Dabar populiaru
Publikuota: 2020 vasario 21d. 08:00

Prisiminkime ryškiuosius burokėlius: originali užtepėlė ir sulčių kokteilis

Burokėlių humusas
Vida Press nuotr. / Burokėlių humusas

Lietuvių mėgstamas burokėlis – itin universali daržovė, keliaujanti ir į sriubą, ir į salotas, užkandžius ir net į kepinius. Dar vienas burokėlių privalumas – jie puikiai atlaiko gerą pusmetį vėsiame rūsyje, o pavasario pradžios sulaukia ne ką prastesni, nei buvo rudenį.

Kaip rašoma prekybos tinklo „Maxima“ pranešime žiniasklaidai, burokėliai puikūs ir savo sudėtimi: jodo juose daugiau nei kitose daržovėse, vitamino C kiekiu jis dvigubai lenkia morkas, stimuliuoja ląstelių augimą, stipriną odą, nagus ir plaukus.

Tieda, kaip perspėja tinklo maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė, su burokėlių sultimis verta būti atsargesniems – jas gali gerti ne visi. „Sultys netinka sergantiems osteoparoze, nes burokėlis apsunkina kalcio pasisavinimą. Ši daržovė kartais dirgina virškinamąjį traktą, todėl atsargiai burokėlių sultis turėtų vartoti turintys virškinimo sutrikimų. Mišiniuose burokėlių sulčių turi būti ne daugiau kaip trečdalis“, – pataria ekspertė ir dalinasi pora receptų.

Sumuštinis su burokėlių užtepėle ir kanapių sėklomis

Ingredientai:

  • 200 g virtų burokėlių;
  • šlakelis obuolių acto;
  • 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • druskos pagal skonį;
  • pipirų pagal skonį;
  • 1 sauja kepintų kanapių sėklų;
  • 1 sauja lazdyno riešutų;
  • 4 riekelės juodos duonos;
  • prieskoninių žolelių (patiekti);
  • alyvuogių aliejaus (patiekti).

Gaminimas:

1. Virtuviniu kombainu susmulkinkite riešutus, sudėkite virtus burokėlius, įpilkite citrinų sulčių, acto, suberkite prieskonius. Viską susmulkinkite iki vientisos masės, jei bus per tiršta – įpilkite porą šaukštų vandens.

2. Sausoje įkaitintoje keptuvėje pakepinkite duonos riekeles iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Sausoje įkaitintoje keptuvėje keletą minučių paskrudinkite ir kanapių sėklas, kol jos apskrus.

3. Tepite užtepėlę ant duonos riekelių, pilkite alyvuogių aliejus šlakelį, apibarstykite kanapių sėklomis, papuoškite smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis.

Vida Press nuotr./Užtepas su burokėliais
Vida Press nuotr./Užtepas su burokėliais

Gaivusis sulčių kokteilis su burokėliais

Ingredientai:

  • 1 nedidelis burokėlis;
  • 0,5 meliono;
  • 1 kg morkų;
  • 1kg kriaušių;
  • 2 kg obuolių.

Gaminimas:

Sudėkite visus ingredientus į sulčiauspaudę, o po kelių minučių sveikomis sultimis vaišinkite visą šeimą.

„Shutterstock“ nuotr./Mergina geria sultis
„Shutterstock“ nuotr./Mergina geria sultis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Interviu

Esports namai

URBAN˙/

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką