėkite plonais griežinėliais supjaustyta citrina, svogūnu ir suberkite susmulkintas česnako skilteles.

2. Į foliją su lašiša įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, viską sandariai suvyniokite ir apie 15 min. kepkite iki 230 °C įkaitintoje orkaitėje. Neperkepkite, nes žuvis neteks dalies sulčių.

3. Serviruokite naudodami žuviai skirtą mentelę. Garnyrui galite patiekti mėgstamų daržovių.

Ingredientai
Lašiša: 1.00 kg (1,5 kg)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š.
Pipirai: 1.00 arbat. š. (baltieji)
Rozmarinai: 1.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt.
Raudonasis svogūnas: 20.00 g (pusė galvutės)
Česnakai: 8.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 2.00 valg. š. (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Upėtakis su citrinomis
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 47
Kaip gaminti

1. Žuvį nuplaukite, išvalykite, nuskuskite, vidų įtrinkite sviestu, išspaustais česnakais ir pagal skonį šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

2. Morkas nuskuskite, sutarkuokite šiaudeliais.

3. Svogūną nulupkite, supjaustykite plonyčiais griežinėliais.

4. Citrinas gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu ir supjaustykite plonyčiais griežinėliais.

5. Į žuvies vidų kimškite svogūnų, citrinų, morkų, smulkintų petražolių ir čiobrelių šakelių.

6. Į karščiui atsparią kepimo formą tieskite kepimo popierių, tada suberkite pusę druskos kiekio, atsargiai guldykite žuvį ir užberkite likusia druska taip, kad nepribyrėtų į vidų.   

7. Žuvį kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min., tada atsargiai nukrapštykite druskos sluoksnį ir upėtakį tiekite lėkštėje.

Ingredientai
Upėtakiai: 1.00 vnt. (didesnis)
Morkos: 2.00 vnt.
Citrinos: 2.00 vnt. (nedidelės)
Petražolės: 40.00 g (ryšulėlis)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Čiobreliai: 10.00 g (pagal skonį čiobrelių šakelių)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 kg (rupios)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Citrininė vištiena su čiobreliais
5 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.7 / 3
Kaip gaminti

1. Vištos blauzdeles užpilkite alyvuogių aliejumi, įberkite 0,5 šaukštelio maltos rūkytos paprikos, 0,5 šaukštelio džiovinto čiobrelio, 1 šaukštelį džiovinto raudonėlio, druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų. Įtarkuokite česnako skilteles ir citrinos žievelę (tarkuokite geltonąją jos dalį ir stenkitės, kad baltosios patektų kuo mažiau). Kadangi tai citrininė vištiena, paskutinis akcentas – įspauskite visos citrinos sultis. Gerai išmaišykite vištienos blauzdeles, kad prieskoniai tolygiai pasidengtų.

2. Pamarinuokite 2 valandas arba ilgiau.

3. Pasimarinavusias blauzdeles dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos taip, kad jos tarpusavyje nesiliestų. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 45 minutes.

Ingredientai
Vištiena: 10.00 vnt. (blauzdelių)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis
Rūkyta malta raudonoji paprika: 1.00 žiupsnelis
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (džiovintų)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį; šviežiai maltų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Viščiukas su citrinomis, čiobreliais ir česnakais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.2 / 11
Kaip gaminti
  1. Viščiuko gabaliukus įtrinkite druska.
  2. Supjaustykite citriną plonais griežinėliais, apibarstykite juos ruduoju cukrumi.
  3. Gilesniame inde sumaišykite aliejų, vyną, jei naudojate, čiobrelius, pipirus.
  4. Sudėkite vištieną į indą, užklokite citrinos griežinėliais. Uždenkite ir valandą marinuokite.
  5. Česnakus nuplaukite, nes jų lupti nereikės. Sudėkite vištieną į troškintuvą, supilkite marinatą ir sultinį, suberkite česnakus.
  6. Ant viršaus išdėliokite citrinų griežinėlius.
  7. Uždenkite dangčiu ir troškinkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą.
  8. Baigiant kepti atidenkite ir 10–15 minučių skrudinkite.

Pagaminsite per 1,5 val. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

 

Ingredientai
Vištiena: 8.00 vnt. (blauzdelių arba šlaunelių)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Česnakai: 12.00 skiltelės (12 - 16)
Sultinys: 1.00 st. (vištienos arba daržovių)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5)
Čiobreliai: 1.00 valg. š. (džiovintų arba 3 - 4 šakelės šviežių)
Druska: 1.00 arbat. š.
Pipirai: 1.00 arbat. š. (šviežiai grūstų)
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š. (žiupsnis)
Vynas: 2.00 valg. š. (2 - 3 balto)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kepta višta su citrina
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.2 / 38
Kaip gaminti

1. Vištą švariai nuplaukite ir nusausinkite.

2. Visus prieskonius sumaišykite ir gerai jais įtrinkite vištą, vėliau ją uždenkite ir palikite šaldytuve.

3. Citriną labai švariai nuplaukite ir pakaitinkite mikrobangų krosnelėje apie 2 min. Per tą laiką ji suminkštėja, tada ją subadykite peiliu ir dėkite į vištos vidų.

4. Vištą galite kepti kartu su bulvėmis. Bulves švariai nuskuskite, nuplaukite ir perpjaukite į 4 dalis. Pabarstykite druska, citrinpipiriais, pridėkite česnako, gerai išmaišykite.

5. Vištą dėkite į kepimo rankovę, aplinkui suberkite bulves ir kepkite 180-190 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 45 min.

Receptą atsiuntė Jolanta Muniuvienė

Ingredientai
Višta 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis, pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti, pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Rūkytos paprikos milteliai 4.00 g
Citrinos: 1.00 vnt.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Citrininiai pyragaičiai
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.6 / 5
Kaip gaminti

1. Iš išvardytų produktų užmaišykite tešlą. Sudrėkinkite keksams skirtas formeles ir kiekvieną jų gražiai išklokite tešla. Suformuokite krepšelius. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 10 min.

2. Kol tešla keps, paruoškite įdarą: sutirštintą pieną sumaišykite su citrinų sultimis, tarkuotomis citrinų žievelėmis ir tryniais. Gerai išplakite.

3. Plakikliu (rankiniu ar elektriniu) išplakite kiaušinių baltymus. Kai masė pradės standėti, plakdama pamažu supilkite cukrų. Masę plakite tol, kol ji taps tokia standi, kad apvertus indą baltymai liktų jame.

4. Ant pravėsusios tešlos supilkite citrinų įdarą, šaukštu ant viršaus gražiai sukrėskite išplaktus baltymus, kad jie būtų panašūs į bokštelius. Tada šaukite į orkaitę ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 15 minučių, kol baltymai gražiai pagels.

Ingredientai
Miltai: 180.00 g
Sviestas: 100.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (1 trynys tešlai, 1 trynys įdarui ir 2 baltymai baltymų sluoksniui)
Cukrus: 4.00 valg. š. (1 valg. š. tešlai ir 3 valg. š. baltymų sluoksniui)
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys ir žievelės įdarui)
Sutirštintas pienas: 200.00 g (įdarui)
Vanduo: 1.00 valg. š. ((tešlai))
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Citrininiai keksiukai su aguonomis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.9 / 10
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Paruoškite keksiukų formeles: į naudojamą metalinę ar silikoninę keksiukų formą sudėkite keksiukų popierėlius.

2. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir vanilinį cukrų. Atidėkite dubenį į šalį.

3. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu iki purios masės išplakite kiaušinius ir cukrų. Tuomet supilkite citrinos sultis, suberkite tarkuotas citrinos žieveles, supilkite vanilinį jogurtą ir tirpintą bei atvėsintą sviestą. Išplakite iki vientisos masės. Suberkite į šį dubenį miltų mišinį ir lengvai išmaišykite. Galiausiai suberkite kelias saujas aguonų ir jas įmaišykite į tešlą. Nepermaišykite keksiukų tešlos ir nebijokite, jei liks didesnių, ne visiškai išsimaišiusių tešlos gabalėlių. Permaišius keksiukų tešlą (ar ją išplakus plaktuvu), keksiukai gali ne taip gražiai iškilti ir būti ne tokie purūs.

4. Paruoštą tešlą paskirstykite į keksiukų formeles, užpildydami du trečdalius jų tūrio. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 25-30 minučių, kol keksiukai taps gražiai auksinės spalvos. Ar keksiukai jau iškepę, patikrinkite mediniu pagaliuku ar dantų krapštuku – įkiškite į keksiuko vidurį ir ištraukite. Jeigu pagaliukas švarus, neaplipęs tešla, reiškia, kad Jūsų keksiukai jau iškepė ir laikas juos ištraukti iš orkaitės.

5. Išėmę keksiukų formą iš orkaitės, išimkite keksiukus iš indo ir perdėkite ant grotelių. Leiskite visiškai atvėsti. Per šį laiką pasiruoškite priemones, kuriomis puošite keksiukus.

Keksiukus kepė Asta Černė

Plačiau skaitykite: 3 šventinės keksiukų dekoravimo idėjos

Ingredientai
Miltai: 300.00 g (1,5 puodelio)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Cukrus: 1.00 st. (puodelis)
Citrinos: 1.00 vnt. (tarkuota žievelė ir pusės citrinos sultys)
Jogurtas: 100.00 g (pusė puodelio vanilinio)
Sviestas: 110.00 g
Aguonos: 2.00 sauja
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Citrinų pyragas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.4 / 9
Kaip gaminti

1. Į dubenį suberkite miltus, kepimo miltelius ir druską. Viską sumaišykite.

2. Sviestą išsukite, suberkite cukrų, po vieną muškite kiaušinius ir palengva maišykite. Maišykite, kol masė taps tiršta ir jos bus dvigubai daugiau.

3. Pamažu berkite paruoštus miltus, lėtai pilkite pieną. Įmaišykite tris šaukštus citrinos sulčių ir citrinos žievelės.

4. Apvalią kepimo formą ištepkite sviestu, pabarstykite miltų ir atsargiai supilkite tešlą. Įkaitinkite orkaitę iki 180º C ir 45–55 min. kepkite.

5. Į dubenėlį supilkite likusias citrinos sultis, miltelinį ir vanilinį cukrų. Viską sumaišykite. Išimkite pyragą iš orkaitės.

6. Kol pyragas dar šiltas, šepetėliu aptepkite pyragą pasiruošta mase. Valandą palaikykite, kad atvėstų. Tiekdama į stalą, pyragą galite papuošti šviežiomis uogomis.

Ingredientai
Miltai: 300.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Sviestas: 250.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Pienas: 1.00 st.
Citrinos: 1.00 vnt. (pusė st. sulčių bei žievelės)
Miltelinis cukrus: 100.00 g
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (pusė)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Obuolių pyragas su citrininiu glajumi
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.1 / 8
Kaip gaminti

1. Iš sviesto, miltų, cukraus ir trynio išminkykite vientisą tešlą. Padarykite rutulį, suvyniokite į plėvelę ar foliją ir valandai dėkite į šaldytuvą. Obuolius nulupkite, supjaustykite skiltelėmis. Apšlakstykite citrinų sultimis ir sumaišykite su cukrumi, razinomis, cinamonu.

2. Sviestą ištirpinkite ir jame kepinkite migdolus, kol pagels.

3. Iš dviejų trečdalių tešlos iškočiokite didelį skritulį, įtieskite į riebalais pateptą kepimo formą, kraštus užlenkite.

4. Ant tešlos paskleiskite kepintus migdolus, sukrėskite obuolių masę. Iš likusios tešlos iškočiokite mažesnį skritulį ir juo uždenkite obuolius, kraštus užspauskite. Kepkite 175 laipsnių orkaitėje apie 50 minučių.

5. Miltelinį cukrų išsukite su iš pusės citrinos išspaustomis sultimis. Aptepkite iškepusio pyrago viršų ir palikite atvėsti.  

Knyga „Vaisiai“
Knyga „Vaisiai“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Vaisiai“

 

Ingredientai
Sviestas: 210.00 g (175 g - tešlai ir 1 valg. š. - įdarui)
Miltai: 300.00 g (tešlai)
Cukrus: 300.00 g (100 g - tešlai ir 100 g - įdarui)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (trynys - tešlai)
Obuoliai: 1.00 kg (1 - 1,5 kg - įdarui)
Citrinos: 2.00 vnt. (citrinos sultys - įdarui ir pusės citrinos sulčių - glajui)
Razinos: 50.00 g (įdarui)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (pusė arbat. š. - įdarui)
Migdolai: 100.00 g (skaldyti - įdarui)
Miltelinis cukrus: 100.00 g (glajui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Citrininis manų kruopų pyragas
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.8 / 28
Kaip gaminti

PARUOŠKITE SIRUPĄ:

  1. Į vidutinio dydžio prikaistuvį supilkite vandenį ir suberkite cukrų. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol užvirs.
  2. Išspauskite citrinų sultis ir virkite dar kelias minutes.
  3. Tuomet išjunkite ugnį. Visiškai atvėsinkite.

PARUOŠKITE PYRAGĄ:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros.
  2. Dubenyje išplakite kiaušinius su cukrumi iki purios masės. Sudėkite jogurtą, supilkite aliejų ir sumaišykite. Supilkite citrinos sultis, suberkite nutarkuotas žieveles ir dar kartą viską išplakite iki vientisos masės.
  3. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską, manų kruopas ir vanilinį cukrų. Suberkite mišinį į kiaušinių plakinį ir lengvai išmaišykite.
  4. Kepimo popieriumi ištieskite ar aliejumi ištepkite 20 x 30 cm dydžio kepimo indą. Supilkite į jį paruoštą pyrago tešlą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 25–30 min., kol pyrago paviršius gražiai pagels ir bus iškepęs.
  5. Iškepusį pyragą užpilkite anksčiau paruoštu ir visiškai atvėsintu sirupu. Pyragą laikykite šaldytuve, kol šis sugers visą sirupą. Tuomet supjaustykite gabalėliais ir tiekite. Skanaus!

Idėja: honeyandbutter.com

Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Cukrus: 400.00 g (100 g tešlai ir 300 g sirupui)
Jogurtas: 250.00 g (graikiškas)
Saulėgrąžų aliejus: 250.00 ml
Citrinos: 2.00 vnt. (1 citrinos sultys ir ½ citrinos tarkuota žievelė tešlai ir 1 citrinos sultys sirupui)
Miltai: 3.00 valg. š.
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Manai: 1.00 puodelis
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Vanduo: 375.00 ml (sirupui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Lengvas citrinų-aguonų pyragas
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 5
Kaip gaminti

1. Kiaušinius plakite su cukraus pudra, kol gausite lengvą balsvą masę. Suberkite persijotus miltus, kepimo miltelius, citrinos žievelę ir sultis, ištirpintą bei atvėsintą sviestą, aguonas. Kruopščiai išmaišykite.

2. Paruoštą tešlą supilkite į kruopščiai riebalais išteptą ir miltais pabarstytą apvalią kepimo formą. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30–35 min. (kol įkištas pagaliukas ištraukus bus sausas).

3. Kiek palaikykite kepimo formoje, o tada išverskite iš kepimo formos ir baikite vėsinti ant grotelių. Atvėsusį pyragą perpjaukite perpus išilgai.

4. Pertepimui skirtą maskarponės sūrį labai gerai išsukite su citrinų likeriu (ar sirupu), o tada aptepkite juo apatinę pyrago pusę ir uždėkite viršutinę.

5. Pyrago viršų, naudodami konditerinį teptuką, aptepkite citrinų sultimis, o tada dar drėgną barstykite cukraus pudra ir aguonomis. Kartokite šį veiksmą tol, kol paviršius pasidengs plonu balto glajaus sluoksneliu, leiskite jam išdžiūti. Jei norite, viršų galite papuošti citrusinių vaisių gabalėliais.

Ingredientai
Cukraus pudra: 250.00 g (220 pyragui ir 30 g glajui)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (pyragui)
Miltai: 250.00 g (pyragui)
Sviestas: 200.00 g (pyragui)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (nubrauktas)
Aguonos: 2.00 valg. š. (po šaukštą pyragui ir glajui)
Citrinos: 2.00 vnt. (pyragui – nuo abiejų nutarkuota žievelė ir vienos sultys; dar šaukštas sulčių – glajui)
Maskarponės sūris: 170.00 g (pertepimui)
Likeris: 1.00 valg. š. (tinka „Limoncello“, jei neturite, galite keisti tokiu pat kiekiu sirupo iš cukraus, citrinos sulčių ir trupučio vandens; pertepimui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Citrinomis kvepiantys keksiukai su cukinijomis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 19
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Keksiukų formą išklokite specialiais popieriniais krepšeliais.

2. Dideliame dubenyje sumaišykite cukrų bei citrinos, apelsino žieveles. Įmuškite kiaušinį, supilkite aliejų, apelsino sultis ir vanilės ekstraktą ir išmaišykite, kol produktų tyrė bus vientisa.

3. Į gautą masę sudėkite tarkuotas cukinijas, muskato riešutą, druską ir kepimo miltelius, gerai išmaišykite.

4. Galiausiai įsijokite miltus ir suberkite smulkintus riešutus. Atsargiai išmaišykite, tačiau tik tol, kol nebeliks sausų miltų – labai svarbu keksiukų tešlos nepermaišyti, antraip jie bus kieti.

5. 2/3 keksiukų formelių tūrio užpildykite tešla ir šaukite į orkaitę kepti. Kepkite 17–25 min. – kol į keksiuko centrą įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas. Prieš valgant leiskite kiek pravėsti.

Ingredientai
Cukinijos: 200.00 g (burokine tarka tarkuotos, švelniai nuspaustos)
Cukrus: 120.00 g
Aliejus: 100.00 ml (neutralaus skonio)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis, kambario temperatūros)
Apelsinų sultys: 3.00 valg. š. (šviežiai spaustų)
Apelsinai: 1.00 vnt. (nutarkuota oranžinė žievelės dalis)
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuota geltonoji žievelės dalis)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Miltai: 180.00 g (trečdalis gali būti viso grūdo)
Migdolai: 100.00 g (kapotų arba migdolų skiltelių; galima keisti tokiu pat kiekiu graikiškų riešutų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Kviečiame anties

Video

49:40
01:06
01:03

Esports namai

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką