Dabar populiaru
Publikuota: 2020 balandžio 10d. 16:00

Patiks visiems: 2 receptai Velykoms iš šefo Gian Lucos Demarco kulinarinės knygos

Gian Luca Demarco ir jo ruošti patiekalai
Roberto Daskevičiaus nuotr. / Gian Luca Demarco ir jo ruošti patiekalai

Velykas visas pasaulis šiemet švęs kitaip, nei iki šiol, tačiau skanių patiekalų ant stalo, jaukumo ir bendrystės vis tiek netrūks, nesvarbu, kur begyventume, Lietuvoje, Italijoje ar JAV. Italų kilmės šefas Gian Luca Demarco, kurio debiutinė receptų knyga pasirodė visai neseniai, linkėdamas smagių švenčių dalinasi pora šventei itin tinkančių receptų. Skanaus!

Brasato al vino rosso (raudonojo vyno padaže troškinta jautiena)

Pasirinkite kuo šviežesnę ir kuo minkštesnę jautieną – puikiai tiks sprandinė. Ir būtinai gerai ją iš visų pusių apkepinkite, tai padės mėsai išlikti minkštai.

Ingredientai (4 porcijoms):

  • 1 kg jautienos;
  • sauso raudonojo vyno (geriausia Barolo, bet tiks ir kiti iš Barbera ar Nebbiolo vynuogių);
  • 3 morkos;
  • 3 svogūnai;;
  • 3 saliero lapkočiai
  • 50 g sviesto;
  • ypač gryno alyvuogių aliejaus;;
  • druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 2 šviežių rozmarinų šakelės.

Gaminimas:

1. Mėsą ir daržoves užmarinuojame: jautieną nusausiname ir dedame į didelį dubenį, suberiame stambiais gabalais supjaustytas daržoves, tuomet viską užpilame vynu, pagardiname rozmarinais, uždengiame maistine plėvele ir paliekame vėsioje vietoje 12 valandų marinuotis.

2. Marinuotą jautieną dedame ant pjaustymo lentos ir popieriniu rankšluosčiu nusausiname. Užkaičiame storadugnį puodą, įpilame į jį aliejaus, įmaišome sviesto. Ant didelės kaitros mėsą apkepame maždaug po 5 minutes iš kiekvienos pusės, kol susidaro rusva plutelė.

3. Sudedame iš marinato išgriebtas daržoves ir su mėsa apie 15 minučių ant nedidelės kaitros kepame, kol jos pradeda minkštėti. Tuomet pasūdome, papipiriname, supilame marinatą ir uždengę paliekame ant lėtos ugnies troškintis – mažiausiai 2 valandas.

4. Jautieną išimame iš puodo ir laikome šiltai, kol pagaminsime padažą. Elektriniu plaktuvu sutriname puode su vynu ištroškintas daržoves. Ant silpnos ugnies maišydami kaitiname, kol padažas sutirštėja. Dar pagardiname druska, jei norisi

5. Jautieną pjaustome griežinėliais ir patiekiame su karštu daržoviniu padažu.

Roberto Daskevičiaus nuotr. /Raudonojo vyno padaže troškinta jautiena
Roberto Daskevičiaus nuotr. /Raudonojo vyno padaže troškinta jautiena

Polpettone (netikras zuikis iš mėsos faršo ir cukinijų)

Tai vienas iš tų patiekalų, kuriuo gali apgauti vaiką – sumaitinti jam cukiniją, kurios šiaip jau niekaip neįsiūlysi.

Ingredientai (6 porcijoms):

  • 200 g maltos jautienos;
  • 200 g virto kumpio – forminio, skirto sumuštiniams;
  • 1 maža žalia cukinija;
  • 100 g tarkuoto parmezano;
  • 2 kiaušiniai;
  • 1 kvietinių miltų bandelės, pieno jai pamirkyti;
  • druskos;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • džiūvėsėlių;
  • saulėgrąžų aliejaus;
  • 2 samčiai sultinio.
Roberto Daskevičiaus nuotr. /Gian Luca Demarko receptų knygos viršelis
Roberto Daskevičiaus nuotr. /Gian Luca Demarko receptų knygos viršelis

Gaminimas:

1. Maltą jautieną gerai išmaišome su kiaušiniais, piene išmirkyta bandele – plutelę nuimame, bandelę nuspaudžiame, burokine trintuve sutarkuota cukinija, mažais kubeliais pjaustytu kumpiu, druska, pipirais, sūriu ir džiūvėsėliais, jų dedame tiek, kad faršą būtų galima formuoti.

2. Sulipdome iš faršo didelį „keksą“ ir kiek aukštesnėje keptuvėje įkaitintame aliejuje labai atsargiai, kad neiširtų, iš visų pusių apkepame, kol apskrus. Viryklės kaitra – didelė!

3. Pilame į keptuvę šalia šito milžiniško kotleto 2 samčius sultinio, tada uždengę ant mažos ugnies troškiname apie valandą.

4. Pjaustome riekėmis ir valgome su bulvių koše arba su mėgstamu garnyru.

Roberto Daskevičiaus nuotr. /Netikras zuikis iš mėsos faršo ir cukinijų
Roberto Daskevičiaus nuotr. /Netikras zuikis iš mėsos faršo ir cukinijų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Ypatingos

06:47
17:02

Metas rinktis

Atradimai virtuvėje

Video

22:58
25:27
15:09

Esports namai

URBAN˙/

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką