Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Populiariausių pasaulio virtuvių duona: siūlome išbandyti

Įvairūs istoriniai šaltiniai, tautosaka liudija, kad senovėje duona buvo suasmeninta ir sudievinta. Įvairios tautos kepa skirtingą duoną. Be jos ir šiandien neapsieiname per svarbiausias šeimos ir valstybės šventes.
Visadalių grūdų duona
Visadalių grūdų duona / „Shutterstock“ nuotr.

Duoną žmonės gamino ir valgė, kai dar nemokėjo dirbti žemės. Plačiau ji paplito neolito laikotarpiu, kai Europoje pradėti auginti miežiai, soros, kviečiai, rugiai. Iš šių javų miltų iš pradžių buvo daroma nerauginta duona – stori apvalūs blynai. Raugintą duoną kinai vartojo jau III tūkst. p. m. e., egiptiečiai – II tūkst. p. m. e. Atliekant archeologinius kasinėjimus Vakarų Šveicarijoje, rastas duonos kepalėlis, iškeptas 4000–3500 m. p. m. e.

Lietuvos teritorijoje duona atsirado prieš kelis tūkstančius metų. Ji buvo kepama pelenuose, paskui puodo pavidalo krosnyse. Padarytas paplotis buvo dedamas ant įkaitintų akmenų ir uždengiamas moliniais indais. Duonos garbinimo apeigos vykdavo ir per kalendorines, ir per agrarines šventes. Vasario 5 d. lietuviai garbino ugnies deivę Gabiją ir kasdienį maistą – duoną. Šią dieną buvo kepama duona, atliekamos aukojimo apeigos Žemynai ir Žemėpačiui. Tikėta, kad apeigose pašventinta duona gelbsti kilus gaisrui, saugo nuo ligų, blogos akies, gyvatės įgėlimo, padeda gydyti akių ligas, žaizdas. Mamos, išleisdamos sūnus į karą, į drabužius įsiūdavo duonos trupinį, kad aplenktų kulka.

Įsivyravus krikščionybei senoji lietuvių šventė sutapatinta su šv. Agotos varduvėmis. Duona tą dieną pradėta šventinti bažnyčiose.

Lietuviška duona

Juoda ruginė duona yra Lietuvos kulinarinio paveldo patiekalas. Senovėje tešlos raugimas ir duonos kepimas buvo laikomas sakralinėmis apeigomis. Šis šventas darbas simbolizavo pasaulio sukūrimą. Todėl kepaliuko nebuvo galima dėti apačia į viršų, kad nesutriktų nusistovėjusi pasaulio tvarka.

Duona būdavo paprasta ir plikyta. Miltai su drungnu vandeniu buvo išmaišomi duonkubilyje, per naktį rauginami, o kitą dieną, pridėjus dar miltų, išminkoma tešla ir kepama duona. Plikytai duonai miltus įmaišydavo į karštą vandenį, o tešlą raugindavo iki 3 dienų. Ši duona buvo saldžiarūgštė ir ne taip greitai sendavo. Tešla įrūgdavo nuo senesnės tešlos raugo gabalėlio. Pirmasis kepimo būdas senesnis ir labiau paplitęs, antrasis išpopuliarėjo XX a. pirmaisiais dešimtmečiais. Duona buvo gardinama druska ir kmynais. Kepalus šeimininkės darydavo didelius, pailgus ar apskritus. Kepdavo žarijinėse krosnyse ant ližės paklojusios klevo, krienų lapų, ajerų, kopūstlapių ar pabarsčiusios miltų.

Siūlome išbandyti:

Naminė  lietuviška  duona
Receptas: Naminė lietuviška duona
4 asmenims
Pagaminsite per 4 val. 15 min.
3.3 / 98
Receptas
Ingredientai
Ruginiai miltai: 300.00 g (visadalių - 75 g - raugui, 150 g - maišiniui, 75 g - duonai)
Vanduo: 255.00 ml (šilto, 125 ml - raugui, 65 ml - maišiniui, 65 ml - duonai)
Miltai: 75.00 g (550 D tipo)
Kmynai: 6.00 g (0,5 arbat. š.)
Cukrus: 12.00 g (1,5 valg. š.)
Druska: 1.00 arbat. š.
Medus: 15.00 g (0,5 valg. š.)
Kaip gaminti

Raugo ruošimas

1. Inde miltus ir kambario temperatūros vandenį maišykite šaukštu, kol pasidarys grietinės tirštumo masė. Ją uždenkite skepeta ir padėkite šiltai (apie 25 laipsnių temperatūros patalpoje) rūgti 72 valandas (3 paras).

2. Šiltai stovintį raugą kiekvieną dieną lengvai pamaišykite. Gerai išrūgusi masė suskystėja, joje atsiranda burbuliukų, jaučiamas švelnus kvapas.

Maišinio ruošimas ir rauginimas

1. Į maišymo indą supilkite išrūgusį raugą (125 ml), miltus ir vandenį. Maišykite, kol išeis ne per kieta, šiek tiek lipni masė, ją uždenkite skepeta ir padėkite šiltai rūgti 12 valandų.

2. Rūgimo pabaigoje minklė turi būti pakilusi, šiek tiek paskystėjusi, pilna oro burbuliukų.

Tešlos ruošimas ir kepimas

1. Dubenyje į išrūgusį maišinį suberkite abejus miltus, cukrų, druską, kmynus, įkrėskite medaus. Tešlą minkykite rankomis (jas vis pavilgydami vandeniu, kad mažiau liptų) arba spiraliniu maišytuvu. Jei naudosite maišytuvą, iš pradžių sukite pirmuoju greičiu, kol neliks sausų miltų, tada 3–5 minutes – antruoju, kol tešla taps vientisa.

2. Padarykite norimo dydžio kepaliuką. Jį dėkite į kepimo skardą ir kildykite 3 valandas šiltoje (apie 25 laipsnių) patalpoje.

4. Kai duona pakils, pašaukite į 250 laipsnių orkaitę ir kepkite 15 minučių, kad užkeptų pluta. Tada temperatūrą sumažinkite iki 200 laipsnių ir kepkite dar apie 30 minučių. Iškepusi duona atšoka nuo formos kraštų.

5. Išimkite kepaliuką iš skardos ir apipurkškite vandeniu, kad suminkštėtų pluta. Tuomet uždenkite skepeta ir palikite ataušti.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Juoda duona su salyklu ir saulėgrąžomis
Receptas: Juoda duona su salyklu ir saulėgrąžomis
4 asmenims
Pagaminsite per 4 val. 30 min.
4.2 / 12
Receptas
Ingredientai
Ruginiai miltai: 300.00 g (150 g - maišiniui ir 150 g - tešlai)
Vanduo: 130.00 ml (po 65 ml maišiniui ir tešlai)
Raugas: paruoštas maišiniui 75.00 g
Salyklas: sausas tešlai 2.00 valg. š.
Cukrus: 3.00 valg. š. (tešlai)
Saulėgrąžos: 75.00 g (tešlai)
Aliejus: 1.00 valg. š. (skardai patepti)
Kaip gaminti

Maišinio ruošimas

Raugą, ruginius miltus, šiltą vandenį  sumaišykite dubenyje, uždenkite rankšluosčiu ir 12–16 valandų palikite, kad išrūgtų.

Tešlos ruošimas

1. Salyklą sumaišykite su verdančiu vandeniu ir leiskite pravėsti. Į dubenį su mišiniu suberkite miltus, druską, cukrų ir saulėgrąžas.

2. Šlapiomis rankomis gerai suminkykite. Iš tešlos padarykite norimo dydžio kepaliuką, dėkite jį į riebalais išteptą ir miltais pabarstytą skardą ir palikite šiltai 2–3 valandas, kad pakiltų.

3. Kai duona pakils, skardą pašaukite į 200 laipsnių karštumo orkaitę ir kepkite 45–55 minutes. Atminkite, kad iškepusi duo na atšoka nuo skardos kraštų.

4. Ištrauktą iš orkaitės duoną apklokite drėgnu rankšluosčiu ir leiskite atvėsti.  

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Ruginė duona
Receptas: Ruginė duona
6 asmenims
Pagaminsite per 15 val.
3.2 / 110
Receptas
Ingredientai
Ruginiai miltai: 525.00 g (75 g - raugui ir 450 g - tešlai)
Vanduo: 1.00 l (125 ml šilto - raugui ir 1 l šilto tešlai)
Druska: 2.00 arbat. š. (tešlai)
Cukrus: 3.00 valg. š. (tešlai)
Kmynai: 2.00 valg. š. (tešlai)
Aliejus: 1.00 valg. š. (kepimo formai ištepti)
Kaip gaminti

Raugo ruošimas:

1. Inde miltus ir kambario temperatūros vandenį maišykite šaukštu, kol pasidarys grietinės tirštumo masė. Ją uždenkite skepeta ir padėkite šiltai (apie 25 laipsnių temperatūros patalpoje) rūgti 72 valandas (3 paras).

2. Šiltai stovintį raugą kiekvieną dieną lengvai pamaišykite. Gerai išrūgusi masė suskystėja,  joje atsiranda burbuliukų, jaučiamas švelnus kvapas.

Tešlos ruošimas:   

1. Raugą (150 g) ir miltus dubenyje sumaišykite su šiltu vandeniu, įberkite druskos, cukraus ir kmynų (žiupsnį jų pasilikite). Dar kartą ge rai išmaišykite. Uždenkite dubenį rankšluosčiu ir palikite 12–18 valandų.

2. Pakilusią tešlą sukrėskite į riebalais išteptą ir miltais pabarstytą pailgą kepimo formą. Kepaliuką šlapiomis rankomis išlyginkite ir apibarstykite kmynais. Kiškite skardą į šaltą orkaitę, nustatykite 170 laipsnių temperatūrą ir kepkite apie 2 valandas.

3. Iškepusią duoną apšlakstykite vandeniu ar įvyniokite į šlapią rankšluostį ir palikite vėsti valandą.

Kulinaro patarimas. Rūgimo laikui įtakos turi patalpos temperatūra: jei dubuo bus padėtas šiltai, pvz., prie radiatoriaus, užteks ir 12 valandų. Nuo to, kiek laiko rauginsite, priklauso ir duonos rūgštumas. Su patirtimi ateis žinojimas, kiek ilgai reikia rauginti raugą, kad duonutė būtų tokio skonio, kokio Jums norisi.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Senovinė mielinė duona
Receptas: Senovinė mielinė duona
4 asmenims
Pagaminsite per 6 val.
3.9 / 43
Receptas
Ingredientai
Miltai: 450.00 g (300 g visadalių ruginių ir 150 g kvietinių (550 D tipo))
Pasukos: 500.00 ml (šviežių arba pieno)
Cukrus: 3.00 valg. š.
Druska: 2.00 arbat. š.
Mielės: 25.00 g (šviežios)
Kmynai: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Mieles ištrinkite su cukrumi.

2. Į dubenį supilkite pašildytas pasukas ar pieną, taip pat  pusę kiekio visadalių ruginių miltų, ištrintas mieles ir užmaišykite tešlą. Jos paviršių apibarstykite miltais ir 2–3 valandas palaikykite šiltoje vietoje, kad pakiltų.

3. Pakilusią tešlą gerai išplakite, suberkite druską, kmynus, likusius miltus (ruginius ir kvietinius) ir gerai išminkykite. Jei minklė atrodo per minkšta, pridėkite dar miltų. Ir vėl apie valandą leiskite tešlai pakilti.

4. Tada darykite norimo dydžio kepalėlius (arba sukrėskite tešlą į pailgas kepimo skardeles) ir dar kartą pakildykite apie 30 minučių. Duoną kepkite 200 laipsnių orkaitėje maždaug 50 minučių.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Senovinė kvietinė duona
Receptas: Senovinė kvietinė duona
6 asmenims
Pagaminsite per 6 val.
3.9 / 30
Receptas
Ingredientai
Miltai: 500.00 g (kvietinių (550 D tipo))
Pienas: 380.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š.
Mielės: 25.00 g (šviežių)
Cukrus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Pieną pašildykite. Mieles ištrinkite su cukrumi ir supilkite į dubenį su pienu, suberkite trečdalį miltų ir užmaišykite tešlą. Jos paviršių apibarstykite miltais ir palaikykite 2–3 valandas šiltai, kad pakiltų.

2. Pakilusią tešlą gerai išplakite, pasūdykite, suberkite likusius miltus ir gerai išminkykite. Dar kartą apie valandą pakildykite.

3. Tada iškočiokite norimos formos ragaišį ir dar sykį leiskite apie 30 minučių pakilti.

4. Kepkite 200 laipsnių karštumo orkaitėje apie 50 minučių.  

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

 

Suskleisti

Gruziniška duona

Gruzijoje duona yra ypatingas vaišių stalo patiekalas. Net ir šiais laikais kepinys be galo svarbus per vestuves. Ji gaminama iš miltų, vandens, druskos ir mielių. Gruziniška duona kepama specialioje kubilo formos krosnyje. Ji dažniausiai buvo molio arba šamotinių plytų. Kepamos duonos papločiai prilipdomi prie įkaitusių sienelių. Iškepa maždaug per 10 min. Krosnys Gruzijoje anksčiau buvo kūrenamos tik ąžuolo malkomis.

Taip pat skaitykite: PASAULIO SKONIAI: estiška mielinė pynė

Sūriu įdaryti miltų papločiai vadinami chačapuriais ir laikomi antrąja gruzinų duona. Jais užkandami mėsos ir daržovių patiekalai. Chačapuriai namuose kepami kasdien, kiekviename regione – vis kitokie. Patiekiami šilti.

Siūlome išbandyti:

Tradicinis chačapuris
Receptas: Tradicinis chačapuris
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.2 / 34
Receptas
Ingredientai
Varškė: 200.00 g (arba 250)
Sūris: 500.00 g (feta arba mocarela)
Vanduo: 100.00 ml (šaltas, galima ir mažiau)
Sviestas: 300.00 g
Soda: 4.00 g
Druska: 4.00 g
Miltai: 500.00 g
Kaip gaminti
  1. Sviestą sukapokite su miltais, įpilkite šalto vandens, nugesintos actu sodos ir greitai suminkykite.
  2. Padalinkite tešlą į du gabalus ir padėkite į šaldytuvą. Šiek tiek palaikius perkelkite į šaldymo kamerą (geriausia visai nakčiai).
  3. Vėliau šiek tiek atšildžius gabalus iškočiokite, ant vieno jų sudėkite šiltame vandenyje išmirkytą ir virtuviniame kombaine susmulkintą kartu su varške sūrį, kitu iškočiotu gabalu užklokite.
  4. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.
Suskleisti
Imeretijos chačapuris
Receptas: Imeretijos chačapuris
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.5 / 12
Receptas
Ingredientai
Aliejus: 150.00 ml
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Mielės: 150.00 g (sausos)
Pienas: 1.00 st.
Grietinė: 1.00 valg. š. (aptepimui)
Sūris: 1.00 kg (įdarui)
Miltai: 800.00 g (arba 1 kg)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (1 tešlai, 1-2 įdarui ir 1 trynys aptepimui)
Sviestas: 150.00 g (100 g tešlai ir 50 g įdarui)
Kefyras: 500.00 ml
Kaip gaminti
  1. Vos pašildykite pieną, suberkite druską, cukrų, mieles, šiek tiek aliejaus, miltų ir padėkite kilti šiltoje vietoje apie 15 min. Vėliau supilkite kefyrą ir didžiąją dalį išsijotų miltų, įmuškite kiaušinį ir pradėkite minkyti, jei reikia, pridedant miltų. Supilkite ištirpintą ir atvėsintą sviestą. Minkykite apie 20 min., retkarčiais pasitepant rankas aliejumi ir juo ištepant tešlos gabalą. Gerai išminkyta tešla nebelimpa prie rankų. Išminkytą gabalą apibarstykite miltais ir palikite šiltai 2 valandoms.
  2. Susmulkinkite sūrį, įmuškite 1-2 kiaušinius ir įmaišykite minkšto sviesto.
  3. Tešlą suskirstykite porcijomis, iškočiokite apskritimus, į jų vidurį sudėkite į kamuoliukus sulipdytus sūrio gumulėlius, tešlos kraštus gerai užlankstykite, paplotėlius apverskite ir pakočiokite, kad išeitų 1 cm storio apskritimai. Juos aptepkite kiaušinio trynio ir grietinės mišiniu, sudėkite į sviestu išteptą skardą, subadykite šakute, o pačiame viduryje padarykite nedidelę duobutę.
  4. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 25 min. Kai jie parusvės, išimkite, sudėliokite ant lentos ir pridenkite lininiu rankšluostėliu. Valgykite po 10 minučių.
Suskleisti
Adžarijos chačapuris
Receptas: Adžarijos chačapuris
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.8 / 5
Receptas
Ingredientai
Druska: 1.00 arbat. š.
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Mielės: 1.00 valg. š. (sausos)
Pienas: 1.00 st.
Aliejus: 1.00 st.
Miltai: 1.00 kg
Sūris: 1.00 kg
Kiaušiniai: 8.00 vnt. (arba 10)
Sviestas: 100.00 g
Kaip gaminti
  1. Išsijokite miltus, įpilkite aliejaus, 0,5 litro šilto vandens, sumaišyto su pienu, suberkite mieles, cukrų, druską. Suminkykite minkštą tešlą. Dubenį su tešla apklokite rankšluosčiu ir palaikykite šiltai pusantros-dvi valandas. Paskui išimkite iš dubens ir dar palaikykite šiltai valandą-pusantros.
  2. Sūrį susmulkinkite ar sutarkuokite, įpilkite pusę stiklinės virinto ataušinto vandens, išmaišykite.
  3. Tešlą padalinkite į maždaug 200 g sveriančius gabalėlius, iškočiokite apskritimus, jų kraštus iš šonų susukite į ritinėlius iki centro, suspauskite ir suformuokite taip, kad išeitų laivelio forma.
  4. Į kiekvieno „laivelio“ vidurį supilkite sūrio masę ir pašaukite 15 minučių į orkaitę, įkaitintą iki 250 laipsnių.
  5. Kai chačapurių krašteliai parus, ištraukite skardą ir į kiekvieną paplotėlį įmuškite po 1 kiaušinį. Po to porai minučių chačapurius dar kepkite orkaitėje.
  6. Patiekite ant kiekvieno uždėjus po gabaliuką sviesto.
Suskleisti

Prancūziška duona

Prancūzišką batoną (baguette) žino kiekvienas. Tai klasikinis prancūzų virtuvės gaminys, mėgstamas visuose šalies regionuose. Ilgas, plonas, su įstrižomis įpjovomis batonas kepamas iš kvietinių miltų, vandens ir mielių. Šis kepinys ypač vertinama dėl traškumo. Tradicinis paryžietiškas batonas yra 60 cm ilgio ir sveria apie 250 gramų. Tačiau Prancūzijos parduotuvėse galima rasti ir metro ilgio kepinių. Teigiama, kad šiuos batonus pradėta kepti apie 1920-uosius. Iki tol Prancūzijoje (pavyzdžiui, Didžiosios Prancūzijos revoliucijos metais) būta ir vadinamosios lygybės duonos (pain d' egalite). Tai iš trijų ketvirtadalių kviečių ir ketvirtadalio rugių miltų su sėlenomis iškepta duona.

Prancūziška duona (fougasse) – plokščias stačiakampis kepinys, panašus į italų duoną. Manoma, kad ši duona kepta jau prieš kelis šimtmečius. Ji dažniausiai siejama su Provanso sritimi Prancūzijoje. Kepinio ingredientai yra miltai, pienas, mielės, vanduo, alyvuogių aliejus ir įvairios žolelės.

Siūlome išbandyti:

Prancūziškas batonas (baguette)
Receptas: Prancūziškas batonas
4 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.6 / 9
Receptas
Ingredientai
Mielės: 7.00 g (sausų)
Vanduo: 1.00 puodelis (šilto apie 110°C temperatūros)
Cukrus: 2.00 arbat. š.
Aliejus: 2.00 valg. š. (bekvapio)
Miltai: 420.00 g
Druska: 1.00 arbat. š.
Kukurūzai: 1.00 st. (miltai - skardai pabarstyti)
Sezamo sėklos: 1.00 sauja (bagečių apibarstymui)
Kaip gaminti
  1. Dideliame dubenyje sumaišykite sausas mieles, šiltą vandenį, cukrų ir aliejų. Išmaišykite, kol mielės ir cukrus ištirps. Uždenkite švariu rankšluostėliu ir palaikykite šiltoje vietoje apie 10 minučių, kol paviršius suputos.
  2. Į dubenį su mielėmis suberkite miltus ir druską. Išmaišykite mediniu šaukštu, kol tešla sukibs į vieną tešlos rutulį.
  3. Perkelkite tešlą ant miltais pabarstyto švaraus paviršiaus ir minkykite rankomis, kol gausite vientisą ir elastingą tešlą. Jei matote, kad tešla yra per minkšta, įberkite dar porą saujų miltų.
  4. Didelį dubenį ištepkite šlakeliu aliejaus. Įdėkite į jį išminkytą tešlą ir apsukite ją kelis kartus, kad visa pasidengtų aliejumi. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir palaikykite šiltoje vietoje apie 2 valandas, kol tešlos tūris padidės dvigubai.
  5. Pakilusią tešlą kelis kartus paminkykite ir išimkite ant miltais pabarstyto švaraus paviršiaus. Iškočiokite į didelį, apie 1,5 cm storio stačiakampį. Perpjaukite šį stačiakampį į dvi lygias dalis, o jas – į dar dvi. Iš viso turi gauti keturis lygius stačiakampius, iš kurių suformuosite keturis nedidelius prancūziškus batonus.
  6. Paimkite pirmąjį iš tešlos stačiakampių ir pirštais bei delnais paspauskite, kad gautumėte maždaug 1 cm storio tešlos lakštą.
  7. Paėmę už ilgesniosios kraštinės, užlenkite ją iki stačiakampio centro, ir stipriai užspauskite pirštais ties centru. Tą patį padarykite iš kitos stačiakampio pusės – taip pat užlenkite iki stačiakampio centro ir užspauskite pirštais.
  8. Tokius lenkimus (ir užspaudimus) iš abiejų ilgesniosios kraštinės pusių kartokite tol, kol gausite apie 25–30 cm ilgio batoną. Turėtumėte padaryti apie 6–7 kiekvienos pusės lenkimus; po kiekvieno iš jų batonas pailgėja. Kad būtų paprasčiau suprasti, kaip yra lankstomas batonas, galite peržiūrėti video ČIA.
  9. Perkelkite batoną ant gausiai miltais pabarstyto paviršiaus, kad lygioji (apatinė) jo pusė pasidengtų miltais.
  10. Kepimo skardą išklokite švariu rankšluostėliu ir apibarstykite jį kukurūzų miltais.
  11. Atsargiai paimkite suformuotą batoną ir, apversdami jį miltuotu paviršiumi į viršų, padėkite ant rankšluostėlio.
  12. Sulenkite rankšluostėlį taip, kad atsirastų „sienelė“, skirianti vieną batoną nuo kito.
  13. Pakartokite viską su visomis keturiomis tešlos dalimis ir paruoškite keturis batonus. 
  14. Uždenkite suformuotus batonus švariu rankšluostėliu ir palaikykite apie 60–90 minučių, kol tešla pakils dvigubai.
  15. Kol tešla kyla, įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Kepimo skardą pabarstykite kukurūzų miltais.
  16. Didelį ir sandarų indą pripildykite karšto vandens ir įdėkite jį į orkaitę, apatinėje lentynoje, ant grotelių.
  17. Batonų kepimo metu indas su vandeniu turi būti orkaitėje ir garuoti; tokiu būdu orkaitėje yra palaikoma reikiama drėgmė.
  18. Pakilusius batonus atsargiai perkelkite į kepimo skardą. Apšlakstykite vandeniu ir apibarstykite miltais arba sezamo sėklomis.
  19. Aštriu peiliu keliose vietose padarykite apie 1,5 cm gylio įpjovas. Kepkite įkaitintoje orkaitėje (skardoje virš indo su vandeniu) apie 20–25 minutes, kol batonai bus gražiai auksinės spalvos.
  20. Išimkite iš orkaitės, perkelkite ir atvėsinkite ant grotelių. Patiekite su saldžiais arba nesaldžiais priedais.
Suskleisti

Itališka duona

Italijoje gaminama per 20 duonos rūšių. Ekspertai teigia, kad šio kepinio skonį lemia ilgas ir intensyvus tešlos maišymas, atidalijimo ir kepimo procesai.

Tradicinė balta itališka duona čiabata (ciabatta) kepama iš kvietinių miltų ir mielių. Pailgas akytas ir minkštas stačiakampis kepalas yra traškiais kraštais. Romoje čiabata gardinama alyvuogių aliejumi, druska ir mairūnais.

Skrudintos čiabatos riekelės su užtepu, kuris gali būti labai įvairus (tai lemia regionas), vadinamos brusketomis (bruschetta). Šis italų užkandis žinomas jau nuo XV a. Anksčiau tai buvo nepasiturinčių Ialijos kaimų gyventojų maistas.

Plokščia itališka duona fokačija (focaccia) kepama iš mielinės tešlos ir dažnai skaninama prieskoninėmis žolelėmis, alyvuogėmis, svogūnais, saulėje džiovintais pomidorais, sūriu, dešra ar kumpiu. Ši duona panaši į storapadę picą, tad valgoma ir viena.

Siūlome išbandyti:

Tradicinė čiabata
Receptas: Tradicinė čiabata
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
3.9 / 11
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 500.00 ml
Mielės: 25.00 g (šviežios)
Druska: 2.00 arbat. š.
Ruginiai miltai: 60.00 g
Miltai: 550.00 g (kvietiniai)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

Šios itališkos duonos tešla minkoma su šaltu vandeniu. Ją galima pagaminti ir iš vakaro, o kol bus kepama, palaikyti šaldytuve.

1. Dubenyje sutrupinkite mieles į šaltą vandenį, suberkite druską, pusę kvietinių miltų ir plakikliu išsukite iki skystos košės tirštumo.

2. Supilkite ruginius miltus, aliejų, sirupą arba cukrų, galiausiai ir likusius kvietinius miltus – minklė turėtų būti labai minkšta. Tešlą apibarstykite miltais, dubenį uždenkite folija ir padėkite į šaldytuvą. Jei kepsite tą pačią dieną, palikite tešlą ant stalo 1,5–2 valandas, kad pakiltų.

3. Pakilusią tešlą gerai išminkykite ir padalykite į dvi dalis. Ant skardos, išklotos kepimo popieriumi, suformuokite du pailgus kepaliukus, visai nebūtinai labai dailius.

4. Uždenkite rankšluosčiu ir palikite, kur nėra skersvėjo, apie 30 minučių.

5. Kepkite duoneles 200 laipsnių orkaitės apačioje 20 minučių. Ant skardos padėkite karščiui atsparų dubenėlį su verdančiu vandeniu – nuo kylančių garų duonos pluta taps itin traški. Ar duonutė puikiai iškepė, sužinosite stuksendami į kepaliukų apačią – turėtų pasigirsti duslus garsas.  

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Itališkas užkandis „Bruschetta“
Receptas: Itališkas užkandis „Bruschetta“
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.6 / 8
Receptas
Ingredientai
Duona: 1.00 vnt. (kepaliukas itališkos duonos "Ciabatta")
Česnakai: 2.00 skiltelės
Pomidorai: 4.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (stambiai maltų)
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (šviežių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Supjaustykite duoną centimetro storio riekėmis, paskrudinkite jas iš abiejų pusių įkaitintame alyvuogių aliejuje.

2. Dar šiltas duonos riekes įtrinkite česnaku.

3. Į dubenį sudėkite kubeliais pjaustytus pomidorus ir svogūnus, įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, suberkite smulkintus bazilikus, pasūdykite, pagardinkite pipirais, atsargiai išmaišykite.

4. Gautą mišinį sudėkite ant duonos riekelių, papuoškite bazilikų lapeliais.

Suskleisti
Itališka  duona  fokačija
Receptas: Itališka duona fokačija
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 35 min.
3.5 / 21
Receptas
Ingredientai
Miltai: 500.00 g (kvietiniai (550 D tipo))
Mielės: 20.00 g (šviežios)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 valg. š. (arba medaus)
Druska: 2.00 arbat. š. (ir žiupsnelis jūros druskos apibarstyti)
Kaip gaminti

1. Miltus išsijokite ir supilkite į dubenį. Viduryje padarykite duobutę Į ją sutrupinkite mieles, užpilkite 250 ml šilto vandens, įkrėskite medaus arba cukraus, pasūdykite ir maišykite su miltais iš kraštų kol tešla pasidarys grietinės tirštumo.

2. Minklę apiberkite šonuos likusiais miltais, uždenkite švariu audiniu ir palikite šiltai apie 10 minučių.

3. Pakilusią tešlą išminkykite, suvoliokite į rutulį, uždenkite ir leiskite pastovėti apie valandą.

4. Tuomet tešlą dar kartą išminkykite ir padalykite į dvi dalis.

5. Iš abiejų gabalų iškočiokite maždaug 1 cm storio ovalus. Juos dėkite į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir leiskite pastovė apie 15 minučių.

6. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Papločiuose pirštais įspauskite nedidelių duobučių, patepkite likusiu alyvuogi aliejumi, apibarstykite jūros druska.

7. Fokačijos papločius kepkite 30–35 minutes, kol gražiai pagels, ištrauktus iš orkaitės atvėsinkite.

 

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

 

Suskleisti
Itališka fokačija
Receptas: Itališka fokačija
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.5 / 6
Receptas
Ingredientai
Mielės: 2.00 arbat. š. (džiovintų)
Vanduo: 1.00 st. (šilto)
Cukrus: 2.00 valg. š.
Miltai: 4.00 st.
Druska: 1.00 valg. š. (rūpios)
Alyvuogių aliejus: 80.00 ml (60 ml - tešlai ir 2 valg. š. - aptepimui)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (smulkintų)
Parmezano sūris: 1.00 žiupsnelis (tarkuoto)
Kaip gaminti
  1. Mieles ištirpinkite šiltame vandenyje, suberkite cukrų, išmaišykite, palikite 3 min. pastovėti.
  2. Pamažu įmaišykite pusę kiekio miltų, supilkite aliejų.
  3. Druską ištirpinkite 2 šaukštuose šilto vandens, supilkite į tešlą. Dalimis sudėkite likusius miltus, iškrėskite tešlą ant miltais pabarstyto stalo, minkykite, kol tešla nebelips prie rankų.
  4. Suformuokite rutulį, patepkite paviršių alyvuogių aliejumi, įdėkite į aliejumi išteptą dubenį, uždenkite švaria šluoste ir pastatykite šiltai maždaug valandai.
  5. Tešla turi pakilti dvigubai. Kai tešla pakils, iškočiokite iš jos stačiakampį maždaug 1,5 cm storio paplotį, įklokite į aliejumi išteptą skardą, uždenkite, kildinkite 15 min.
  6. Išspauskite skiltelę česnako, sumaišykite su 2 šaukštais alyvuogių aliejaus. Subadykite paploti mediniu pagaliuku, aptepkite česnakiniu aliejumi, pabarstykite rupia druska, smulkintais rozmarinais ir tarkuotu parmezano sūriu.
  7. Kepkite 210 °C temperatūros orkaitėje 15–20 minučių.

 

Suskleisti

Indiška duona

Parata (paratha) yra viena populiariausių neraugintos tešlos duonų Indijoje. Ji pradėta kepti Pandžabo regione. Vėliau paplito visoje šalyje. Parata gali būti ir apvali, ir keturkampė, ir net trikampė. Ji valgoma viena, kartais susukta vamzdeliu arba su įvairiais įdarais. Itin skani patiekta su marinuotomis daržovėmis.

Parata kepama ant įkaitinto plokščio paviršiaus ir nuolat šlakstoma lydytu sviestu, kad taptų dar traškesnė. Tešla yra kočiojama, ištepama sviestu, sulenkiama, vėl ištepama sviestu ir vėl kočiojama. Taip susidaro sluoksniai, kurie nuo karščio išsipučia.

Siūlome išbandyti:

Indiška sluoksniuota duona – „paratha“
Receptas: Indiška sluoksniuota duona – „paratha“
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.2 / 17
Receptas
Ingredientai
Miltai: 400.00 g (pirmos rūšies)
Sviestas: 2.00 valg. š. (tirpintas lydytas sviestas „ghee“ tešlai minkyti (bei šiek tiek daugiau - kočioti ir kepti))
Vanduo: 225.00 ml (šaltas)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

Vienos iš pačių populiariausių ir žymiausių Indijos duonų, „paratha“, yra kepamos ant įkaitinto plokščio paviršiaus, o kepant apšlakstomos išvalytu lydytu sviestu (ghee), kad taptų dar traškesnės ir skanesnės. Tešla yra iškočiojama, ištepama sviestu, sulenkiama, ištepama sviestu, vėl kočiojama, sulenkiama - kočiojama ir t. t. Tokiu būdu susidaro sluoksniai. Kai duona yra kepama, vanduo ir oras, esantis tarp sluoksnių, veikiami karščio bando išsiplėsti, ir paplotis išsipučia, atsisluoksniuoja. „Paratha“ - tai idealus santykis tarp traškumo, lengvumo ir tąsumo - nenupasakojamas skonis, todėl verta pabandyti. Išsikepkite duonos tik tam kartui - skaniausia karšta arba atšalusi, bet tik tą pačią dieną. Atšalusi netenka traškumo. Kitą dieną sukietėja, o šildyti netinkama.

Atkreipkite dėmesį: kočiojimui nenaudokite miltų! Jei tešla limpa prie stalo ar kočėlo, patepkite tirpintu lydytu sviestu.

 

1. Prasijokite miltus dideliame dubenyje, suberkite druską ir išmaišykite. Supilkite 2 šaukštus tirpinto lydyto sviesto (ghee). Pirštais įtrinkite riebalus į miltus, kad turinys dubenyje atrodytų kaip duonos trupiniai.

2. Įpilkite vandens ir suminkykite minkštą vienalytę tešlą. Minkykite 5-7 minutes.

3. Įdėkite tešlą į polietileninį maišelį ir palaikykite kambario temperatūroje pusvalandį, kad išbrinktų miltai.

4. Padalykite tešlą į 10-12 lygių dalių. Iškočiokite kiekvieną gumulėlį 15-18 cm skersmens paplotėliais.

5. Papločio paviršių ištepkite tirpintu lydytu sviestu ir sulenkite pusiau. Pusmėnulį vėl ištepkite riebalais ir sulenkite dar kartą. Gautą tešlos trikampį iškočiokite pakankamai plonu tešlos lakštu.

6. Dėkite tešlos lakštą į sausą įkaitintą keptuvę nepridegančiu dugnu ir kepkite vieną pusę 1 minutę. Apverskite paplotį ir apkepusią pusę apšlakstykite šiltais riebalais (geriausiai tam tiktų konditerinis teptukas). Šiuo metu tešlos paplotis turėtų išsipūsti.

7. Kai apkeps antroji pusė, apverskite duoną dar kartą ir aptepkite riebalais kitą papločio pusę. Jei norite, kad duona būtų traškesnė, kepkite abi puses šiek tiek ilgiau ir apverskite ne vieną, o du kartus.

8. Kuomet paplotis iš abiejų pusių pasidengia rusvomis dėmėmis, duona iškepta. Tačiau neperkepkite, paplotyje turi likti pakankamai drėgmės ir tąsumo. Patiekite dar karštą.

9. Išeiga: 10-12 duonos papločių.

Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“

Suskleisti

Turkiška duona

Turkiška duona gaminama iš neraugintos tešlos. Tešla jufka (turk. yufka) žinoma nuo mūsų eros pradžios. Ji buvo plačiai naudojama klajoklių tiurkų tautų. Jufka būna prėska: kvietiniai miltai, sumaišyti su vandeniu. Jufkos gaminimo išskirtinumas – kočiojimas. Kočiojama tešla nuolat barstoma miltais ir lankstoma. Taip susidaro daug sluoksnių. Jufka kepama tešla pasidaro puri, atsiranda pūslelių. Kočiojama ant labai didelio apvalaus stalo ilgu kočėlu.

Siūlome išbandyti:

Turkiški sluoksniuoti riešutiniai pyragaičiai – „baklava“
Receptas: Turkiški sluoksniuoti riešutiniai pyragaičiai – „baklava“
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.0 / 13
Receptas
Ingredientai
Šaldyta „filo“ tešla: (2 pakuotės) 900.00 g
Sviestas: 300.00 g (ištirpintas)
Pistacijos: 225.00 g (arba nuvalyti migdolai)
Cinamonas: 2.00 arbat. š. (kupini šaukšteliai)
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (1/4 arbat. š. maltų)
Rudasis cukrus: 500.00 g (3-4 valg. š. tešlai ir 450 g sirupui)
Vanduo: 500.00 ml (sirupui)
Citrinos: 1.00 vnt. (50 ml sulčių sirupui)
Medus: 1.00 valg. š. (kupinas šaukštas minkšto medaus sirupui)
Apelsinai: 1.00 vnt. (gerai nuplauta pusės apelsino žievė (tik oranžinis sluoksnis) sirupui)
Rožių vanduo: (nebūtinai / sirupui 2-3 valg. š.) 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

Baklava yra turbūt vienas iš garsiausių Vidurio Azijos šalių saldumynų. Šiame originaliame turkiškame baklavos recepte plonyčiai perregimi „filo" tešlos lapai pertepami sviestu, sluoksniuojami maltais riešutais ir kepami orkaitėje. Iškepęs pyragas per naktį mirkomas aromatingame cukraus ir medaus sirupe. Pagrindinis ir bene svarbiausias akcentas, norintiems paragauti tikro, skalsaus ir iki širdies gelmių saldaus rytietiško gardėsio: netaupykite šiam pyragui nei sviesto, nei cukraus, nei pagardų.

Patarimas: jei tešlos lapai nuplyšo ar liko nuopjovų, galite išdėlioti juos mozaika tarp sveikų tešlos sluoksnių.  

Atkreipkite dėmesį: medus šiame recepte yra nekaitinamas, o įmaišomas į ataušintą cukraus sirupą. Tokiu būdu jis nepraranda savo gerųjų savybių.

 

1. „Filo" tešlą atitirpinkite kambario temperatūroje, atsargiai išvyniokite ir išskleiskite, kad neįplėštumėte. Jei Jūsų kepimo skarda mažesnė nei tešlos lapai, apkirpkite juos žirklėmis iki reikiamo dydžio. Nuopjovas galite panaudoti tarpiniams sluoksniams (žr. „patarimas“).

2. Riešutus sudėkite į elektrinę kapoklę ir smulkiai sumalkite, vėliau perkelkite į dubenį, suberkite maltus gvazdikėlius, cinamoną, cukrų ir išmaišykite.

3. Kepimo skardą konditeriniu teptuku ištepkite sviestu, įklokite vieną tešlos lakštą. Tešlos lapą ištepkite plonyčiu sviesto sluoksniu, atsargiai įklokite antrą tešlos lapą. Tokiu pačiu būdu susluoksniuokite pusę visos tešlos. Paskutinįjį lapą taip pat ištepkite sviestu.

4. Suberkite riešutų ruošinį ir tolygiai paskirstykite. Užklokite tešlos lapu ir pabaikite sluoksniuoti pyragą tuo pačiu būdu. Pyrago viršų ištepkite sviestu.

5. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Aštriu peiliu supjaustykite pyragą rombo, trikampio arba kvadrato formos pyragaičiais. Pjaukite iki pat dugno. Pašaukite ir kepkite apie 40 minučių, arba kol pyragas pakils ir įgaus rusvai auksinę spalvą.

6. Kol pyragas kepa, išvirkite sirupą. Į puodą suberkite cukrų, užpilkite vandeniu, įmeskite apelsino žievę ir užvirkite. Virkite kelias minutes, puodą nukaiskite. Sirupą ataušinkite, kol bus vos šiltas. Išgriebkite apelsino žievę, supilkite citrinos sultis, rožių vandenį, įmaišykite medų.

7. Pyragą sulaistykite sirupu ir palikite kambario temperatūroje mažiausiai 4 valandoms arba geriausiai per naktį, kol sirupas visiškai susigers.

Išeiga: apie 24-28 pyragaičiai (priklausomai nuo dydžio).

Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“

Suskleisti

Tekstas I. Dubovijienės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius