Dabar populiaru
Publikuota: 2018 balandžio 29d. 10:00

Plikytos tešlos pyragėlių kepimo paslaptys: nuo klasikos iki grakščių gulbių

Siauras riestas ornamentas klasikinį plikytą pyragaitį paverčia įspūdinga gulbe
Asmeninio albumo nuotr. / Siauras riestas ornamentas klasikinį plikytą pyragaitį paverčia įspūdinga gulbe

Burnoje tirpstantys plikytos tešlos pyragėliai – prancūziškos virtuvės klasika. Kaip tokių išsikepti namuose, specialiai 15min Maistas pasakoja Bulgarijos sostinėje Sofijoje kulinarijos meną studijuojanti žurnalistė Virginija Pupeikytė-Dzhumerova.

Tiek nedideli apvalūs profiteroliai, tiek pailgi, kiek didesni eklerai kepami iš plikytos tešlos, profesionalioje virtuvėje prancūziškai vadinamos pâte à choux [patešū]. Tobulos šių orinių pyragėlių tešlos paslaptis yra skysčių (pieno, vandens ir išsilydančio sviesto) bei miltų proporcija: miltų į tešlą beriame dvigubai mažiau negu puode yra verdančio skysčio.

Kitas svarbus momentas – kiaušinių kiekis. Nuo jų priklauso, ar pyragėliai orkaitėje išsipūs ir susidarys tuščia ertmė įdarui, ar ant skardelės iškeps kažkas panašaus į gelsvus macarons. Kaip žinoti, kad kiaušinių tešloje pakankamai? Suspauskite gabalėlį tešlos tarp dviejų pirštų ir traukite vienas nuo kito. Jei tarp pirštų susidaro dailus tešlos trikampėlis, vadinasi, kiaušinio joje būtent tiek, kiek reikia.

Asmeninio albumo nuotr./V.Pupeikytė-Dzhumerova su klasikiniais apvaliais profiteroliais, apipiltais karštu šokoladiniu kremu
Asmeninio albumo nuotr./V.Pupeikytė-Dzhumerova su klasikiniais apvaliais profiteroliais, apipiltais karštu šokoladiniu kremu

Galiausiai tobulos pâte à choux receptas atrodo štai taip:

  • 60 ml vandens;
  • 60 ml pieno;
  • 60 g sviesto;
  • 90 g miltų;
  • žiupsnis druskos;
  • šaukštas cukraus;
  • 150 g kiaušinių (priklauso nuo dydžio, bet greičiausiai bus du vidutiniai kiaušiniai; nepatingėkite kiaušinius pirmiausia įmušti į dubenėlį ir kiek paplakti, o prieš pilant į tešlą – tiksliai pasverti svarstyklėmis).

Gaminimas:

1. Pirmiausia į puodą supilame pieną, vandenį, dedame sviestą. Palaukiame, kol sviestas išsilydo. Beriame druskos ir cukraus. Skysčiui užvirus, į puodą vienu ypu suberiame miltus ir greitai maišome. Jei produktų proporcijos buvo teisingos, puode susidariusi masė pati atšoka nuo sienelių ir susiformuoja minkštos tešlos kamuoliukas.

2. Tešlą puode paliekame keletui minučių atvėsti, tuomet pilame kiaušinius ir viską gerai išmaišome. Jei kiaušinius supilsite per anksti, kol tešla dar nepravėsusi, rizikuojate puode turėti kažką panašaus į kiaušinienę.

3. Iš nurodytų produktų kiekio man pavyko iškepti 17 gulbių formos pyragėlių su tiek pat grakščių jų kakliukų.

Asmeninio albumo nuotr./Plikytos tešlos pyragėlių įvairovė
Asmeninio albumo nuotr./Plikytos tešlos pyragėlių įvairovė

Šviesiu kremu įdarytos, lėkštėje tarsi ežere ramiai plaukiojančios plikytos tešlos „gulbės“ – vienas įspūdingiausių mano vaikystės desertų. Mažutei Virgutei tuo metu buvo ketveri metai, didžiulę lėkštę-ežerą su gulbėmis aptikau svečiuose pas kaimynę tetą Onutę švenčiant Velykas. Šiuo faktu nelabai didžiuojuosi, bet suaugusiems nematant gulbes prarijau praktiškai visas. Ką padarysi – pyragėliai buvo labai gražūs ir pernelyg skanūs, o vos ketverių metų širdelė tokiai kombinacijai atsispirti nepajėgė.

Šiandien man gerokai daugiau nei ketveri, bet atsispirti iškeptoms gulbėms taip pat nepavyko – vos nufotografavusi suvalgiau visas. Kviečiu ir jus išsikepti šių žavių kulinarinių būtybių, į kepimo procesą būtinai įtraukiant vaikus. Nors atrodo sudėtingai, iš tikrųjų tokias gulbes iškepti paprasta.

Pagamintą pâte à choux dedame į konditerinį maišelį ir kepame dviem etapais:

1. Pirmiausia naudodamiesi didesniu konditeriniu antgaliu ant kepimo popieriaus išspaudžiame gulbių kūnus – formuojame tarsi didelį didelį tešlos lašą. Kepame 175 laipsnių Celsijaus orkaitėje 12 min.

2. Siauru konditeriniu antgaliu lygiai krašteliais ant kepimo popieriaus formuojame gulbių kaklus arba paprasčiau sakant – piešiame skaičių 2. Dvejeto pagrindas kaklui suteikia stabilumo ir tvirtumo, įstatytas į kremą jis vėliau nenugriūna. Kepame tokio pat karštumo orkaitėje vos porą minučių, kol lengvai pagelsta.

Iškeptus gulbių kūnus aštriu peiliu pjauname per pusę horizontaliai, o viršutinę dalį vėlgi padalijame perpus – tai bus gulbių sparnai.

Paskutinis darbas – pyragėlius-gulbes užpildyti lengvu šviesiu kremu. Jam pagaminti reikia:

  • 1 kiaušinio;
  • 180 g cukraus;
  • 5 šaukštų miltų;
  • 150 ml pieno;
  • 100 g sviesto.

Gaminimas:

1. Kiaušinį išsukame su cukrumi, beriame miltus ir praskiedžiame trečdaliu pieno. Likusį pieną užviriname ir lėtai supilame į pagamintą masę. Dedame gabaliukais pjaustytą sviestą ir visą laiką maišome.

2. Iš pradžių pagamintas kremas būna skystokas, tačiau aušdamas sutirštėja. Nepamirškite pagaminto kremo apdengti maistine plėvele, kad paviršiuje nesusidarytų tąsus greimas.

3. Atvėsusį kremą dedame į konditerinį maišelį, spaudžiame ant apatinės gulbės kūno dalies. Įstatome kaklą ir uždedame sparnus. Įspūdinga, ar ne?

Asmeninio albumo nuotr./Pyragėlio-gulbės kaklas iš tikrųjų yra skaičiaus 2 formos: figūros apačia kaklui suteikia stabilumo
Asmeninio albumo nuotr./Pyragėlio-gulbės kaklas iš tikrųjų yra skaičiaus 2 formos: figūros apačia kaklui suteikia stabilumo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Gerasis nacis: Vilniuje šimtus žydų išgelbėjęs vokietis tapo filmo herojumi

Tik 15min Pasaulis kišenėje

Kitokia Kolumbija. Rytų Andų pabėgėliai

Gazas

Palangos lenktynėse pergalę išplėšė „Porsche“ vairavusi „Palanga Spa Hotel by EMG Motorsport“ komanda

Vardai

Palangoje – vienintelis solinis Jazzu koncertas: gerbėjų antplūdis ir „kietos moterys“ scenoje

Verslas

Pabėgimas į gamtą: Baltijos saloje suartėjo skandinaviškos ir japoniškos tradicijos

Pasaulio savaitės įvykiai – įspūdingiausiuose kadruose (2018 liepos 15 – 21 d.)

Gyvenimas

Ką daryti, kai vaikas užsimano šuniuko ar kačiuko

Mokslas.IT

Vienišiausias žmogus Žemėje: Amazonės džiunglėse nufilmuotas 22-ejus metus čia gyvenantis vyras

Vardai

Kodėl Meghan Markle ir Kate Middleton negali avėti batų su platforma šalia karalienės

Gyvenimas

„Frida“ įkūrėja D.Baranauskė apie smurto šeimoje mastą: vyrai naudojasi moterų meile

24sek

LaVaras Ballas išdėstė savo požiūrį išsilavinimo svarbą: „Sportininkui jis visiškai nereikalingas“

15min iš Argentinos Pasaulis kišenėje

Užrašai iš Lietuvos Argentinoje (II): transliacija iš pasaulio krašto, perspėjimas dėl lenkų ir karas dėl Kavarsko

Kultūra

Kaune ant dviračių – moterys su sijonais 

Aktualu

Išgelbėk draugą: jaunieji medikai pajūryje poilsiautojus moko pirminio gaivinimo 

Vardai

Į Palangos lenktynes D.Matijošaitis atvyko su 2 mėn. sūnumi: „Tėvystė veža labiau nei automobiliai“

Kultūra

Septynios Dano Browno knygos – nuo geriausios iki blogiausios

Gyvenimas

Lietuvių šeimoje – kaip seriale: pagimdė vieną, o namo iškeliavo su trim kūdikiais

Vardai

Klaipėdą sudrebino įspūdingas Donato Montvydo cirko šou

Gazas

„Formulės 1“ kvalifikacija Vokietijoje: L.Hamiltonas apmaudžiai pasitraukė, S.Vettelis mynė iki paskutinio rato

Verslas

Lietuviško nedarbo grimasos: ėmė paskolą, kad galėtų susirasti darbą

Naujienos

Sportas

Lietuvos triumfas nesibaigia: kovotojas M.Narauskas iš Turkijos sugrįžta su Europos Muaythai čempiono diržu

Aktualu

Naktis Vilniuje: girtas vairuotojas su šunimi po gatves blaškėsi tol, kol nesugedo variklis

Gyvenimas

„Dydis nesvarbu“ stilinga asmenybė Leah: pavargau nuo kasdienių minčių apie svorį

Maistas

Paprastas ir gardus patiekalas savaitgaliui: ryžių apkepas su razinomis

Aktualu

Protestuotojai Jerevane blokuoja pagrindines gatves ir kelius

Kultūra

Šeduvos bažnyčia ir Zacišės dvaras paskelbti valstybės saugomais objektais

Aktualu

Mažeikių kavines dvi dienas iš eilės lankė vyras su ginklu: policija sulaikė įtariamąjį

Gyvenimas

Specialistai pataria: „Saldžių braškių galite turėti jau po kelių mėnesių“

Aktualu

Donaldas Trumpas su Šiaurės Korėjos lyderiu ketina susitikti po 3–4 savaičių

Aktualu

Orai.lt: sugriaudės perkūnija ir plūstels šiluma

Aktualu

Kėdainių raj. degė renovuotas namas: įtariamas padegimas, žala siekia 100 tūkst. eurų

24sek

A.Kirilenka liaupsino ir užjautė „Chimki“: „Tai buvo siaubingas teisėjų sprendimas“

Vardai

Sostinėje – miuziklo „Čikaga“ premjera: sudomino ir žinomus svečius

Sportas

D.Zubrus ir D.Kasparaitis po svajonių atsisveikinimo: „Lietuva to nusipelnė“

Aktualu

Lietuva nuomos naują įrangą dokumentams išrašyti, pasą bus galima gauti per parą

Verslas

Dingus elektrai, sutriko Amsterdamo Schipholio oro uosto darbas

Aktualu

Popiežiaus apsilankymo Lietuvoje proga – speciali giesmė

Aktualu

Kupiškyje sulaikytas katės ir kačiukų nužudymu įtariamas vyras

Aktualu

Kodėl Rusija nevykdo intervencijos protestų purtomoje Armėnijoje?

Vardai

Idėjos savaitgaliui

Išmanus kaimas

Festivalis „Galapagai”

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką