Dabar populiaru
Publikuota: 2018 vasario 12d. 14:00

Prabangiai, bet nebrangiai – įmanoma: 3 rimtųjų patiekalų receptai

Gurmaniškas omletas ir vištienos gabalėliai
„Scanpix“, Vida Press nuotr. / Gurmaniškas omletas ir vištienos gabalėliai

Gurmanišku maistu gali mėgautis ne tik tie, kas neskaičiuodami taško pinigus prabangiems produktams. Įdomių valgių galima paruošti ir iš paprastų ingredientų, tokių, kokių daugelis turime namuose ar nesunkiai rasime artimiausioje parduotuvėje.

Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen pranešime žiniasklaidai dalijasi 3 receptais – išskirtinio omleto, idealiai tiksiančio pusryčiams, polentos su priedais bei vištienos klevų sirupo ir garstyčių padaže. Rinkitės ir gaminkite!

Omletas: svarbu proporcijos, o priedų – begalė

Maisto ekspertės teigimu, tai, ar omletas pavyks, labai priklauso nuo teisingo pieno ir kiaušinių santykio, o paįvairinimui jį galima pagardinti įvairia mėsa, daržovėmis, sūriais ar net vaisiais. „Ruošdami klasikinį omletą, vienam žmogui imkite ne daugiau nei 2 kiaušinius, žiupsnelį maltų juodųjų pipirų ir maždaug 4 arbatinius šaukštelius pasirinkto skysčio – pieno arba grietinėlės. Druską į suplaktus kiaušinius berkite tik prieš pildami juos į keptuvę, nes priešingu atveju omletas gali subliūkšti. Šis patiekalas – universalus, todėl gamindami jį nebijokite eksperimentuoti“, – pataria A.Rasmussen.

Omletas su špinatais ir sūriu

Ingredientai:

  • 6 kiaušiniai;
  • 125 g tarkuoto sūrio;
  • 50 g porų;
  • 100 ml pieno;
  • 150 g špinatų;
  • alyvuogių aliejaus;
  • svogūnų laiškų;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Porus ir svogūnų laiškus supjaustykite, tuomet viską kelias minutes patroškinkite keptuvėje su lašeliu alyvuogių aliejaus.

2. Kiaušinius ir pieną išplakite bei pagardinkite prieskoniais.

3. Sūrį supjaustykite mažais kubeliais ir suberkite jį kartu su porais, smulkintais špinatais ir svogūnų laiškais į kiaušinių plakinį.

4. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, supilkite paruoštą mišinį ir pakepinkite apie 5 minutes. Omletą pašaukite į įkaitintą orkaitę bei kepkite tol, kol susiformuos auksinė plutelė.

„Scanpix“ nuotr./Omletas su daržovėmis
„Scanpix“ nuotr./Omletas su daržovėmis

Polenta: kukli kilmė, o rezultatas – stebuklingas

Kukurūzų kruopų piurė, kitaip vadinama polenta, yra kasdienis Šiaurės Italijos gyventojų maistas. A.Rasmussen teigimu, polenta yra puiki alternatyva bulvių košei, tačiau gali tapti ne tik patiekalo papildiniu, bet ir pagrindiniu maistu. „Polentą ypač skanu valgyti su kepta šonine, įvairiomis daržovėmis bei dešrelėmis. Taigi, iš pačių paprasčiausių kukurūzų kruopų, vandens ir druskos galite pasigaminti tikriausią kulinarinį stebuklą“, – sako ekspertė.

Polenta su pievagrybiais ir dešrelėmis

Ingredientai:

  • 1 stiklinė kukurūzų kruopų;
  • 3 kalakutienos dešrelės;
  • 20 pievagrybių;
  • 400 ml konservuotų pjaustytų pomidorų;
  • 1/3 stiklinės baltojo sauso vyno;
  • 2 arbat. šaukšt. bazilikų;
  • 2 arbat. šaukšt. cukraus;
  • 50 g tarkuoto kietojo sūrio;
  • alyvuogių aliejaus;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Dešreles supjaustykite storais griežinėliais, keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite juos, kol apskrus. Tada sudėkite pjaustytus pievagrybius ir pilkite baltąjį vyną. Sumažinkite ugnį, uždenkite ir patroškinkite apie 10–15 minučių.

2. Supilkite į keptuvę ir konservuotus pomidorus bei prieskonius. Patroškinkite dar apie 5 minutes.

3. Pradėkite ruošti polentą – puode užvirkite 3 stiklines vandens, suberkite stiklinę kukurūzų kruopų ir virkite ant vidutinės ugnies, vis pamaišydami. Įdėkite truputį druskos, cukraus ir gabalėlį sviesto.

4. Patiekite polentą su dešrelių troškiniu ir pabarstykite tarkuotu kietuoju sūriu.

„Scanpix“ nuotr./Polenta su mėsa ir padažu
„Scanpix“ nuotr./Polenta su mėsa ir padažu

Vištiena: su gurmaniškais priedais taps gurmanišku valgiu

„Vištiena – lengvai ir greitai paruošiama, skani, neriebi, joje gausu baltymų. Kad ji būtų švelnaus skonio bei minkšta, tereikia pasirinkti tinkamus priedus arba paruošti neįprastą, bet prie šios mėsos derantį padažą“, – sako A.Rasmussen bei dalijasi vištienos klevų sirupo ir garstyčių patale receptu.

Vištiena klevų sirupo ir garstyčių padaže

Ingredientai:

  • 1 kg vištos krūtinėlės;
  • 150 g džiūvėsėlių;
  • 3 arbat. šaukšt. garstyčių;
  • 2 arbat. šaukšt. klevų sirupo;
  • 2 arbat. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnelis šviežių čiobrelių;
  • druskos;
  • maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Vištos krūtinėlę supjaustykite nedideliais gabalėliais.

2. Sumaišykite garstyčias, klevų sirupą, aliejų, šviežius čiobrelius, pipirus ir druską. Į šį marinatą dėkite supjaustytus vištienos gabalėlius ir įdėkite į šaldytuvą maždaug valandai (galima palikti ir nakčiai).

3. Iš marinato išimtus vištienos gabalėlius apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite, kol gražiai apskrus.

„Scanpix“ nuotr./Vištienos gabaliukai
„Scanpix“ nuotr./Vištienos gabaliukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

15min tema Verslas

„Aliexpress“ apvagia biudžetą ir Lietuvos verslininkus – siuntos sieną kerta kiaurai

Aktualu

Austėja atsisveikino su dvejus metus širdies laukusiu tėčiu: „Vylėmės, kad tikrai sulauksime“

Kultūra

Justinas Žilinskas: Kas yra ir su kuo valgoma „fantasy“?

Gyvenimas

V.Šapurovas: kiek santuokoje svarbus seksas ir kaip išsaugoti aistrą iki senatvės

Vardai

Justinas Jankevičius po 4 metų palieka „Kitokių pasikalbėjimų“ vedėjo kėdę

24sek

Prieš 2 mėnesius „Lietkabelį“ palikęs latvis sumanė atsisveikinti ir sulaukė pokštų

Verslas

Pasakiška galimybė: parduodama į jaukius namus paversta bažnyčia

Verslas

Prieš rugsėjį lietuviai užgulė Suvalkus – mokinius čia apiperka perpus pigiau

Vardai

Remigijus ir Rovena Žiogai pakrikštijo sūnų Rojų: ypatingą dieną ir patys tapo krikšto tėvais

Gazas

Lietuvos institucijos svarsto, kaip pažaboti elektrines transporto priemones

Sportas

Jose Mourinho svyla padai? „Manchester United“ sensacingai pralaimėjo

Kultūra

15min rekomenduoja: kokių renginių nepraleisti kitą savaitę?

Aktualu

Aplaidumas: Didžiosios sinagogos liekanas tampo praeiviai – niekas nesaugo

Aktualu

Žiaurius eksperimentus su žirgais vykdžiusiam ūkininkui – tik įspėjimas

Maistas

Orkaitėje kepti pomidorai – ir greitam valgymui, ir keliems mėnesiams šaldiklyje

Sportas

Stebuklinga alkūnė: įniršio kupinas S.Gaižauskas nokautu patiesė dar vieną tailandietį

Vardai

Garsios moterys pasidalijo savo grožio paslaptimis: ką naudoja, dėl ko gailisi ir kam neturi laiko?

Aktualu

Seimo vicepirmininkas: sprendimą neteikti informacijos pasiūlė kai kurie parlamentarai 

Sportas

Vilniaus „Žalgirį“ paliko sporto direktorius Sergejus Slyva

Gyvenimas

Psichologas: užslopintas stresas gali sukelti ir širdies smūgį

Naujienos

15min tema Verslas

„Aliexpress“ apvagia biudžetą ir Lietuvos verslininkus – siuntos sieną kerta kiaurai

Aktualu

Turgelių gyventoja: mes meldėmės, o jie atėjo kaip šėtonai

Aktualu

Austėja atsisveikino su dvejus metus širdies laukusiu tėčiu: „Vylėmės, kad tikrai sulauksime“

Pasaulis kišenėje

Aplink pasaulį su kuprine. Užtemimo medžioklė Amerikoje

Gyvenimas

V.Šapurovas: kiek santuokoje svarbus seksas ir kaip išsaugoti aistrą iki senatvės

Vardai

Justinas Jankevičius po 4 metų palieka „Kitokių pasikalbėjimų“ vedėjo kėdę

Kultūra

Justinas Žilinskas: Kas yra ir su kuo valgoma „fantasy“?

24sek

Prieš 2 mėnesius „Lietkabelį“ palikęs latvis sumanė atsisveikinti ir sulaukė pokštų

Verslas

Pasakiška galimybė: parduodama į jaukius namus paversta bažnyčia

Verslas

Prieš rugsėjį lietuviai užgulė Suvalkus – mokinius čia apiperka perpus pigiau

Vardai

Remigijus ir Rovena Žiogai pakrikštijo sūnų Rojų: ypatingą dieną ir patys tapo krikšto tėvais

Gyvenimas

Juvelyrė J.Gusarovienė: pati sau esu didžiausia konkurentė

Sportas

Jose Mourinho svyla padai? „Manchester United“ sensacingai pralaimėjo

Kultūra

15min rekomenduoja: kokių renginių nepraleisti kitą savaitę?

Aktualu

Aplaidumas: Didžiosios sinagogos liekanas tampo praeiviai – niekas nesaugo

Maistas

Orkaitėje kepti pomidorai – ir greitam valgymui, ir keliems mėnesiams šaldiklyje

Vardai

Garsios moterys pasidalijo savo grožio paslaptimis: ką naudoja, dėl ko gailisi ir kam neturi laiko?

Gazas

Lietuvos institucijos svarsto, kaip pažaboti elektrines transporto priemones

Sportas

Stebuklinga alkūnė: įniršio kupinas S.Gaižauskas nokautu patiesė dar vieną tailandietį

Aktualu

Žiaurius eksperimentus su žirgais vykdžiusiam ūkininkui – tik įspėjimas

Vardai

Atgal į mokyklą

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką