Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Populiarėjantis humusas: kaip pasigaminti naminio ir su kuo jį skanu valgyti

Pasaulyje yra restoranų, kurie į savo meniu įtraukę tik humuso patiekalus. Šis užtepas šiais laikais net turi savo dieną, ji nuo 2012-ųjų švenčiama gegužės 13-ąją. Nors avinžirnių humuso – ir klasikinio, ir su įvairiais priedais – nesunku įsigyti ir Lietuvoje, bet kas, pasigaminęs jo namuose, vėliau vargiai švaistys pinigus masiniam produktui.
Humusas
Humusas / Vida Press nuotr.

Tiksliai nežinoma, kur ir kada atsirado humusas. Viena versija tvirtina, jog ankstyviausias humuso paminėjimas siekia XIII a. ir Kairo miestą Egipte. Nors humuso kilmė nėra visiškai aiški, jis laikomas vienu seniausių pasaulio patiekalų. Dabar savo nacionaliniu patiekalu jį laiko Egiptas, Graikija, Izraelis, Jordanija, Libanas, Palestina, Sirija, Turkija.

Negana to, humusas dabar taip išpopuliarėjęs, jog yra itin mėgstamas daugelyje pasaulio šalių, taip pat ir Lietuvoje. Anot prekybininkų, pavyzdžiui, vien 2020 metais humuso pardavimai šoktelėjo 32 proc.

Kuo jis naudingas?

Pagrindinės humuso sudedamosios dalies – avinžirnių – nauda apibūdinama paprastai. Tai ir patiekalas, ir užkandis, dažnai padėsiantis išspręsti galvosūkį, ko skanaus ir maistingo užkąsti.

„Avinžirniai turi kur kas didesnę maistinę naudą nei kiti ankštiniai augalai, jie savo maistinėmis savybėmis aplenkia net ir juodąsias pupeles. Be to, avinžirniuose gausu geležies, padedančios gaminti hemoglobiną, ir kalio – itin svarbaus mineralo auginant raumenis, reguliuojant skysčius kūne, kraujo spaudimą. Avinžirniuose gausu maistinių skaidulų: 100 g virtų avinžirnių yra net 30 proc. rekomenduojamos paros normos“, – pranešime žiniasklaidai cituojama „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė.

Vida Press nuotr./Humusas
Vida Press nuotr./Humusas

Skaninamas ir burokėliais, ir kariu

Humusas nenusileidžia ne tik maistine savo nauda, bet ir skonių įvairove. „Nors klasikiniu visame pasaulyje laikomas avinžirnių humusas, tačiau šiandien galima rasti įvairių humuso rūšių ir skonių, pavyzdžiui, saldžiųjų bulvių, burokėlių, Chalapo paprikų, žaliųjų pipirų ir tajų kokosų kario“, – pasakoja B.Baratinskaitė.

Klasikinio humuso recepte beveik visada yra avinžirniai, sezamų pasta (tahini), citrinos sultys ir česnakas.

Humusas gali būti skirtingas savo sudėtimi, priklausomai nuo to, pagal kurios šalies tradicijas yra pagamintas. „Pavyzdžiui, Turkijoje humuse alyvuogių aliejus yra keičiamas sviestu. Į humusą kartais mėgsta įdėti šaukštelį graikiško jogurto ir aitriųjų paprikų. Tačiau klasikinio humuso recepte beveik visada yra avinžirniai, sezamų pasta (tahini), citrinos sultys ir česnakas“, – humuso ruošimo niuansais dalijasi B.Baratinskaitė.

Su kuo valgyti?

Pašnekovė dalinasi keliais būdais, kaip galima mėgautis humusu:

  • Sviestą sumuštiniuose pakeiskite humusu. Ant tokio humuso sutepto sumuštinio dėkite įvairiausias daržoves, daigus, žalumynus, sėklas, riešutus. Tiks ir keptas ar virtas kiaušinis, sūriai, vytintas kumpis. Beje, duoną ar batoną prieš ruošdami sumuštinius galite paskrudinti.
  • Mėgaukitės humusu tiesiog su šviežiomis daržovėmis (kokiomis tik mėgstate – paprikomis, morkomis, agurkais ir t. t.) ar orkaitėje keptomis daržovėmis.
  • Humusas gali būti ir pagrindinis patiekalas kartu su, pavyzdžiui, orkaitėje keptomis bulvytėmis ir šviežiomis salotomis.
  • Naudokite kaip padažą savo ruoštoms buritoms ar tortilijoms.
FeedMySister nuotr./Falafeliai su humusu ir sezoninėmis daržovėmis
FeedMySister nuotr./Falafeliai su humusu ir sezoninėmis daržovėmis

Ko reikia geram humusui paruošti?

Avinžirniai yra klasikinio humuso pagrindas. Galite naudoti konservuotus arba pačių virtus avinžirnius. Tahini pasta iš maltų sezamo sėklų paverčia humuso skonį neįtikėtinu. Jos galite įsigyti, o galite pasigaminti patys. Šviežiai spaustos citrinų sultys padeda sureguliuoti rūgštumą. Skiltelė česnako suteikia humusui aštrumo. Jei nemėgstate šviežių česnakų aštrumo, galite naudoti keptą česnaką ar česnako miltelius. Malto kumino ir šiek tiek druskos bei pipirų, kurie skoniui suteikia daugiau atspalvių ir sodrumo. Dėl humuse naudojamo alyvuogių aliejaus, jo tekstūra tampa kremiška, švelni. Reikės iki pusės stiklinės švelnaus skonio alyvuogių aliejaus. Gali prireikti ir vandens – pagal poreikį.

Vida Press nuotr./Avinžirniai
Vida Press nuotr./Avinžirniai

Jei humusą nuspręstumėte gaminti be tahinio pastos, būkite ramūs, nebūsite pirmieji. Vieni mėgsta šį skonį, kiti tikrai gali ir be jo apsieiti. Tokiu atveju, įpilkite daugiau alyvuogių aliejaus. Arba vietoje tahinio pastos naudokite kreminį žemės riešutų sviestą. Jei norite suteikti kitų atspalvių humuso skoniui, galite naudoti raudonuosius pipirus, alyvuoges ar kedro riešutus – taip pat puikūs variantai.

Kaip pagaminti?

  • Jei naudojate konservuotus avinžirnius, viso likusio skysčio neišpilkite – jis puikiai pagerins humuso skonį. Norint pagaminti nuostabios kreminės tekstūros humusą, pirmiausia pašalinkite avinžirnių odeles. Jas galima lengvai nuimti spaudžiant avinžirnius tarp pirštų. Tai labai lengva, bet užtrunka maždaug 10 minučių. Tik naudodami avinžirnius be odelių galėsite išgauti humusą be jokių gumulėlių – itin kreminės tekstūros.
  • Į indą, skirtą plakimui, ar virtuvinį kombainą, kuriuo trinsite humusą, įdėkite šaukštą tahinio pastos ir apšlakstykite spaustos citrinos sultimis. Plakite maždaug 1 minutę laiko, kol gausite tirštą pastą.
  • Nuo šio žingsnio nėra svarbu, kokia eiga trinsite produktus, bet ruošiant neskubėkite ir įsitikinkite, jog humuso trynimui skyrėte pakankamai laiko. Nestabdant trintuvo, į humuso indą sudėkite susmulkintą šviežią česnaką, kuminą, paskaninkite druska ir pipirais bei supilkite alyvuogių aliejų.
  • Pabaigoje į humusą galite įpilti šiek šalto vandens ir darsyk išplakti. Vanduo padės humusą paversti galutinai kreminiu, nors jis nėra būtinas – atsižvelkite į tai, kokia humuso tekstūra – tirštesnė ar skystesnė – jums priimtinesnė.

Jūsų dėmesiui – dar keli įdomūs humuso receptai:

Moliūgų humusas
Receptas: Ryškiaspalvis moliūgų humusas
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.7 / 26
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 650.00 g (be odelės ir be sėklų, supjaustyto gabalėliais)
Česnakai: 3.00 skiltelės (nenuluptos)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (plius šiek tiek patiekimui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Avinžirniai: 400.00 g (indelis konsevuotų (nupilkite skystį ir praskalaukite avinžirnius vandeniu))
Anakardžių riešutai: 40.00 g (skrudintų; plius dar šiek tiek patiekimui)
Vanduo: 125.00 ml
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Į kepimo skardą, išklotą pergamentiniu popieriumi, sudėkite moliūgą, česnakus, pašlakstykite viską aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais. Kepkite apie 30 min., kol moliūgas suminkštės, o česnakai paruduos.

2. Truputį atvėsinkite, tada išspauskite iš lukštų česnaką, sudėkite į elektrinį trintuvą kartu su moliūgais, avinžirniais, anakardžių riešutais, supilkite vandenį, įberkite dar šiek tiek druskos ir pipirų ir susmulkinkite iki vientisos masės (2–3 min).

3. Patiekite pašlakstę trupučiu aliejaus, pabarstę kmynais ir čili dribsniais, su mėgstamais skrebučiais, duona arba daržovėmis.

Suskleisti
Restorano „Toli Toli“ gimtadienio šventė
Receptas: Humusas su džiovintais pomidorais
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 20 min.
4.2 / 13
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 500.00 g (džiovintų)
Alyvuogių aliejus: 75.00 ml
Tahini pasta: 150.00 g
Citrinos: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kuminai: 2.00 arbat. š. (malto)
Druska: 2.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Avinžirnius gausiai užpilkite vandeniu ir palaikykite 4–7 valandas. Vandenį nupilkite, avinžirnius perskalaukite ir užpilkite šviežiu. Virkite 2 valandas.

2. Į išvirtus ir atvėsusius avinžirnius supilkite alyvuogių aliejų, sezamų pastą tahini, česnaką, prieskonius, įspauskite citrinos sultis, sudėkite džiovintus pomidorus. Viską labai gerai sutrinkite elektriniu trintuvu.

3. Patiekite su duonele ar daržovių lazdelėmis.

Suskleisti
Humusas su saldžiosiomis bulvėmis
Receptas: Humusas su saldžiosiomis bulvėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 8
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (1 šaukštas bulvių kepimui ir 2 humusui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (bulvėms)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (bulvėms)
Aitriosios paprikos dribsniai: 1.00 žiupsnelis (arba prieskonių mišinio „Harissa“; bulvėms)
Avinžirniai: 310.00 g (garuose ruoštų; humusui)
Vanduo: 2.00 valg. š. (humusui)
Tahini pasta: 2.00 arbat. š. (humusui)
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 200°C. Kepimo skardą ištieskite kepimo popieriumi.

2. Saldžiąsias bulves nuskuskite ir supjaustykite ritinėliais. Sudėkite juos į skardą ir apšlakstykite aliejumi. Pagardinkite druska, pipirais ir prieskoniais. Kepkite apie 20 minučių, kol batatai bus minkšti.

3. Virtuviniame kombaine išsukite avinžirnius, batatus, vandenį, aliejų ir tahini. Jei masė per tiršta, įpilkite dar šiek tiek vandens ir aliejaus. Paragaukite, ar netrūksta prieskonių.

4. Tiekite su daržovių lazdelėmis arba sūriais krekeriais.

Suskleisti
Burokėlių humusas
Receptas: Keptų burokėlių humusas su rozmarinu
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
4.2 / 18
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 250.00 g ((geriau su pašalintomis odelėmis) arba baltųjų pupelių (tinka ir pačių vitrti, ir konservuoti))
Burokėliai: 1.00 vnt. (nedidelis, virtas arba keptas orkaitėje, nuluptas ir supjaustytas kubeliais)
Tahini pasta: 2.00 valg. š.
Klevų sirupas: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Citrinos sultys: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (labai tinka 1 valg. šaukšt. pakeisti lazdyno riešutų aliejumi)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Rozmarinai: 1.00 vnt. (šviežios šakelės nuskinti ir sukapoti lapeliai)
Kaip gaminti

1. Į elektrinį smulkintuvą sudėkite visus ingredientus, išskyrus aliejus ir rozmariną. Sutrinkite iki vientisos glotnios masės (gali reikėti kokį kartą išjungti smulkintuvą ir nubraukti žemyn nuo indo sienelių pakilusią dar nesusmulkintą masę). Paragaukite, ar netrūksta pipirų, druskos.

2. Perdėkite masę į platų dubenį, kuriame patieksite, užpilkite abiejų rūšių aliejaus, pabarstykite rozmarinais. Valgykite su daržovių ar „grisini“ lazdelėmis, tepkite ant skrebučių ar nesaldžių sausainių.

Užtepas šaldytuve gali išbūti porą dienų, tačiau būtinai pridenkite jį maistine plėvele taip, kad ji liestų paviršių, antraip užtepo viršus negražiai apdžius.

Suskleisti
Lęšių humusas
Receptas: Lęšių humusas
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 36
Receptas
Ingredientai
Lęšiai: 1.00 st. (oranžinių)
Vanduo: 2.00 st.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sezamų pasta „Tahini“: 3.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (3 valg. š. sulčių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Lęšius iš vakaro užmerkite. Išskalaukite, užpilkite nurodytu kiekiu vandens ir virkite, kol vandens beveik neliks.
  2. Kiek pravėsusius lęšius sukrėskite į elektrinį plakiklį, suberkite smulkintą česnaką, sezamų pastą, citrinų sultis, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir susmulkinkite iki vientisos masės.
  3. Sudėkite į dubenėlį, apšlakstykite aliejumi, lengvai išmaišykite šaukštu, apibarstykite paprikos milteliais.
  4. Šį humusą gardu valgyti su duona, skrebučiais, pita, įvairiais trapučiais, šviežiomis daržovėmis. Galima naudoti kaip užtepą lavašui.
Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius