Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Profesionali kepėja – apie kūčiukus: kuo geresni „liesi“, su kuo valgyti, ką žinoti kepant

Kūčiukai – tai simboliniai duonos kepaliukai, per žiemos saulėgrįžą aukojami protėvių vėlėms. Taip etnologai aiškina šių mažų kepinių buvimą ant Kūčių stalo. Metai keičia kūčiukų receptus, valgymo ir patiekimo tradicijas, bet vis tiek – tai vienas kertinių šventinio stalo atributų.
Kūčiukai
Kūčiukai / Shutterstock nuotr.

Palengvina švenčių laukimą

Marijampolėje įsikūrusioje „V.Giraičio kepykloje“ kūčiukai pradėti kepti gerokai prieš šventes. „Žmonės tiesiog mėgaujasi, pasiilgę per metus to skonio. Kūčiukai padeda laukti Kalėdų, pasimėgaujant jais prie arbatos“, – šypsosi kepyklos bendraturtė Alma Giraitienė.

Atrodo, kad tai labai paprastas produktas, bet jam pagaminti reikia ir įgūdžių, ir žinių, ir laiko.

Daug iš anksto perkamų kūčiukų iškeliauja į užsienį: vieni juos siunčia giminaičiams, kiti išsiveža šventėms keliaudami patys. A.Giraitienė nesiima prognozuoti, kokį kiekį kūčiukų teks iškepti šiemet, bet pernai iškeptus skaičiuoja tonomis.

Pirktinį gaminį, jos svarstymu, žmonės renkasi dėl įvairių priežasčių: „Atrodo, kad tai labai paprastas produktas, bet jam pagaminti reikia ir įgūdžių, ir žinių, ir laiko. Žmogui gal paprasčiau nueiti nusipirkti kūčiukų, o jiems kepti skirtą laiką skirti kitam darbui ar pomėgiui, o gal susitikimams“, – svarsto kepyklos šeimininkė.

Vida Press nuotr./Kūčiukų tešla
Vida Press nuotr./Kūčiukų tešla

Ieško pagerintų

Kai kuriose Lietuvos vietose prėskučiais vadinamų kepinių pavadinimas sufleruoja ir jų esmę: paprastas, pasninkinei Kūčių vakarienei skirtas patiekalas. Dalis kūčiukus namuose kepančiųjų „liesumo“ taisyklės vis dar prisilaiko (nededa sviesto, kiaušinių, pieno – red.), tačiau verslas priverstas atsižvelgti į vyraujantį pirkėjų skonį. „Kepdami turime derintis prie šiuolaikinio skonio, prie pirkėjo diktuojamų sąlygų. Jau labai nedaug žmonių supranta tuos prėskus kūčiukus. Mūsiškiai natūraliai rauginti, bet saldesni. Aišku, cukraus proto ribose, bet kepame tokius, kad būtų šios dienos valgytojui priimtina“, – atskleidžia A. Giraitienė.

Technologės nuomone, geri kūčiukai negali labai greitai pritraukti drėgmės ir pamerkti į aguonpienį nevirsta koše. „Man patinka, kai pamirkusių kūčiukų viduriukas lieka tvirtas, bet išbrinkusius juos būtų galima valgyti nekandant. Yra visokių technologinių dalykų, kurie padeda tai padaryti, ir mes turime keletą paslapčių“, – juokiasi kepyklos bendraturtė.

Jos tvirtinimu, tinkamai iškepti ir laikomi kūčiukai gali išstovėti ir keletą mėnesių. Esą kepykloje eksperimentuojant kūčiukus be vargo išlaikė apie pusę metų. „Žinoma, jie šiek tiek paseno: sužiedėjo, pradėjo jaustis ne toks geras aguonų skonis. Tiesiog pasidarė džiūvėsėliai“, – pasakoja ji.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kūčiukai prekybos centre
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kūčiukai prekybos centre

Valgo su aguonpieniu

Suvalkijoje gimusi ir gyvenanti A.Giraitienė pasakoja kūčiukus valganti pagal senelių ir tėvų tradiciją – merkia juos į aguonpienį, nors yra girdėjusi, kad kitur juos valgo sausus, užsigeriant kisieliumi. „Tikiu, kad tai vienas esminių Kūčių vakarienės patiekalų. Aš asmeniškai nuo jų netgi pradedu vakarienę“, – kalba kepėja ir sako, kad kūčiukai yra ant šeimos stalo dominuojantis produktas. „Juos smagu ir sausus valgyti, kaip užkandėlę, jie ir kaip dekoras. Šiais laikais produktai transformuojasi, taigi kūčiukus galima ir kokiai užtepėlei panaudoti“, – patiekimo galimybes svarsto ji.

Fotolia nuotr./Kūčiukai.
Fotolia nuotr./Kūčiukai.

A.Giraitienė prisipažįsta, kad jai šie kepiniai – tik tai dienai ir tai progai skirtas, šventas produktas, sustiprinantis šventinę nuotaiką. „Man niekada nekyla ranka kūčiukų gaminti, pavyzdžiui, po Kalėdų. Žinoma, kiekviena karta kuria savo tradicijas. Bet jei kūčiukas ant stalo dominuoja, vadinasi, seni dalykai dar neužmiršti, o jei šalia atsiranda naujų – toks tas gyvenimas“, – sako ji.

VIDEO: Tradicijų puoselėtoja demonstruoja, kaip Kalėdoms išsikepti tikrų kūčiukų

Naudingi patarimai kepantiems kūčiukus:

  • Jei į kūčiukų tešlą dėsite daugiau mielių, jie bus minkštesni.
  • Riebalai (aliejus ar sviestas) jiems suteiks trapumo ir prailgins galiojimo laiką. Tokius traškius kūčiukus skanu valgyti ir vienus.
  • „Liesi“ kūčiukai labiau tinka mirkyti, nes pamerkti geriau išlaiko formą.
  • Į aguonpienį merkiami prėskučiai turėtų būti mažiau saldūs, nes saldus ir aguonų pienas.
  • Tešla turi būti gana kieta – kietesnė nei mielinio pyrago.
  • Jei netoleruojate glitimo, kvietinius miltus galima keisti grikiniais. Žaliavalgiai kūčiukus gamina iš riešutų, aguonų ir medaus, pagamintus sudžiovina.

Jūsų dėmesiui – keli kūčiukų receptai:

Tradiciniai kūčiukai
Receptas: Tradiciniai kūčiukai
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.3 / 267
Receptas
Ingredientai
Miltai: 500.00 g
Vanduo: 200.00 ml
Mielės: 15.00 g (šviežios)
Aguonos: 50.00 g
Cukrus: 50.00 g
Aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Mieles ištrinkite su cukrumi. Vandenį šiek tiek pašildykite ir supilkite į jį mieles bei pusę miltų. Išmaišykite, užberkite miltų sluoksnį ir padėkite šiltai, kad pakiltų.
  2. Iškilus tešlai, suberkite likusią dalį miltų, įpilkite aliejaus, suberkite aguonas, druską ir minkykite, kol tešla taps tampri, nebelips prie rankų.
  3. Išminkytą tešlą padėkite šiltoje vietoje 50–60 min., kad pakiltų.
  4. Pakilusią tešlą gerai išminkykite ir voliokite plonus volelius. Pjaustykite juos gabaliukais ir berkite į miltais pabarstytas skardas.
  5. 6–8 min. kepkite 180 °C orkaitėje, kol gražiai paruduos. 
Suskleisti
Pagerinti kūčiukai
Receptas: Pagerinti kūčiukai
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.2 / 92
Receptas
Ingredientai
Miltai: 650.00 g (dar apie 50 g gali prireikti minkymui)
Mielės: 40.00 g (šviežios)
Cukrus: 150.00 g
Sviestas: 80.00 g
Pienas: 250.00 ml
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (tryniai)
Aguonos: 120.00 g
Druska: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Aguonas užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite keliolikai minučių pabrinkti. Paskui nusunkite ir paskleiskite ant lentelės ar lėkštės, kad apdžiūtų.
  2. Mieles ištrinkite šaukštu cukraus. Pašildykite pieną iki kūno temperatūros ir supilkite į didelį dubenį. Paskui supilkite į jį ištirpusias mieles. Ant nedidelės ugnies ar mikrobangų krosnelėje išlydykite sviestą ir supilkite į pieną. Kiaušinio trynius suplakite su cukrumi ir taip pat pilkite į pieno, sviesto, mielių mišinį.
  3. Į dubenį po truputį berkite persijotus miltus, gerai išmaišykite, o kai bus įmanoma, pradėkite minkyti. Minkykite, kol tešla taps tąsi ir nebelips prie rankų. Jei reikia, įberkite dar vieną kitą saują miltų, tačiau nepadauginkite!
  4. Išminkytą tešlą dėkite į dubenį, pridenkite švariu lininiu rankšluosčiu ir šiltai pastatykite, kad pakiltų. Tai užtruks 45–60 minučių.
  5. Kai tešla pakils, išverskite ją ant švaraus, miltais pabarstyto stalo ir berkite aguonas. Kruopščiai išminkykite, kad aguonos tolygiai pasiskirstytų. Leiskite tešlai darsyk pakilti maždaug 30–40 minučių.
  6. Pakilusią tešlą perminkykite ir, atgnybdamos po gabaliuką, tarp rankų voliokite piršto storio volelius.
  7. Šiuos volelius pjaustykite mažais gabaliukais ir berkite į miltais pabarstytas skardas. Kepkite 6–8 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai paruduos. Stebėkite, kad nesudegtų.  
Suskleisti
Kūčiukai
Receptas: Kūčiukai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 56
Receptas
Ingredientai
Miltai: 260.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 2.00 valg. š. (saulėgrąžų arba rapsų)
Mielės: 7.00 g (sausų)
Vanduo: 130.00 ml (šilto)
Cukrus: 50.00 g
Aguonos: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Aguonas užpilkite verdančiu vandeniu, palikite kelias minutes pravėsti, o tada supilkite į arbatos sietelį, kad skystis nutekėtų.
  2. Mieles sumaišykite su cukrumi ir užpilkite šiltu vandeniu.
  3. Palikite kambario temperatūroje apie 10 minučių, kad viskas suputotų, tada įmaišykite aguonas ir aliejų.
  4. Suberkite visus miltus ir žiupsnelį druskos.
  5. Rankomis minkykite tešlą apie 10–15 minučių, padėkite į lengvai riebalais pateptą dubenį ir apdenkite maistine plėvele.
  6. Po valandos, kai tešla gerokai pakyla, rankomis formuokite mažojo piršto storio dešreles, pjaustykite mažyčiais gabalėliais (nes kepant išsipūs) ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
  7. Jei orkaitė turi tokią funkciją, nustatykite, kad keptų tik iš viršaus ir įkaitinkite iki 200 laipsnių. Jei orkaitė tokios funkcijos neturi, arba yra dujinė – kepkite kūčiukus 180 laipsnių temperatūroje, kol gražiai paruduos.

Receptas iš: g-blogas.lt

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius