Dabar populiaru
Publikuota: 2015 balandžio 8d. 15:09

Pavasario skonis: 5 žaliavalgiški receptai

A. Chlebinskaitės nuotr./Knyga „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.
A. Chlebinskaitės nuotr./Knyga „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.

Pasitikdami žaliąjį sezoną, pristatome knygynų naujieną – Jurgitos Djakonovaitės receptų knygą „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“ ir kviečiame išbandyti keletą autorės siūlomų receptų, kurie gali puikiai paįvairinti pavasario valgiaraštį.

Vieną pavasario popietę kulinarijos studijoje „Čiop čiop“ susirinko visas būrys besidominčiųjų žaliavalgyste drauge pasidžiaugti nauja žaliavalgiškų receptų knyga „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.

Pristatydama knygą, autorė Jurgita pabrėžė, jog jos kuriami receptai skirti ne tik propaguojantiems žaliąją mitybą, bet ir kiekvienam, ieškančiam naujo skonio ar siekiančiam valgyti skaniai ir sveikai.

A. Chlebinskaitės nuotr./Knygos autorė Jurgita Djakonovaitė.
A. Chlebinskaitės nuotr./Knygos autorė Jurgita Djakonovaitė.

„Noriu parodyti, kad maistą galima paruošti skaniai ir kūrybiškai jo neverdant, nekepant, netroškinat. Iš žalių, neapdorotų produktų galima paruošti bet kokį gardų patiekalą: sriubą, užtepą, maltinukus, ir netgi „silkę“ pataluose. Na, o žaliavalgiškiems saldumynams apskritai abejingų nelieka, – intrigavo knygos autorė.

Ir mes lankėmės pristatyme, ragavome Jurgitos ruoštų žaliavalgiškų skanėstų. Galime patvirtinti: iš tiesų labai gardu. Ir net nepasakytum, jog visa tai paruošta vien iš termiškai neapdorotų produktų. Stereotipas, jog žaliasis maistas prėskas ir beskonis – sugriautas!  

Pateikiame 5 receptus iš J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.

Receptai
Receptas: Pavasario salotos su migdolų grietine
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.9 / 7
Kaip gaminti
  1. Visas daržoves ir žalumynus švariai nuplaukite.
  2. Salotų lapus ir petražoles suplėšykite, svogūnų laiškus ir ridikėlius supjaustykite.
  3. Daržoves ir žalumynus išdėliokite lėkštėje, apibarstykite smulkiai supjaustyta paprika.
  4. Šias salotas labai skanu pagardinti aromatingu prieskoninių žolelių mišiniu. Sudžiovinkite česnakų laiškų, kalendrų ir mėtų lapelių. Sudžiūvusius žalumynus susmulkinkite ir turėsite puikaus salotų pagardo.
  5. Na, ir paskutinis akcentas – migdolų grietinė. Užkrėskite du šaukštus grietinės ant salotų, išmaišykite ir mėgaukitės į sveikatą.
  6. Paruoškite migdolų grietinę. Pusę stiklinės migdolų užpilkite vandeniu ir palikite mirkti per naktį. Suberkite riešutus į elektrinį smulkintuvą, užpilkite maždaug 400 ml vandens ir suplakite. Nukoškite. Nukoštą migdolų pieną plakite, kol masė pasidarys panaši į grietinę. Grietinę gardinkite šviežiais arba šaldytais krapais, įberkite žiupsnelį Himalajų druskos.
A. Chlebinskaitės nuotr./Knyga „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.
A. Chlebinskaitės nuotr./Knyga „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.

 

 

 

 

Receptas iš J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.

Ingredientai
Salotos: 1.00 sauja (šviežių mėgstamų salotų lapų)
Ridikėliai: 4.00 vnt.
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (ryšulėlis)
Petražolės: 1.00 sauja (ryšulėlis)
Paprikos: 1.00 vnt. (gabalėlis šviežios saldžiosios)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Cukinijų bokšteliai su žaliavalgišku barbekiu padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 10
Kaip gaminti
  1. Visus išvardytus produktus sutrinkite elektriniu plakikliu.
  2. Cukiniją supjaustykite išilgai plonomis, ilgomis juostelėmis. Susukite jas į ritinėlius ir uždėkite padažo.
  3. Patiekite su saulėgrąžų daigais, šviežiais griežinėliais pjaustytais pievagrybiais, mėgstamų salotų lapais, svogūnų laiškais ir pomidorais.
A. Chlebinskaitės nuotr./Knyga „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.
A. Chlebinskaitės nuotr./Knyga „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.

 

 

 

 

Receptas iš J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.

Ingredientai
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė jauna)
Džiovinti pomidorai: 5.00 vnt. (saulėje džiovinti)
Datulės: 5.00 vnt. (didelės mirkytos)
Paprikos: 1.00 valg. š. (0,5 - dūminės)
Kajeno paprika: 1.00 žiupsnelis
Kuminai: 1.00 žiupsnelis (indiškųjų)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 1.00 arbat. š. (tyro)
Sojų padažas: 2.00 valg. š. („Tamari“)
Vanduo: 20.00 ml (šlakelis)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Šviežių dilgėlių majonezas
2 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
2.6 / 8
Kaip gaminti
  1. Dilgėlių majonezą paruošite akimirksniu. Visus nurodytus ingredientus suberkite į elektrinį plakiklį, supilkite vandenį, aliejų ir išplakite iki vientisos masės.
  2. Šis majonezas – tikra vitaminų bomba. Ypač skanu jį valgyti su įvairių daržovių šiaudeliais ar tepti ant duonelės.
A. Chlebinskaitės nuotr./Knyga „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.
A. Chlebinskaitės nuotr./Knyga „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.

 

 

 

 

Receptas iš J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.

Ingredientai
Dilgėlės: 1.00 sauja (šviežių jaunų dilgėlių lapelių)
Saulėgrąžos: 1.00 st. (daigintų)
Kanapių sėklos:(maltų lukštentų) 1.00 valg. š.
Ciberžolė: 1.00 arbat. š. (1,5)
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (0,5)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (0,5 maltų grūdelių)
Karis: 1.00 arbat. š. (1,5)
Sezamų aliejus: 4.00 valg. š. (sėklų aliejaus)
Vanduo: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kokteilis „Pavasario energijos gurkšnis“
1 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
2.8 / 10
Kaip gaminti
  1. Visus ingredientus suberkite į elektrinį plakiklį, įpilkite šviežios (arba raugintos) sulos ir gerai išplakite.
  2. Nepagailėkite sulos – tai ypač vertingas pavasario gėrimas – jis stiprina organizmą, padeda iš jo pašalinti susidariusius akmenis, toksinus, druskas, tinka nuo mažakraujystės, teigiamai veikia kepenis, gerina medžiagų apykaitą bei virškinimą, skatina audinių regeneraciją.
A. Chlebinskaitės nuotr./Knyga „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.
A. Chlebinskaitės nuotr./Knyga „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.

 

 

 

 

Receptas iš J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.

Ingredientai
Juodieji serbentai:(lapų) 1.00 sauja
Dilgėlės: 5.00 vnt. (lapelių)
Garšvų lapeliai: 3.00 vnt.
Saulėgrąžos: 1.00 sauja (daigų)
Mėlynės: 1.00 sauja (šaldytų)
Datulės: 3.00 vnt. (didžiosios šviežios)
Beržų sula:(pagal skonį) 1.00 vnt.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Vaniliniai spanguolių ir melionų ledai
2 asmenims
Pagaminsite per 10 val.
4.1 / 9
Kaip gaminti
  1. Migdolus 6 valandas pamirkykite šaltame vandenyje. Tada sutrinkite elektriniu smulkintuvu. Migdolų grietinėlę nusunkite – šiems ledams paruošti reikės tik riešutų masės.
  2. Spanguoles sutrinkite smulkintuvu ir sukrėskite į migdolų masę, įlašinkite truputį vanilės ekstrakto. Suformuokite rutuliukus ir dėkite į šaldiklį, kad sustingtų.
  3. Nukoštą migdolų grietinėlę supilkite į elektrinį smulkintuvą, suberkite smulkintą melioną, įlašinkite vanilės ekstrakto ir išplakite iki vientisos masės. Pastatykite į šaldiklį, kad apstingtų. Tada ištraukite ir specialiu ledų kaušeliu arba šaukštu suformuokite rutuliukus. Tada vėl dėkite juos į šaldiklį.
  4. Šiuos spalvingus gaivius ledų rutuliukus patiekite su trintomis spanguolėmis. Jei norite, kad būtų saldesni, apšlakstykite šlakeliu agavų sirupo.
A. Chlebinskaitės nuotr./Knyga „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.
A. Chlebinskaitės nuotr./Knyga „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.

 

 

 

 

Receptas iš J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.

Ingredientai
Migdolai: 1.00 st.
Spanguolės: 1.00 st. (0,5 šviežių arba šaldytų)
Melionas: 1.00 vnt. (skiltelė)
Vanilės ekstraktas: 1.00 žiupsnelis (šlakelis)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Žiemos olimpinės žaidynės

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką