-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pristigusiems sumuštinių idėjų – įdomūs ir gardūs Beatos Nicholson pasiūlymai

Nors kadaise TV laidų vedėja, kulinarinių knygų autorė Beata Nicholson bandė iš savo raciono išbraukti duoną, galų gale nutarė, jog jai tokia idėja nei tinka, nei patinka. Dabar ji pasakoja duoną valganti kasdien, tačiau besirenkanti papildytą vertingais priedais, ruošia su ja sveikus ir skanius užkandžius.
Beata Nicholson ir jos siūlomas sveikas sumuštinis su duona
Beata Nicholson ir jos siūlomas sveikas sumuštinis su duona / Gamintojo nuotr.

„Savo mitybos režimą formuoti reikia taip, kad jo laikytis būtų nesunku visą gyvenimą. Labai mėgstu duoną ir, nors nevalgau jos triskart per dieną, valgau kasdien, ir niekada negalėčiau atsisakyti. Duona man – tradicija, kultūra, namų jaukumas ir, galų gale, labai geras ir greitas maistas – reikia tik žinoti, kokią ją pasirinkti ir kaip dažnai valgyti“, – sako pranešime žiniasklaidai cituojama B.Nicholson.

Prioritetas – papildomi ingredientai

TV laidų vedėja ir knygų autorė sako dažniausiai besirenkanti papildomais ingredientais pagardintus duonos gaminius – duoną su daržovėmis, grūdais – kviečiais, rugiais, miežiais, sėklomis – sezamo, saulėgrąžomis ar linų sėmenimis, ji teikia prioritetą ruginei duonai. „Mes, lietuviai, tikrai galime didžiuotis ir džiaugtis begaliniu išties skanios, maistiniu požiūriu vertingos duonos pasirinkimu. Man renkantis duoną svarbu, kad sudėtyje būtų ruginių miltų, sėklų, kurios gerina skonį ir teikia naudos. Taip pat vertinu ir siūlau rinktis pilno grūdo miltų duonas. Šiandien duona gaminama net iš daržovių miltų, ir ši naujovė man labai patinka“, – šypsosi kulinarė.

Pasak B.Nicholson, duonoje esančiuose grūduose apstu įvairių žmogaus organizmui reikalingų mikroelementų, vitaminų ir, žinoma, skaidulų, kurios geriną virškinimą ir yra reikalingos sėkmingai, subalansuotai virškinimo sistemai užtikrinti.

Visavertei mitybai svarbi įvairovė

Prastu pasirinkimu B.Nicholson nelaiko ir baltos duonos, nors dalis žmonių yra linkę būtent jos atsisakyti. „Viskas priklauso nuo duonos kiekio ir valgymo dažnio. Prancūziškas baltos duonos skrebutis su, pavyzdžiui, uogomis yra tiesiog nuostabus savaitgalio pusryčių pasilepinimas, nors kasdieniam pasirinkimui netiktų. Valgyti galima viską, tik nereikia to paties valgyti nuolat“, – sako B.Nicholson.

Valgyti galima viską, tik nereikia to paties valgyti nuolat.

Tačiau norint, kad mityba būtų visavertė, B. Nicholson primygtinai rekomenduoja valgyti ir daržovių, kokybiškų baltymų: „Pavyzdžiui, jei ant juodos duonos užtepsite sviesto, užbarstysite kanapių sėklų, tarkuotos morkos ir dar uždėsite sūrio, gausite itin skanų ir sveiką sumuštinį. O štai kai vakar pasijaučiau labai alkana, pasiruošiau didelį daržovių salotų dubenį, užtarkavau šiek tiek parmezano, pagardinau alyvuogėmis ir greta paskrudinau riekę ruginės duonos su sėklomis. Buvau soti, laiminga ir sveikai pavalgiusi!“

Gamintojo nuotr./Duona su grūdais
Gamintojo nuotr./Duona su grūdais

3 originalūs Beatos Nicholson receptai su duona

Su žuvimi. „Tamsi viso grūdo duona (B.Nicholson rinkosi „Agotos“), avokadas, silkė ir pomidoras arba agurkas – greitai ir nerealiai skanu. Avokadą čia naudoju vietoje sviesto – jį sutrinu ar tiesiog plonai supjaustau, ant viršaus dedu plonai pjaustytos silkės (tinka ir lašiša) ir pomidoro, kuris suteikia rūgštelės. Žodžiu, tobulas sumuštinis, kuriam daugiau nieko nereikia“, – tikina B. Nicholson.

Julijos Steponavičiūtės nuotr. /Avokadas ant skrebučio
Julijos Steponavičiūtės nuotr. /Avokadas ant skrebučio

Su baltu sūriu. „Tamsi duona (B.Nicholson rinkosi „Bočių“), sviestas, kanapės, linų sėmenys, druska, ridikėliai, agurkai ir baltas lietuviškas sūris. Man tai – dar vienas hitas ir favoritas, o jei kas labai nori, tai gali dar medaus mažą šlakelį ant sūrio uždėti. Bus vienu metu ir sūru, ir saldu, ir nuo ridikėlių trašku“, – sako.

„Gilės kromelio“ nuotr./Sūris
„Gilės kromelio“ nuotr./Sūris

Vaikams ir suaugusiems. „Toks suvožiamas sumuštinis patiks ir mažiems, ir dideliems. Juoda duona su sėklomis (B.Nicholson rinkosi savo vardo duoną), tarkuota morka, smulkiai tarkuotas kietasis sūris, šiek tiek majonezo ir citrinos sulčių. Dar galima pabarstyti krapų ar petražolių, ir kumpio šiek tiek vidun įdėti. Kitas variantas – sūrį pakeisti konservuotu tunu, prie kurio puikiai tiks kaparėliai, arba prie tarkuotų morkų derinti humusą“, – pataria B.Nicholson.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius