1. Kiaulieną pamuškite mėsos plaktuku, pabarstykite druska ir pipirais. Imbierų gabalėlius nuvarvinkite. Paprikų puseles supjaustykite plačiomis juostelėmis. Svogūnų laiškus supjaustykite maždaug 6 cm ilgio gabalėliais.
2. Mėsą išklokite imbierais.
3. Ant kiekvieno mėsos gabalėlio su imbierais uždėkite po keletą raudonų ir geltonų paprikų juostelių, svogūnų laiškų.
4. Slyvas pamerkite į verdantį vandenį, kad atšoktų odelės. Išgriebkite, nulupkite odeles, išimkite kauliukus ir sutrinkite iki tyrės.
5. Mėsą suvyniokite ir apriškite virtuviniu siūlu. Aliejų įkaitinkite, į keptuvę sudėtkite suktinukus ir apkepinkite. Supilkite vynuogių sultis ir troškinkite 5 minutes. Įmaišykite slyvų tyrę, supilkite paruoštą sultinį, įdėkite nuluptą skiltelę česnako. Keptuvą su suktinukais uždenkite. Troškinkite 175 laipsnių orkaitėje apie 40 minučių.
6. Suktinukus išimkite ir padėkite šiltai, į sultinį supilkite sojų padažą, su keliais šaukštais šalto vandens išsukite krakmolą, įberkite druskos, pipirų. Maišydami virkite 5 minutes. Suktinukus patiekite su padažu, žaliųjų citrinų puselėmis ir virtais makaronais.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“
1. Slyvas nuplaukite, perpjaukite pusiau, pašalinkite kaulus, odelę įpjaukite.
2. Kambario temperatūros sviestą supjaustykite kubeliais, sudėkite į dubenį, suberkite cukrų ir vanilinį cukrų, gerai išsukite, kad beveik nebesijaustų cukraus grūdelių. Supilkite pieną, įberkite žiupsnelį druskos, įmuškite kiaušinį, išmaišykite. Dalimis suberkite miltus ir kepimo miltelius. Maišykite, kol neliks miltų gumuliukų. Tešla turi būti tiršta.
3. Nedidelį stiklinį ar keraminį karščiui atsparų indą patepkite sviestu, sukrėskite tešlą, tolygiai paskirstykite, ant viršaus išdėliokite slyvų puseles, įspauskite.
4. Kepkite pyragą 180°C temperatūros orkaitėje, kol pakils ir apskrus. Patikrinkite mediniu pagaliuku, ar iškepė. Atvėsinkite, supjaustykite gabalėliais ir tiekite vieną arba su vaniliniais ledais.
PARUOŠKITE TEŠLĄ
- Dubenyje sumaišykite miltus, druską ir cukrų. Sudėkite šaltą, gabalėliais supjaustytą sviestą ir išmaišykite. Trinkite tarp pirštų tol, kol susidarys trupiniai.
- Kitame dubenėlyje išplakite pieną su kiaušinio tryniu. Supilkite į tešlos trupinius ir išmaišykite, kol trupiniai sukibs. Jeigu matote, kad jie per sausi ir nekimba, tuomet įpilkite dar šlakelį šalto pieno.
- Perkelkite tešlą ant lygaus ir švaraus miltais pabarstyto paviršiaus. Dar šiek tiek lengvai paminkykite ir suformuokite plokščią tešlos apskritimą. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve apie 30–60 minučių.
PARUOŠKITE ĮDARĄ
- Slyvas nuplaukite, perpjaukite per pusę ir išimkite kauliukus. Supjaustykite skiltelėmis ir apšlakstykite jas citrinų sultimis.
- Į tą patį dubenį su slyvomis suberkite 70 g rudojo cukraus ir šaukštelį vanilinio cukraus. Išmaišykite ir palikite pastovėti apie 20 minučių.
- Kitame dubenėlyje sumaišykite likusius 30 g rudojo cukraus, kukurūzų krakmolą ir smulkintus lazdynų riešutus.
PARUOŠKITE GALETĄ
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros.
- Pasiruoškite lakštą kepimo popieriaus, šiek tiek pabarstykite jį miltais. Išimkite iš šaldytuvo atšalusią tešlą, perkelkite ant kepimo popieriaus ir iškočiokite į daugiau ar mažiau taisyklingą 30–35 cm skersmens apskritimą.
- Tešlos apskritimo viduryje berkite cukraus, kukurūzų krakmolo ir smulkintų lazdynų riešutų mišinį. Paskleiskite tolygiai po visą tešlos lakšto centrą, palikdamos maždaug 5 cm pločio švarius tešlos kraštelius. Ant viršaus gražiai išdėliokite slyvų skilteles. Stenkitės nuo skiltelių nuvarvinti didžiąją dalį susidariusio sirupo, antraip dėl jo pertekliaus galetos tešla nebus trapi. Galetos paviršių apibarstykite cukrumi ir smulkintais lazdynų riešutais.
Astos Černės nuotr. / Gaminant slyvų galetą - Tešlos kraštelius užlenkite į vidinę pusę. Dubenėlyje išplakite kiaušinį ir aptepkite juo užlenktus tešlos kraštus.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių, kol tešlos kraštai taps gražios aukso spalvos, o slyvų įdaras ims „burbuliuoti“. Jeigu matote, kad kepimo metu tešlos kraštai ima per daug ruduoti, uždenkite galetą lakštu folijos.
- Patiekite šiltą ar kambario temperatūros, supjaustytą gabalėliais. Galite tiekti su kaušeliu ledų ar mėgstamu kremu.
1. Slyvas paruoškite iš vakaro: nuplovusi perpjaukite pusiau, išimkite kaulus, supjaustykite griežinėliais, sudėkite į puodą, užberkite cukrumi ir palikite per naktį, kad išsiskirtų sultys.
2. Paruoškite tešlą lietiniams: kiaušinius gerai išplakite su cukrumi ir druska. Supilkite aliejų ir išmaišykite. Toliau maišydama suberkite miltus. Įpilkite tiek gazuoto mineralinio vandens, kad gautumėte skystą tešlą. Iš jos iškepkite lietinius.
3. Puodą su slyvomis statykite ant ugnies ir maišydama kaitinkite apie 20 minučių. Iki kaitinimo pabaigos likus 7 minutėms, suberkite kiek pasmulkintus ir sausoje keptuvėje paskrudintus graikinius riešutus, supilkite konjaką ir išmaišykite.
4. Ant kiekvieno lietinio užkrėskite slyvų tyrės, susukite ritinėlius ir kepkite karštuose riebaluose.
1. Apipilkite slyvas verdančiu vandeniu ir palaikykite porą minučių, tada iš karto perliekite šaltu vandeniu. Nulupkite odeles, išimkite kauliukus. Dėkite šiuos vaisius į smulkintuvą ir sutrinkite. Į susmulkintas slyvas suberkite supjaustytus česnaką, imbierą ir aitriąją papriką.
2. Visą šį kvapų mišinį supilkite į nesvylantį puodą ar prikaistuvį ir statykite ant silpnos ugnies. Kai pradės kilti burbulai, įberkite pagal skonį cukraus (galite dėti ir medaus) ir druskos. Periodiškai maišykite ir leiskite masei pakliuksėti bent 20 minučių. Paskui supilkite apelsinų sultis su jose ištirpintu krakmolu.
3. Kol padažas tirštės, įjunkite orkaitę ir paskrudinkite kiaulienos nugarinės kepsnius. Beje, mėsą galite kepti ir keptuvėje. Mėsos nereikia iš anksto marinuoti! Tiesiog apibarstykite ją druska ir juodaisiais pipirais.
4. Kai mėsa iškeps, padažas jau bus paruoštas. Sudėkite viską į lėkštes, garnyrui galite patiekti virtų ryžių.
Kulinaro patarimas: jei viso padažo nesuvalgysite su kepsniais, atvėsusį jį supilkite į butelį ir padėkite į šaldytuvą. Padažas puikiai tiks mėsai marinuoti arba kaip pagardas, pavyzdžiui, krevetėms.
1. Nuskustas bulves išvirkite pasūdytame vandenyje ir sugrūskite. Lydytą vėsų sviestą šakute suplakite su kiaušiniu, supilkite ant bulvių. Suberkite miltus ir suminkykite tešlą (jeigu limpa prie rankų, įberkite miltų).
2. Slyvas nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite pusiau, išimkite kaulus. Rudąjį cukrų sumaišykite su cinamonu. Po žiupsnelį gautos masės įberkite į kiekvieną slyvos puselę, tada po dvi jas suspauskite.
3. Aliejumi pateptomis rankomis imkite po gumulėlį bulvių masės, suvoliokite rutulį, pirštais iš jo delne suformuokite ploną paplotėlį. Į vidurį dėkite įdarytą slyvą, paplotėlio kraštus lenkite į vidų ir vėl suvoliokite rutulį. Taip gaminkite virtinukus iš visų paruoštų produktų. Virkite pasūdytame vandenyje apie 5 minutes.
4. Sausainius sutrupinkite, sudėkite į polietileno maišelį ir mediniu grūstuvu smulkiai sutrinkite. Suberkite į dubenį, supilkite lydytą sviestą, suberkite miltelinį cukrų ir pirštais suformuokite lipnius trupinius.Virtinius apibarstykite saldžiais trupiniais.
1. Iš miltų, pieno, cukraus, kiaušinio, kepimo miltelių ir sviesto užmaišykite tešlą. Plakikliu sukite ją iki vientisos masės.
2. Gautą tešlą supilkite į sviestu išteptą ir miltais pabarstytą kepimo formą. Išlyginkite kepinio paviršių.
3. Slyvas nuplaukite, perpjaukite pusiau ir pašalinkite kauliukus. Ant tešlos viršaus vieną prie kitos perpjauta puse į viršų dėkite slyvas.
4. Pyragą gausiai apibarstykite cukrumi ir cinamonu (negailėkite cinamono, nes jis susigeria!). Kepkite jį apie 40 min. iki 180 ºC įkaitintoje orkaitėje.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
- Slyvas nuplaukite, perpjaukite per pusę ir išimkite kauliukus. Sukrėskite į prikaistuvį ir užpilkite cukrumi. Kaitinkite ant mažos ugnies, kol cukrus pradės tirpti, o slyvos išskirs skystį. Padidinkite ugnį iki vidutinės ir virkite apie 30 min., kol gausite vientisą masę. Retkarčiais pamaišykite ją ir stebėkite, kad nepridegtų.
- Sudėkite medų ir supilkite citrinų sultis. Gerai išmaišykite ir kaitinkite, kol masė taps tiršta, džemo konsistencijos.
- Nuimkite prikaistuvį su džemu nuo ugnies. Suberkite vanilinį cukrų ir mažais gabalėliais laužytą juodąjį šokoladą. Maišykite, kol šis ištirps.
- Supilstykite paruoštą džemą į stiklainėlius. Atvėsinkite ir uždenkite dangteliais. Laikykite džemą šaldytuve.
Plačiau skaitykite: „Vasaros skoniai: ruošiame gardų džemą“
1. Sviestą ir kiaušinius trinkite tol, kol pasidarys puri masė. Įmaišykite varškę, džiūvėsius, miltus, cukrų, žiupsnelį druskos.
2. Dvylika slyvų perpjaukite, išimkite kauliukus. Likusias supjaustykite kubeliais, sumaišykite su medumi, 100 ml vandens ir virkite 5 minutes. Krakmolą sumaišykite su šaukštu šalto vandens, supilkite į slyvų kompotą, išmaišykite ir užvirinkite. Nukelkite nuo viryklės ir palikite atvėsti.
3. Drėgnomis rankomis iš varškės masės suformuokite paplotėlius, ant kiekvieno uždėkite po pusę slyvos.
4. Į slyvų puseles įsprauskite po gabalėlį cukraus, padarykite kukulius. Virkite pasūdytame vandenyje maždaug 15 minučių.
5. Sviestą ištirpinkite keptuvėje, suberkite džiūvėsius ir trumpai pakepinkite. Toliau kaitindami sudėkite išvirtus nuvarvintus kukulius ir maišydami apvoliokite kepintais džiūvėsiais. Grietinėlę su vaniliniu cukrumi plakite tol, kol pasidarys puri masė.
6. Kukulius patiekite su vaniline grietinėle ir slyvų kompotu.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Kiaušinių trynius ir baltymus atskirkite. Baltymus atvėsinkite ir su trupučiu druskos plakite tol, kol susidarys standžios putos.
2. Trynius su 250 g cukraus sukite, kol virs puria mase. Suberkite maltus džiūvėsius, krakmolą, miltus, įberkite kepimo miltelių ir gerai išmaišykite.
3. Į tešlą sudėkite išplaktus baltymus ir atsargiai išmaišykite.
4. Slyvas nuplaukite, perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus. Kepimo formą pabarstykite džiūvėsiais, supilkite tešlą. Ant jos sudėkite slyvų puseles, palaistykite trupučiu aviečių sirupo. Kepkite 175 laipsnių orkaitėje 35–40 minučių.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Į maltą vištieną įmaišykite kiaušinį, sumaltą piene išmirkytą batoną, įberkite prieskonių ir dalimis supilkite grietinėlę.
2. Iš mėsos padarykite mažus kotletukus ir apkepkite keptuvėje su aliejumi.
3. Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje, nuplaukite ir sumaišykite su sviestu, dar šiek tiek pasūdykite ir sudėkite į sviestu pateptą kepimo indą.
4. Ant makaronų sudėkite vištienos kotletukus ir slyvas, o ant viršaus užberkite sluoksnį tarkuoto sūrio, uždėkite mažų sviesto gabalėlių ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 20 min.
1. Slyvas perpjaukite pusiau, jei labai didelės supjaustykite griežinėliais.
2. Kiaušinius išplakite su pasukomis, įmaišykite ištirpintą ir atvėsintą sviestą.
3. Miltus, kepimo miltelius, cukrų ir druską išmaišykite, suberkite į kiaušinių masę ir išplakite.
4. Į įkaitintą keptuvę įpilkite šiek tiek aliejaus. Tešlos ketvirtį įpilkite ir įspauskite slyvų puselių.
5. Kai apkeps, apverskite ir dar pakepkite 2-3 min.
Patiekite apibarstytus cukraus pudra ir su grietine. Pagal skonį galima naudoti ir mėgstamą sirupą.
Skanaus!
Recepto autorė Jurgita Ostanina
1. Iš slyvų išimkite kauliukus ir supjaustykite į keturias dalis ar pusiau. Sudėkite į indą. Įberkite šaukštą rudojo cukraus, cinamono, supilkite brendį. Išmaišykite ir palikite pastovėti apie 15 minučių.
2. Užmaišykite tešlą: kiaušinius išsukite su ruduoju ir vaniliniu cukrumi. Po truputį suberkite miltus. Pilkite sviestą, pieną, nuo slyvų susidariusį skystį ir viską gerai išplakite.
3. Platų indą ar kelis nedidelius ištepkite sviestu, sudėkite slyvas ir viską užpilkite tešla.
4. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 20–25 minutes. Slyvų skanėstą vėsinkite apie 15 minučių, tuomet gausiai apibarstykite miltiniu cukrumi.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Nuplautas slyvas, papriką bei nuskustas morkas sumalkite.
- Tyrę supilkite į puodą, įberkite cukraus, druskos ir virkite apie valandą. Likus 15 minučių iki virimo pabaigos, sumeskite sugrūstus česnakus.
- Paragaukite, jeigu trūksta, įberkite dar druskos arba cukraus ir pavirkite apie 20 minučių.
- Slyvų tyrę atšaldykite ir dar kartą užvirkite. Kai tik užvirs, išjunkite, karštą padažą sukrėskite į švarius stiklainius ir sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Iš sviesto, miltų, cukraus ir kiaušinio trynio išminkykite vientisą tešlą, padarykite rutulį, suvyniokite į plėvelę ar foliją ir valandai dėkite į šaldytuvą.
2. Slyvas perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus (galima dar pasmulkinti). Apšlakstykite citrinos sultimis ir sumaišykite su cukrumi, razinomis, cinamonu.
3. Sviestą ištirpinkite ir jame kepinkite skaldytus migdolus, kol pagels.
4. Iš pusės kiekio tešlos iškočiokite skritulį ir įtieskite į riebalais pateptą apskritą formą. Paskleiskite kepintus migdolus, sukrėskite slyvų masę.
5. Likusią tešlą stambiai sutarkuokite ir trupiniais apdenkite slyvų masę. Kepkite 175 laipsnių orkaitėje apie 50 minučių. Iškepusį pyragą pabarstykite milteliniu cukrumi.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Dubenyje išmaišykite mieles, cukrų ir pieną. Palaikykite, kol ims rastis burbuliukų.
2. Tuomet suberkite miltus, druską, aliejų ir mediniu šaukštu sumaišykite iki vientisos masės.
3. Minklę 20–25 minutes minkykite rankomis, kol taps elastinga, dėkite į aliejumi išteptą indą ir palikite 20 minučių, kad pakiltų.
4. Slyvas apibarstykite kardamonu ir lengvai pamaišykite.
5. Pakilusią tešlą padalykite į dvi dalis ir iškočiokite papločius.
6. Į jų vidurį sukrėskite slyvas, padalytas per pusę. Tešlos kraštus užlenkite. Paplotėlius dėkite į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir apie pusvalandį kildykite.
7. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20–25 minutes.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė.
- Kriaušes nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Slyvas nuplaukite ir supjaustykite.
- Nuluptus svogūnus ir česnako skilteles susmulkinkite. Į puodą įpilkite kelis šaukštus vandens, sudėkite kriaušes, svogūnus, slyvas, česnakus, supilkite actą ir citrinų sultis, įberkite druskos, pipirų, imbiero.
- Išmaišykite ir maišydami virkite ant silpnos ugnies apie 40 minučių. Suberkite cukrų, išmaišykite ir kaitinkite dar penkias minutes. Košę sukrėskite į stiklainius ir užsukite dangtelius.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Miltus išsijokite ant stalo, sumaišykite su druska. Sviestą supjaustykite mažais gabaliukais, sudėkite į miltus ir viską kapokite dideliu peiliu, kol susidarys vienodo dydžio trupiniai.
- Kiaušinius išplakite, supilkite į sviesto ir miltų trupinius, užminkykite tešlą. Ją susukite į maistinę plėvelę ir valandą laikykite šaldytuve.
- Iškočiokite apskritą lakštą, klokite į skardą, kraštus užlenkite. Slyvas perpjaukite per pusę, išimkite kauliukus, supjaustykite skiltelėmis, užberkite cukraus, supilkite apelsinų sultis ir palikite 2 val.
- Į jas įmaišykite cinamoną, gvazdikėlius. Slyvų masę krėskite į kepimo skardą ir kepkite orkaitėje, kol suminkštės.
- Į pravėsusias slyvas įmaišykite kukurūzų miltus, masę sukrėskite ant pyrago papločio, kraštus užlenkite.
- Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10 min., sumažinkite temperatūrą iki 180 laipsnių ir kepkite dar 30 min., kol tešla parus.
- Pyragą skanu tiekti su ledais.
Pagaminsite per 1 val. 10 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
- Iš slyvų išimkite kauliukus, supjaustykite jas į keturias dalis.
- Obuolius nulupkite ir supjaustykite kubeliais, svogūną – plonais pusžiedžiais.
- Susmulkinkite česnakus.
- Visus produktus sudėkite į indą, supilkite actą, užvirinkite, sumažinkite kaitrą ir virkite maišydami, kol sutirštės.
- Sudėkite į švarius indelius ir laikykite šaldytuve.
1. Slyvas supjaustykite mažais gabaliukais.
2. Tešlai kiaušinių trynius suplakite su cukrumi, kol suputos. Į juos įmaišykite miltus ir pieną.
3. Į kepimo skardą įtieskite kepimo popierių. Sukrėskite tešlą ir ant jos išdėliokite slyvų gabaliukus.
4. Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų ir tolygiai paskirstykite ant slyvų.
5. Pyrago viršų apibarstykite milteliniu cukrumi ir cinamonu.
6. Kepkite 220 °C temperatūros orkaitėje 15 min. Iškepusį pyragą galite susukti kaip vyniotinį arba lenkti per pusę.
Skanaus :)
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Slyvas nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite pusiau, išimkite kaulus ir supjaustykite stambiais griežiniais.
2. Sviestą su cukrumi išsukite iki purumo.
3. Kiaušinius sudėkite į plakti skirtą indą ir elektriniu plakikliu išplakite iki putų. Atsargiai sumaišykite su cukraus ir sviesto mase.
4. Suberkite vanilinį cukrų, druską, tarkuotas citrinų žieveles ir gerai išmaišykite. Toliau maišydama suberkite su kepimo milteliais sumaišytus miltus (nepamirškite persijoti per sietelį). Jei tešla pernelyg tiršta, atskieskite grietinėle arba pienu. Sukrėskite ją į nepridegančią kepimo formą.
5. Smulkintas slyvas apibarstykite ruduoju cukrumi ir išmaišykite. Gražiai išdėliokite ant tešlos pyrago viršaus. Kepkite 180°C karštumo orkaitėje apie 40 minučių.
1. Slyvas perpjaukite perpus, išimkite kaulą ir gražiai išdėliokite ant plokščios lėkštės.
2. Į kreminį sūrį suberkite trintas česnako skilteles, žiupsnelį raudonėlių, pagal skonį pasūdykite.
3. Sūrio masę išmaišykite ir šaukštu dėkite ant kiekvienos slyvos puselės. Puoškite žalumynais.
4. Skanu patiekti su baltos duonos skrebučiais.
Pastaba. Jei norite išraiškingesnio skonio, kreminį sūrį galite keisti smulkiai tarkuotu parmezano sūriu (apie 150 g. ) sumaišytu su 2-3 šaukštais majonezo (skaniausia, „Helman‘s“, bet gali būti ir kitoks).
Receptą atsiuntė Elena Šimkienė