Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Populiarėja ežerų žuvis: ekspertė pataria, kaip ją skaniai ir teisingai paruošti

Žuvies mėgėjai vasarą džiūgauja, nes būtent šiuo metų laiku žuvies pasiūla – pati didžiausia. Ant prekystalių guli tiek vietinės, tiek atvežtinės žuvys, kurių pavadinimus kartais net sunku ištarti. Prekybininkai pastebi, kad pastaruoju metu lietuviai vis dažniau renkasi savo regiono ir šalies žuvininkystės produkciją. Tiesa, ne vienam kyla klausimas, kaip skaniai ir teisingai tokią žuvį paruošti.
Piene su cinamonu, gvazdikėliais lėtai virta lydeka
Piene su cinamonu, gvazdikėliais lėtai virta lydeka / Mariaus Vizbaro nuotr.

Kaip tvirtina pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo IKI viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė, įprastą žuvų pasirinkimą prekybos tinklo parduotuvėse sudaro lydeka, lynas, karšis, plakis, kuoja ir žiobris, tačiau asortimentas yra pildomas nuolat: „Karšis, kuoja ir plakis – ežerų žuvys, kurios yra perkamiausios visais metų laikais, o tokios žuvys kaip perpėlė ir vėjažuvė tampa populiarios išskirtinai šiltuoju metu laikotarpiu.“

Prekybos tinklo atstovės manymu, pastaraisiais metais išaugusius žuvies pardavimus lemia ir didesnis dėmesys sveikai gyvensenai ir mitybai.

Tą pastebi ir prekybos tinklo maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, kurios teigimu, lietuviai žuvies vis dar valgo per mažai, ir primena, kad jos skonį gali lemti ne tik tam tikras metų laikas, bet ir tai, kada žuvis buvo pagauta ir net kokiame vandens telkinyje plaukiojo.

Organizatorių nuotr./Skrudinta sterko filė su priedais
Organizatorių nuotr./Skrudinta sterko filė su priedais

Anot maisto ekspertės, žuvis – ne tik visaverčių baltymų, bet ir įvairių mineralų bei vitaminų šaltinis, todėl ją rekomenduojama valgyti bent kelis kartus per savaitę po 100–150 g. „Žuvyje esantys gyvūninės kilmės baltymai yra lengvai virškinami, priešingai nei, pavyzdžiui, raudona mėsa, kurią mūsų organizmas virškina kur kas ilgiau. Žinoma, pati gardžiausia – ką tik pagauta ir šviežia žuvis, tačiau ją ruošiant reikėtų žinoti keletą esminių taisyklių, nuo kurių priklauso ne tik žuvies skonis, bet ir jos vertė“, – sako V.Juodkazienė.

Žuvies paruošimo gidas

Maisto ekspertė teigia, kad, įsigijus šviežią žuvį, pirmiausia reikia ją tinkamai išdoroti bei paruošti gaminimui. Patartina pradėti nuo pelekų – juos reikėtų nukirpti ir tik tada valyti žvynus bukąja peilio ašmenų puse. Jeigu valant žuvis slysta ar yra gliti, V.Juodkazienė siūlo ją papildomai apiberti druska ir nuplauti šaltu vandeniu.

„Skrosti žuvį reikia nuo uodegos peilio ašmenims keliaujant galvos link. Išimant žarnas ir kitus vidinius žuvies organus, svarbu nepažeisti žalios tulžies, kuri išsiliedama gali apkartinti patiekalą. Jeigu taip jau nutiko – nieko baisaus, tiesiog tą vietą pabarstykite druska ir nuplaukite šaltu vandeniu. Nuskutus ir išskrodus žuvį vėl reikėtų ją nuplauti po tekančiu vandeniu“, – pasakoja V.Juodkazienė.

Vida Press nuotr./Darinėjama žuvis
Vida Press nuotr./Darinėjama žuvis

Tuomet, anot maisto ekspertės, belieka apsispręsti, ką norima pagaminti, nes nuo to priklauso žuvies išpjovimas, marinavimo bei gaminimo būdas.

Jei šiame etape žuvį apšlakstysite šviežiomis citrinos sultimis, jos puikiai pasitarnaus siekiant išvengti riebumo pojūčio. Maisto ekspertė atkreipia dėmesį, kad apibarsčius žuvį pasirinktais prieskoniais, patartina ją marinuoti apie valandą, tačiau nėra blogai, jei ją apdorosite ir iš karto.

Virimo laikas ir kepimo temperatūra – itin svarbu

V.Juodkazienės teigimu, pati sveikiausia žuvis – paruošta be papildomų riebalų. „Virta ant garų žuvis nepraranda savo maistinių savybių, priešingai nei gruzdinta ar kepta aukštoje temperatūroje. Kai žuvį verdame garuose, ji išlaiko sultingumą, struktūrą, skonines savybes, joje išlieka daugiau vitaminų“, – vardija maisto ekspertė.

Organizatorių nuotr./Kepama žuvis
Organizatorių nuotr./Kepama žuvis

Pusės kilogramo žuvį reikia virti iki pusvalandžio, o jeigu žuvis sveria iki kilogramo – šiek tiek daugiau.

Kitas svarbus aspektas – žuvies virimo laikais, kurį reikėtų pasirinkti pagal žuvies dydį. Pusės kilogramo žuvį, anot maisto ekspertės, reikia virti iki pusvalandžio, o jeigu žuvis sveria iki kilogramo – šiek tiek daugiau.

V.Juodkazienė atkreipia dėmesį tų, kas mėgsta ruošti žuvį orkaitėje – tokiu atveju itin svarbu pasirinkti tinkamą kepimo temperatūrą. „165–180 laipsnių temperatūros visiškai užtenka žuviai kepti. Esant galimybei rekomenduoju kepti visą žuvį, nes tuomet ji išlaiko daugiau skonio ir yra sultingesnė, šlapesnė nei kepta filė. Nors šis principas galioja ir daugeliui kitų paruošimo būdų, tačiau aktualiausias jis tuomet, kai žuvis yra kepama ant grotelių. Visais gamybos atvejais svarbu, kad žuvis neperkeptų, neišsausėtų, būtų kuo mažiau apskrudusi“, – pataria ekspertė.

Jūsų dėmesiui – keli puikūs žuvies receptai:

Lydeka su obuoliais
Receptas: Lydeka su obuoliais
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.0 / 2
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 1200.00 g (Lydeka)
Obuoliai: 500.00 g
Grietinė: 200.00 g
Pomidorų pasta 1.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt.
Miltai: 3.00 valg. š.
Aliejus: 3.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Kaip gaminti

1. Nuvalytą ir stambokais gabaliukais supjaustytą žuvį apšlakstykite iš pusės citrinos išspaustomis sultimis, pasūdykite ir 30 min. palaikykite šaldytuve.

2. Žuvies gabaliukus pavoliokite miltuose ir apkepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje.

3. Vieną obuolį supjaustykite skiltelėmis, kitus nulupkite ir stambiai sutarkuokite. Tarkuotus obuolius sumaišykite su grietine ir pomidorų pasta, pagardinkite žiupsneliu cukraus, pipirais ir iš likusios citrinos išspaustomis sultimis.

4. Į karščiui atsparų indą sudėkite apkeptus žuvies gabaliukus, sukrėskite obuolių masę ir 180ºC karštumo orkaitėje kepkite 25–30 min. Prieš patiekdami papuoškite obuolių skiltelėmis.

Suskleisti
Žuvis su garstyčiomis
Receptas: Žuvis su garstyčiomis
3 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.3 / 61
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 500.00 g (menkės ar jūros lydekos filė)
Grūdėtos garstyčios 2.00 valg. š.
Medus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sultys ir nutarkuotos žievelės)
Apelsinai: 1.00 vnt. (sultys)
Vynuogių kauliukų aliejus 2.00 valg. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Žuvies prieskoniai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį rytietiškų)
Čiobreliai: 2.00 vnt. (kelios šakelės papuošimui)
Kaip gaminti

1. Žuvį nuplaukite, labai gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, įtrinkite žuvų prieskoniais, supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais ir sudėkite į plokščią gilų dubenį.

2. Paruoškite marinatą: sumaišykite garstyčias ir medų, išspauskite česnako skilteles, įmaišykite nutarkuotas citrinos žieveles, citrinų ir apelsinų sultis, gautu mišiniu tolygiai įtrinkite žuvį ir bent dviem valandoms palikite pasimarinuoti.

3. Marinuotus žuvų gabalėlius nuvarvinkite, suvyniokite į foliją, jos kraštelius užlankstykite ir kepkite karštoje orkaitėje apie 15 min.

4. Valgykite su mėgstamu padažu ir žaliomis salotomis.

Pagaminsite per 25 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko)

Suskleisti
Vaisių sultyse marinuota žuvis
Receptas: Vaisių sultyse marinuota žuvis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 50 min.
3.7 / 6
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 450.00 g (tinka bet kokia balta filė)
Citrinos: 1.00 vnt.
Apelsinai: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Pomidorai: 4.00 vnt.
Aitrioji paprika: 2.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Vanduo: 1.00 st.
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kaip gaminti

1. Iš citrinos ir apelsino išspauskite sultis, sumaišykite ir užpilkite ant žuvies. Pabarstykite pipirais ir palikite1 val. marinuotis.

2. Į elektrinio maišiklio indą supilkite aliejų, sudėkite smulkiai sukapotą svogūną, sugrūstą česnaką, skiltelėmis supjaustytus pomidorus, smulkiai sukapotas aitriąsias paprikas, įberkite gvazdikėlių, cinamono, supilkite vandenį ir ištrinkite vienalytę masę. Ją perpilkite į puodą ir virkite ant labai mažos ugnies 15 min.

3. Du trečdalius košės nusemkite. Ant likusios išdėliokite žuvies gabalus ir sukrėskite nusemtą košę. Ugnį sumažinkite ir troškinkite maždaug 8 min.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Žuvis su trupiniais
Receptas: Žuvis su trupiniais
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 47
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 800.00 g (mėgstamos baltos žuvies filė)
Citrinos: 1.00 vnt. (pusė citrinos su žievele)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Miltai: 2.00 valg. š.
Sultinys: 400.00 ml (žuvų)
Grietinėlė: 100.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Avižiniai dribsniai: 100.00 g (trupiniams)
Džiūvėsiai: 100.00 g (trupiniams)
Medus: 50.00 g (trupiniams)
Riešutai: 50.00 g (trupiniams)
Aliejus: 4.00 valg. š. (trupiniams)
Garstyčios: 1.00 valg. š. (grūdėtosios - trupiniams)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (trynys - trupiniams)
Kaip gaminti
  1. Pirmiausia paruoškite trupinius: visus sausus produktus sumaišykite su pašildytu medumi, garstyčiomis ir tryniu.
  2. Žuvies filė nuplaukite, nusausinkite, įtrinkite druska, šviežiai maltais juodaisiais pipirais bei kameroje užšaldyta ir sutarkuota citrinos pusele.
  3. Keptuvėje išlydytame svieste paskrudinkite miltus. Maišydami šluotele, kad padažas būtų vientisas, supilkite žuvų sultinį. Ant labai mažos ugnies padažą virkite apie 10 min. Šliūkštelėkite grietinėlės, pagal skonį pasūdykite ir supilkite padažą į kepimo indą.
  4. Ten pat dėkite žuvies filė, ją aptepkite paruoštais trupiniais ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Tiekite su grietinėlėje troškintomis šviežiomis morkytėmis.
Suskleisti
Žuvis itališkai su "salsa verde" padažu
Receptas: Žuvis itališkai su „salsa verde“ padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
4.0 / 6
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 4.00 vnt. (kuojos arba kita mėgstama)
Pipirai: 5.00 arbat. š. (mišinio - marinatui)
Česnakai: 3.00 skiltelės (2 - marinatui ir 1 - salsa verde padažui)
Druska: 1.00 arbat. š. (jūros - marinatui ir žiupsnelis paprastos - salsa verde padažui)
Citrinos: 1.00 vnt. (marinatui)
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (džiovinto arba šakelė šviežio - marinatui)
Bazilikai: 1.00 vnt. (šakelė šviežio - marinatui ir ryšulėlis - salsa verde padažui)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (marinatui)
Alyvuogių aliejus: 100.00 ml (2 - 3 valg. š. - marinatui ir šlakelis - salsa verde padažui)
Sviestas: 25.00 g (marinatui)
Petražolės: 1.00 sauja (ryšulėlis šviežių - salsa verde padažui)
Raudonėliai: 2.00 g (šakelė šviežio - salsa verde padažui)
Mėtos: 1.00 vnt. (šakelė - salsa verde padažui)
Kaparėliai: 1.00 arbat. š. (salsa verde padažui)
Balzaminis actas: 1.00 arbat. š. (salsa verde padažui)
Kaip gaminti
  1. Pipirus sutrinkite, česnakus susmulkinkite, nuo citrinos nutarkuokite žievelę, baziliką susmulkinkite.
  2. Visus ingredientus sumaišykite, supilkite alyvuogių aliejų ir citrinos sultis.
  3. Žuvį apipilkite gautu marinatu ir palikite bent valandai marinuotis.
  4. Užmarinuotą žuvį kepkite į kiekvienos žuvies vidų įdėkite po nedidelį gabalėlį sviesto (ją galite kepti kur norite, arba keptuvėje, arba orkaitėje ar ant laužo).
  5. Salsa verde padažui viską sutriname elektriniu trintuvu po truputį pildami aliejų, kol gausis tinkama konsistencija.

Receptas Lauros Kanevičiūtės, http://virtuvesuzrasai.blogspot.com

Suskleisti
Grietinėlėje troškinta lydeka su daržovėmis
Receptas: Grietinėlėje troškinta lydeka su daržovėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 19
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 1.00 kg (vidutinio dydžio lydekos (~1 - 1,5 kg))
Grietinėlė: 250.00 g
Daržovės: 400.00 g (šviežių arba šaldytų daržovių mišinio (recepto autorė naudojo cukinijas, šparagines pupeles, morkas, bulves, žirnelius))
Druska: 2.00 arbat. š. (žiupsnelis - daržovėms ir 1 arbat.š. - marinatui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Česnakai: 2.00 skiltelės (marinatui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai grūsti - marinatui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (marinatui)
Balzaminis actas: 2.00 valg. š. (marinatui)
Šalavijai: 1.00 g (pora lapelių šviežio - marinatui)
Rozmarinai: 1.00 g (šakelės šviežio arba džiovinto - marinatui)
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės sulčių ir tarkuotos žievelės - marinatui)
Kaip gaminti
  1. Paruošiamas marinatas: česnaką, šalaviją ir rozmariną sudėkite į grūstuvę ir sutrinkite, suberkite druską, pipirus ir viską gerai išmaišykite.
  2. Supilkite aliejų, actą, citrinos sultis, suberkite tarkuotą citrinos žievelę.
  3. Marinatą gerai išmaišykite ir juo įtrinkite žuvį.
  4. Palikite marinuotis kelioms valandoms, o geriausiai – per naktį.
  5. Žuvį dėkite į skardą, šalia jos dėkite druska ir pipirais pagardintas daržoves.
  6. Viską uždenkite folija ir dėkite kepti į 180°C orkaitę ~40 min.
  7. Tuomet supilkite grietinėlę ir kepkite dar ~20 min. (patikrinkite, ar daržovės ir žuvis jau iškepusios ir patiekite).

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

Suskleisti
Žuvis paruošta graikiškai
Receptas: Žuvis, paruošta graikiškai
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.5 / 95
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 1500.00 g (mėgstama)
Pomidorai: 300.00 g
Česnakai: 30.00 g
Citrinos: 100.00 g
Alyvuogės: 40.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Žuvį supjaustykite norimo dydžio gabaliukais, apšlakstykite citrinų sultimis, pagardinkite druska, pipirais.
  2. Pomidorų odelę nulupkite ir smulkiai juos supjaustykite, pridėkite susmulkintų česnakų, petražolių, alyvuogių aliejaus, druskos ir sumaišykite.
  3. Dalį gautos masės dėkite į kepimo indą, uždėkite ant jos žuvį, o ant žuvies sudėkite likusius pomidorus. Kepkite 45 minutes 180 laipsnių orkaitėje.
Suskleisti
Kepta žuvis su pomidorais
Receptas: Kepta žuvis su pomidorais ir žolelių padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.1 / 9
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 300.00 g (2 gabaliukai po 150 g, pvz., lašišos)
Pomidorai: 8.00 vnt. (3 geltoni slyviniai ir 5 vyšniniai)
Petražolės: 2.00 vnt. (šakelės)
Kalendros: 2.00 vnt. (šakelės)
Mėtos: 2.00 vnt. (šakelės)
Žalioji citrina: 1.00 vnt.
Druska: 2.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Pirmiausia, iš smulkintų žolelių, žaliosios citrinos sulčių, dviejų šaukštų alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų paruoškite marinatą žuviai (šaukštą jo atsidėkite). Žuvies gabaliukus marinate laikykite apie 15–20 minučių.

2. Pakepkite žuvį ant grilio, keptuvėje arba orkaitėje. Šefas ją kepė ant grilio po 3–4 minutes iš abiejų pusių.

3. Iškeptą žuvį patiekite su šviežiais pomidorais ir atsidėtuoju marinatu. Užberkite šiek tiek druskos ir pipirų, papuoškite žalumynais.

Suskleisti
Lydeka
Receptas: Orkaitėje kepta lydeka su žolelėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
2.3 / 14
Receptas
Ingredientai
Lydeka: 800.00 g
Sviestas: 3.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 arbat. š. (citrininių)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Šalavijai: 2.00 vnt. (lapeliai)
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Visų pirma žuvį reikia tinkamai apdoroti – nuskusti žvynus ir išimti vidurius. Po to žuvį kruopščiai nuplaukite.

2. Nuplautos lydekos šonuose įpjaukite odą keliose vietose – nuo priekio iki uodegos. Tuomet žuvies vidų ištrinkite prieskoniais – druska, pipirais ir citrininiais pipirais. Į vidų sudėkite žoleles bei sviesto gabalėlius ir sutraiškytas česnako skilteles.

3. Lydeką paguldykite į kepimo formą ir prieskoniais taip pat apibarstykite žuvį ir iš išorės. Viskas – žuvis paruošta kepimui.

4. Įkaitinkite orkaitę iki 150 °C ir, įdėję skardą su lydeka, kepkite maždaug valandą. Kepimo metu, kartkartėmis, galite žuvį apšlakstyti išbėgusiomis sultimis.

5. Iškepusią lydeką apšlakstykite citrinos sultimis ir patiekite su mėgstamu garnyru.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius