Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Persimonų sezonas: 5 patarimai norintiems mėgautis skaniausiais vaisiais

Persimonų parduotuvėse ir turgavietėse šiuo metu neįmanoma nepastebėti – šviečia visu ryškumu! Ką vertėtų žinoti, jei nutarėte pasilepinti šiais vaisiais – kokius geriausia pirkti, ar lupti žievelę, kaip juos baigti nokinti namie, jei nusipirkote kietokų?
Persimonai
Persimonai / Vida Press nuotr.

1. Populiariausios – dvi rūšys. Egzistuoja daugybė persimonų rūšių, tačiau mūsų parduotuvėse paprastai galima rasti dviejų.

Hachiya persimonai yra pailgesni, gelsvai oranžinės spalvos, jie skanūs tik visiškai prinokę (jei ragausit neprinokusių, burną trauks, atrodys, jog ji išsausėjo), jų odelė prieš valgant nulupama. Šios rūšies persimonai dažniau naudojami tyrėms, čatniams, pudingams gaminti.

Vida Press nuotr./Persimonai
Vida Press nuotr./Persimonai

Fuyu persimonai kiek suploti iš viršaus ir savo forma primena pomidorus, jų spalva tamsiai oranžinė. Šiuos persimonus galima valgyti ir ne visai sunokusius, valgoma taip pat ir jų odelė (bet galite ir nulupti). Prinokusių šios rūšies persimonų minkštimas gerai išlaiko formą, todėl vaisius galima pjaustyti į salotas, dėti į kepinius, berti ant košių ir pan.

Vida Press nuotr./Persimonai
Vida Press nuotr./Persimonai

2. Ieškokite taisyklingos formos, nepažeistų. Kur bepirktumėt persimonus, rinkitės vaisius, kurių odelė neturi mechaninių pažeidimų – nubrozdinimų, įbrėžimų, ieškokite taisyklingos formos, simetriškų vaisių. Paimkite persimoną į delną – turite jausti jo svorį, jei vaisius pagal savo dydį atrodo per lengvas, neimkite. Atkreipkite dėmesį į žalią persimono viršūnėlę – ji turi būti gerai „prilipusi“.

3. Dėmelių neišsigąskite. Jei išsirinkote gražios formos persimoną be jokių pažeidimų, tačiau ant odelės matyti netaisyklingai išsidėsčiusių juodų dėmelių (jos dažnesnės ant pailgesnių, Hachiya rūšies persimonų), neišsigąskite. Tokios dėmelės yra paviršinės ir neturi jokios įtakos persimono nokimui ir skoniui.

4. Kaip pagreitinti nokimą? Suplotieji Fuyus persimonai gali būti valgomi ir kietoki, jų nokinti net nebereikia. O štai neprinokę Hachiya persimonai pareikalaus trupučio kantrybės: padėti kambario temperatūroje jie sunoks per kelias dienas. Jei norite nokimo procesą pagreitinti, padėkite šalia kelis gerai sunokusius bananus, kurie išskiria nokimą skatinantį etileną. Sunokusius persimonus laikykite sausoje šaldytuvo vietoje – pavyzdžiui, apatiniame stalčiuje, skirtame daržovėms ir vaisiams.

5. Pasiruoškite tyrės. Jei nusipirkote nemažai prinokusių persimonų ir jų iškart nesuvalgote, galite jų minkštimą sutrinti elektriniu trintuvu iki piurė konsistencijos, o tada užšaldyti. Atšildyta tokia tyre galėsite skaninti įvairiausius patiekalus – košes, chia pudingą, gaminti su ja desertus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius