Dabar populiaru
Publikuota: 2019 balandžio 17d. 12:00

Populiaraus šefo receptai Velykoms: ėrienos kepsnys, nesaldus pyragas ir žaismingi lizdeliai

Velykiniai patiekalai iš 3 Europos šalių
Organizatorių nuotr. / Velykiniai patiekalai iš 3 Europos šalių

Keptas ėriukas, kiaušiniais įdaryti tartai ar džiovintų vaisių pyragai – tai lietuvių dažnai dar neatrasti Velykų patiekalai, kuriais didžiuojasi įvairios Europos šalys. „Šiemet kviečiu pasižvalgyti po įvairias Europos šalis ir atrasti kiek kitokią Velykų virtuvę“, – siūlo virtuvės šefas Gian Luca Demarco ir dalinasi įžvalgomis apie kulinarines tradicijas Italijoje, iš kur yra kilęs, ir kitose Europos šalyse.

Į virtuvės šefo kulinarijos studiją studijoje susirinkusius žymius tinklaraštininkus ir maisto entuziastus prekės ženklas „Maggi“ drauge su Tarptautine Vilniaus moterų asociacija pakvietė į Tarptautinę Velykų vakarienę, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Organizatorių nuotr./Velykinių receptų pristatymas su Gian Luca Demarco
Organizatorių nuotr./Velykinių receptų pristatymas su Gian Luca Demarco

Jos metu šefas supažindino su svarbiausiais Europos šalių Velykų patiekalais ir tradicijomis, o Tarptautinės Vilniaus moterų asociacijos narės pasidalino mintimis apie Velykų papročius ir tradicijas jų gimtosiose šalyse.

„Ėrieną per Velykas daugelyje Europos šalių įprasta valgyti jau nuo seno, dar prieš krikščioniškų tradicijų įsigalėjimą. Lietuvoje, kaip ir kitose šiauresnėse šalyse ar Amerikoje, dominuoja kiauliena, bet tokios šalys kaip Prancūzija, Italija ar Graikija neįsivaizduoja savo Velykų stalo be ėriuko. Kiaušiniai taip pat yra svarbi Velykų tradicijos dalis, nes jie susiję su atgimimu ir prisikėlimu. Ir nors Lietuvoje įprasta valgyti virtus kiaušinius, kitose šalyse yra kur kas daugiau jų panaudojimo galimybių“, – teigia italų virtuvės šefas.

Gian Luca Demarco dalinasi receptais, kurie įneš naujų skonių ant lietuviškų Velykų stalo.

Organizatorių nuotr./Itališkieji „mona de pasqua“
Organizatorių nuotr./Itališkieji „mona de pasqua“

Ėriukas prancūziškai

Prancūzai turi ypatingą Velykų receptą, kurį ruošia su ėriuko kojomis – „le gigot d‘agneau Pascal“. Nors pavadinimas gali atrodyti sudėtingas, receptas gana paprastas. Mėsa pagardinama česnakais ir žolelėmis, kurios kartu su sviestu įtrinamos į mėsą.

Ingredientai:

  • 600 g sausų baltųjų pupelių;
  • 50 g sviesto;
  • 1 kg ėrienos;
  • 1 svogūnas;
  • 3 gvazdikėliai;
  • druskos;
  • pipirų;
  • 1 česnako skiltelė;
  • persilado prieskonių;
  • 20 g žolelių mišinio (puikiai tinka petražolių, peletrūno, kalendros ir laiškinio česnako mišinys);
  • ekologiško daržovių sultinio.

Gaminimas:

1. Nulupti svogūną ir įsmeigti į jį gvazdikų galvutes. Pamerkti pupeles į šalto vandens vonią per naktį kartu su svogūnu, česnako skiltele.

2. Išmirkusias pupeles nuplauti ir virti pusantros valandos, tada nupilti vandenį, įberti druskos, pipirų ir palikti pastovėti.

3. Padalinti į dvi lygias dalis sviestą ir palikti atšilti iki kambario temperatūros.

4. Ėrieną įtrinti persilado prieskoniais, aptepti viena dalimi sviesto ir padengti visą paviršių smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis. Kepti mėsą iki 220 temperatūros įkaitintoje orkaitėje 50 minučių, dažnai apipilant mėsą kepimo metu susidariusiomis sultimis.

5. Išėmus mėsą iš skardos, pašildyti kepimo metu susidariusį skystį pačioje kepimo skardoje. Įpilti vieną stiklinę paruošto daržovių sultinio ir virti maišant bei atlipinant prie dugno prilikusias žoleles. Virti tol, kol išgaruos maždaug pusė skysčio. Skystį nukošti, pasūdyti ir įberti pipirų.

6. Į pupeles įdėti likusį sviestą, pupeles paskirstyti lėkštėje, ėriuko koją serviruoti ant viršaus. Padažą patiekti šalia.

Organizatorių nuotr./Pagal prancūzišką receptą kepta ėriena
Organizatorių nuotr./Pagal prancūzišką receptą kepta ėriena

Ispaniškas nesaldus pyragas „Tarta da Pascualina“

„Pascua“ ispanų kalba reiškia Velykas, todėl „tarta Pascualina“, vadinamas „Velykų pyragu“ – tai svarbi ispanų ir argentiniečių virtuvės dalis. Pikantiškas pyragas yra užpildytas rikotos sūriu, kiaušiniais, špinatais, taip pat įvairiomis žolelėmis. Kadangi šis patiekalas yra be mėsos, jis populiarus gavėnios laikotarpiu. Panašių pyragų turi ir kitos Europos šalys – Italija ar Graikija.

Ingredientai:

  • 1,5 kg špinatų;
  • 500 g rikotos sūrio;
  • 12 vidutinio dydžio kiaušinių;
  • 190 g tarkuoto parmezano;
  • 0,5 svogūno;
  • 3 šakelės mairūno;
  • muskato riešuto (pagal skonį);
  • persilado prieskonių;
  • maltų juodųjų pipirų ir druskos;
  • 25 g ypač tyro alyvuogių aliejaus;
  • šaldytos sluoksniuotos tešlos (4 lakštai: 2 po ~300 g, 2 po ~180 g), atšildytos iki kambario temperatūros.

Gaminimas:

1. Į įkaitintą keptuvę įpilti alyvuogių aliejaus, sudėti smulkiai pjaustytą svogūną, špinatų lapus ir kepti, kol špinatai išsausės. Tada juos pagardinti persilado prieskoniais. Kelias minutes pakepus, ugnį išjungti.

2. Špinatams atvėsus, nusausinti juos kiaurasamtyje ir susmulkinti. Į jų masę įmušti du kiaušinius, įberti 50 g tarkuoto parmezano, šviežio mairūno lapelius, taip pat užberti persilado prieskonių ir viską gerai išmaišyti.

Organizatorių nuotr./Gaminamas ispaniškas pyragas „tarta da Pascualina“
Organizatorių nuotr./Gaminamas ispaniškas pyragas „tarta da Pascualina“

3. Į kitą indą sudėti rikotą, įmušti tris kiaušinius, įdėti 90 g parmezano, įtarkuoti muskato riešuto ir įberti šiek tiek druskos. Gerai išmaišyti.

4. 300 g sluoksniuotos tešlos plonai iškočioti, ištepti 30 cm skersmens kepimo skardą alyvuogių aliejumi ir padengti skardos dugną ir sieneles tešla. Padengti pirmąjį tešlos lakštą aliejumi, ant viršaus uždėti kitą plonai iškočiotą 300 g tešlos lakštą ir leisti gerai priglausti.

5. Ant tešlos šaukštu tolygiai paskirstyti špinatus, ant špinatų tolygiai paskirstyti rikotą. Rikotoje šaukštu padaryti septynis negilius „šulinius“: vieną centre, šešis aplinkui. Į juos atsargiai įdėti po vieną likusių kiaušinių trynį, jų nepraduriant. Į likusius kiaušinio baltymus įberti druskos, juos lengvai paplakti ir užpilti masę ant rikotos, padengiant visą paviršių. Pabarstyti torto paviršių likusiu tarkuotu parmezanu.

Organizatorių nuotr./Gaminamas ispaniškas pyragas „tarta da Pascualina“
Organizatorių nuotr./Gaminamas ispaniškas pyragas „tarta da Pascualina“

6. Plonai iškočioti likusius du tešlos lakštus (po 180 g). Pirmu lakštu uždengti pyragą, tešlos paviršių ištepti alyvuogių aliejumi ir paskutiniu lakštu dar kartą visiškai uždengti pyragą. Pyrago paviršių ištepti alyvuogių aliejumi, užlenktus tešlos kraštus „paspausti“ šakute.

7. Įkaitinti orkaitę iki 180oC temperatros ir kepti pyragą ant žemiausios lentynos 55 min.

Organizatorių nuotr./Ispaniškas pyragas „Tarta da Pascualina“
Organizatorių nuotr./Ispaniškas pyragas „Tarta da Pascualina“

Itališkas desertas „mona de pasqua“

Saldūs kepiniai – įprastas švenčių maistas Italijoje. Kalėdų metu populiariausias yra panettone, o Velykų metu – colomba di pasqua. Tačiau jam nenusileidžia ir mona de pasqua – pyragas, su dažytais kiaušiniais viduje.

Ingredientai:

  • 150 g cukraus;
  • 500 g miltų;
  • 1 kiaušinis;
  • 100 g tyro alyvuogių aliejaus;
  • 100 g pieno;
  • 8 g kepimo miltelių;
  • 1 citrinos žievelė.

glaistui:

  • 50 g kiaušinio baltymo;
  • 5 g citrinos sulčių;
  • 200 g cukraus pudros.

papuošimui:

  • spalvotų pabarstukų;
  • 4 kiaušiniai.

Gaminimas:

1. Sumaišome miltus su kepimo milteliais ir cukrumi. Įtarkuojame citrinos žievelę. Įmušame kiaušinius. Pilame alyvuogių aliejų, pieną ir viską maišome. Suformuojame kamuoliuką, įvyniojame jį į maistinę plėvelę ir paliekame pailsėti kambario temperatūroje apie 30 min.

2. Per tą laiką išsiverdame kiaušinius, skirtus puošimui.

3. Tešlą padaliname į 12 lygių dalių (maždaug po 75 g). Iš kiekvienos formuojame pailgą, maždaug 30cm ilgio, „dešrelę“. Sugrupuojame jas po 3 ir sulipdome viename gale. Tuomet piname pyrago juostas ir suformuojame kasą. Sujungiame abu galus, kad gautųsi vainikas. Dedame pyragėlius į kepimo skardą. Į kiekvieno vidurį dedame po virtą kiaušinį ir kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 min.

Organizatorių nuotr./Kepami itališkieji „mona de pasqua“
Organizatorių nuotr./Kepami itališkieji „mona de pasqua“

4. Tuo metu ruošiame glaistą. Kiaušinių baltymus lengvai suplakame su citrinų sultimis, tada įmaišydami po šaukštą sudedame ir išplakame visą cukraus pudrą. Ant iškepusių pyragų tepame glaistą, barstome pabarstukus.

Organizatorių nuotr./Itališkieji „mona de pasqua“
Organizatorių nuotr./Itališkieji „mona de pasqua“

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Gera keliauti kartu

Praktiški patarimai

Video

03:14
00:37
03:16

RESTA 2019

Naviguok į ateitį

Sveikata

Jauskitės gražūs

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką