-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzų virtuvės perlai: 20 receptų

Batonas, kanelės, permatoni blyneliai, kruasanai... Tiek daug skanėstų turi Prancūzija. Įlįskime giliau į šios šalies virtuvę...
Prancūziški pyragaičiai „Cannelés de Bordeaux“
Prancūziški pyragaičiai „Cannelés de Bordeaux“ / A. Černės nuotr.

Plonieji blyneliai​

„Crêpes“ – tai labai ploni blyneliai, kilę iš Prancūzijos, Bretanės regiono. Šiandien jie populiarūs daugelyje pasaulio šalių: pietums ar vakarienei kepami grikių miltų blyneliai su nesaldžiais įdarais, o pusryčiams ar desertui mėgaujamasi saldžiais „crêpes“ su vaisiais, uogomis, šokoladu, karamele ir kitais priedais, nuo kurių visiems smaližiams net širdis apsąla...

Pavadinimas crêpes kilęs iš prancūzų kalbos žodžio crispa, reiškiančio „susuktas“. Iš tiesų į šiuos prancūziškus blynelius susukami įvairūs įdarai: nuo kreminio sūrio su uogomis iki įvairių nesaldžių daržovių ar net mėsos įdarų. Saldūs blyneliai paprastai ruošiami su kvietiniais, o nesaldūs – grikių miltais.

Kiti ingredientai, naudojami blynelių tešlai, yra labai paprasti ir beveik visada randami kiekvienos šeimininkės namų virtuvėje: kiaušiniai, pienas, sviestas, žiupsnelis druskos. Kartais saldieji crêpes pagardinami lašeliu vanilės ekstrakto ar šaukštu nutarkuotų citrinų žievelių, o nesaldūs – saujele kapotų žolelių.

Šie blyneliai kepami labai gerai įkaitintoje keptuvėje. Į ją pilamas samtis skystos tešlos ir greitais judesiais tolygiai paskirstomas visoje keptuvėje. Nors mažo skersmens apvalioje keptuvėje blynelius iškepti lengviau, tradiciniai crêpes yra didesni ir visuomet taisyklingai apvalūs: tokie, į kuriuos būtų galima suvynioti įdarą. Prieš kepant crêpes, reikia žinoti kelias pagrindines taisykles. Pirma, jų tešla turi būti labai skysta, liesos grietinėlės tirštumo. Antra, sumaišius tešlą, reikia leisti jai pailsėti bent valandą ar net per naktį, kol tešla „subręs“. Trečia, labai svarbu neįpilti į keptuvę per daug tešlos, nes tuomet blyneliai keps ilgiau ir bus kur kas storesni nei tikrieji crêpes.

Pagrindinis skirtumas tarp paprastų blynų ir crêpes – kepimo milteliai. Kone visada jie naudojami paprastiems blynams kepti ir niekada – maišant crêpes tešlą. Taigi, priešingai nei išsipūtę ir purūs blynai, crêpes yra plonyčiai, traškiais krašteliais.

„Crêpes“
Receptas: „Crêpes“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.1 / 44
Receptas
Ingredientai
Miltai: 210.00 g
Druska: 1.00 arbat. š.
Miltelinis cukrus: 1.00 valg. š.
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio arba 2 dideli)
Pienas: 375.00 ml
Vanduo: 125.00 ml
Sviestas: 60.00 g (tirpinto)
Vanilė: 1.00 arbat. š. (ekstrakto)
Aliejus: 30.00 ml (šlakelis – kepti)
Kaip gaminti
  1. Į didelį dubenį išsijokite miltus, druską ir miltelinį cukrų. Viduryje išsijotų miltų padarykite duobutę. Į ją įmuškite kiaušinius. Šluotele pradėkite plakti kiaušinius, pamažu į juos įplakdami ir dubenyje esančius miltus.
  2. Dubenėlyje sumaišykite pieną ir vandenį. Palaipsniui po truputį pilkite šį mišinį į miltų ir kiaušinių plakinį, nuolat plakdami šluotele. Kai supilsite visą pieną ir vandenį, tešla turi būti išplakta iki vientisos konsistencijos, be gumuliukų ir skysta (liesos grietinėlės tirštumo). Supilkite ištirpintą ir atvėsintą sviestą bei vanilės ekstraktą. Sumaišykite.
  3. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve bent valandą ar per naktį.
  4. Prieš kepdami prancūziškus blynelius, keptuvę ištepkite aliejumi ir labai gerai įkaitinkite. Sumažinkite ugnį iki vidutinės. Pilkite į įkaitusią keptuvę apie 1/3 puodelio paruoštos tešlos ir greitais judesiais pasukiokite keptuvę, kad tešla kuo tolygiau plonu sluoksniu pasiskirstytų per visą keptuvę. Svarbiausia prisiminti, kad prancūziški blyneliai turi būti labai ploni, todėl tešlos sluoksnis keptuvėje turi būti taip pat labai plonas.
  5. Kepkite, kol pirmoji pusė gražiai apskrus ir paviršiuje atsiras burbuliukai. Tuomet atsargiai, bet tvirtu judesiu apverskite. Kitą pusę kepkite taip pat 1–2 min., kol gražiai apskrus. Atsargiai išimkite iš keptuvės į didelę lėkštę. Taip iškepkite visus prancūziškus blynelius.
  6. Jeigu norite, kad iškepti blyneliai neatšaltų, kol kepsite kitus, didelę lėkštę padėkite ant prikaistuvio su verdančiu vandeniu. Dėkite iškeptus prancūziškus blynelius ant šios lėkštės, tarp blynelių įtiesdami kepimo popieriaus lakštelius.
  7. Patiekite dar šiltus su norimais priedais ar be jų. Prancūziškus blynelius galite tiekti su karamele, sirupu, kreminio sūrio įdaru, šviežiais vaisiais ar uogomis, karamelizuotų obuolių įdaru, bananų ir šokolado įdaru ar pan.

 

Suskleisti
„Crêpes“ su cinamonu ir obuolių įdaru
Receptas: „Crêpes“ su cinamonu ir obuolių įdaru
6 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.6 / 68
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 2.00 vnt. (labai dideli)
Rudasis cukrus: 3.00 valg. š.
Cinamonas: 2.00 arbat. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Sirupas: (auksaspalvio) 3.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Obuolius nulupkite, išskuobkite sėklalizdžius ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Sumaišykite su cukrumi ir cinamonu.
  2. Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto. Suberkite obuolius ir pakaitinkite apie 3–5 min., kartais pamaišydami, kol obuoliai suminkštės, bet nepraras savo formos.
  3. Ant prancūziško blynelio krašto dėkite šaukštą obuolių įdaro. Kampus užlenkite taip, kad įdaras liktų viduje, ir likusį blynelį susukite.
  4. Paruoštus blynelius apšlakstykite auksaspalviu sirupu ir nedelsiant patiekite. Skanaus!
Suskleisti
„Crêpes“ su bananų ir riešutų sviesto įdaru
Receptas: „Crêpes“ su bananų ir riešutų sviesto įdaru
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 29
Receptas
Ingredientai
Bananai: 3.00 vnt. (didelių)
Rudasis cukrus: 3.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Žemės riešutų sviestas: 6.00 valg. š.
Šokoladas: 50.00 g (juodojo arba pieninio)
Grietinėlė: 25.00 ml
Kaip gaminti
  1. Bananus nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Sumaišykite su cukrumi.
  2. Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto. Suberkite bananus ir pakaitinkite porą minučių, kol bananai šiek tiek suminkštės.
  3. Blynelį plonai aptepkite riešutų sviestu. Ant pusės blynelio paskleiskite bananų įdarą. Perlenkite blynelį per pusę, o tuomet darsyk per pusę.
  4. Pasiruoškite padažą. Į dubenėlį sudėkite gabalėlias sulaužytą juodąjį ar pieninį šokoladą ir supilkite grietinėlę. Ištirpinkite mikrobangų krosnelėje ar ant garų vonelės.
  5. Paruoštu šokoladiniu padažu apšlakstykite blynelius su bananais. Patiekite nedelsiant. Skanaus!
Suskleisti

Žymusis kepenėlių paštetas

Ar žinote, kad 2005 m. Prancūzijoje „Foie gras“ paskelbtas nacionaliniu ir gastronominiu kultūros paveldu?

Vieno žymiausių prancūzų virtuvės kūrinių žąsų ar ančių kepenėlių pašteto „Foie gras“ (lietuvių k. „riebios kepenys“) receptas buvo sukurtas senovės Romos gurmanų. Įdomu, kad šis patiekalas vis tobulinamas. Todėl prancūzų virtuvės virtuozų dėka visas pasaulis gali mėgautis išskirtinio skonio ančių, žąsų kepenėlių paštetais.

Šiuolaikinėje prancūzų virtuvėje riebiosios ančių, žąsų kepenėlės komponuojamos net su tokiais delikatesais kaip trumai, austrės, pankoliai, paruoštą paštetą dažnai siūloma pagardinti egzotiškų vaisių ar uogų padažu ar džemu, užkąsti graikiniais riešutais ar konservuotomis arba likeryje mirkytomis figomis.

Tradiciškai „Foie gras“ tiekiamas užkandžiui (pasak prancūzų virtuvės šefų, tada skonio receptorių jautrumas didžiausias), viršų pabarsčius šviežiai maltais pipirais arba ant riekelių užkrėtus troškintų figų. Prancūzams įprasta „Foie gras“ riekeles tiekti ir ant traškių salotų lapų, baltos duonos skrebučių arba tiesiog šaldytuve atšaldytose serviravimo lėkštelėse.

RECEPTAS. Žąsų kepenėlių paštetas lietuviškai 

  1. Nuplautas, nuvalytas kepenėles (išpjaukite plėves) užpilkite pienu, įmeskite cinamonų lazdelę, įberkite žiupsnį cinamono ir pusei paros palikite pasimarinuoti.
  2. Išgriebusi gerai nuspauskite ir apkepkite svieste, pabarsčiusi šviežiais smulkintais čiobreliais, apšlaksčiusi baltuoju romu.
  3. Į keptuvę įpilkite grietinėlės ir apie pusvalandį kepenėles patroškinkite. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, sumaišykite.
  4. Sudėkite į plakimo indą ir suplakite elektriniu plakikliu.
  5. Įdėkite sviesto (nepamažinkite, antraip pašteto nesuraikysite, teks kabinti šaukšteliu), išmaišykite.
  6. Masę sukrėskite ant maistinės plėvelės ir susukite „dešrelę“. Padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.  

Štai dar šūsnis prancūzų virtuvės patiekalų. Skanaukite į sveikatą:

Midijos su vynu
Receptas: Midijos su vynu
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.1 / 11
Receptas
Ingredientai
Midijos: 600.00 g (šaldytų arba šviežių)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (nedidelis gabalėlis)
Imbieras: 1.00 vnt. (nedidelis gabalėlis šaknies)
Vynas: 200.00 ml (balto sauso)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Citrinos: 1.00 vnt. (pagal skonį citrinų sulčių)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Petražolės: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Šviežias midijas su geldelėmis šepetėliu švariai nuplaukite po tekančiu vandeniu, kad neliktų jokių nešvarumų, nuplėškite plaušelius, kabančius ties geldelių sandūra. Jeigu naudosite šaldytas midijas, jas atšildykite kambario temperatūroje ir gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu.

2. Midijas sumeskite į storasienį puodą su verdančiu vandeniu, puodą uždenkite ir truputį pakaitinkite, kad jos lengvai atsivertų. Geldeles, kurios neprasivėrė, išmeskite.

3. Visas daržoves ir prieskonius susmulkinkite.

4. Pirmiausia didelėje keptuvėje svieste pakepinkite svogūnus ir česnakus, tada sumeskite aitriąsias paprikas ir imbierus, po penkių minučių supilkite vyną ir kaitinkite apie 5 min., sudėkite midijų geldeles, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, citrinų sultimis, apie 5 min. patroškinkite ir tiekite.

Suskleisti
Prancūziška svogūnų sriuba
Receptas: Prancūziška svogūnų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
3.8 / 28
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 400.00 g
Duona: 4.00 vnt. (riekių batono)
Mėsos sultinys: 1.00 l
Sviestas: 3.00 valg. š.
Vynas: 200.00 ml (baltojo)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Sūris: 100.00 g (tarkuoto)
Kaip gaminti

1. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Į gilią keptuvę įdėkite šaukštą sviesto, įpilkite porą šaukštų mėsos sultinio ir suberkite svogūnus. Keptuvę uždenkite dangčiu, svogūnus pamaišydama troškinkite ant silpnos ugnies apie 30 min., kol pagels, – jeigu svogūnai paruduos, sriuba bus karti.

2. Batono riekes iš abiejų pusių paskrudinkite ištirpintame svieste.

3. Į troškintus svogūnus supilkite vyną, truputį pakaitinkite, paskui supilkite likusį sultinį. Pagardinkite sriubą druska, pipirais ir tarkuotu muskato riešutu. Kai sriuba užvirs, išpilstykite ją į karščiui atsparius dubenėlius.

4. Ant viršaus uždėkite paskrudintą batono riekę ir užberkite ant jos tarkuoto sūrio. Dubenėlius sudėkite į įkaitintą orkaitę. Sriuba turi šusti aukštoje temperatūroje, kol išsilydys sūris. Svogūnų sriubą būtiną patiekti karštą.

Plačiau skaitykite: Vakarienei – šilta sriuba!

Suskleisti
Prancūziški  raguoliai
Receptas: Prancūziški raguoliai
6 asmenims
Pagaminsite per 4 val. 45 min.
4.0 / 14
Receptas
Ingredientai
Miltai: 500.00 g (kvietiniai)
Pienas: 200.00 ml
Mielės: 20.00 g (šviežios)
Druska: 1.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (1 -aptepti)
Cukrus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 250.00 g
Kaip gaminti

1. Dubenyje mieles ir cukrų ištirpinkite piene. Mišinį palikite15–20 minučių, kad mielės pradėtų kilti.

2. Miltus persijokite ir su druska suberkite į pieną ir mieles. Supilkite išplaktą kiaušinį ir 6–7 minutes minkykite. Dėkite tešlą į aliejumi išteptą dubenį ir palikite 1,5 valandos, kad pakiltų.

3. Pakilusią tešlą gerai išminkykite, suvoliokite į rutulį ir 30–60 minučių padėkite į šaldytuvą.

4. Sviestą dėkite tarp dviejų kepimo popieriaus lapų ir kočėlu išmuškite iki 1 cm storio stačiakampio. Iš atvėsusios tešlos ant miltuoto stalo iškočiokite stačiakampį, kiek didesnį nei sviesto.

5. Ant tešlos lakšto klokite sviesto stačiakampį, o kraštus užlankstykite, kad sviesto nebūtų matyti. Tešlą apverskite ir, gausiai barstydami miltais, kad nepriliptų prie stalo, iškočiokite 1–1,5 cm storio stačiakampį. Vieną kraštą užlenkite iki vidurio, o ant viršaus – kitą. Suvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir 30 minučių įdėkite į šaldytuvą.

6. Iš šaldytuvo ištrauktą atvėsusią tešlą pasidėkite taip, kad užlenktas kraštas būtų Jūsų kairėje, o laisvas – dešinėje pusėje. Vėl iškočiokite 1–1,5 cm storio stačiakampį, taip pat sulankstykite ir vėl padėkite 30 minučių į šaldytuvą. Tokį procesą pakartokite dar bent vieną kartą.

7. Šitaip paruoštą tešlą pasidėkite ant gausiai miltuoto stalo, iškočiokite 3–4 mm storio lakštą ir supjaustykite trikampiais. Iš jų susukite ragelius, uždenkite ir 30 minučių pakildykite.

8. Raguolius aptepkite kiaušinio plakiniu ir 15–20 minučių kepkite 230 laipsnių orkaitėje.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė.

Suskleisti
Marselio žuvienė
Receptas: Marselio žuvienė
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.4 / 8
Receptas
Ingredientai
Porai: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Pomidorai: 1.00 vnt. (didelis)
Žuvis: 1.00 kg (1,5 kg - kelių rūšių nedidukių šviežių žuvų (tiks skorpionžuvės, upėtakiai, sardinės, ešeriai, karšiai, plekšnės ar kt.),)
Midijos: 3.00 vnt. (3-4)
Krabai: nedidelis 1.00 vnt.
Šafranas: 1.00 g
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis
Dašiai: 1.00 žiupsnelis
Provanso žolelių prieskoniai: 3.00 g (žiupsnelis)
Apelsinai: 1.00 vnt. (žievelės)
Kaip gaminti
  1. Nuluptus porus supjaustykite plonais griežinėliais, svogūnus ir pomidorą – kubeliais.  Česnakus sutrinkite. Paruoštas daržoves pakepinkite aliejuje giliame puode storu dugnu. Suberkite prieskonius (išskyrus šafraną), pagal skonį įberkite druskos ir gerai išmaišykite. Puodą uždenkite ir palikite, kol masė atvės.
  2. Sudėkite išvalytas stambiais gabalais supjaustytas žuvis ir kitas jūrų gėrybes, užpilkite vandeniu (jis turi žuvis kiek apsemti) ir kaitinkite ant stiprios ugnies (!), kol užvirs.
  3. Pavirinusi 10–12 minučių, ugnį sumažinkite, tada suberkite šafraną, apelsinų žieveles ir virkite dar apie 10 minučių. Tiekite su prancūziškojo batono skrebučiais, apteptais savo gamybos majonezu, gausiai pagardintu trintais česnakais.

Plačiau skaitykite: Garsiausios pasaulio sriubos. Verta paskanauti!

Suskleisti
Prancūziški pyragaičiai „Cannelés“
Receptas: Prancūziški pyragaičiai „Cannelés“
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.9 / 1386
Receptas
Ingredientai
Pienas: 400.00 ml
Sviestas: 40.00 g (40 - kanelėms ir truputis formelėms patepti)
Miltai: 80.00 g
Cukrus: 200.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (1 - trynys)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Rudasis cukrus: 100.00 g (formelėms pabarstyti)
Kaip gaminti
Kanelės
Kanelės
  1. Pieną su sviestu kaitinkinkite ant silpnos ugnies, užvirus palikite atšalti.
  2. Į dubenį išsijokite miltus, cukrų, druską ir vanilinį cukrų, sumaišykite.
  3. Kitame dubenėlyje išplakite kiaušinius ir kiaušinių trynius iki vientisos masės.
  4. Supilkite juos į miltų mišinį ir sumaišykite.
  5. Į atvėsusio pieno ir sviesto mišinį supilkite kiaušinių masę, išmaišykite.
  6. Indą su paruošta tešla uždenkite ir palikite šaldytuve 24 valandoms.

Pyragaičių kepimas:

  1. Formeles ištepkite sviestu ir pabarstykite ruduoju cukrumi.
  2. Įkaitinkite orkaitę iki (230 °C) temperatūros.
  3. Paruoštą tešlą supilstykite į pyragėlių formeles (palikdami apie 1 cm tarpą viršuje, nes kepant tešla iškils) ir pašaukite į orkaitę.
  4. Praėjus 10 minučių, temperatūrą sumažinkite iki (180 °C) temperatūros, kepkite dar apie 1 valandą.

Skanaus!

Pagaminsite per 1 val. 30 min., neskaičiuojant tešlos gaminimo laiko.

Receptą atsiuntė Dominykas Sutkus

Suskleisti
Tiršta prancūziška žuvienė
Receptas: Tiršta prancūziška žuvienė
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
4.0 / 10
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 750.00 g (filė)
Svogūnai: 2.00 vnt. (vidutiniai)
Pankolis: 1.00 vnt. (apie 100 g)
Salierai: 1.00 vnt. (apie 10 cm lapkotis)
Porai: 1.00 vnt. (mažas)
Bulvės: 8.00 vnt. (vidutinės)
Alyvuogių aliejus: 50.00 ml
Šafranas: 3.00 arbat. š.
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Čiobreliai: 2.00 arbat. š.
Vynas: 300.00 ml (sausas baltas)
Apelsinai: 1.00 vnt. (1–2 šaukšteliai tarkuotų apelsinų žievelių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (baltieji)
Kaip gaminti

1. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite. Šiaudeliais supjaustykite pankolį, griežinėliais – porą ir saliero lapkotį.

2. Nulupkite ir supjaustykite bulves. Visas daržoves, išskyrus bulves, pakepinkite aliejuje. Įdėkite šafrano,

laurų lapelių, čiobrelių, supilkite sultinį ir vyną.

3. Sudėkite bulves ir virkite 15 minučių. Pagardinkite tarkuotomis apelsinų žievelėmis, druska ir pipirais.

4. Žuvų filė supjaustykite kubeliais, sudėkite į sriubą ir ant mažos ugnies virkite 5 minutes. Valgykite su

skrudinta ir česnakais ištrinta balta duona.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Prancūziški skanumynai „Macarons“
Receptas: Prancūziški skanumynai „Macarons“
5 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.2 / 63
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio kiaušinių baltymai)
Cukrus: 40.00 g
Miltelinis cukrus: 180.00 g
Migdolai: 110.00 g (skaldyti migdolai arba galima naudoti migdolų esenciją)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Maistiniai dažai 10.00 ml
Juodasis šokoladas: 100.00 g (šokoladiniam įdarui)
Grietinėlė: 4.00 valg. š. (šokoladiniam įdarui)
Sviestas: 20.00 g (šokoladiniam įdarui)
Vanilinis cukrus: 4.00 g (šokoladiniam įdarui)
Kaip gaminti

1. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių ir, prieš pradėdami gaminti, palaikykite kambario temperatūroje apie 24 valandas.

2. Jei naudosite migdolus, sumalkite juos iki miltelių ir kelis kartus persijokite per smulkų sietelį. Migdolų miltus sumaišykite su milteliniu cukrumi, dar kartelį sumalkite ir persijokite per sietelį. Miltai turi būti be gumuliukų, antraip Macarons paviršius bus nelygus ir gali susidaryti kauburėliai ar kiti nelygumai.

3. Kiaušinių baltymus plakite įbėrę žiupsnelį druskos. Vėliau suberkite cukrų ir plakite, kol susidarys standžios putos.

4. Į išplaktus baltymus suberkite migdolų miltus (arba įlašinkite porą lašų migdolų esencijos) ir gerai sumaišykite. Nereikia ilgai sukti. Rekomenduojama iki 30 apsukimų.

5. Jei naudosite maistinius dažus, paskirstykite baltymus po lygiai į tiek dubenėlių, kiek norėsite spalvų. Į kiekvieną dubenėlį įlašinkite po porą maistinių dažų lašų, atsargiai ir kruopščiai sumaišykite.

6. Sukrėskite spalvotą baltymų masę į konditerinį maišelį. Jei neturite po ranka, galite naudoti paprastą šaukštelį.

7. Ant kepimo popieriumi išklotos skardos išspauskite maždaug 3 cm skersmens skritulėlius. Stenkitės, kad jie gautųsi vienodi. Pirštu užlyginkite sausainio paviršių, kad būtų lygus ir be išspaudimo žymės. Palikite tarp jų nedidelius tarpus, nes kepdami sausainukai pučiasi.

8. Palikite juos gerai vėdinamoje ir šiltoje patalpoje apie 30–45 min., kad sausainių paviršius apdžiūtų, mat kitaip kepant jis gali sutrūkinėti.

9. Kol sausainiai džiūna, įkaitinkite orkaitę iki 150 °C. Kepkite skanėstus apie 12–15 min., kol jų viršus taps sausas. Macarons kepimas labai subtilus, todėl atidžiai stebėkite kepimo procesą, nes sausainiai kepa nevienodai ir gali pradėti ruduoti, o tai negerai. Iškepusius Macarons palikite vėsti kambario temperatūroje. Nuo kepimo popieriaus imkite tik gerai atvėsus!

10. Kol sausainiai vėsta, pasigaminkite įdarą. Šokoladą ištirpinkite garų vonelėje. Įdėkite sviestą, vanilinį cukrų ir supilkite grietinėlę. Viską sumaišykite.

11. Padėkite įdarą į šaldytuvą, kad šiek tiek sustingtų (iki tokios masės, kad būtų patogu tepti). Macarons atvėsus, atsargiai imkite po vieną ir pertepkite šokolado mase. Prieš valgydami palaikykite bent parą, kad pastovėtų ir sustingtų įdaras. Tiekite kambario temperatūros.

Pakavimas

Spalvoti ir gardūs Macarons sausainukai puikiai tiks šventinėms dovanoms. Apriškite spalvotu kaspinėliu ar įdėkite į dėžutę – dovana paruošta! Nustebinkite Kalėdų rytą artimuosius gardžia dovanėle!

Gardžiuosius sausainius kepė, ragavo ir pakavo šaunioji Pūsta Suknelė

Suskleisti
Prancūziška bulvių apkepėlė
Receptas: Prancūziška bulvių apkepėlė
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.8 / 42
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg
Svogūnai: 2.00 vnt.
Kiauliena: 200.00 g (rūkyta šoninė)
Vynas: 100.00 ml (baltas sausas)
Sūris: 200.00 g (kamamberas)
Grietinė: 125.00 ml (riebi)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Neluptas bulves gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu, išvirkite, atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.

2. Svogūnus supjaustykite kubeliais, šoninę – juostelėmis. Keptuvėje ištirpinkite sviestą sudėkite svogūnus, maišydama trumpai pakepinkite, sudėkite šoninę. Kepkite, kol šoninė apskrus ir suminkštės svogūnų gabalėliai. Sudėkite į keptuvę bulvių griežinėlius, trumpai pakepkite, supilkite vyną, dar šiek tiek patroškinkite. Atsargiai įmaišykite grietinę, pasūdykite, pagardinkite pipirais.

3. Keraminį ar stiklinį kepimo indą patepkite sviestu, sudėkite su šonine apkeptas bulves, ant viršaus išdėliokite plonais griežinėliais pjaustytą sūrį, pabarstykite muskatais. Kepkite 200 ºC temperatūros orkaitėje maždaug 20 min. Tiekite su pomidorų salotomis.

Suskleisti
Prancūziški lietiniai su apelsinais
Receptas: Prancūziški lietiniai su apelsinais
6 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.5 / 13
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Sviestas: 1.00 valg. š. (ir padažui 100 gr.)
Apelsinai: 2.00 vnt. (padažui ir 2 valg. š. tarkuotos žievelės)
Apelsinų likeris, padažui 3.00 valg. š.
Pienas: 1.00 st.
Cukrus: 1.00 valg. š. (ir padažui 100 gr.)
Citrinos: 1.00 vnt. (padažui - smulkiai tarkuota žievelė)
Miltai: 100.00 g
Kaip gaminti

1. Pirmiausia paruoškite padažą – truputį pastovėjęs, jis bus ir gardesnis, ir kvapesnis.

2. Apelsinus ir citriną gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, nutarkuokite žieveles, iš apelsinų išspauskite sultis.

3. Į keptuvėje išlydytą sviestą suberkite cukrų, nutarkuotas citrusų žieveles, padažą kiek pakaitinkite, nukelkite nuo ugnies, supilkite likerį, viską labai gerai išmaišykite, tada padažą supilkite į sandariai uždaromą indelį ir palikite pastovėti.

4. Dabar jau galite ruošti tešlą: miltus persijokite ir iš pradžių sumaišykite su plaktais kiaušiniais ir trupučiu šilto pieno.

5. Tada supilkite likusį pieną ir tirpintą sviestą, įberkite cukraus ir druskos. Tešlą iki vientisos masės išplakite šluotele ir bent pusvalandį palikite pastovėti, kad išbrinktų.

6. Iš paruoštos tešlos iškepkite blynelius, juos sulankstykite ir gausiai apliekite padažu.

Suskleisti
Prancūziškas obuolių pyragas su „Philadelphia“ sūriu
Receptas: Prancūziškas obuolių pyragas su „Philadelphia“ sūriu
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
4.2 / 41
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 50.00 g (ir 3 valg. š. kremui)
Cukrus: 1.00 st.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Muskatas: 1.00 arbat. š. (maltų)
Soda: 1.00 arbat. š.
Miltai: 1.00 st.
Obuoliai: 300.00 g (smulkiai pjaustytų)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (ir 5 g kremui)
Vanduo: 2.00 valg. š. (karšto)
Sūris: 100.00 g („Philadelphia“, kremui)
Miltelinis cukrus: 300.00 g (kremui)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Ištepkite apskritą kepimo formą sviestu. Sumaišykite 50 g grietinėlės sviesto su cukrumi, kiaušiniu, druska, cinamonu, muskato riešutu, soda, miltais, obuoliais, graikiniais riešutais, vaniliniu cukrumi ir karštu vandeniu nurodyta tvarka. Tešla turi būti tiršta. Ją supilkite į paruoštą formą ir kepkite 45 min.

2. Patiekite su kremu iš „Philadelphia“ sūrio. Išmaišykite sūrį, sviestą, cukraus pudrą ir vanilinį cukrų iki vientisos masės ir aptepkite iškeptą pyragą.  

Suskleisti
Prancūziški pyragaičiai „Cannelés de Bordeaux“
Receptas: Prancūziški pyragaičiai „Cannelés de Bordeaux“
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.1 / 52
Receptas
Ingredientai
Vanilė: 2.00 arbat. š. (2-3 arbat. š. vanilės ekstrakto)
Romas: 1.00 valg. š. (arba 2 valg. š)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (2 dideli kiaušiniai ir 2 dideli tryniai)
Miltai: 100.00 g
Miltelinis cukrus: 250.00 g
Druska: 1.00 arbat. š.
Sviestas: 50.00 g (ir gabalėlis formelėms ištepti)
Pienas: 500.00 ml
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š. (formelėms apibarstyti)
Kaip gaminti

TEŠLOS PARUOŠIMAS

Iš pradžių paruoškite tešlą. Ją paruošti rekomenduojama likus 24–48 valandoms iki kepimo.

1. Į nedidelį prikaistuvį supilkite pieną ir sudėkite sviestą. Kaitinkite ant vidutinės liepsnos, kol užvirs. Nuimkite nuo ugnies ir leiskite šiek tiek atvėsti.

2. Kol pienas su sviestu vėsta, į dubenį išsijokite miltus, miltelinį cukrų ir druską. Sumaišykite.

3. Nedideliame dubenėlyje lengvai išplakite kiaušinius ir kiaušinių trynius. Supilkite juos į miltų mišinį ir sumaišykite.

4. Kai pieno ir sviesto mišinys atvės maždaug iki 50 °C temperatūros (jis turi būti šiltas, bet ne karštas; į tokios temperatūros mišinį galima įkišti pirštą ir nenusideginus palaikyti kelias sekundes), supilkite jį į dubenį su miltais. Lengvai išmaišykite. Nekreipkite dėmesio, kad masė nevientisa. Normalu, jog joje liko daug nedidelių tešlos gabalėlių. Tam, kad nebūtų jų, neplakite tešlos plaktuvu, o perkoškite ją į kitą dubenį per smulkų sietelį, kol visiškai neliks miltų gumuliukų (gaminant šį desertą, labai svarbu, kad į tešlą nepatektų daug oro, o jis patenka, kai masę plakate plakikliu).

5. Galiausiai į paruoštą tešlą lengvai įmaišykite romą (jei norite, galite nenaudoti jo, tačiau romas šiems pyragėliams suteikia puikų skonį) ir vanilės ekstraktą. Nenustebkite, jeigu tešla bus labai skysta – ji tokia ir turi būti.6. Dubenį su paruošta tešla uždenkite maistine plėvele, dėkite į šaldytuvą ir palaikykite 24–48 valandas. Per šį laiką tešla subręs. Jei pasiryžote ją laikyti 48 valandas, po pirmų 24 valandų išimkite tešlą iš šaldytuvo, išmaišykite, vėl uždenkite maistine plėvele ir dėkite atgal į šaldytuvą.

 

PYRAGAIČIŲ KEPIMAS

1. Ruošdamosi kepti pyragėlius, atkreipkite dėmesį į tai, kad iškepti juos turite likus ne ilgiau kaip kelioms valandoms iki patiekimo. Vėliau jie nebus tokie skanūs.

2. Šiuos pyragėlius galite kepti specialiose metalinėse arba silikoninėse formelėse.

3. Iš pradžių ištepkite jas sviestu ir pabarstykite ruduoju cukrumi. Jei naudojate silikoninę kepimo formą, iš karto padėkite ją ant grotelių, ant kurių kepsite, nes tešla pripildytą formą bus pernelyg sudėtinga perkelti į kitą vietą.

4. Norėdamos idealiai iškepti pyragėlius, turite didelį dėmesį skirti temperatūrai. Ypač svarbu, kad jie iš karto būtų dedami į iki reikiamos temperatūros (230 °C) įkaitintą orkaitę. Todėl geriausia, jei įkaitinsite ją prieš išimdamos tešlą iš šaldytuvo.

5. Kai orkaitė bus įkaitusi iki 230 °C temperatūros, iš šaldytuvo išimkite dubenį su tešla ir pamaišykite. Paruoštą tešlą supilstykite į pyragėlių formeles taip, kad iki jų viršaus dar liktų apie 1 cm, nes kepdami skanėstai išsipūs ir užpildys visą formelės aukštį. Kadangi tešla yra gana skysta, į formeles supilstyti ją seksis daug lengviau, jei prieš tai supilsite tešlą į indą su piltuvėliu („snapeliu“).

6. Supilsčius tešlą, iš karto groteles su pyragėliais dėkite į įkaitusią orkaitę, į viduriniąją jos pakopą. Kepkite 15 minučių. Šiuo metu turite matyti, kaip kepimo formelėse tešla kunkuliuoja ir verda.

7. Praėjus 15 minučių, sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 190 °C. Kepkite apie 45 minutes. Praėjus pusei kepimo laiko, perkelkite groteles su pyragėliais į žemesnę orkaitės pakopą ir kepkite toliau. Šiame, antrajame, kepimo etape, kai temperatūra sumažinta, tešla jau nebekunkuliuoja. Ji turi gražiai pakilti, bet ne per daug. Pyragėliai neturi stipriai „išlipti“ iš kepimo formelių. Jei vis dėlto taip nutiko, vadinasi, ruošdamos tešlą, įmaišėte į ją per daug oro. Nenusiminkite: iš karto išimkite groteles su kepimo formelėmis iš orkaitės ir palaikykite kelias minutes, kol tešla nusileis, „sugrįš“ atgal į formeles. Tuomet dėkite atgal į orkaitę ir kepkite likusį laiką.

8. Atsižvelgdamos į skirtingas orkaičių kepimo savybes, nuolat stebėkite kepančius pyragėlius. Po 45 minučių jie turi būti tamsios aukso spalvos, jų paviršius turi būti karamelizuotas ir traškus. Patikrinkite: išimkite vieną pyragėlį ir pažiūrėkite, ar toks yra visas jo paviršius. Perlaužkite pyragėlį per pusę. Jo vidus turi būti korėtas, minkštas ir drėgnos kreminės konsistencijos. Jei taip, pyragėliai turi būti iškepę.

9. Išimkite groteles su pyragėliais iš orkaitės. Palaukite kelias minutes ir tuomet kepimo formą apverskite apačia aukštyn. Pyragėliai turėtų lengvai iškristi iš formelių. Sudėkite iš formos išimtus skanėstus ant grotelių ir leiskite jiems atvėsti.

Skaniausi šie pyragėliai yra kelias pirmąsias valandas po išėmimo iš orkaitės. Todėl nesistenkite jų „sutaupyti“ rytojaus desertui: ragaukite, vaišinkite ir mėgaukitės puikiu prancūzišku desertu jau šiandien!

 

Pyragaičius „Cannelés de Bordeaux“ gamino ir aprašė Asta Černė

Plačiau skaitykite: PASAULIO SKONIAI: „Cannelés de Bordeaux“ (Prancūzija)

Suskleisti
Prancūziški skrebučiai su obuoliais ir žemės riešutų sviestu
Receptas: Prancūziški skrebučiai su obuoliais ir žemės riešutų sviestu
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.6 / 29
Receptas
Ingredientai
Batonas: 4.00 riekės (forminis arba kitaip - kvadratinis)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (išplakti)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (maltas)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sultys)
Obuoliai: 1.00 vnt. (pusė obuolio skrebučiams ir kelios skiltelės - patiekimui)
Žemės riešutų sviestas: 4.00 valg. š.
Sviestas: 10.00 g (gabalėlis kepimui)
Klevų sirupas: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Nuo obuolio nulupkite žievelę, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite plonomis riekelėmis.
  2. Visas batono riekeles aptepkite žemės riešutų sviestu. Ant vienos riekelės sudėkite obuolio griežinėlius ir suvožkite riekeles taip, kad suvožtinio viduje būtų žemės riešutų sviestu apteptos batono riekių puselės.
  3. Dubenėlyje kiaušinius išplakite su žiupsneliu muskato, cinamono ir citrinos sultimis. Suvožtinį įmerkite į šį plakinį taip, kad visas pasidengtų kiaušinių mase.
  4. Keptuvę ištepkite šlakeliu aliejaus ir įdėkite gabalėlį sviesto. Kepkite įkaitintoje keptuvėje po maždaug 1 minutę iš abiejų pusių.
  5. Iškepusius skrebučius išimkite į lėkštę. Apšlakstykite klevų sirupu ir papuoškite obuolių skiltelėmis. Patiekite nedelsiant. Skanaus!  
Suskleisti
Prancūziški skrebučiai su moliūgais ir riešutais
Receptas: Prancūziški skrebučiai su moliūgais ir riešutais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.4 / 9
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Moliūgai: 80.00 g (moliūgų tyrė)
Pienas: 2.00 valg. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Muskatas: 2.00 g (maltas)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Duona: 8.00 riekės (forminė arba kitaip - kvadratinė)
Sviestas: 20.00 g (po gabalėlį - kepimui ir patiekimui)
Riešutai: 1.00 sauja (saujelė mėgstamų)
Klevų sirupas: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius, moliūgų tyrę, pieną, cinamoną, muskatą, vanilinį cukrų ir rudąjį cukrų iki vientisos masės. Batono riekeles įmerkite į šį plakinį ir palaikykite porą minučių, kol keptuvėje ištirpinsite gabalėlį sviesto.
  2. Keptuvę ištepkite šlakeliu aliejaus ir įdėkite gabalėlį sviesto. Išmirkytas batono riekeles perkelkite į įkaitusią keptuvę. Kepkite iš kiekvienos pusės po porą minučių, kol skrebučiai taps gražiai auksinės spalvos.
  3. Iškepusius skrebučius sudėkite į lėkštę. Apšlakstykite klevų sirupu. Užberkite smulkintų mėgstamų riešutų ir uždėkite ant viršaus gabalėlį gero sviesto. Patiekite nedelsiant. Skanaus!
Suskleisti
Prancūziška svogūnų sriuba
Receptas: Prancūziška svogūnienė
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.9 / 30
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 800.00 g
Česnakai: 2.00 skiltelės
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Sviestas: 50.00 g (50-60)
Miltai: 45.00 g (1/3 st.)
Vynas: 250.00 ml (sausas baltas)
Čiobreliai: 2.00 vnt. (šakelės)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Batonas: 1.00 vnt. (prancūziškas)
Parmezano sūris: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Didesniame storą dugną turinčiame puode išlydykite sviestą. Sudėkite griežinėliais pjaustytus svogūnus ir kartkartėmis pamaišydama kepinkite ant mažos ugnies, kol įgaus gražią rusvą spalvą ir malonų salsvą aromatą. Sudėkite trintus česnakus, suberkite miltus ir maišydama dar minutę kitą daržoves pakepinkite.
  2. Maišydama plona srovele supilkite sultinį bei vyną ir luktelėkite, kol užvirs. Sumeskite laurų lapelius, čiobrelius, puodą uždenkite ir virkite 20–25 minutes. Laurų lapelius išgriebkite, pagal skonį įberkite druskos ir maltų juodųjų pipirų.
  3. Prancūziškojo batono riekeles išdėliokite nepridegančioje kepimo skardoje, apšlakstykite geros kokybės alyvuogių aliejumi, apibarstykite tarkuotu parmezanu ir pašaukite į karštą orkaitę. Kepkite, kol sūris išsilydys.
  4. Sriubą išpilstykite į dubenėlius, į kiekvieną įmerkite po dvi sūriu pagardintas batono riekeles.        

Plačiau skaitykite: Garsiausios pasaulio sriubos. Verta paskanauti!

Suskleisti
Prancūziškas batonas (baguette)
Receptas: Prancūziškas batonas
4 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.6 / 9
Receptas
Ingredientai
Mielės: 7.00 g (sausų)
Vanduo: 1.00 puodelis (šilto apie 110°C temperatūros)
Cukrus: 2.00 arbat. š.
Aliejus: 2.00 valg. š. (bekvapio)
Miltai: 420.00 g
Druska: 1.00 arbat. š.
Kukurūzai: 1.00 st. (miltai - skardai pabarstyti)
Sezamo sėklos: 1.00 sauja (bagečių apibarstymui)
Kaip gaminti
  1. Dideliame dubenyje sumaišykite sausas mieles, šiltą vandenį, cukrų ir aliejų. Išmaišykite, kol mielės ir cukrus ištirps. Uždenkite švariu rankšluostėliu ir palaikykite šiltoje vietoje apie 10 minučių, kol paviršius suputos.
  2. Į dubenį su mielėmis suberkite miltus ir druską. Išmaišykite mediniu šaukštu, kol tešla sukibs į vieną tešlos rutulį.
  3. Perkelkite tešlą ant miltais pabarstyto švaraus paviršiaus ir minkykite rankomis, kol gausite vientisą ir elastingą tešlą. Jei matote, kad tešla yra per minkšta, įberkite dar porą saujų miltų.
  4. Didelį dubenį ištepkite šlakeliu aliejaus. Įdėkite į jį išminkytą tešlą ir apsukite ją kelis kartus, kad visa pasidengtų aliejumi. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir palaikykite šiltoje vietoje apie 2 valandas, kol tešlos tūris padidės dvigubai.
  5. Pakilusią tešlą kelis kartus paminkykite ir išimkite ant miltais pabarstyto švaraus paviršiaus. Iškočiokite į didelį, apie 1,5 cm storio stačiakampį. Perpjaukite šį stačiakampį į dvi lygias dalis, o jas – į dar dvi. Iš viso turi gauti keturis lygius stačiakampius, iš kurių suformuosite keturis nedidelius prancūziškus batonus.
  6. Paimkite pirmąjį iš tešlos stačiakampių ir pirštais bei delnais paspauskite, kad gautumėte maždaug 1 cm storio tešlos lakštą.
  7. Paėmę už ilgesniosios kraštinės, užlenkite ją iki stačiakampio centro, ir stipriai užspauskite pirštais ties centru. Tą patį padarykite iš kitos stačiakampio pusės – taip pat užlenkite iki stačiakampio centro ir užspauskite pirštais.
  8. Tokius lenkimus (ir užspaudimus) iš abiejų ilgesniosios kraštinės pusių kartokite tol, kol gausite apie 25–30 cm ilgio batoną. Turėtumėte padaryti apie 6–7 kiekvienos pusės lenkimus; po kiekvieno iš jų batonas pailgėja. Kad būtų paprasčiau suprasti, kaip yra lankstomas batonas, galite peržiūrėti video ČIA.
  9. Perkelkite batoną ant gausiai miltais pabarstyto paviršiaus, kad lygioji (apatinė) jo pusė pasidengtų miltais.
  10. Kepimo skardą išklokite švariu rankšluostėliu ir apibarstykite jį kukurūzų miltais.
  11. Atsargiai paimkite suformuotą batoną ir, apversdami jį miltuotu paviršiumi į viršų, padėkite ant rankšluostėlio.
  12. Sulenkite rankšluostėlį taip, kad atsirastų „sienelė“, skirianti vieną batoną nuo kito.
  13. Pakartokite viską su visomis keturiomis tešlos dalimis ir paruoškite keturis batonus. 
  14. Uždenkite suformuotus batonus švariu rankšluostėliu ir palaikykite apie 60–90 minučių, kol tešla pakils dvigubai.
  15. Kol tešla kyla, įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Kepimo skardą pabarstykite kukurūzų miltais.
  16. Didelį ir sandarų indą pripildykite karšto vandens ir įdėkite jį į orkaitę, apatinėje lentynoje, ant grotelių.
  17. Batonų kepimo metu indas su vandeniu turi būti orkaitėje ir garuoti; tokiu būdu orkaitėje yra palaikoma reikiama drėgmė.
  18. Pakilusius batonus atsargiai perkelkite į kepimo skardą. Apšlakstykite vandeniu ir apibarstykite miltais arba sezamo sėklomis.
  19. Aštriu peiliu keliose vietose padarykite apie 1,5 cm gylio įpjovas. Kepkite įkaitintoje orkaitėje (skardoje virš indo su vandeniu) apie 20–25 minutes, kol batonai bus gražiai auksinės spalvos.
  20. Išimkite iš orkaitės, perkelkite ir atvėsinkite ant grotelių. Patiekite su saldžiais arba nesaldžiais priedais.
Suskleisti
Prancūziškas daržovių troškinys  „Ratatouille casserole“
Receptas: Prancūziškas daržovių troškinys „Ratatouille casserole“
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 45 min.
3.5 / 42
Receptas
Ingredientai
Morkos: 2.00 vnt.
Salierai: 2.00 vnt. (stiebų)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt.
Paprikos: 2.00 vnt. (saldžiosios geltona ir raudona)
Pipirai: 1.00 vnt. (0,5 čili)
Pomidorai: 800.00 g (800 g - konservuotų be odelių ir 4 vnt - šviežių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Bazilikai: 6.00 vnt. (lapelių)
Cukinijos: 2.00 vnt. (1 - žaliosios ir 1- geltonosios)
Baklažanai: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 30.00 ml (šlakelis)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (džiovinto)
Kaip gaminti
  1. Paprikas dėkite ant dujinės viryklės liepsnos (jei neturite, galima ant laužo) ir kepinkite kol visa odelė pasidarys juoda ir apanglėjusi.
  2. Apdegintas paprikas sudėkite į indą ir uždenkite maišeliu, palikite  ~10 min. pastovėti.
  3. Morkas, salierus ir svogūnus supjaustykite nedideliais kubeliais.
  4. Česnaką ir čili susmulkinkite.
  5. Pastovėjusias paprikas nulupkite ir supjaustykite kubeliais.
  6. Keptuvėje įkaitinkite sviestą su pora šaukštų alyvuogių aliejaus.
  7. Į keptuvę sudėkite morkas, salierus, svogūnus ir viską ~ 10 min kepkite.
  8. Daržovėms šiek tiek suminkštėjus į keptuvę sudėkite paprikas, česnakus, čili ir konservuotus pomidorus.
  9. Viską pagardinkite druska, pipirais ir Provanso žolelėmis ir troškinkite ~15–20 min.
  10. Tuo metu, cukinijas, pomidorus ir baklažanus supjaustykite ~2 mm storio griežinėliais (virtuviniu kombainu arba tiesiog peiliu).
  11. Baklažanus apibarstykite druska ir palikite ~10 min pastovėti ir po to nuplaukite šaltu vandeniu (taip daroma, kad jie nebūtų kartūs).
  12. Daržovėms baigus troškintis jas sutrinkite kartu su baziliku.
  13. Daržovių masę supilkite į kepimo formą, ant viršaus, ratu išdėliokite supjaustytas daržoves.
  14. Troškinį aptepkite aliejaus, česnako ir čiobrelio mišiniu (į porą šaukštų aliejaus įmaišykite sutrintą skiltelę česnako, žiupsnelį čiobrelio ir pagardinkite druska, pipirais), troškinį dar šiek tiek pabarstykite druska.
  15. Troškinį uždenkite folija ir dėkite kepti į 180 laipsnių orkaitę (su įjungtu ventiliatoriumi) ~ 25 min, po to atidenkite ir dar 30 min kepkite, kol daržovės visiškai suminkštės.

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius