Dabar populiaru
Publikuota: 2017 vasario 12d. 13:00

Pietų dėžutė: sočios lęšių ir avinžirnių salotos su tahini padažu

Salotos
Vida Press nuotr. / Salotos

Žiemą pats metas valgyti ankštinius produktus – pupeles, lęšius, avinžirnius. Žinoma, juos ruošiant kantrybės ir laiko prireiks ne taip jau mažai, tačiau rezultatas pradžiugins, turėsite maistingą patiekalą, kurį galite pasiimti su savimi į darbą. Šio savaitgalio pasiūlymas – ankštinių salotos su egzotikos prieskoniu. Išbandykite!

Ingredientai:

Lęšiams:

  • 200 g žaliųjų ar rudųjų lęšių (perrinktų ir nuplautų);
  • 2 perpus perpjautos česnako skiltelės;
  • keli lapeliai šviežių ar džiovintų šalavijų;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus.

Salotoms ir padažui:

  • 2 arbat. šaukšt. kalendros grūdelių (pakepintų ir sumaltų kavamale ar specialioje grūstuvėje);
  • 1 arbat. šaukšt. kumino (pakepinto ir sumalto kavamale ar specialioje grūstuvėje);
  • 1 maža skiltelė česnako;
  • druskos;
  • 2 valg. šaukšt. tahini pastos;
  • 2 valg. šaukšt. šviežiai spaustų citrinos sulčių;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 skardinė kokybiškų konservuotų avinžirnių (nusunktų, perskalautų šaltu vandeniu ir apdžiovintų);
  • 1 mažas raudonasis svogūnas;
  • šluotelė šviežių kalendrų ir/ar petražolių;
  • 100–150 g feta sūrio (galite keisti minkštu ožkos sūriu);
  • 1 valg. šaukštas kedrinių pinijų (arba sezamo sėklų), pakepintų keptuvėje iki švelnios rusvos spalvos.
Vida Press nuotr./Avinžirniai
Vida Press nuotr./Avinžirniai

Gaminimas:

1. Pirmiausia išsivirkite lęšius. Sudėkite juos, česnaką, šalavijus į storadugnį puodą, supilkite alyvuogių aliejų ir porą stiklinių šalto vandens. Palaukite, kol užvirs ir sumažinkite karštį iki minimalaus, kad vanduo vos burbuliuotų. Virkite lęšius nuo 25 iki 35 min., kol jie bus vis dar birūs, tačiau išvirę. Leiskite jiems kiek pravėsti puode, o tada nusunkite, išrinkite česnako gabaliukus ir šalavijo lapelius, jų nebereikės.

Vida Press nuotr./Lęšiai
Vida Press nuotr./Lęšiai

2. Paruoškite padažą: grūstuvėje sutrinkite česnaką, 1/2 arbat. šaukšt, druskos ir kalendras bei kuminus. Mažame dubenėlyje sumaišykite gautą česnakų ir prieskonių pastą su tahini pasta, 1 valg. šaukš. citrinos sulčių ir alyvuogių aliejumi. Paragaukite ir, jei trūksta, įdėkite dar druskos. Labai plonai supjaustytą raudonąjį svogūną sumaišykite su geru žiupsniu druskos ir likusiomis citrinos sultimis.

3. Sumaišykite salotas: į gilią lėkštę dėkite lęšius, avinžirnius, svogūnus ir užpilkite padažu bei kruopščiai išmaišykite. Prieš valgant ant viršaus pabarstykite kapotų šviežių žolelių, trupinto fetos sūrio ir kedrinių pinijų (arba sezamo sėklų).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Kaip paauglių mergaičių susirašinėjimo grupė Rusijoje tapo FST taikiniu?

N-18 Aktualu

Stovykloje advokato galbūt tvirkintos mažametės draugė atskleidė, kas dėjosi mergaičių kambaryje

Aktualu

Į avariją Molėtų rajone pateko penki šauktiniai, vienas nuo patirtų sužalojimų mirė

Gyvenimas

Mokytojos lenktynės su liga: sukaupiau paskutines jėgas ir nušliaužiau iki automobilio

Kultūra

Naujoje A.Anušausko knygoje – neskelbti faktai apie A.Ramanauską-Vanagą

Aktualu

Prezidentė Dalia Grybauskaitė skelbia dirbanti be poilsio: ką ji veikia?

Vardai

Sauliaus Prūsaičio koncertą Karklėje vainikavo masinės maudynės: į jūrą atlikėjas nėrė su kostiumu

Verslas

Siūlo nesitikėti, kad už drabužius mokėsime tiek pat, kiek ispanai

Vardai

Karklės festivalio aidai: pramogautojai liko be agurkų ir maišų užkasto alkoholio

Ar gerai žinote, kaip saugiai elgtis geležinkelyje?

Pasaulis kišenėje

Lietuviai parasparnių maršrutinių skrydžių čempionatą surengė Ukrainos kalnuose

Į pajūrį grįžusi saulė pritraukė būrį paplūdimio lankytojų

Aktualu

Lietuviški patiekalai, kurie nuo senų laikų buvo populiariausi užsienio šalių virtuvėse

24sek

Brolių Lavrinovičių komandos paieškų istorijoje – svarbus posūkis

Vardai

Šokėja Eglė Straleckaitė-Daugėlė su vyru išgyvena santuokos krizę

Kultūra

E.Vėlyvis apie šou bažnyčioje: jei ne šis performansas, vargu ar viešumoje būtume pamatę tiek trydos

Vardai

Po skyrybų šokėjas D.Žebrauskas-Skruzdėliukas verčia naują lapą, tik planus dar stabdo traumos

Sportas

Dirbtinis futbolas: natūralios vejos nebus ir Nacionaliniame stadione

24sek

Simas Buterlevičius keliasi į Kėdainius

Gyvenimas

Ar knygų skaitymas autobuse gali kenkti mūsų akims?

Naujienos

Aktualu

Kaip paauglių mergaičių susirašinėjimo grupė Rusijoje tapo FST taikiniu?

N-18 Aktualu

Stovykloje advokato galbūt tvirkintos mažametės draugė atskleidė, kas dėjosi mergaičių kambaryje

Aktualu

Į avariją Molėtų rajone pateko penki šauktiniai, vienas nuo patirtų sužalojimų mirė

Gyvenimas

Mokytojos lenktynės su liga: sukaupiau paskutines jėgas ir nušliaužiau iki automobilio

Kultūra

Naujoje A.Anušausko knygoje – neskelbti faktai apie A.Ramanauską-Vanagą

Aktualu

Prezidentė Dalia Grybauskaitė skelbia dirbanti be poilsio: ką ji veikia?

Vardai

Sauliaus Prūsaičio koncertą Karklėje vainikavo masinės maudynės: į jūrą atlikėjas nėrė su kostiumu

Verslas

Siūlo nesitikėti, kad už drabužius mokėsime tiek pat, kiek ispanai

Vardai

Karklės festivalio aidai: pramogautojai liko be agurkų ir maišų užkasto alkoholio

Ar gerai žinote, kaip saugiai elgtis geležinkelyje?

Pasaulis kišenėje

Lietuviai parasparnių maršrutinių skrydžių čempionatą surengė Ukrainos kalnuose

Vardai

Šokėja Eglė Straleckaitė-Daugėlė su vyru išgyvena santuokos krizę

Aktualu

Lietuviški patiekalai, kurie nuo senų laikų buvo populiariausi užsienio šalių virtuvėse

24sek

Brolių Lavrinovičių komandos paieškų istorijoje – svarbus posūkis

Į pajūrį grįžusi saulė pritraukė būrį paplūdimio lankytojų

Vardai

Po skyrybų šokėjas D.Žebrauskas-Skruzdėliukas verčia naują lapą, tik planus dar stabdo traumos

Kultūra

E.Vėlyvis apie šou bažnyčioje: jei ne šis performansas, vargu ar viešumoje būtume pamatę tiek trydos

Sportas

Dirbtinis futbolas: natūralios vejos nebus ir Nacionaliniame stadione

24sek

Simas Buterlevičius keliasi į Kėdainius

Gyvenimas

Ar knygų skaitymas autobuse gali kenkti mūsų akims?

Vardai

Atgal į mokyklą

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką