Dabar populiaru
Publikuota: 2018 gegužės 9d. 12:00

Pievos geltonuoja – verdame pienių medų: 5 patarimai, kad jis pavyktų

Pienių medus
Vida Press nuotr. / Pienių medus

Žydinčių pienių sezonas ne toks ir ilgas, kaip tik šiuo metų pievos geltonuote geltonuoja, tad jei nutarėte pasigaminti egzotiškojo pienių medaus, verta suskubti. Bet, prieš skubėdami, perskaitykite kelis patarimus, kaip jį virti sveiką, kokybišką ir skanų.

  • Rinkite sausus ir švarius. Pienių žiedus skinkite tuomet, kai jie visiškai prasiskleidę, tačiau rinkitės metą, kai jie yra sausi, ne po lietaus. Labai svarbu, kad skabytumėte žiedus nuo augalų, augančių kuo toliau nuo taršos šaltinių – judrių kelių ir gatvių, gamybos įmonių ir pan.
  • Atskirkite tik geltonus žiedlapius, nepamirškite išmirkyti. Nuskynus žiedus, laukia kruopštus darbas – geltonus žiedlapius reikia atskirti nuo žaliųjų dalių. Vėliau žiedlapius būtina pamirkyti – tam prireiks 10–12 val. Todėl planuokite, kad žiedus rinksite vieną dieną, o medų virsite kitą.
  • Skaninkite citrina. Pienių medus verdamas iš nusunkto skysčio, kuriame žiedlapiai mirko, ir cukraus, tačiau papildomo skonio suteiks svarbus priedas – citrina, jums prireiks ir jos sulčių, ir nutarkuotos žievelės. Būtų idealu, jei rinktumėtės ekologišką citriną ar bent jau paprastą gerai nušveistumėte su soda ir šiltu vandeniu.
  • Virkite ilgai, bet kruopščiai prižiūrėkite. Pienių medų reikia virti tol, kol jis pasieks klevų sirupo ar skysto medaus konsistenciją, tad galite užtrukti 60–90 min. Virkite nemažame neuždengtame puode, ant vidutinio karščio ugnies. Nepamirškite verdamo medaus kartais maišyti, jokiu būdu nepalikite puodo be priežiūros. Ar medus išviręs, patikrinsite užlašinę lašelį jo ant šaltos lėkštelės ir stebėdami, kiek greitai jis stingsta.
  • Nelaikykite metų metus, venkite saulės. Pienių medus – riboto galiojimo produktas, jį reikėtų suvalgyti per kelis mėnesius. Jokiu būdu nelaikykite saulėkaitoje, geriau vėsesnėje, tamsesnėje vietoje.

Jūsų dėmesiui – klasikinis pienių medaus receptas:

Receptai
Receptas: Pienių medus
4 asmenims
Pagaminsite per 12 val.
3.0 / 28
Kaip gaminti

1. Perrinkite surinktus žiedus ir atskirkite žaliąsias dalis – jums reikalingi tik geltoni žiedlapiai.

2. Sudėkite žiedlapius į gilų dubenį ir užpilkite vandeniu, kad jis juos visus apsemtų. Palikite mirkti 10–12 val.

3. Pamirkusius žiedlapius gerai nukoškite – jums reikalingas tik skystis, kuriame jie mirko.

4. Šį skystį pilkite į puodą, supilkite ir cukrų, išspaustas citrinos sultis, suberkite citrinos žievelę.

5. Užvirinkite, o tada sumažinkite ugnį ir ne visai uždengtame puode virkite 1–1,5 val., kol skystis sutirštės ir primins klevų sirupą ar skystą medų. Nepalikite puodo virti be priežiūros – kartkartėmis skystį pamaišykite, stebėkite jo tirštumą. O jį patikrinsite užlašinę lašelį medaus ant šaltos lėkštelės ir stebėdami, kiek greitai jis stingsta.

6. Supilstykite į paruoštus stiklainėlius ir laikykite tamsioje vietoje.

Patarimai:

  • Pienių žiedus rinkite dieną, kai jie visiškai prasiskleidę, tačiau geriau, jei tą darytumėte ne po lietaus, bet sausą dieną. Būtinai rinkitės vietovę, esančią toli nuo taršos šaltinių – gatvių, geležinkelių, gamybos įmonių ir pan.
  • Pienių žiedus reikės pamirkyti apie 10–12 val., tad planuokite taip, jog juos surinksite vieną dieną, o medų virsite kitą.
  • Nelaikykite išvirto medaus saulėkaitoje, suvartokite per kelis mėnesius.
Ingredientai
Pienių žiedlapiai: 400.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (geriau ekologiška; reikės jos sulčių ir nutarkuotos geltonosios žievelės dalies)
Cukrus: 1.00 kg
Vanduo: 1.00 l
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Ukrainoje sistemiškai užpuldinėjami aktyvistai: įtariama pati teisėsauga

Popiežiaus vizitas Lietuvoje

Sportas

Pabėgėlių gudrybės – savo tikslo siekė bandydami apgauti lietuvius sporto organizatorius

Vardai

Dizainerio Roberto Kalinkino žmona Agnė pagimdė antrą vaiką

Sportas

C.Ronaldo sugrįžimas į Čempionų lygą – su raudona kortele ir ašaromis

Gazas

Lietuviams parodė 2,5 t sveriantį sportinių automobilių „žudiką“, išvystantį 700 AG – „Jeep Grand Cherokee Trackhawk“

Aktualu

Vytauto Didžiojo gimtinės apylinkėse – reikšmingi archeologiniai radiniai

Aktualu

Kaip Rusija naują Donecko separatistų vadą rinko: susodinę banditus į autobusą ir išvežę į Rostovą prie Dono

Verslas

Konkursas „Už darnią plėtrą“: etalonu tapęs verslo kvartalas, iškilęs vietoje duonos fabriko

Pasaulis kišenėje

Garsiausi Lietuvos koldūnai – legenda, telpanti į arbatos šaukštelį

Gazas

Kaip sumažinti nesaugų ir nelegalų alyvos deginimą?

Gyvenimas

Jos mus saugo. Kalėjimo prižiūrėtoja E.Martinkėnaitė: „Filmuose prižiūrėtojai vaizduojami per daug atsipūtę“

Sportas

Čempionų lyga: Amsterdamo „Ajax“ pergalė ir lygiosios Ukrainoje

Vardai

Vladas Kovaliovas tik po metų atšventė 50-metį: sveikino muzikantai ir mylimoji Indrė Launikonytė

24sek

„urBONUSas“: „Ryto“ šansai patiesti „Žalgirį“ ir labiausiai neįvertintas Lietuvos treneris

Gazas

Vos P.Aršauskui atgavus vairuotojo pažymėjimą, pasipylė „Lamborghini“ pažeidimų vaizdai

Vardai

Petras Gražulis pirmąkart pamatė dukrą: Birutė Navickaitė atsiprašymo taip ir neišgirdo

Mokslas.IT

Ši nuotrauka – ne klastotė. Tačiau kosmose iki šiol niekas nepasimetė. Kaip?

Aktualu

Rinkimų sezono pradžia Ukrainoje: Julijos Tymošenko sugrįžimas

Popiežiaus vizitas Aktualu

A.J.Bačkis: nestebina, kad norintys itin tvarkingos Bažnyčios nepatenkinti Pranciškumi

Naujienos

Aktualu

Karaliaučiuje per Pergalės dienos paradą pirmąkart parodytos raketos „Iskander“

Vardai

J.Bluntas kviečia Lietuvos publiką pasimatyti: koncertas Vilniuje – populiariausias Baltijos šalyse

Verslas

Nauji draudimai skinasi kelią: vaistų pardavėjai negalės lankyti gydytojų, griežtės maisto papildų reklama

Gyvenimas

Vilniuje – moderniausia lazerinė regos korekcija Baltijos šalyse

Gyvenimas

Sporto specialistės įvardijo taisykles, kurios padės greičiau padailinti figūrą

Verslas

Vilniuje įsivyravo štilis: butų sandorių skaičius kyla, bet kainos ne

Aktualu

Buvusiam CŽV agentui pareikšti kaltinimai šnipinėjus Kinijai

Verslas

LRT televizijos naujienų tarnybos vadovą A.Matonį pakeis „Info TV“ paliekanti Inga Larionovaitė

Aktualu

Buvęs STT vadovas S.Urbanavičius: „Nuskambėjo, kad VSD mums ant lėkštutės sukramtęs padavė viską, bet taip tikrai nebuvo“

Vardai

„Happyendless“ pristato naują legendinės V.Kernagio dainos „Kansaras“ versiją

24sek

„Lietuvos ryto“ planas: visa komanda turi gyventi vienoje vietoje

Aktualu

Irano revoliucinė gvardija pasveikino JAV pasitraukimą iš branduolinės sutarties

Vardai

Į „Eurovizijos“ finalą patekusi I.Zasimauskaitė: „Turiu mintį, ką pasirodyme norėčiau pakeisti“

Aktualu

Kaune sulaikytas didelis kiekis iš Ispanijos gabentų narkotikų: slėpė tuno skardinėse ir skalbimo milteliuose

Interviu 24sek

Iš „Žalgirio“ smegduobių išsikapstęs P.Jankūnas: „Dar nebuvo, kad mus taip gerbtų“

Vardai

Lietuva – „Eurovizijos“ finale: I.Zasimauskaitė su daina apie amžiną meilę išpildė savo svajonę

Aktualu

Maskvos Raudonojoje aikštėje įvyko Pergalės dienos paradas

Verslas

Vilniaus taryba spręs dėl Lazdynų baseino valdymo koncesijos

Gyvenimas

Iš Danijos į Lietuvą sugrįžęs Gediminas visus stebina gyvų gėlių paveikslais

Verslas

Per metus gyventojų pajamos išaugo 100 eurų, jauni žmonės vidutiniškai uždirba po 700 eurų

Vardai

Daugiau vandens

Sveikata

Ruduo pilnas komplimentų

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką