-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Puikiai tonizuojanti mačios arbata: kaip išsirinkti kokybišką ir teisingai ruošti?

Skaisčiai žalios spalvos latė, ledai ir kokteiliai per kelerius metus užkariavo kavinių ir desertinių meniu. Ryškiai žalią spalvą dažniausiai suteikia natūralus, ypatingo skonio ir istorijos ingredientas – japoniška arbata mačia. Tai į miltelius sutrinta žalioji arbata, tradiciškai Japonijoje geriama arbatos ceremonijų metu, vaišinant garbingus svečius. Dėl savo unikalaus skonio – karstelėjusi, salstelėjusi, su ryškia žalumynų nata – ji ypač gerai dera su daugeliu desertų.
Matcha arbata
Mačia arbata / Vida Press nuotr.

Ypač smulkius mačios miltukus patogu maišyti su kitais ingredientais. O dėl sveikatinančių savybių, vis daugiau žmonių renkasi mačią kaip kasdienį gėrimą. Kartais ja net pakeičiama kava – mačia taip pat stipriai tonizuoja.

Kodėl paragavus kartais lydi nusivylimas?

Ne visi ragavusieji mačios arbatos šiuo gėrimu susižavi. Kaip pasirinkti ir paruošti tokią, kad patirtis nenuviltų? Kaip atskirti gerą mačią nuo prastos?

Nors mačia yra žaliosios arbatos milteliai, ne visi žaliosios arbatos milteliai yra mačia.

Kaip pranešime žiniasklaidai aiškina „Skonio ir kvapo“ arbatos žinovas Andrius Žilinskas, jokio oficialaus reglamento, ką galima vadinti matcha, o ko – ne, nėra. „Rinkoje atsiranda mitų apie šią arbatą ir tiekėjų, mačia vadinančių bet kurią į miltelius sutrintą žaliąją arbatą. Dažnai smalsūs pradedantys gėrėjai apie šią arbatą tik tiek ir žino. Tačiau nors mačia yra žaliosios arbatos milteliai, ne visi žaliosios arbatos milteliai yra mačia“, – paaiškina ekspertas.

Shutterstock nuotr./Žaliosios arbatos milteliai
Shutterstock nuotr./Žaliosios arbatos milteliai

Norint išgauti unikalų mačios skonį ir spalvą, reikia atlikti tam tikrus žingsnius, kurie kitų žaliųjų arbatų gamyboje nėra atliekami. Visų pirma, keletą savaičių prieš nuskinant lapelius, arbatkrūmiai uždengiami, paslepiant juos nuo saulės šviesos.

Augdami šešėlyje, jauni lapeliai sukaupia daugiau saldumo ir umami skonio bei chlorofilo, kuris suteikia jai sodrios žalios spalvos. Taip pat iš arbatlapių būtinai pašalinamos lapo gyslos, kad paskutiniame etape išdžiūvusius lapelius būtų galima sutrinti iki ypač smulkių miltelių.

„Skonis ir kvapas“ archyvo nuotr. /Uždengti arbatkrūmiai
„Skonis ir kvapas“ archyvo nuotr. /Uždengti arbatkrūmiai

Tai, kaip sumalami arbatlapiai, taip pat turi daug įtakos galutiniam produktui. Mačia turėtų būti malama lėtai, akmeninėmis girnomis. Taip užtikrinama, kad malimo metu nepakils temperatūra, galinti suardyti arbatos skonį ir spalvą. 40 g mačia sumalti reikia net valandos!

Gaminant daugelį kitų žaliųjų arbatų, šie žingsniai neatliekami. Todėl net ir jas sumalus iki miltukų, nei spalva, nei skonis, nei tekstūra nebus tokie, kaip mačios arbatos. Gelsvesni, kartesni ir rupesni, šie milteliai neblogai tiks kepiniuose, tačiau mačios arbatai ruošti nebetiks.

„Skonis ir kvapas“ archyvo nuotr. /Žaliosios arbatos lapelių smulkinimas
„Skonis ir kvapas“ archyvo nuotr. /Žaliosios arbatos lapelių smulkinimas

Kokybiškos mačios požymiai

Kadangi gaminant tikrą mačia, tenka įdėti gerokai daugiau darbo, jos už mažą kainą nenusipirksite. A.Žilinskas teigia, kad nėra ir jokių oficialių kriterijų mačios kokybei. „Dažnai pardavėjai ir gamintojai savo nuožiūra produkciją pažymi kaip ceremony grade (ceremonijų, aukščiausios kokybės), premium ar supreme, arba culinary grade (kulinarinės kokybės, skirta kepiniams, bet ne gėrimui). Tačiau kiekvieno gamintojo kriterijai šiek tiek skiriasi, todėl ir taip pat pavadintos skirtingų gamintojų arbatos bus skirtingų skonių.“

Taigi, kas, pasak arbatos eksperto, svarbu renkantis gerą mačios arbatą?

  • Ryški, sodri žalia spalva;
  • tinkamo dydžio (~5 mikronų) miltukai (smulkesni net ir už vaikišką pudrą);
  • stiprus aromatas vos atidarius pakuotę;
  • subalansuota kartumo, umami, saldumo dermė;
  • saldus poskonis;
  • švelni, kreminė paruošto gėrimo tekstūra;
  • tolygi smulkių burbuliukų puta ant paruošto gėrimo.

Kaip nesugadinti geros arbatos

Tikra mačia nėra tirpūs milteliai, todėl geriantysis suvartoja ir pačius arbatos lapelius.

A.Žilinskas teigia, kad nusipirkus geros mačios arbatos, labai svarbu jos nesugadinti ruošiant. „Reikia turėti omenyje, kad tikra mačia nėra tirpūs milteliai, todėl geriantysis suvartoja ne tik arbatos ištrauką, bet ir pačius arbatos lapelius. Tai prisideda prie stipraus mačios poveikio, nes į organizmą patenka visos lapelyje esančios medžiagos. Tai taip pat reiškia, kad laikui bėgant milteliai nusės į gėrimo dugną – tai yra normalu, tikros, kokybiškos mačios ženklas“.

„Skonis ir kvapas“ archyvo nuotr. /Matcha ruošimas
„Skonis ir kvapas“ archyvo nuotr. /Matcha ruošimas

Žingsnis po žingsnio, kaip ruošti:

  • Šią arbatą reikėtų ruošti naudojant vėsų vandenį (60–70 °C). Anot arbatos eksperto, jei neturite virdulio su reguliuojama temperatūra, užvirusį vandenį reikia perpilti į tarpinį indą ir leisti keletą minučių pastovėti, ir tik tada užpilti matcha miltelius.
  • Mačiai paruošti nebūtinas japoniškas čavanas, tinka ir platesnis puodelis. Per sietelį šaukštelį miltelių įsijokite į puodelį, įpilkite vandens (80 ml tradicinei japoniškai versijai arba pilną puodelį, pagal savo skonį).
  • Bambukine šluotele ypač greitais judesiais plakite gėrimą, vandenyje „rašydami“ M raidę. Jei neturite bambukinės šluotelės, neblogai tiks ir elektrinis pieno plaktuvėlis. Plakite tol, kol visame paviršiuje susidarys tanki, standi, smulkių burbuliukų puta.
  • Galite įpilti šilto, putoto pieno ir taip pasiruošti mačios latę, arba įpilti sulčių ar gazuoto vandens mačios limonadui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius