Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pošventinei atgaivai – 3 žiemiški receptai su raugintais kopūstais

Šventiniam maratonui einant į pabaigą pats metas organizmą praturtinti naudingomis medžiagomis. Žinoma, verta valgyti šviežių vaisių ir daržovių, tačiau lygiai taip pat reikėtų nepamiršti ir fermentuotų produktų, pavyzdžiui, nuo seno pamėgtų raugintų kopūstų. Jie gali tapti garnyru prie mėsos ar žuvies, sumuštinių ingredientu, nuostabiu sriubų bei troškinių pagrindu.
Troškinti rauginti kopūstai – vokiečių virtuvės įtaka
Troškinti rauginti kopūstai / 123RF.com nuotr.

„Rauginti kopūstai lietuvių vertinami ne veltui – jie itin maistingi, juose gausu įvairiausių organizmui naudingų medžiagų. Be to, savo išraiškingu skoniu jie praturtina įvairiausius patiekalus. Būtent dėl šios priežasties raugintus kopūstus reikėtų įtraukti į savo kasdienį racioną, o ypač žiemą, norint organizmą praturtinti vitaminais“, – pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė.

Ji pastebi, kad, ko gero, dažniausiai raugintas daržoves įsivaizduojame kaip garnyrą prie mėsos patiekalų, tačiau tiek raugintus kopūstus, tiek azijietišką jų versiją – kimčius, gaminant maistą galima panaudoti kur kas plačiau.

„Raugintus kopūstus galima troškinti su grybais, keptomis dešrelėmis ir virtomis bulvėmis. Įvairiausios raugintos daržovės, o tarp jų ir rauginti kopūstai, gali tapti mėsainių ar karštų sumuštinių skonius praturtinančiu ingredientu, o ką jau kalbėti apie nuostabius raugintų daržovių troškinius. Pabandykite jomis pagardinti ryžius, įdaryti azijietiškus ryžių lakštų suktinukus, derinkite net su šviežiomis daržovių salotomis ir, svarbiausia, nebijokite paieškoti naujų ir netikėtų kombinacijų“, – sako J.Sabaitienė ir dalijasi keliais įdomiais faktais apie raugintus kopūstus.

Fermentacija. Viena vertus, paruošti raugintus kopūstus neužtrunka ilgai – kopūstus pakanka pagardinti druska bei mėgstamais prieskoniais. Tačiau po to tenka juos prislėgti ir gerokai, bent jau mėnesį, palūkėti, kol įvyksta fermentacija. Jos metu grybeliai bei bakterijos, natūraliai esantys kopūstuose, vartodami cukrų pradeda išskirti rūgštis, taigi ilgainiui kopūstai įgauna išraiškingą skonį ir tampa apsaugoti nuo sugedimo.

Fotolia nuotr./Rauginti kopūstai
Fotolia nuotr./Rauginti kopūstai

Maistinė vertė. Raugintuose kopūstuose slypi daugybė vertingų maistinių medžiagų, reikalingų tinkamam organizmo funkcionavimui. 100-e gramų raugintų kopūstų tėra vos 19 kalorijų, tačiau ten slypi visa šūsnis vitaminų: vitamino C – itin svarbaus imuniteto stiprinimui, vitaminų B6, K1 bei K2, atliekančių svarbų vaidmenį kaulų augimo procese. Negana to, rauginti kopūstai puikus probiotikų, susidarančių fermentacijos metu, šaltinis.

Druska. Pagrindinis ingredientas, gaminant raugintus kopūstus, yra druska, kurios funkcija – ištraukti kopūstuose esantį vandenį ir skatinti fermentacijos procesą. Taigi, raugintuose kopūstuose gausu natrio. Nepaisant to, kad šis mineralas svarbus žmogaus organizmui, nerekomenduojama druskos vartoti per daug, taigi ir raugintais kopūstais gardžiuotis reikia saikingai.

Rauginti kopūstai dera ir troškiniuose, ypač jei juose yra pupelių ar marinuotos mėsos.

Patiekalų įvairovė. Raugintus kopūstus galima skanauti ir vienus, tačiau jie puikiai tinka kaip garnyras prie įvairių patiekalų. Taip pat, jie yra pagrindinis Europoje populiaraus turkiško patiekalo, sarmos – kopūstų suktinukų, ingredientas. Vokietijoje rauginti kopūstai dažniausiai valgomi su mėsos patiekalais, ypač su dešrelėmis ir bulvėmis. Rauginti kopūstai dera ir troškiniuose, ypač jei juose yra pupelių ar marinuotos mėsos, kadangi kopūstai suteikia puikiai tinkantį švelniai rūgštoką skonį.

Raugintų kopūstų sriuba

Ingredientai:

  • 350 g raugintų kopūstų;
  • 100 g svogūnų;
  • 3 valg. šaukšt. saulėgrąžų aliejaus;
  • 500 g bulvių;
  • 1 lauro lapas;
  • 1 arbat. šaukšt. maltų saldžiųjų paprikų;
  • 0,5 arbat. šaukšt. maltų baltųjų pipirų;
  • 0,5 arbat. šaukšt. malto kumino;
  • 800 ml mėsos sultinio arba vandens;
  • 1 valg. šaukšt. šviežių smulkintų krapų.

Gaminimas:

1. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Raugintus kopūstus supjaustykite plonomis juostelėmis. Bulves nuskuskite, nuplaukite ir supjaustykite stambiais kubeliais.

2. Puode pakaitinkite aliejų ir 5 minutes pakepinkite svogūnus. Suberkite kuminą, įmeskite lauro lapą ir sudėkite raugintus kopūstus. Nuolat maišydami, viską troškinkite 10 minučių.

3. Į puodą suberkite maltas paprikas, pipirus bei bulves, viską užpilkite sultiniu ar vandeniu ir virkite 20 minučių. Galiausiai suberkite susmulkintus krapus ir patiekite.

Neringos Kalasauskaitės nuotr./Kalakutienos sriuba guliašas su raugintais kopūstais
Neringos Kalasauskaitės nuotr./Kalakutienos sriuba guliašas su raugintais kopūstais

Raugintų kopūstų salotos su morkomis ir obuoliais

Ingredientai:

  • 300 g raugintų kopūstų;
  • 100 g morkų;
  • 150 g obuolių;
  • 2 arbat. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 0,25 arbat. šaukšt. šviežiai maltų įvairiaspalvių pipirų.

Gaminimas:

1. Nuskuskite ir sutarkuokite morkas, plonai riekelėmis supjaustykite obuolius ir sumaišykite juos su raugintais kopūstais

2. Apšlakstykite salotas alyvuogių aliejumi, apibarstykite pipirais, išmaišykite ir patiekite.

15min.lt/Raugintų kopūstų salotos
15min.lt/Raugintų kopūstų salotos

Kiaulienos karka su raugintais kopūstais

Ingredientai:

  • 1 kg raugintų kopūstų;
  • 1,5 kg kiaulienos karkos;
  • 1 valg. šaukšt. druskos;
  • 100 g svogūnų;
  • 3 gvazdikėliai;
  • 1 arbat. šaukšt. pipirų žirnelių;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 2 lauro lapai;
  • 1 arbat. šaukšt. maltų saldžiųjų paprikų;
  • 0,5 arbat. šaukšt. malto kumino;
  • 4–5 valg. šaukšt. aliejaus;
  • 1 stiklinė vandens;
  • kelios šakelės čiobrelio.

Gaminimas:

1. Puode užvirkite pasūdytą vandenį, dėkite karką, lauro lapus, gvazdikėlius, pipirus, nuluptą, nepjaustytą svogūną, česnakus ir virkite 60–80 minučių.

2. Kopūstus supjaustykite juostelėmis, likusius svogūnus susmulkinkite ir pakepinkite dideliame puode įkaitintame aliejuje.

3. Į puodą suberkite kuminą, kopūstus ir nuolat maišydami troškinkite 10 minučių. Viską pagardinkite maltomis paprikomis.

4. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.

5. Į gilų, aliejumi išteptą kepimo indą sudėkite kopūstus, karką, supilkite vandenį, uždenkite folija ir pašaukite į orkaitę. Kepkite valandą, kol mėsa visiškai suminkštės. Nuimkite foliją ir kepkite dar 5–10 minučių.

6. Pagardinkite karką šviežiais čiobreliais ir patiekite.

Shutterstock nuotr./Karka su raugintais kopūstais
Shutterstock nuotr./Karka su raugintais kopūstais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius