Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūziška klasika: iš Lotaringijos kilęs kišas su kumpiu

Yra žmonių, kuriems pagalvojus apie kokį saldų kepinuką, ima drebėti rankos. Tačiau yra ir tokių, kuriuos greičiau suviliosite rimtu, sočiu kepiniu. Vargu ar pastarieji atsispirtų tikrų tikriausia prancūziška klasika laikomam Lotaringijos kišui (Quiche Lorraine). Receptas išties nesudėtingas, tad patikrinkite, ar turite reikiamų produktų, ir kepkite nė nedvejodami.
Klasikinis kišas su kumpiu
Klasikinis kišas su kumpiu / Vida Press nuotr.

Ingredientai:

tešlai:

  • 175 g miltų;
  • 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
  • 85 g sviesto, šalto, supjaustyto kubeliais;
  • 4–5 valg. šaukšt. labai šalto vandens.

įdarui:

  • 200 g šaltai rūkytos šoninės;
  • 1 svogūnas;
  • 150 ml grietinėlės;
  • 150 g riebaus pieno;
  • 100 g sūrio, stambiai sutarkuoto (itin tinka maišyti poros rūšių, pavyzdžiui, parmezaną ir griujero, ar kokį kitą puskietį šveicarišką ar prancūzišką);
  • 3 dideli kiaušiniai;
  • žiupsnis malto muskato riešuto;
  • žiupsnis džiovintų čiobrelių. ​​​​​​

Gaminimas:

1. Pirmiausia pagaminkite tešlą. Į didelį dubenį berkite miltus, druską, sviestą ir trinkite miltus su sviestu pirštais, kol gausite nedidukus miltais apsivėlusius sviesto gabaliukus. Supilkite vandenį (pradžioje 4 šaukštus, gal 5-ojo ir neprireiks) ir greitai suminkykite tešlą. Suformuokite rutulį, suvyniokite jį į maistinę plėvelę ir dėkite bent valandai į šaldytuvą (tešlą galima laikyti iki 3 dienų).

2. Ištraukite tešlą iš šaldytuvo ir ant miltuoto paviršiaus iškočiokite apskritimą, kuris padengtų apvalios kepimo formos dantytais kraštais dugną ir šonus. Atsargiai perkelkite tešlą į formą, jei reikia, apkarpykite kraštus, žiūrėkite, kad tešla gerai užpildytų šonų ir dugno susijungimo tarpelį. Kol prireiks, dėkite į šaldytuvą.

3. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Išimkite iš šaldytuvo formą su tešlos pagrindu, dugną kiek pabadykite šakute, tada klokite ant jo sluoksnį aliuminio folijos blizgiąja puse į apačią ir užberkite pupelių ar sunkesnių kruopų sluoksnį. Kepkite pagrindą 15 min., tada nuimkite folija su svoriu ir kepkite dar 5 min., kol tešla taps švelniai auksinė.

4. Kol kepa pagrindas, paruoškite įdarą. Į įkaitintą keptuvę berkite smulkiais kubeliais supjaustytą šoninę ir svogūną ir kepinkite, kol šoninė kiek apkeps (tačiau netaps traški), o svogūnas taps gelsvas ir perregimas. Jei keptuvėje kiek trūksta riebalų, galite įpilti šaukštelį alyvuogių aliejaus. Jei riebalų, atvirkščiai, daugoka, nupilkite juos, kai šoninė ir svogūnai pakeps.

5. Atskirame dubenyje išplakite kiaušinius, pieną, grietinėlę, berkite muskato riešuto ir džiovintų čiobrelių.

6. Išimkite iš orkaitės kišo pagrindą, berkite ant jo dugno apkepintą šoninę su svogūnais, supilkite 2/3 plakinio, tuomet per visą plotą užberkite sūrio ir supilkite likusį plakinį.

7. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 180 laipsnių ir kepkite kišą apie 25 min. – viršus turi tapti auksinis, tačiau centras dar neturi būti visiškai standus, greičiau priminti omletą.

8. Leiskite kišui kelias minutes pravėsti ir tiekite, šalia labai tinka lengvos žalumynų salotos. Skanus ne tik šiltas, bet ir šaltas.

Vida Press nuotr./Klasikinis kišas su kumpiu
Vida Press nuotr./Klasikinis kišas su kumpiu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius