Dabar populiaru
Publikuota: 2015 gegužės 14d. 15:54

Piemenėlių pyragas: 6 receptų variacijos

Piemenėlių pyragas
Fotolia nuotr. / Piemenėlių pyragas

Paprasta pagaminti ir gardu valgyti. Būtent taip galime apibūdinti Šepardo pyragą, dar žinomą lietuvišku Piemenėlių pavadinimu.

Receptas: Bulvių košė su faršu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 49
Kaip gaminti
  1. Bulves nuskuskite, išvirkite sūdytame vandenyje ir sutrinkite.
  2. Kol bulvės virs, paruoškite maltą mėsą. Į keptuvėje įkaitintą aliejų sukrėskite maltą mėsą, truputį apkepkite. Tuomet suberkite smulkintus svogūnus ir kmynus, pasūdykite, įpilkite 100–200 ml vandens ir kepkite, kol mėsa visiškai iškeps.
  3. Į karštas trintas bulves įdėkite sviesto, maišykite, kol išsilydys. Tada sukrėskite grietinę ir  gerai išmaišykite.
  4. Suberkite į košę keptą maltą mėsą ir vėl gerai išmaišykite. Jei košė jums atrodys pernelyg tiršta, galite dar įdėti grietinės arba, liesesnis variantas, įpilti norimą kiekį karšto virinto vandens.
  5. Tiekdamos galite apibarstyti košę žalumynais: krapais, svogūnų laiškais, bazilikais, rozmarinais ir pan.
Ingredientai
Bulvės: 8.00 vnt. (pagal poreikį)
Grietinė: 4.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Jautiena: 200.00 g (malta jautiena; tinka ir kitokia jūsų mėgstama malta mėsa)
Vanduo: 100.00 ml
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kmynai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 3.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bulvių apkepas su mėsa
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 19
Kaip gaminti

Tai tikrai sotus ir populiarus patiekalas. „Piemenų pyragas“, tiksliau – vienas iš gausybės šio pyrago variantų, mėgstamas Didžiojoje Britanijoje. Jam galima naudoti bulvių košės likučius.

1. Gilioje sunkioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite svogūną, česnaką, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Apie 5 min. kepkite, kol svogūnai įgaus aukso spalvą.

2. Sudėkite faršą, pamaišydama dar kepkite keletą minučių, paskui supilkite sultinį, Vusterio padažą, užvirkite. Troškinkite dar 10 min., kol skystis visai išgaruos.

3. Įkaitinkite orkaitę. Į formą sudėkite troškintą mėsą, o ant viršaus lygiu sluoksniu paskirstykite bulvių košę. Kepkite apie 10 min. iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje, kol bulvės gražiai parus.

4. Jei mėgstate, ant viršaus galite užberti tarkuoto parmezano ir apibarstykite žiupsneliu kmynų. Palaikykite dar kelias minutes orkaitėje, kol sūris išsilydys. Tiekite su mėgstamu padažu. Skanu su šviežių daržovių salotomis, ypač pomidorų.

Plačiau skaitykite: „Savaitgalio pietums: pasaulio virtuvių patiekalai per pusvalandį“

Ingredientai
Faršas: 500.00 g (jautienos)
Bulvės: 800.00 g (bulvių košė)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (smulkiai supjaustytas)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Daržovių sultinys: 200.00 ml
Vusterio padažas 2.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Šepardo pyragas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.9 / 33
Kaip gaminti

1. Didelėje storasienėje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite mėsą ir maišydami (geriausia – mediniu šaukštu) ant didelės ugnies kepinkite 5 min.

2. Apkepusią mėsą nustumkite į keptuvės pakraščius, sumažinkite ugnį, sudėkite smulkiai sukapotus svogūnus ir kepkite, kol jie pasidarys skaidrūs. Tada sudėkite stambiai sutarkuotas morkas, griežinėliais supjaustytus salierų lapkočius, žiedeliais supjaustytus porus, pomidorų tyrę. Daržoves sumaišykite (mėsos nelieskite), supilkite sultinį, suberkite lęšius, pridenkite keptuvę ir troškinkite ant silpnos ugnies (retkarčiais pamaišykite).

3. Kai lęšiai suminkštės (maždaug po 20 min.), sudėkite „Worcestershire“ padažą ir viską sumaišykite (taip pat mėsą). Troškinį sukrėskite į ugniai atsparų indą, apibarstykite susmulkintais petražolių lapeliais.

4. Paruoškite bulvių košę: stambiai supjaustytas bulves ir salierų šakniagumbius užpilkite verdančiu vandeniu ir ant mažos ugnies virkite 15–20 min. Suminkštėjusias daržoves nukoškite, užpilkite verdančiu pienu, sudėkite sviestą, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir sugrūskite košę.

5. Košę sukrėskite ant troškinio, išlyginkite paviršių ir 200°C karštumo orkaitėje kepkite 20 min.

Ingredientai
Faršas: 450.00 g
Aliejus: 1.00 valg. š.
Svogūnai: 2.00 vnt. (100 g)
Morkos: 3.00 vnt. (200 g)
Salierai: 3.00 vnt. (lapkočiai ir bulvių košei 200 g salierų šakniagumbių)
Porai: 2.00 vnt.
Pomidorų padažas: 1.00 valg. š.
Vorčesterio padažas: 1.00 valg. š.
Jautienos sultinys: 350.00 ml
Lęšiai: 100.00 g (raudonųjų)
Bulvės: 800.00 g (Bulvių košei)
Pienas: 75.00 ml (Bulvių košei)
Sviestas: 2.00 valg. š. (Bulvių košei)
Petražolės: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (Bulvių košei pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (Bulvių košei pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Piemenėlių pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 50 min.
3.0 / 27
Kaip gaminti

1. Bulves nuskuskite, išvirkite pasūdytame vandenyje, sugruskite su karštu pienu ir sviestu.

2. Nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūnus. Nuskuskite morką, supjaustykite šiaudeliais.

3. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, trumpai pakepinkite svogūnus ir morkas, sudėkite faršą, petražoles ir čiobrelius. Nuolat maišydama kepkite faršą, kol išgaruos beveik visas skystis. Supilkite sultinį, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir vis pamaišydama virkite troškinkite apie 20 min. Pabaigoje įmaišykite atšildytus žirnelius.

4. Kitoje keptuvėje išlydykite sviestą, įmaišykite miltus. Šį mišinį sukrėskite į mėsos troškinį, gerai išmaišykite, kad neliktų gumuliukų. Kai mėsos troškinys sutirštės, nukaiskite keptuvę nuo viryklės.

5. Stiklinį ar keraminį kepimo indą patepkite sviestu, sudėkite mėsos troškinį, tolygiai paskirstykite, ant viršaus sukrėskite bulvių košę.

6. Pašaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę, kepkite, kol paviršius gražiai apskrus – apie 20 min.

Kulinaro patarimas. Bulvių košę galite pagardinti šviežiai tarkuotu muskato riešutu. Ant viršaus užberti tarkuoto sūrio. „Piemenėlių pyragą“ tiekite su savose sultyse konservuotais pomidorais arba marinuotais agurkėliais.  

Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg (bulvių sluoksniui)
Sviestas: 2.00 valg. š. (bulvių sluoksniui ir 50 g faršo sluoksniui)
Pienas: 125.00 ml (bulvių sluoksniui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (bulvių ir faršo sluoksniui)
Faršas: 500.00 g (jautienos, faršo sluoksniui)
Aliejus: 2.00 valg. š. (faršo sluoksniui)
Morkos: 1.00 vnt. (faršo sluoksniui)
Svogūnai: 2.00 vnt. (nedideli, faršo sluoksniui)
Šaldyti žirneliai: 100.00 g (faršo sluoksniui)
Jautienos sultinys: 200.00 ml (faršo sluoksniui)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (džiovintų, faršo sluoksniui)
Petražolės: 1.00 arbat. š. (džiovintų, faršo sluoksniui)
Miltai: 2.00 valg. š. (faršo sluoksniui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų, faršo sluoksniui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Apkepas su bulvėmis, faršu ir pomidorais
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.2 / 6
Kaip gaminti

1. Bulves nulupkite, supjaustykite nedideliais gabaliukais ir išvirkite sūdytame vandenyje. Dar karštas sutrinkite su pienu ir tarkuotu sūriu.

2. Faršą apkepkite su smulkintu svogūnu ir grūstu česnaku, sudėkite trintus pomidorus, pagardinkite mėsos prieskoniais, pipirais, druska ir ant mažos ugnies troškinkite apie 20 minučių.

3. Į 4 nedideles ar 1 didelę aliejumi pašlakstytą kepimo formą dėkite bulvių košės, tada sluoksnį faršo ir vėl košės. Ant viršaus uždėkite kelis gabalėlius sviesto ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 20 minučių, kol gražiai apskrus.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė  

Ingredientai
Faršas: 400.00 g (400 - 500 g kiaulienos)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Pomidorai: 300.00 g (1 indelis konservuoti, lupti)
Aliejus: 4.00 valg. š.
Bulvės: 5.00 vnt. (5 - 6 vnt.)
Sūris: 100.00 g (fermentinis)
Pienas: 1.00 st. (0,3 st.)
Sviestas: 50.00 g
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (malti, džiovinti - pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kitoks Šepardo pyragas
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
0.0 / 0
Kaip gaminti

1. Keptuvę patepkite aliejumi, sudėkite smulkiai sukapotus svogūnus ir maišydami kepinkite maždaug 5 min.

2. Storasienio puodo dugną taip pat patepkite aliejumi, sudėkite maltą mėsą ir kepkite, kol apskrus. Šaukštu sumaigykite susidariusius gumuliukus. Sudėkite pakepintus svogūnus, laurų lapus, suberkite čiobrelius, viršų tolygiai apibarstykite miltais ir gerai išmaišykite. Sudėkite pomidorus, įpilkite padažo, supilkite sultinį, pagardinkite pipirais ir maišydami užvirinkite.

3. Kai skystis puode pradės kunkuliuoti, uždenkite, sumažinkite ugnį ir troškinkite apie 45 min.

4. Kopūstą išskirstykite žiedynais, juos sudėkite į verdantį vandenį ir virkite 15–20 min. Gerai nuvarvinkite ir sutrinkite elektriniu maišikliu. Įmaišykite jogurtą ir kiaušinio trynį, pagardinkite pipirais.

5. Į maždaug 2 l talpos apkepo indą sukrėskite paruoštą mėsos troškinį (išimkite laurų lapus), ant viršaus paskirstykite žiedinių kopūstų masę, apibarstykite duonos trupiniais ir apšlakstykite aliejumi.

6. Kepkite 180 °C orkaitėje 25–30 min.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Veršiena: 450.00 g (maltos)
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Pomidorai: 200.00 g (konservuotų savo sultyse)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Sultinys: 1.00 st. (bet kokio tirpaus)
Jogurtas: 2.00 valg. š. (natūralaus)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (trynys)
Duona: 1.00 riekės (du šaukštai rūpios duonos trupinių)
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (smulkintų)
Miltai: 1.00 valg. š.
Vorčesterio padažas: 2.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (šlakelis)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Žiemos olimpinės žaidynės

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką