Dabar populiaru
Publikuota: 2016 kovo 21d. 12:53

Populiariausi valgiai ant lietuvių Velykų stalo. Receptai

Netikras zuikis su žaliosiomis alyvuogėmis
Mariaus Žičiaus nuotr. / Netikras zuikis su žaliosiomis alyvuogėmis

Pagrindiniu šventės maistu taps margučiai, abejonių nėra, tačiau ką dar Lietuvos gyventojai gamina svarbiausiai pavasario šventei ir be kokių patiekalų neįsivaizduoja šventinio stalo?

Beveik trečdalis – 30 proc. – šalies gyventojų nurodo, kad ant šventinio Velykų stalo būtinai turėtų būti mėsos vyniotinių. Kiek mažiau – 28 proc. – lietuvių svarbu, kad netrūktų lietuviškos mišrainės, o 27 proc. – tradicinio pyrago ar „velykinės bobos“, rodo „Daumantų“ majonezo gamintojo inicijuotas ir bendrovės „Spinter tyrimai“ atliktas reprezentatyvus lietuvių tyrimas.

Algis Kairys, kulinaras ir skonio meistras, sako, kad nuo seno lietuviams Velykos buvo ypatingas metas. Baigdavosi pasninkavimo laikotarpis – Gavėnia, todėl būdavo vėl galima valgyti daugiau ir sočiau.

TAIP PAT SKAITYKITE: 5 originalūs būdai nudažyti velykinius kiaušinius. Pravers net skutimosi putos!

„Senovėje lietuviams su Velykomis asocijuodavosi ne tik kiaušinis – gyvybės simbolis, bet ir mėsos gaminiai. Keptas kumpis, kugelis su mėsa, dešrelės – šiais patiekalais nukrautas stalas atrodydavo šventiškai, reikšdavo pilnatvę ir prasidėjusį darbymetį, kuriam po pasninkavimo dienų reikėdavo pasistiprinti.

Tradicija ant velykinio stalo turėti patiekalų iš mėsos, išliko iki šiol. Be to, šiandien lietuviai mėsą įprato užkąsti lietuviška mišraine – nepamainomu šventinio stalo atributu“, – pasakoja A.Kairys.

Velykinio stalo be žuvies neįsivaizduoja ketvirtadalis lietuvių, be silkės – kas penktas lietuvis, be šaltienos – 19 proc. lietuvių, o be virtos kiaulės kumpio – 14 proc. šalies gyventojų.

Receptai
Receptas: Vištienos šaltiena su daržovėmis „Velykų sala“
8 asmenims
Pagaminsite per 5 val.
3.0 / 10
Kaip gaminti

1. Vištieną išmirkykite.

2. Nulupkite nuo šlaunelių odelę, trumpai pavirkite ir nupilkite vandenį.

3. Toliau virkite vandenyje su druska, lauro lapeliais, juodaisiais pipirais, laiškiniais česnakais, čiobreliais, šakele rozmarino, morka, poru.

Virkite ilgai, kol mėsa visiškai atsiskirs nuo kaulų. Daržoves ir aromatingus prieskonius geriau dėti į virimo pabaigą. Jei norite, kad šaltiena būtų skaidresnė, pilkite daugiau vandens.

4. Žiedinius kopūstus pavirkite apie 2 min., kad būtų nepervirę.

5. Išvirusią mėsą supjaustykite, šiek tiek pasilikite pamaišymui su daržovėmis, likusia išklokite lėkštės dugną. Viduryje padėkite 3 stambiai supjaustytus kiaušinius.

6. Konservuotus žirnelius ir pupeles nuvarvinkite, įpjaustykite česnako, krapų, saują apvirtų žiedinių kopūstų žiedynų, įberkite pagal skonį pipirų, druskos, suberkite atsidėtą vištieną ir išmaišykite.

7. Mišrainę suverskite ant kiaušinių - suformuokite salą.

8. Recepto autorei prireikė pusės litro perkošto sultinio. Kadangi vištieną virė didesniame kiekyje vandens, norėdama, kad šaltiena tikrai sustingtų, dar papildomai ištirpino sultinyje didelį šaukštą želatinos.

9. Per kelis kartus, pilant šaukštu nuo lėkštės kraštų supilkite sultinį. Staigiai ir iškarto pilant „sala“ gali išsilakstyti. Galiausiai šiek tiek jau stingstančio sultinio užpilkite ir ant pačio vidurio - kad būtų tvirtas pagrindas florai ir faunai.

10. Kai drebučiai jau beveik sušalę, metas Velykų salą papuošti. Joje, kaip rodo nuotraukos iš interneto, auga palmės, jūra drumzlina, nes lavos gabalai „puošia“ pakrantę.

„Lavą“ suformuokite iš juodųjų ikrų, pakrantes, apželdinkite apvirtais žiediniais kopūstais. Palmės padarytos iš alyvuogių, suvertų ant rozmarino. Galiausiai labai paprastai pagaminkite viščiukus. Juos ir palmes sudėkite ant visai sustingusio pagrindo.

12. Prieš patiekiant, saikingai apšlakstykite citrina.

"Šio patiekalo receptą, išvaizdą sugalvojau pati. Gaminau pagal savo šeimos skonį, tad jame galima daug ką keisti - vietoj pupelių galima naudoti kukurūzus, užpilti galima ne vištienos sultiniu, bet atskirai išvirtu daržovių su prieskoniais nuoviru su želatina - bus skaidriau, bet aš gaminau tradiciškai."

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Ingredientai
Vištiena: 3.00 vnt. (šlaunelės)
Kiaušiniai: 7.00 vnt. (virti)
Žirniai: 200.00 g (konservuotų žirnelių)
Pupelės: 150.00 g (konservuotų)
Alyvuogės: 50.00 g (konservuotų juodųjų)
Ikrai: 50.00 g (dirbtinių juodųjų)
Porai: 1.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Žiediniai kopūstai: 500.00 g
Česnakai: 2.00 skiltelės (ir 1 valg. š. džiovintų laiškinių česnakų)
Krapai: 1.00 arbat. š. (žalių)
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (žalio)
Laurų lapai: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Čiobreliai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Želatina: 1.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Lietuviška šaltiena
8 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.9 / 10
Kaip gaminti

1. Mėsą, švariai nuskustą, įtrinkite druska, pipirais, laurų lapeliais ir šaltai palaikykite parą.

2. Mėsą nuplaukite, dėkite į šaltą vandenį, įberkite po žiupsnelį juodųjų pipirų, kalendros grūdelių, įmeskite kelis laurų lapelius, pasūdykite ir virkite apie 3 valandas.

3. Likus virti maždaug 1 val. į tą patį puodą įmeskite 2 nepjaustytas morkas. Paragaukite, jei trūksta druskos ar prieskonių, įberkite dar.

4. Išvirusią mėsą išgriebkite, susmulkinkite peiliu, vėl suberkite į puodą ir sumaišykite su nuoviru.

5. Ant gilesnių lėkščių dugno išdėliokite morkų riekelių, šaldytų petražolių ir užpilkite mėsos bei sultinio mase. Padėkite į šaldytuvą sustingti.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Ingredientai
Kiauliena: 1.00 kg (2 kiaulės kojos, 2 ausys ir 1 karka)
Morkos: 3.00 vnt.
Petražolės: 20.00 g (šaldytų)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (nemaltų)
Kalendros: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Laurų lapai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Druska: 1.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Šaltiena
6 asmenims
Pagaminsite per 5 val.
2.5 / 6
Kaip gaminti

1. Kiaulienos kojas nuplikykite verdančiu vandeniu. Sudėkite į didelį puodą ir užpilkite šaltu vandeniu, kad jis apsemtų mėsą 2–3 cm. Pastatykite ant mažos ugnies ir užvirinkite. Kiaurasamčiu nuimkite putas.

2. Daržoves perpjaukite per pusę ir 5 min. apkepinkite ant sausos ir įkaitusios keptuvės. Dėkite jas į puodą ir virkite kartu su kiaulienos kojomis ant pačios mažiausios ugnies 5 val.

3. Į puodą dėkite jautieną, lauro lapą, juodus pipirus ir druską. Užvirinkite ir virkite dar 1,5–2 val. Iš puodo su kiaurasamčiu išimkite mėsą ir daržoves. Sultinį nukoškite per kelių sluoksnių marlę. Uždenkite dangčiu ir palikite šiltoje vietoje.

4. Jeigu į šaltieną dėsite kiaulienos mėsą, pašalinkite visus kaulus, o pačią mėsą smulkiai supjaustykite. Taip pat supjaustykite jautieną ir susmulkinkite česnakus.

5. Supjaustytą mėsą dėkite į gilesnius indus, užbarstykite česnakus ir atsargiai, maža srove pilkite sultinį, švelniai maišydami šakute. Uždenkite maistine folija ir pastatykite į šaltą vietą.

6. Kai šaltiena sustings (priklausomai nuo indo dydžio, tai trunka apie 3–4 val.), buka peilio dalimi arba šaukštu atsargiai nuimkite į viršų iškilusius riebalus.

7. Apverskite lėkštę su šaltiena ant didesnio indo, uždenkite karštu rankšluosčiu ir supurtykite. Lėkšte turėtų lengvai nusiimti. Supjaustykite šaltieną porcijomis ir pateikite su krienais arba garstyčiomis.

Patarimas: Tai, kaip galutiniame variante atrodys šaltiena, priklauso nuo to, kaip supjaustysite mėsą. Jeigu itin smulkiai (pavyzdžiui per mėsmalę) – šaltiena bus labai „tanki“, beveik nepermatoma. Kulinarai rekomenduoja pjaustyti mėsą 0,5–0,7 cm gabaliukais.

Ingredientai
Svogūnai: 1.00 vnt.
Juodieji pipirai: 10.00 vnt. ((žirneliais pagal skonį))
Druska: 1.00 arbat. š. ((pagal skonį))
Petražolės: 1.00 vnt. ((šaknis))
Kiauliena: 4.00 vnt. ((kojos))
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Jautiena: 1500.00 g ((sprandinė arba mentė))
Morkos: 1.00 vnt. ((didelė))
Česnakai: 5.00 skiltelės
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Mėsos vyniotiniai – tarp turtingesnių, velykinis pyragas – kaimuose

Kiek mažiau – 9 proc. – lietuvių nurodo, kad ant Velykų stalo turėtų puikuotis netikras zuikis ir kalakutienos kepsnys, 5 proc. respondentų svarbu, kad netrūktų varškės sūrio, 3 proc. – raugintos kopūstų sriubos, o 2 proc. – sulos.

„Lietuviai – sočiai pavalgyti mėgstanti tauta, todėl nenuostabu, kad ant velykinio stalo netrūksta patiekalų, kurie yra maistingi, kaloringi, tačiau kartu – ir pikantiški. Pavyzdžiui, netikras zuikis, kurį lietuviai ruošia kruopščiai, o ant stalo patiekia išradingai apkaišę daržovėmis, uogomis, žalumynais ir prieskoniais“, – sako skonio meistras.

Receptai
Receptas: Netikras zuikis arba užsieninis „meat loaf'as“
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.1 / 35
Kaip gaminti

1. Svogūną, česnakus bei salierų kotus supjaustykite ir patroškinkite svieste ant labai mažos ugnies.

2. Cukiniją nulupkite ir sutarkuokite burokine tarka.

3. Troškintas daržoves (svogūnus, česnakus ir salierų kotus), cukiniją ir petražoles sumalkite mėsmale arba susmulkinkite smulkintuvu. Gautą vienalytę masę supilkite į mėsą, suberkite likusius produktus ir gerai viską išmaišykite.

4. Faršą sudėkite į pateptas aliejumi formas, ant viršaus uždėkite ir prispauskite petražolių lapelius. (P. S. Viršų patepkite aliejumi arba galite padaryti mišinį iš šaukštelio garstyčių, sojų padažo, skysto medaus ir citrinos sulčių. Taip pat galima viršų patepti šaukšteliu majonezo ir pabarstyti saldžiųjų paprikų milteliais.)

5. Kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 50-60 minučių.

6. Netikrą zuikį galite patiekti ir karštą ir šaltą.

Receptas iš tinklaraščio „Žaidžiame virtuvę“

Ingredientai
Neriebi malta mėsa (recepte: jautienos kumpis, kiaulienos išpjova, keli gabaliukai kalakutienos) 700.00 g
Cukinijos: 300.00 g
Salierai: 3.00 vnt. (3-4 kotai)
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Česnakai: 3.00 skiltelės (3-4 skiltelės)
Sviestas: 20.00 g (20-30 g)
Petražolės: 4.00 vnt. (4-5 šakelės)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Migdolai: 100.00 g (smulkinti)
Sūris: 100.00 g (tarkuotas kietasis)
Provanso žolelių prieskoniai: 1.00 valg. š.
Garstyčios: 1.00 valg. š. (neaštrios)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai grūsti)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Velykinis zuikis
5 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.7 / 55
Kaip gaminti

1. Į dubenį sudėkite maltą vištieną, pasūdykite, suberkite prieskonius, miltus, manų kruopas, įmuškite kiaušinį, supjaustytą svogūną ir išmaišykite.

2. Likusias daržoves įmeskite į karštą vandenį, apvirkite ir supjaustykite mažais gabalėliais. Kepkite apie 50 min orkaitėje.

3. Į kepimo formą įdėkite dalį paruoštos vištienos, tada sudėkite daržoves ir nuluptus putpelių kiaušinius ir uždenkite viską likusiu vištienos faršu.

4. Pašaukite viską į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 50 min.

Receptą atsiuntė Evelina Daukševič

Ingredientai
Vištiena: 700.00 g (malta)
Miltai: 2.00 valg. š.
Manai: 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis (malti)
Laurų lapai: 2.00 vnt. (3)
Vištienos prieskoniai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (maža, saldžioji)
Petražolės: 1.00 arbat. š.
Putpelių kiaušiniai (virti): 10.00 vnt.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Netikras zuikis su kiaušiniais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.9 / 33
Kaip gaminti

1. Faršą sumaišykite su kiaušiniu, džiūvėsėliais, pagardinkite pipirais, druska ir žolelėmis. Į aliejumi pašlakstytą pailgą kepimo formą dėkite trečdalį faršo, tada eile sudėkite luptus kiaušinius. Kiaušinius apdėkite paruoštu faršu.

2. Ant viršaus sudėkite likusį faršą. Viršų gerai rankomis apspauskite. Kepkite 170 laipsnių orkaitėje 40–45 minutes, kol gražiai apskrus.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Ingredientai
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Faršas: 700.00 g (700 - 800 kiaulienos)
Džiūvėsiai: 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (4 - kietai virti)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (mišinys pagal skonį)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Netikras zuikis su žaliosiomis alyvuogėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 20
Kaip gaminti

1. Svogūną nestambiai sutarkuokite (bet ir ne pačia smulkiausia tarka). Batono pluteles nupjaukite, o minkštimą sudėkite į grietinėlę, kad išbrinktų. Į maltą veršieną sudėkite batono ir grietinėlės masę, tarkuotą svogūną, įmuškite kiaušinį, suberkite rozmarinus, pipirus, druską ir gerai išmaišykite. Geriausia, jei masę apie 10 minučių paplaktumėte elektiniu plaktuvu.

2. Į paruoštą mėsos masę sudėkite alyvuoges ir atsargiai išmaišykite, kad nesusitrintų. Šlapiomis rankomis suformuokite zuikį, dėkite į aliejumi apšlakstytą formą, apšlakstykite patį zuikį ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 1–1,5 valandos.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Ingredientai
Veršiena: 700.00 g (700 - 800 malta)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Batonas: 3.00 riekės (3 - 4)
Grietinėlė: 200.00 g
Alyvuogės: 1.00 st. (0,5 žalių)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (smulkinti švieži arba džiovinti)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Netikras zuikis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
2.6 / 26
Kaip gaminti

1. Visus recepte nurodytus produktus, išskyrus mėsą, sudėkite į elektrinio maišiklio indą ir, įjungus mažiausią greitį, sutrinkite.

2. Į paruoštą tyrę sudėkite maltą mėsą ir maišikliu arba rankomis išminkykite vienalytę masę. Suformuokite dailų kepaliuką ir kepkite 180 °C orkaitėje apie 1 val.

3. Šį patiekalą skanu valgyti ir karštą, ir šaltą. Tinka sumuštiniams.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Jautiena: 500.00 g (malta)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (baltymai)
Svogūnai: 1.00 vnt. (1/4 puodelio smulkiai sukapotų)
Salierai: 1.00 vnt. (šakniagumbiai 1/4 puodelio smulkiai sutarkuotų)
Pomidorų padažas: 1.00 st. (1/4)
Džiūvėsiai: 1.00 st. (1/4 maltų)
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Tiesa, pagrindiniu velykinio stalo patiekalu daugumai lietuvių išlieka kiaušiniai. Be jų šios šventės neįsivaizduoja net 94 proc. Lietuvos gyventojų.

Tyrimas rodo, kad mėsos vyniotinius per Velykas dažniau valgo aukščiausio išsimokslinimo atstovai ir didesnes nei vidutines pajamas (daugiau nei 300 Eur) gaunantys respondentai. Kad ant šventinio stalo turėtų būti velykinis pyragas, dažniau paminėjo mažesnių miestų bei kaimo gyventojai. Pastarieji labiau nei mieste gyvenantys lietuviai velykinio stalo neįsivaizduoja ir be žuvies.

Receptai
Receptas: Mėsos vyniotinis
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.2 / 39
Kaip gaminti
  1. Iš mėsos padarykite išklotinę ir iš abiejų pusių pabarstykite druska, pipirais ir prieskoniais, ant vienos pusės užtepkite garstyčias.
  2. Ant mėsos dėkite šoninės juosteles, o ant šoninės – plonomis juostelėmis pjaustytus marinuotus agurkus.
  3. Ant agurkų dėkite žiedais supjaustytus ir pakepintus svogūnus. Atsargiai viską susukite ir užtvirtinkite krapštukais.
  4. Vyniotinį įdėkite į kepimo „rankovę“ ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 1 val., po to atverkite „rankovę“ ir dar pakepkite, kol gražiai apskrus.

Receptas iš tinklaraščio „remember every moment“

Ingredientai
Mėsa: 1200.00 g (aš dariau iš karbonadinės, nes tik tokią tuo metu turėjau, bet buvo sausoka, tad siūlau imti riebesnę)
Garstyčios: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Pipirai: 1.00 arbat. š. (šviežiai malti)
Mėsos prieskoniai (mėgstami): 1.00 arbat. š.
Šoninė (plonos virtos juostelės): 200.00 g
Agurkai: 100.00 g (marinuoti)
Svogūnai: 2.00 vnt. (arba 3)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Vištienos vyniotinis su sezamų sėklomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
3.1 / 18
Kaip gaminti

1. Vištų krūtinėles sudėkite ant medinės lentelės, uždengtos polietilenine plėvele, ir labai plonai išmuškite. Faršą sumaišykite su smulkintu česnaku, kiaušinio tryniu, pipirais, druska, vištienos prieskoniais ir kariu.

2. Ant vištienos filė plonai paskleiskite faršą, ant viršaus sudėkite slyvas ir suvyniokite. Viršų pabarstykite prieskoniais ir sezamų sėklomis. Jei turite laiko, vyniotinį per naktį palaikykite šaldytuve. Paskui susukite į marlę, suriškite lininiu ar medvilniniu siūlu, dėkite į kepimo skardą, įpilkite stiklinę vandens ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 45 minutes.

3. Jei kepant vanduo išgaruotų, įpilkite dar. Iškeptą dar karštą vyniotinį paslėkite ir laikykite per naktį šaltoje vietoje. Tada išvyniokite ir tiekite.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Ingredientai
Vištienos krūtinėlė: 3.00 vnt.
Faršas: 350.00 g (350 - 400 vištienos filė)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (trynys)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Džiovintos slyvos: 5.00 vnt. (saujelė)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Karis: 2.00 g (pagal skonį)
Sezamo sėklos: 1.00 sauja (nedidelė saujelė)
Vištienos prieskoniai: 2.00 g (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kiaulienos sprandinės vyniotinis su grybais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.6 / 39
Kaip gaminti
  1. Sprandinę perpjaukite, bet ne iki galo. Kad gautųsi vienas didelis, nelabai storas gabalas.
  2. Iš visų pusių gardinkite druska, pipirais. Grybus supjaustykite griežinėliais.
  3. Morkas sutarkuokite, svogūną smulkiai supjaustykite.
  4. Dėkite į keptuvę grybus, apkepinkite, pridėkite morkas, pakepinkite 5 minutes.
  5. Pridėkite svogūną, uždarykite dangtį ir ant mažos ugnies troškinkite apie 10 min.
  6. Per visą sprandinės gabalą tolygiai išdėliokite įdarą.
  7. Susukite mėsą labai standžiai.
  8. Dėkite į kepimo maišėlį, o maišelį gerai suspauskite 5 spaustukais po visą plotą. (turi gautis, kaip parduotuvėje vynioja vyniotinius).
  9. Dėkite į skardą ir kepkite 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1 valandą.
  10. Leiskite atvėsti maišelyje ir tada supjaustykite gabalėliais.
  11. Skanu tiekti su salotomis: pomidorais, porais, druska, pipirais. Gardinti alyvuogių aliejumi. Bet galima ir dėti ant duonos vietoj dešros. Skaniau ir sveikiau. Šaldytuve gali išbūti ne vieną dieną.
Ingredientai
Kiauliena: 1200.00 g (sprandinės)
Grybai: 400.00 g
Morkos: 2.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Velykinis citrininis keksas su razinomis
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
4.3 / 26
Kaip gaminti

1. Kiaušinius išplakite su cukrumi. Supilkite ištirpintą sviestą, aliejų ir grietinę. Kepimo miltelius suberkite į miltus ir viską gerai sumaišykite.

2. Sudėkite tarkuotą citrinos žievelę, razinas, supilkite citrinos sultis ir viską maišykite iki vientisos masės.

3. Gautą tešlą supilkite į sviestu pateptą kepimo formą ir apie 40–50 min. kepkite 175 °С temperatūros orkaitėje.

Receptą atsiuntė Audra S.

Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Cukrus: 230.00 g
Sviestas: 80.00 g
Aliejus: 3.00 valg. š.
Miltai: 350.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (1,5)
Citrinos: 1.00 vnt. (3 arbat. š. tarkuotos žievelės ir 0,4 stikl. sulčių)
Razinos: 1.00 sauja (mirkytos)
Grietinė: 175.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Velykinis keksas
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
2.9 / 13
Kaip gaminti

1. Mieles ištirpinkite šiltame piene. Įberkite truputį nusijotų miltų ir gerai išmaišykite, uždenkite dangčiu ir valandą palaikykite šiltoje vietoje.

2. Apelsiną nulupkite ir išspauskite sultis.

3. Į likusius miltus suberkite druską, cukrų, įtarkuokite sviestą, įmuškite kiaušinį, supilkite apelsinų sultis ir raugą. Užminkykite tešlą ir palikite dar valandai.

4. Razinas nuplaukite, užpilkite verdančiu vandeniu ir 10 minučių palikite pastovėti. Sudėkite jas į tešlą, įberkite tarkuotų apelsino žievelių ir dar kartą išminkykite.

5. Migdolus perliekite verdančiu vandeniu ir 10 minučių palikite, tada nulupkite, susmulkinkite ir įmaišykite į tešlą.

6. Kepimo formą apšlakstykite vandeniu, sudėkite į ją tešlą ir dar 20-25 minutėms palikite. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C ir kepkite keksą 45 minutes.

7. Kai iškeps, išimkite iš orkaitės, truputį ataušinkite ir papuoškite milteliniu cukrumi bei pabarstukais.

Receptą atsiuntė Evelina Albrektaitė

Ingredientai
Sviestas: 140.00 g
Pienas: 150.00 ml
Razinos: 75.00 g
Miltai: 300.00 g
Migdolai: 30.00 g
Mielės: 5.00 g (sausos)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Druska: 5.00 g
Cukrus: 100.00 g
Apelsinai: 1.00 vnt.
Miltelinis cukrus: 2.00 valg. š.
Spalvoti pabarstukai: 50.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Artėjančių Velykų proga A.Kairys siūlo išbandyti du egzotiškus velykinius padažus. Jais pagardinta mėsa įgaus pikantiškumo ir prabangos.

Rožinis padažas troškintai triušienai

Reikės:

  • 1 svogūno,
  • 1 morkos,
  • 200 g grietinėlės (30 proc. riebumo),
  • 4 skiltelių česnako,
  • juodųjų pipirų,
  • kvapiųjų pipirų,
  • kalendros lapelių,
  • petražolių kuokštelio,
  • krapų kuokštelio,
  • apie 500 g „Daumantų“ kečupo „Be E“ .

Gaminimas:

Smulkiais kubeliais supjaustytus svogūnus, česnakus ir morkas troškinkite grietinėlėje ant mažos ugnies tol, kol suminkštės. Masę atvėsinkite. Tada supilkite kečupą, suberkite susmulkintas žoleles ir viską paskaninkite pipirais. Gautą padažą dar maišydami pakaitinkite ant mažos ugnies apie 5 minutes.

Sodrus padažas vištienai

Reikės:

200 g grietinėlės (25 proc. riebumo),

stiebelio petražolių,

1 valg. š. tarkuotų migdolų,

1 valg. š. figų džemo,

1 valg. š. brendžio,

200 g pomidorų padažo.

Gaminimas:

Pomidorų padažą lengvai pakaitinkite ant mažos ugnies. Sudėkite figų džemą ir išmaišykite. Sudėkite smulkintas petražoles bei migdolus. Vėl pakaitinkite ir supilkite grietinėlę. Gerai išmaišykite ir įpilkite šlakelį brendžio. Padažas paruoštas.

Temos: 2 Velykos Receptai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Pajūrį niokoja audra, lūžta šakos, uoste ribojama laivyba

Verslas

Vyriausybė tvirtina apynasrį prekybai: kišis į sutartis, lentynas, darbo laiką, viešins kainas

Aktualu

Gedimino kalne rudens lietus atvers daugiau žaizdų?

Verslas

Aiškėja LEU rūmų likimas: kelsis trys Vilniaus kolegijos fakultetai

Aktualu

Dainius Kreivys: Vilniui reikia tramvajaus, tik tai išgelbės nuo spūsčių

Aktualu

Šiaulių policija ieško tuberkulioze sergančio Stepono: jis turi būti izoliuotas

Donatas Motiejūnas apie uždirbamus milijonus, sūnų ir Lietuvos rinktinę

Aktualu

Etikos sargai nesiims tirti S.Jakeliūno kaltinimų dėl M.Majausko elgesio

Verslas

Rokiškio rajono meras: Indijos bendrovių 200 mln. eurų investicijos išjudins miestą

Kultūra

Artūras Tereškinas: Pirmyn į chronišką ateitį

Pasaulis kišenėje

Ohajo miesteliai ir nacionalinis lietuviškas patiekalas – vėžlių sriuba

Vardai

J.Bitinaitė apie dukros tėvą: „Sužinojusi apie nėštumą, jaučiausi nesaugiai, nieko iš jo nesitikėjau“

Verslas

„Norfos“ savininkas D.Dundulis: vienintelis dalykas, ko reikia verslui – netrukdyti

Gyvenimas

Su kurčiaisiais kolekciją sukūrusi D.Pavalkytė: rokerių rodomi ragai kurtiesiems reiškia visai ką kita

Vardai

Donatas Motiejūnas pirmąkart prakalbo apie sūnų: „Adomas – mano didžiausias gyvenimo pasiekimas“

Verslas

M.Starkevičiūtė kaltina D.Grybauskaitę ir I.Šimonytę – prašo ištirti, ar nepasipelnė iš krizės

Gazas

Lietuvos automobilių ralio čempionato finalui besiruošiantis Vaidotas Žala: paskutiniame etape – didžiulė intriga

Kultūra

Jotvingių ir Jaunojo jotvingio premijų laureatės – D.Čepauskaitė ir G.Ambrazaitė

Kiekviename žingsnyje lydintys Šiaurės Korėjos diktatorių dinastijos atvaizdai

Aktualu

R.Karbauskio noras atimti J.Džiugelio postą neįgyvendintas – posėdis boikotuotas

Naujienos

Aktualu

Pajūrį niokoja audra, lūžta šakos, uoste ribojama laivyba

Verslas

Vyriausybė tvirtina apynasrį prekybai: kišis į sutartis, lentynas, darbo laiką, viešins kainas

Aktualu

Gedimino kalne rudens lietus atvers daugiau žaizdų?

Verslas

Aiškėja LEU rūmų likimas: kelsis trys Vilniaus kolegijos fakultetai

Aktualu

Dainius Kreivys: Vilniui reikia tramvajaus, tik tai išgelbės nuo spūsčių

Aktualu

Šiaulių policija ieško tuberkulioze sergančio Stepono: jis turi būti izoliuotas

Aktualu

Etikos sargai nesiims tirti S.Jakeliūno kaltinimų dėl M.Majausko elgesio

Verslas

Rokiškio rajono meras: Indijos bendrovių 200 mln. eurų investicijos išjudins miestą

Vardai

Nauja Remigijaus Žiogo tatuiruotė ant krūtinės – laisvę simbolizuojantys sparnai

Kultūra

Artūras Tereškinas: Pirmyn į chronišką ateitį

Pasaulis kišenėje

Ohajo miesteliai ir nacionalinis lietuviškas patiekalas – vėžlių sriuba

Vardai

J.Bitinaitė apie dukros tėvą: „Sužinojusi apie nėštumą, jaučiausi nesaugiai, nieko iš jo nesitikėjau“

Verslas

„Norfos“ savininkas D.Dundulis: vienintelis dalykas, ko reikia verslui – netrukdyti

Gyvenimas

Su kurčiaisiais kolekciją sukūrusi D.Pavalkytė: rokerių rodomi ragai kurtiesiems reiškia visai ką kita

Vardai

Donatas Motiejūnas pirmąkart prakalbo apie sūnų: „Adomas – mano didžiausias gyvenimo pasiekimas“

Verslas

M.Starkevičiūtė kaltina D.Grybauskaitę ir I.Šimonytę – prašo ištirti, ar nepasipelnė iš krizės

Gazas

Lietuvos automobilių ralio čempionato finalui besiruošiantis Vaidotas Žala: paskutiniame etape – didžiulė intriga

Kultūra

Jotvingių ir Jaunojo jotvingio premijų laureatės – D.Čepauskaitė ir G.Ambrazaitė

Kiekviename žingsnyje lydintys Šiaurės Korėjos diktatorių dinastijos atvaizdai

Aktualu

R.Karbauskio noras atimti J.Džiugelio postą neįgyvendintas – posėdis boikotuotas

Vardai

Daugiau vandens

Ginekologė pataria

Video

32:43
00:08
05:21

Sveikata

Ruduo pilnas komplimentų

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką