Dabar populiaru
Publikuota: 2020 lapkričio 25d. 16:00

Pradėsite meduolių kepimo maratoną? Štai kuo verta pasirūpinti iš anksto!

Kalėdiniai meduoliai
Vida Press nuotr. / Meduoliai

Liko lygiai mėnuo iki Kalėdų, tad pamažu nušvinta vitrinos, langai ir balkonai, vis dažniau pakvimpa cinamonu, gvazdikėliais, imbieru... Neatsiejama švenčių dalimi tapo ne tik kūčiukai ar mėsos kepsniai, bet ir gardūs meduoliai! Vieni juos kepa trapius, kiti minkštus, treti lipdo meduolinius namelius ar kuria meduolinius Advento kalendorius. Kokį receptą ar formatą besirinktumėte, primename, kuo verta apsirūpinti prieš minkant tešlą ir kaičiant orkaitę!

Miltai. Meduoliams puikiausiai tinka paprasčiausi kvietiniai miltai, pasirūpinkite, kad turėtumėte jų atsargų. Jei norite maistingesnio varianto, kvietinius miltus galite keisti speltų, į baltus miltus įmaišyti pilno grūdo, o gal net saujelę ruginių, kurie „pagilins“ skonį. Dar viena skonį ir tekstūrą pagerinanti gudrybė – dalį kvietinių miltų keisti migdolų miltais.

Jei norite kvapnių meduolių, prieskoniai turėtų būti kuo šviežesni.

Prieskoniai. Parduotuvėse galite rasti jau paruoštų prieskonių mišinių meduoliams, tačiau tokį norimomis proporcijomis galite pasiruošti ir patys. Paprastai šį mišinį sudaro cinamonas, malti gvazdikėliai, maltas kardamonas, imbiero milteliai, po truputį juodųjų bei kvapniųjų pipirų ir tarkuoto/malto muskato riešuto. Jei norite kvapnių meduolių, prieskoniai turėtų būti kuo šviežesni. Jei jūsiškiai spintelėje stovėjo metų metus, laikas atsisveikinti ir įsigyti šviežių.

Vida Press nuotr./Meduolių tešla
Vida Press nuotr./Meduolių tešla

Cukrus. Kai kuriuose meduolių receptuose cukrus nė nefigūruoja, tik medus. Tačiau rasite ir variantų su baltuoju, o neretai ir ruduoju cukrumi. Pasirūpinkite, kad nepritrūktumėte.

Medus arba jo pakaitalai ir kompanionai. Jau pačiame meduolių pavadinime užkoduotas žodis medus, tad tikri meduoliai kepami su šiuo ingredientu. Jei naudosite intensyvaus skonio medų, tai jusite ir meduoliuose. Kartais šalia medaus dar patariama įpilti ir kitų jo „giminaičių“ – klevų ar agavų sirupo, melasos. Pastaroji, jei yra tamsi, suteikia meduoliams tamsesnę spalvą ir specifinio deginto cukraus karstelėjimo.

Kakava. Tai nėra būtinas ingredientas, tačiau jei norite tamsesnių meduolių (ypač, jei naudojamas medus yra šviesus, nemėgstate itin prieskoningų kepinių), vienas kitas šaukštas kokybiškos kakavos tikrai nepamaišys.

Vida Press nuotr./Kalėdiniai sausainiai
Vida Press nuotr./Kalėdiniai sausainiai

Kildinančios medžiagos. Meduoliai gali būti ir traškūs, kai kas mėgsta net kietokus, tada kildinančių medžiagų nereikės. Tačiau jei jūsų favoritai – puresni, trapūs meduoliai, be kepimo miltelių ar sodos neapsieisite, patikrinkite ir šių ingredientų atsargas.

Sviestas. Tai irgi vienas iš pagrindinių meduolių tešlos ingredientų, jei renkamasi kepti ne paprasčiausius medaus-miltų-prieskonių mišinio meduolius, o kiek pagerintus. Naudokite kokybišką 82 proc. riebumo sviestą.

Beje, jei prieš šventes nusipirkote nemenkas sviesto atsargas ir baiminatės, ar jis nesuges, prisiminkite, jog sviestą kuo puikiausiai galima užšaldyti šaldymo kameroje.

Jei cukraus pudros neturite, galite jos pasigaminti sumalę elektriniu smulkintuvu paprastą cukrų.

Cukraus pudra. Jos prireiks glajui, kuriais dekoruojami meduoliai (žinoma, galite ir nedekoruoti!). Cukraus pudrą prieš ruošiant glajų verta persijoti, ypač, jei nauose ji stovėjo ilgiau ir galėjo sušokti į gumuliukus. Ir nepamirškite, kad cukraus pudrą verčiau iš popierinės pakuotės perpilti į sandarų indą, kad nesudrėktų. Jei cukraus pudros neturite, galite jos pasigaminti sumalę elektriniu smulkintuvu paprastą cukrų.

Maistiniai dažai. Jei norite meduolius spalvinti švelniomis spalvomis, įsigykite maistinių dažų arba paeksperimentuokite su natūraliais – morkų, burokėlių, mėlynių sultimis. Žinoma, ko gero, gražiausiai meduolius puošia baltas, sniegą primenantis glajus.

Vida Press nuotr./Meduolių dekoravimas
Vida Press nuotr./Meduolių dekoravimas

Įvairūs pabarstukai. Ryškūs ir pasteliniai, smulkučiai ir stambesni, imituojantys įvairiausios spalvos metalą – jų galite įsigyti pačių įvairiausių. Puošybai taip pat panaudosite ir mažus saldainiukus, pavyzdžiui, populiariuosius M&M's.

Vida Press nuotr./Kalėdiniai meduoliai
Vida Press nuotr./Kalėdiniai meduoliai

Formelės kepiniams. Trafaretus smulkiems meduoliams ir meduoliniams nameliams galite patys pasigaminti iš tvirto kartono, tačiau, ko gero, paprasčiau darbuotis su metalinėmis ar plastiko formelėmis. Pagaliau, kartą įsigiję, naudosite šias formeles metų metus. Atkreipkite dėmesį, kad jei formelė turi daug smulkių išraitymų, meduolis ar jo detalė yra labai smulki, reikės atidžiau prižiūrėti kepant, nes smulkiosios dalys greičiau svils.

Vida Press nuotr./Meduolių formelės
Vida Press nuotr./Meduolių formelės

Kepimo popierius. Jo šventiniu laikotarpiu gali prireikti nemažai, tad gal verta apsirūpinti stambesniu rulonėliu ar keliais mažesniais?

Sandarus indas meduoliams laikyti. Jei norite iškeptus meduolius ilgiau išlaikyti traškius, laikykite juos sandariame inde, kuris, jei permatomas, gali tapti nuostabiu interjero ar stalo akcentu. Ir atvirkščiai – laikomi ne uždarai, o atvirame inde, kietoki, trapūs meduoliai ilgainiui ims minkštėti, mat sugers aplinkoje esančią drėgmę.

Fantazija! Nestokokite jos nei meduolius formuodami, nei puošdami.

Vida Press nuotr./Kalėdiniai meduoliai
Vida Press nuotr./Kalėdiniai meduoliai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Interviu

Praktiškai su „Norfa“

Esports namai

URBAN˙/

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką