Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Profesionalūs šefai – apie 12 klaidų, kurias virtuvėje dažnai daro mėgėjai

Restoranų šefai mokosi sunkiai ir intensyviai, o tada tobulina įgūdžius metų metus dirbdami profesionalioje virtuvėje. Tie, kas su pasimėgavimu ruošia maistą namuose, žinoma, negali jiems prilygti technikos įvaldymu, veikiančių derinių išmanymu, tačiau šįkart – apie bendras, dažnai net žioplas klaidas, kurių lengva išvengti.
Pjaustomos cukinijos
Pjaustomos cukinijos / Vida Press nuotr.

Apie keliolika klaidų, kurias, šefų pastebėjimu, dažnai daro virėjai mėgėjai, rašo gastronomijos kultūrai skirta interneto svetainė Finedininglovers.com. Pasitikrinkite, gal šias klaidas darote ir jūs!

1. Pernelyg prikraunate keptuvę. Nesvarbu, ką kepinate – mėsą ar daržoves, jei norite, kad gabaliukai gražiai apskrustų, negalima keptuvės prikrauti pernelyg pilnos. Kad iš gabaliukų išsiskirtų drėgmė ir imtų formuotis graži apskrudusi luobelė, keptuvėje turi būti šiek tiek laisvos vietos, o jei keptuvė perkrauta, gabalėliai tiesiog troškinsis drėgmėje ir garuose, tačiau neskrus.

2. Neįsigilinate į tai, ką ruošiatės daryti. Neužtenka tiesiog greitosiomis akimis permesti receptą ir pulti gaminti, sako šefai, tai ypač galioja sudėtingesniems, o ir paprastiems klasikiniams patiekalams. Jei norite kokybiško rezultato, dažnai pravartu išsamiau pasidomėti, kas tai per patiekalas, kokie ingredientai jam labiausiai tinka, kiek verta improvizuoti ir panašiai.

3. Neturite kantrybės palaukti. Tai ypač galioja, kai ką nors kepinate keptuvėje – daugeliui kažkodėl niežti nagai kuo greičiau apversti kepsnį, blyną, skrebutį. Jei kaitrą nustatėte tinkamai, išlaukite tiek, kiek reikia, nevartykite maisto nuo vienos ant kitos pusės kas keliolika sekundžių. Taip pat neskubinkite proceso tiesiog didindami kaitrą – dažniausiai patiekalas ne greičiau iškeps, bet sudegs.

Vida Press nuotr./Svieste kepami prancūziški skrebučiai
Vida Press nuotr./Svieste kepami prancūziški skrebučiai

4. Pasitikite vieninteliu prieskoniu. Druska – populiariausia maisto gardintoja, padedanti paryškinti skonį (štai kodėl druskos reikia ir kepiniuose, net daugelyje saldžiųjų). Tačiau dažnai vien tik jos nepakanka, reikia kompleksiškesnio derinio – sūrumo ir saldumo, saldumo ir rūgštumo, saldumo ir aštrumo. Tarkime, geram naminiam pomidorų padažui prireiks ir druskos, ir cukraus, saldžius sviestinius sausainius gali pagardinti juodieji pipirai ir panašiai.

5. Netinkamai naudojate virtuvės įrankius. Didžiulio įrankių arsenalo namų virtuvėje gal ir nereikia, verčiau išmanyti, kur juos naudoti. Metaline mentele negrandykite keptuvės nesvylančia danga, o kiaušiniams plakti verčiau naudoti plakimo šluotelę, o ne šakutę.

6. Nepakankamai įkaitinate (arba sudeginate) riebalus. Visų pirma, kepimui reikia pasirinkti tinkamiausius riebalus – priklausomai nuo to, ką kepsite. Jei tai trumpai kepamas omletas ar prancūziškas skrebutis, tiks ir sviestas, jei didelėje kaitroje čirškinama mėsa, prireiks aliejaus su aukšta degimo temperatūra. Svarbu ir pajusti, kada riebalai keptuvėje pasiekia tinkamą kepimui temperatūrą, jei naudojatės išsamiais receptais, dažniausiai būna nurodyta, kokia turi būti kaitra – žema, vidutinė ar aukšta. Kepamam patiekalui ir per šalti, ir per karšti riebalai nėra gerai.

Nesvarbu, kokią mėsą kepate, išėmę ją iš keptuvės ar orkaitės leiskite keliolika minučių pailsėti.

7. Neleidžiate mėsai „pailsėti“. Nesvarbu, kokią mėsą kepate, išėmę ją iš keptuvės ar orkaitės leiskite keliolika minučių pailsėti (jei kepėte didelį kepsnį ar visą paukštį, tesiilsi jis ir visą pusvalandį ar dar ilgiau). Kepimo metu mėsa „įsitempia“, jei valgysite iškart, ji bus kietesnė, sausesnė, o leidę kepsniui „pailsėti“, skanausite minkštesnės ir sultingesnės mėsos.

123RF.com nuotr./Kiaulienos kepsnys
123RF.com nuotr./Kiaulienos kepsnys

8. Paisykite eiliškumo. Nesvarbu, verdate sriubą, kepate ką nors orkaitėje ar keptuvėje, neretai derinsite ingredientus, kurių virimo ar kepimo laikas itin skiriasi. Pavyzdžiui, morkos verda žymiai ilgiau, nei brokoliai ar žiediniai kopūstai, pastarnokus kepsite ilgiau, negu moliūgų gabalėlius, svogūnus dažnu atveju pirmiausiai reikia apkepinti iki gelsvumo ir minkštumo ir tik tada dėti kitus ingredientus ar pilti ant jų skystį. Patarimas paprastas – nesuverskite visko į puodą ar keptuvę vienu kartu (nebent taip būtų nurodoma recepte).

9. Nepasiruošiate ingredientų. Jei pirmiausia įjungsite orkaitę ir tik tada imsite atitirpinti šaldytas gėrybės, lupti daržoves, ieškoti, ar tikrai turite visko, ko patiekalui reikia, įsivelsite į tikrą chaosą. Pirmiausia nuo pradžios iki pabaigos perskaitykite receptą, tada susiraskite visus reikiamus ingredientus (galbūt kai kuriuos jų reikės ilgokai palaikyti kambario temperatūroje, kad nebūtų šalti), pasverkite tiek, kiek reikia, nulupkite, supjaustykite, persijokite. Kai visa tai bus paruošta, tada ir verta kaisti puodus, jungti orkaitę.

10. Nepažymite ir painiojate panašius ingredientus. Jei produktus laikote stikliniuose ar kitokiuose induose ir indeliuose, pravartu, kai jie turi etiketes. Juk smulkią druską ne taip sunku supainioti su cukrumi, o cukraus pudrą su bulvių krakmolu.

Vida Press nuotr./Prieskoniai
Vida Press nuotr./Prieskoniai

11. Nepasirūpinate peiliais. Ko jau ko, tačiau be peilių virtuvėje sunku išsiversti. Tačiau niekas taip neerzina (o dar ir pavojinga), kaip atšipę, nekokybiški peiliai. Geriau turėkite jų vos kelis, tačiau aštrius ir patogius dirbti.

12. Žioplai nusideginate. Patiekalo kokybė svarbu, tačiau virtuvėje svarbus ir savisaugos instinktas. Žinoma, ir virtuvės šefai dažnai „puikuojasi“ nudegimų pažymėtomis rankomis, tačiau būkite atidūs ir pasistenkite to išvengti. Nebandykite atidengti puodo griebdami dangtį šlapia pašluoste, saugokitės itin skaudžiai nutvilkančių garų, ką nors dėdami ar traukdami iš orkaitės mūvėkite specialias pirštines. Geriau kiek daugiau atsargumo negu per mažai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius