Dabar populiaru
Publikuota: 2018 balandžio 20d. 08:00

Populiarių ir mažiau žinomų prieskonių 9-ukas: kokiems patiekalams jie labiausiai tinka?

Prieskonių ir pagardų indeliai
Vida Press nuotr. / Prieskonių ir pagardų indeliai

Didesnį ar kuklesnį prieskonių rinkinį galima rasti kiekvienoje virtuvėje, be jų neapsieisime gamindami daugybę patiekalų. Itin drąsiai ir gausiai prieskoniai naudojami Artimųjų Rytų, daugelio Pietų Amerikos šalių, Indijos virtuvėse. O įdomiausia, jog egzistuoja tokia maisto pagardų ir prieskonių mišinių įvairovė, jog visada atsiras tokių, kokių dar neišbandėte.

Sostinėje veikianti maisto prekių parduotuvė „Eastanbul“ savo pirkėjams siūlo daugiau kaip 200 rūšių prieskonių, o jos atstovai pranešime žiniasklaidai dalijasi 9 iš jų – ir populiarių, ir mažiau girdėtų – panaudojimo ruošiant patiekalus patarimais.

1. Žagrenis (sumac)
Tai tamsiai raudonos spalvos džiovintos, smulkintos, švelniai rūgštaus skonio žagrenio uogos. Šis prieskonis dažnai naudojamas Viduržemio jūros regiono ir Vidurio Rytų virtuvėse. Dėl savo savybės suteikti patiekalams rūgštų poskonį, žagrenis nuo seno buvo naudojamas vietoje citrinos arba acto. Tinka pagardinti žuvies, vištienos patiekalams, jį galima naudoti salotose vietoje citrinų sulčių, sumaišytas su natūraliu jogurtu šis prieskonis padeda paruošti pikantišką padažą kebabams ar šašlykams, tinka pabarstyti ant humuso.

Vida Press nuotr./Žagrenis
Vida Press nuotr./Žagrenis

2. Ceilono cinamono lazdelės
Ceilono cinamonas iš Šri Lankos – aukščiausios kokybės prieskonis, retesnis bei brangesnis nei paprastos cinamono lazdelės, gaunamas iš vidinės tropinių cinamono medžių žievės. Dėl savo saldaus, pikantiško skonio Ceilono cinamonas yra plačiai naudojamas konditerijoje, pudingų, kremų, šokolado ar kitų desertų gamyboje. Jo taip pat dedama į karštus gėrimus (kavą, arbatą), padažus, sumaltu barstomi vaisiai, gardinami pikantiški, mėsos ir žuvies patiekalai, troškiniai, sriubos.

3. Ciberžolė
Dėl išskirtinės geltonos spalvos, pikantiško aromato bei ryškaus skonio ciberžolė yra neretai vadinama „prieskonių karaliene“. Ji itin tinka pagardinti ryžių, bulgur kruopų bei daržovių patiekalams.

Sustiprinti imunitetui rekomenduojama kas rytą, prieš valgį išgerti po stiklinę karšto vandens su keliais šaukšteliais ciberžolės miltelių.

Receptai
Receptas: Auksinis pienas su ciberžole
1 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.2 / 5
Kaip gaminti

1. Supilkite pieną į nedidelį puodą, dėkite cinamono lazdelę, berkite ciberžolę, imbierą, pipirus, dėkite kokosų aliejaus ir įpilkite 150 ml šalto vandens. Užvirinkite, tada iškart sumažinkite karštį ir pavirkite ant silpnos ugnies 10 min.

2. Perkoškite per tankų sietelį, kad atsiskirtų prieskonių likučiai. Supilkite į elektrinį plaktuvą ir kiek paplakite, kad gėrimas būtų lengvesnis, su puta. Pagal skonį pagardinkite medumi, ant viršaus galite užberti truputį cinamono.

Ingredientai
Pienas: 1.00 st. (augalinio, tinka kokosų, migdolų ar kitų riešutų, galite naudoti ir poros rūšių mišinį)
Cinamonų lazdelė: 1.00 vnt.
Ciberžolė: 0.50 arbat. š.
Imbieras: 0.25 arbat. š. (malto)
Medus: 1.00 arbat. š.
Kokosų aliejus: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją

4. Šafranas
Tai gurmanų aukštai vertinamas prieskonis, gaunamas iš aromatingų daržinio kroko purkų. Brangiausias pasaulyje prieskonis yra malonaus, švelnaus aromato ir turi ypatingą savybę suteikti patiekalams ryškią geltoną spalvą. Jis naudojamas saldumynams, ryžių, žuvies patiekalams pagardinti, gėrimams aromatizuoti, užpylus karštu vandeniu gali būti geriamas kaip arbata, o prieskonio aromatas geriausiai atsiskleidžia įbėrus jį į šiltą (bet ne karštą) patiekalą, gėrimą.

Receptai
Receptas: Pyragas su šafranais
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.2 / 13
Kaip gaminti
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 175 °C. Sumaišykite kiaušinius, cukrų, sirupą, vanilinį cukrų ir plakite, kol masė bus balta ir puri.
  2. Ištirpinkite sviestą.
  3. Pilkite pieną, berkite šafranus. Kaitinkite, kol užvirs.
  4. Sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską.
  5. Atsargiai įmaišykite kiaušinių masę.ir pieną su šafranais.
  6. Skardą ištepkite riebalais, pabarstykite cukrumi.
  7. Į skardą sudėkite tešlą. Kepkite 30–35 min. ant vidurinės orkaitės lentynėlės.
  8. Leiskite pyragui atvėsti, tada jį apverskite.
  9. Prieš tiekdami pabarstykite cukraus milteliais.

 

Receptas DANSUKKER
Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (didelių)
Cukrus: 180.00 g („Dansukker“ cukraus „Panevėžio Plius“)
Sirupas: 50.00 ml („Dansukker“ šviesiojo sirupo)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. („Dansukker“ vanilinio cukraus su natūralia vanile)
Sviestas: 60.00 g (50 g pyragui ir žiupsnelis skardai patepti)
Pienas: 100.00 ml
Šafranas: 1.00 g (0,5)
Miltai: 210.00 g
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Miltelinis cukrus: 1.00 sauja („Dansukker“ cukraus miltelių pabarstyti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

5. Harissa
Tai įvairių prieskonių mišinys, kurį sudaro malta aitrioji paprika, maltos kalendros sėklos, malti kmynai, česnako granulės, malta saldžioji paprika, druska. Tinka pagardinti mėsai, sriuboms, daržovių troškiniams, kuskusui, humusui ir net greitojo maisto patiekalams, natūraliam jogurtui, puikiai tinka avienos patiekalams.

Receptai
Receptas: Ugningoji harisa
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
5.0 / 2
Kaip gaminti

1. Sudėkite aitriąsias paprikas ir džiovintus pomidorus į atskirus dubenėlius ir užpilkite verdančiu vandeniu. Palikite pamirkti bent pusvalandį.

2. Tuo metu visas sėklas suberkite į keptuvę ir švelniai paskrudinkite. Sugrūskite jas piestoje ar susmulkinkite virtuvės kombainu.

3. Pasilikite keletą šaukštų vandens, kuriame mirko paprikos ir pomidorai. Viską nusausinkite. Išimkite pipiriukų sėklas. (Būtinai mūvėkite gumines pirštines!)

4. Į virtuvės kombainą sudėkite paprikas, pomidorus, česnaką, grūstus prieskonius, mėtas bei druską. Viską gerai susmulkinkite.

5. Įpilkite aliejaus, citrinos sulčių ir keletą šaukštų vandens, kuriame mirko daržovės ir dar pasmulkinkite kombainu. Padažo tirštumą reguliuokite pagal savo skonį.

6. Paragaukite, ar netrūksta druskos. Sudėkite padažą į indelį ir ant viršaus užpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Laikykite sausoje vėsioje vietoje ar šaldytuve. Atidarius indelį, harisą tinka naudoti apie du mėnesius.

Ingredientai
Aitrioji paprika: 30.00 vnt. (galima dėti ir daugiau, apie 40; džiovintų)
Džiovinti pomidorai: 3.00 vnt.
Česnakai: 2.00 vnt. (arba 3)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (galite pilti ir 2)
Kalendros sėklos: 0.50 arbat. š.
Kuminai: 0.50 arbat. š. (sėklų)
Kmynai: 0.50 arbat. š.
Rūkyta malta raudonoji paprika: 0.50 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Citrinos sultys: 1.00 valg. š. (nebūtinai)
Mėtos: 1.00 žiupsnelis (džiovintų; nebūtinai)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

6. Juodosios paprikos dribsniai (urfa isot)
Tai unikalus prieskonis, gaminamas iš lėtai orkaitėje išdžiovintų paprikos pipirų, turintis ryškų, dūminį skonį su citruso užuominomis. Juodosios paprikos dribsniai puikiai tinka pabarstyti ant salotų, žuvies, mėsos ir paukštienos patiekalams pagardinti.

7. Tonka pupelės
Iš Brazilijos kilusios tonka pupelės vartojamos saldiems kepiniams, desertams paskaninti, kremams, ledams, sirupams gaminti. Patiekalams šios pupelės suteikia vanilės kvapą. Yra keli pupelių naudojimo būdai: jų galima patarkuoti į gaminį arba pavirti piene, grietinėlėje ar vandenyje. Virti reikėtų apie 10 minučių, kol pupelė suteiks skysčiui savo aromatą, vėliau kvapnų pieną ar vandenį naudoti ruošiant įvairius patiekalus, desertus. Taip pupelę galima virti iki 10 kartų.

Vida Press nuotr./Tonka pupelės
Vida Press nuotr./Tonka pupelės

8. Septynių prieskonių mišinys
Šis prieskonių mišinys ypač tinkamas visų mėsos rūšių marinavimui. Mišinį sudaro paprika, pipirai, čiobreliai, krapai, žagrenis, kuminas bei ožragė.

9. Rūkyta malta saldžioji paprika
Šis dūmu dvelkiantis prieskonis dažniausiai vartojamas ruošiant žuvies, mėsos ir paukštienos patiekalus – troškinius, sriubas. Verta jį prisiminti ir gaminant pomidorų padažus, ispanų virtuvės patiekalus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Verslas

Lietuvos ekonomika sovietinėse fotografijose: propaganda dangstė gėdą

Tiesiogiai Gazas

Prasidėjo „Aurum 1006 km lenktynės“: trasoje pirmi kontaktai ir pirmosios techninės problemos

Vardai

Oskarą Koršunovą į Avinjono festivalį atlydėjo mylimoji Alexandra Kremer: „Jis – genijus“

24sek

M.Kalnietis su ASVEL sutarė dėl dviejų metų kontrakto

Aktualu

Lietuva siunčia pagalbą degančioms kaimynėms – gaisrus gesina Švedijoje ir Latvijoje

Gyvenimas

Turkiją įsimylėjusi D.Dabulskytė į lėktuvą namo neįsėdo: kuo žavi ir kuo erzina turkų vyrai

24sek

Laukia įdomus vasaros tęsinys: geidžiamų žaidėjų ir trenerių dar pilna rinkoje

Aktualu

Kaune šalia Žalgirio arenos ugniagesiai iš Nemuno traukia skenduolį

Verslas

Grynųjų pinigų atsisakiusio kavinių tinklo direktorius žengti atgal nežada

Gazas

„Aurum 1006 km lenktynės“: ką turi žinoti tikras automobilių sporto gerbėjas

Aktualu

JAV prezidentui V.Putino padovanotas kamuolys buvo kruopščiai patikrintas

Sportas

Dešimt brangiausių perėjimų šią vasarą futbolo pasaulyje

Vardai

Eglė Špokaitė traukiasi iš savo vardo baleto mokyklos: jos vadovė stebisi mestais kaltinimais

Vardai

Naktiniame reide policijai įkliuvo neblaivus aktorius Martynas Vaidotas: „Niekada sau neatleisiu“

Vardai

Oksana Pikul ir Simas Jasaitis atšventė 5-ąsias vestuvių metines: šeima vėl kartu

Sportas

Atsidėkojo: viešbučio darbuotojams C.Ronaldo paliko 20 tūkst. eurų arbatpinigių

Maistas

Metas konservuoti raudonšonius pomidorus: 12 klasikinių ir modernių receptų

Aktualu

Norėjo nuraminti, bet sužalojo: anūką globojanti klaipėdietė pasijuto įbauginta

Gazas

Po kvalifikacijos antras likęs J.Gelžinis nenuliūdo: „Pirmam geriau, bet ir antra vieta neblogai“

Deuce

Laurynas Grigelis nepasiekė dvejetų turnyro finalo Kanadoje

Naujienos

Pasaulis kišenėje

Atostogos Peloponese – begėdiška puota pilvui ir akims

Tiesiogiai Gazas

Prasidėjo „Aurum 1006 km lenktynės“: trasoje pirmi „kontaktai“ ir pirmosios techninės problemos

Verslas

Lietuvos ekonomika sovietinėse fotografijose: propaganda dangstė gėdą

Vardai

Oskarą Koršunovą į Avinjono festivalį atlydėjo mylimoji Alexandra Kremer: „Jis – genijus“

24sek

M.Kalnietis su ASVEL sutarė dėl dviejų metų kontrakto

Aktualu

Lietuva siunčia pagalbą degančioms kaimynėms – gaisrus gesina Švedijoje ir Latvijoje

Gyvenimas

Turkiją įsimylėjusi D.Dabulskytė į lėktuvą namo neįsėdo: kuo žavi ir kuo erzina turkų vyrai

24sek

Laukia įdomus vasaros tęsinys: geidžiamų žaidėjų ir trenerių dar pilna rinkoje

Aktualu

Kaune šalia Žalgirio arenos ugniagesiai iš Nemuno traukia skenduolį

Verslas

Grynųjų pinigų atsisakiusio kavinių tinklo direktorius žengti atgal nežada

Gazas

„Aurum 1006 km lenktynės“: ką turi žinoti tikras automobilių sporto gerbėjas

Aktualu

JAV prezidentui V.Putino padovanotas kamuolys buvo kruopščiai patikrintas

Sportas

Dešimt brangiausių perėjimų šią vasarą futbolo pasaulyje

Vardai

Eglė Špokaitė traukiasi iš savo vardo baleto mokyklos: jos vadovė stebisi mestais kaltinimais

Vardai

Naktiniame reide policijai įkliuvo neblaivus aktorius Martynas Vaidotas: „Niekada sau neatleisiu“

Vardai

Oksana Pikul ir Simas Jasaitis atšventė 5-ąsias vestuvių metines: šeima vėl kartu

Sportas

Atsidėkojo: viešbučio darbuotojams C.Ronaldo paliko 20 tūkst. eurų arbatpinigių

Sportas

V.Putinas užsiminė apie Rusijos ambicijas organizuoti vasaros olimpines žaidynes

Maistas

Metas konservuoti raudonšonius pomidorus: 12 klasikinių ir modernių receptų

Aktualu

Norėjo nuraminti, bet sužalojo: anūką globojanti klaipėdietė pasijuto įbauginta

Vardai

Idėjos savaitgaliui

Išmanus kaimas

Festivalis „Galapagai”

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką