Dabar populiaru
Publikuota: 2019 liepos 14d. 14:00

Puikieji serbentai: nuo kokteilių ir tortų iki atsargų žiemai

Tortas su raudonaisiais serbentais
Vida Press nuotr. / Tortas su raudonaisiais serbentais

Juodieji, raudonieji ir baltieji serbentai – legendinės, Lietuvoje puikiai derančios uogos, iš kurių uogienes virdavo mūsų močiutės, tebeverdame ir mes. Žinoma, nereikia visko kaupti vien tik ateičiai, verta šviežiomis uogomis pasimėgautis vos tik jų nuskynus (ar nusipirkus): berti į kokteilius, ruošti lengvus desertus, o gal net kepti karališką tortą. Išsirinkite ir – skanaus!

Receptai
Receptas: Sumuštiniai su serbentais
4 asmenims
Pagaminsite per 5 min.
2.9 / 8
Kaip gaminti

1. Duoną supjaustykite plonomis riekėmis, jas perpjaukite per pusę. Ant kiekvienos uždėkite po kupiną šaukštą nuvarvintos grūdėtosios varškės.

2. Papuoškite raudonaisiais serbentais.  

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Juoda duona: 1.00 vnt. (kepalėlis su grūdais)
Varškė: 300.00 g (grūdėta)
Serbentai: 1.00 st. (sauja raudonųjų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Vafliai su serbentų uogiene
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.7 / 9
Kaip gaminti

1. Kiaušinių baltymus ir trynius atskirkite. Sviestą ištrinkite su kiaušinių tryniais, įberkite cukraus, miltelinio cukraus, druskos ir išmaišykite.

2. Į sviesto masę maišant pamažu supilkite pieną, suberkite miltus. Palikite keliolika minučių brinkti.

3. Kiaušinių baltymus plakite, kol pasidarys standžios putos, ir įmaišykite į tešlą.

4. Įkaitintą vaflinę ištepkite riebalais, samčiu įpilkite tešlos ir iškepkite vaflius. Patiekite su serbentų uogiene ir vaniliniais ledais.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Sviestas: 100.00 g
Cukrus: 5.00 arbat. š.
Miltelinis cukrus: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pienas: 1.00 st.
Miltai: 250.00 g
Uogienė: (serbentų) 5.00 valg. š.
Ledai: (vaniliniai) 1.00 vnt.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Juodųjų serbentų musas
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.9 / 7
Kaip gaminti
  1. Į puodą supilkite 3 stiklines vandens ir užvirkite. Sutrinkite juoduosius serbentus. Sudėkite į sietelį ir šaukštu pertrinkite dar kartą. Į verdantį vandenį sudėkite serbentų išspaudas, užvirkite ir virkite lygiai minutę. Nukoškite, išspaudas išmeskite. Skystį vėl užvirkite, suberkite cukrų.
  2. Neskubėdami ir maišydami suberkite manų kruopas ir ant nedidelės ugnies maišydami virkite 10–12  minučių.  Nukelkite nuo ugnies, supilkite išspaustas serbentų sultis, sudėkite vaniliną ir apie 3 minutes plakite plakikliu. Supilkite serbentų sultis ir dar plakite 5 minutes. Išpilstykite į dubenėlius ir atvėsinkite.
Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30 minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Ingredientai
Juodieji serbentai: švieži arba šaldyti 250.00 ml
Vanduo: 700.00 ml
Cukrus: 1.00 st.
Manų kruopos: 6.00 valg. š.
Vanilinis cukrus: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Ledų kremas su juodaisiais serbentais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.9 / 7
Kaip gaminti
  1. Kremą reikia paruošti greitai, kad ledai nespėtų ištirpti.
  2. Juoduosius serbentus nuplaukite, nusausinkite, sumaigykite grūstuvu ir sumaišykite su alkoholiu.
  3. Suplakite pasaldintą grietinėlę. Ledus sumaišykite su grietinėle ir 2/3 gautos masės sumaišykite su uogomis.
  4. Į ledaines dėkite kremą su juodaisiais serbentais. Ant viršaus dėkite po 2-3 šaukštus kremo be serbentų ir papuoškite šviežiomis gervuogėmis ir mėtų lapeliais.

 

Ingredientai
Ledai: (plombyro) 500.00 g
Serbentai: 1.00 kg (juodųjų)
Grietinėlė: 200.00 g
Cukrus: 4.00 valg. š.
Romas: 6.00 valg. š. (konjako ar bet kokio uogų likerio)
Gervuogės: 1.00 st. (papuošimui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Šaltanosiai virtinukai su serbentais
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 22
Kaip gaminti
  1. Serbentus nuskabykite nuo šakelių ir perrinkite.
  2. Spanguoles užpilkite verdančiu vandeniu.
  3. Uogas sumaišykite su ruduoju cukrumi ir palikite pastovėti, kol cukrus ištirps.
  4. Miltus suberkite ant miltuotos lentos, suformuokite kauburėlį, viduryje padarykite duobutę, į ją supilkite šiltą pieną, įmuškite kiaušinį, viską pagal skonį pasūdykite ir užminkykite tešlą.
  5. Kai ji pasidarys vientisa, supilkite aliejų ir dar paminkykite.
  6. Tešlą plonai iškočiokite, norimo dydžio stiklinaite ar puodeliu išspauskite skrituliukus, į kiekvieną dėkite po šaukštą uogų įdaro, kraštelius kruopščiai užspauskite, virtinukus meskite į verdantį  pasūdytą vandenį ir virkite apie 2–3 min., kol iškils į paviršių.
  7. Skanu tiekti su vaisių jogurtu arba plakta grietinėle.
Ingredientai
Miltai: 300.00 g
Pienas: 100.00 ml
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Aliejus: 1.00 valg. š. (vynuogių kauliukų)
Serbentai: 1.00 st. (juodųjų)
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Spanguolės: 1.00 st. (saujelė džiovintų saldintų)
Brendis: (šlakelis) 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Ryžių dribsnių košė su juodaisiais serbentais
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 20
Kaip gaminti
  1. Į vidutinio dydžio prikaistuvį supilkite pieną. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol užvirs.
  2. Suberkite ryžių dribsnius, maltą cinamoną, vanilinį cukrų ir žiupsnelį druskos. Virkite kelias minutes, kol ryžių dribsniai suminkštės, tačiau vis dar nebus sukritę. Tuomet suberkite cukrų ir trintus juoduosius serbentus. Maišydami kaitinkite toliau, kol masė prikaistuvyje taps vientisos, kreminės tekstūros. Jeigu matote, kad košė tampa per tiršta, įpilkite dar šlakelį pieno ar virinto karšto vandens.
  3. Išvirtą košę paskirstykite į dubenėlius. Apibarstykite saujele migdolų riekelių, jei norite, papuoškite keliais juodaisiais serbentais ar kitomis uogomis.
  4. Patiekite nedelsiant. Skanaus!

Idėja iš: peppercornsinmypocket.blogspot.co.uk

Ingredientai
Ryžių dribsniai: 75.00 g
Pienas: 500.00 ml
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Vanilinis cukrus: 5.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 50.00 g
Serbentai: 1.00 puodelis (trinti juodieji serbentai arba kitos mėgiamos uogos)
Migdolai: 1.00 sauja (drožlės)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Persikų, aviečių ir juodųjų serbentų kokteilis
1 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
4.2 / 12
Kaip gaminti
  1. Persikus nuplaukite, nulupkite, pašalinkite kauliukus. Avietes ir serbentus nuplaukite.
  2. Viską sudėkite į indą ir sutrinkite iki vientisos masės. Skanaukite su lazdyno riešutais ar kokoso drožlėmis. 
Ingredientai
Persikai: 2.00 vnt.
Avietės: 200.00 g
Serbentai: 200.00 g (juodųjų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Antiena su juodųjų serbentų-„porto“ padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
1.3 / 4
Kaip gaminti

1. Anties krūtinėlių odelę įpjauname įstrižai, pabarstome grūstomis pankolio sėklomis, druska, šviežiai grūstais juodaisiais pipirais, užpilame šlakelį aliejaus ir viską tolygiai paskirstome rankomis.

2. Bulgur kruopas užpilame verdančiu vandeniu ir uždengus dangčiu paliekame 15 minučių. Supjaustome mėtas ir sumaišome su išbrinkusiomis bulgur kruopomis, porą šaukštų alyvuogių aliejaus, žiupsniu druskos ir pipirų.

3. Į nedidelį puodą pilame „porto“ vyną ir apelsino sultis bei verdame, kol skysčio sumažėja perpus, tada dedame sviesto, jam ištirpus sudedame juoduosius serbentus ir dar kokias 5 minutes paverdame.

4. Įkaitiname grill keptuvę, dedame anties krūtinėles odele žemyn ir kepame uždėję lakštą kepimo popieriaus ir ką nors sunkaus ant viršaus, retkarčiais pavartydami, kad tolygiau iškeptų, ištekėtų maksimaliai taukų ir odelė būtų apskrudusi ir traški. Kepti iš viso prireiks 12–15 minučių. Iškepus dedame į lėkštę ir uždengiame folija.

5. Į tą pačią keptuvę įpilame šlakelį alyvuogių aliejaus ir kelias minutes kepame romaninės salotos lapus.

6. Į lėkštę dedame bulgur su mėtomis, tuomet pakeptų romaninės salotos lapų, o ant viršaus – pjaustytą anties krūtinėlę. Šalia pilame juodųjų serbentų ir „porto“ vyno padažą.

Ingredientai
Antiena: 2.00 vnt. (krūtinėlės)
Pankolių sėklos: 2.00 arbat. š. (grūstų)
Druska: 0.30 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Bulgur kruopos: 60.00 g
Mėtos: 30.00 g (šviežių)
Vynas: 200.00 ml („porto“)
Apelsinai: 1.00 vnt. (sultys)
Serbentai: 50.00 g (juodųjų)
Sviestas: 20.00 g
Salotos: 200.00 g (Romaninių (1 didelė gūžė arba 2 mažesnės))
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Gaivinantis juodųjų serbentų kokteilis
2 asmenims
Pagaminsite per 5 min.
2.7 / 6
Kaip gaminti

Bananus supjaustykite ir suplakite kartu su pienu, tarkuotu šokoladu ir juodaisiais serbentais. Gautus kokteilius supilstykite į tam skirtus indus ir apibarstykite kokoso drožlėmis.

Ingredientai
Bananai: 2.00 vnt.
Serbentai: 100.00 g (juodųjų)
Pienas: 250.00 ml
Baltasis šokoladas: 50.00 g
Kokosų drožlės: 20.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Gira su raudonaisiais serbentais
16 asmenims
Pagaminsite per 13 val.
4.3 / 3
Kaip gaminti

1. Raudonuosius serbentus nuplaukite, nusausinkite ir sutrinkite mediniu šaukštu. Užpilkite verdančiu vandeniu, užvirkite, nukelkite nuo ugnies ir leiskite 2–3 valandas pastovėti.

2. Tuomet nukoškite, sudėkite 2–3 šaukštuose šilto vandens ištirpintas mieles. Suberkite cukrų ir citrinų rūgštį, išmaišykite. Palikite kambario temperatūroje 8–10 valandų. Tada girą nukoškite, supilstykite į tamsius butelius ir laikykite šaltai.

Knyga „Gaivieji gėrimai“
Knyga „Gaivieji gėrimai“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Vanduo: 4.00 l
Serbentai: 1.00 kg (raudoni)
Cukrus: 450.00 g
Mielės: 20.00 g (20-30)
Citrinų rūgštis: 3.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Juodųjų serbentų ir apelsinų sulčių kokteilis
6 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
4.2 / 5
Kaip gaminti

1. Apelsiną supjaustykite nedideliais gabaliukais (su žievelėmis) ir sudėkite į ledukų formeles, pripilkite vandens ir užšaldykite.

2. Sultis sumaišykite su skystu ar pašildytu medumi. Jei norite gaivesnio kokteilio, sultis praskieskite gazuotu mineraliniu vandeniu. Į taures pridėkite šaldytų apelsino ledukų ir pripilkite atšaldytų sulčių.

Knyga „Gaivieji gėrimai“
Knyga „Gaivieji gėrimai“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Sultys: 500.00 ml (juodųjų serbentų ir 500ml apelsinų)
Apelsinai: 1.00 vnt. (ketvirtis)
Medus: 5.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Serbentų džiulepas
6 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
4.0 / 3
Kaip gaminti

1. Sultis sumaišykite su sirupais.

2. Pridėkite daug ledukų ir šaldytų ar šviežių uogų. Jei turite šviežių mėtų, patrinkite porą lapelių stiklinėje, o šakelių pridėkite prieš dėdami ledukus.

Knyga „Gaivieji gėrimai“
Knyga „Gaivieji gėrimai“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Sultys: 200.00 ml (serbentų)
Citrinos: 2.00 vnt. (100ml sulčių)
Sirupas: (mėtų) 100.00 ml
Cukraus sirupas: 50.00 ml
Serbentai: 2.00 st. (švieži arba šaldyti)
Ledas: 2.00 sauja
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Pyragaičiai su juodaisiais serbentais
10 asmenims
Pagaminsite per 5 val. 40 min.
4.4 / 5
Kaip gaminti

1. Kambario temperatūros sviestą gerai išsukite, po truputį berkite cukrų ir sukite, kol masė taps puri.

2. Kiaušinius išplakite iki putų atskirame dubenyje, pamažu įmaišykite sviesto ir cukraus mišinį, visus reikalingus pagardus ir kepimo miltelius. 

3. Tešlą gerai išmaišykite ir sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą stačiakampę skardą. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30–40 min.

4. Maskarponę, varškę ir cukrų elektriniu plakikliu išplakite iki vientisos masės, įspauskite citrinos sulčių ir suberkite nutarkuotas žieveles.

5. Paruoštą įdarą krėskite ant uogų sirupu sulaistyto atvėsinto biskvito. Pastatykite į šaldytuvą, kad sustingtų.

6. Uogas pakaitinkite, sumaišykite su cukrumi, krakmolu, citrinos sultimis. Kai atvės, tolygiai paskirstykite ant pyrago ir dar porą valandų palaikykite šaldytuve.

Tiekdama supjaustykite gabalėliais.

Pagaminsite per 1 val. 40 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).

Ingredientai
Sviestas: 150.00 g (Biskvitui)
Cukrus: 120.00 g (Biskvitui ir įdarui 4 šaukštai. Užpilui 3 šaukštai.)
Miltai: 300.00 g (Biskvitui)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (Biskvitui)
Biskvitui; pakelis 1.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt. (Biskvitui nutarkuotų trečdalio citrinos žievelių. Įdarui pagal skonį citrinos sulčių ir nutarkuotų citrinos žievelių. Užpilui keli šlakeliai citrinos sulčių.)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š. (Biskvitui)
Uogų sirupas (keli šaukštai mėgstamų uogų) biskvitui 4.00 valg. š.
Maskarponės sūris: 500.00 g (Įdarui)
Varškė: 200.00 g (Įdarui; riebios)
Krakmolas: 1.00 valg. š. (Užpilui)
Serbentai: 250.00 g (Užpilui; juodųjų serbentų)
Druska: 1.00 arbat. š. (Biskvitui; žiupsnelis)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Varškės pyragas su juodaisiais serbentais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.9 / 23
Kaip gaminti

1. Sviestą ištirpinkite, įdėkite cukrų, kakavą ir viską gerai išmaišykite. Į gautą masę įmaišykite miltus bei kepimo miltelius, gerai išminkykite ir užšaldykite.

2. Kiaušinių trynius išplakite su cukrumi, sumaišykite su varške ir sutrinkite blenderiu.

3. Kiaušinių baltymus sumaišykite su krakmolu, išplakite iki putų ir kartu su uogomis įmaišykite į varškės masę.

4. Didžiąją atšaldytos tešlos dalį įtarkuokite į skardą (geriausia - stačiakampio formos skarda aukštais kraštais), dėkite varškės įdarą ir ant viršaus užtarkuokite likusią tešlos dalį.

5. Apie 45 min. kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

6. Prieš tiekiant pyragą apliekite ištirpintu šokoladu.

Skanaus!

Ingredientai
Cukrus: 400.00 g (200 g tešlai ir 200 g įdarui)
Sviestas: 300.00 g (tešlai)
Miltai: 300.00 g (tešlai)
Kakava: 50.00 g (tešlai)
Kepimo milteliai: 10.00 g (tešlai)
Varškė: 500.00 g (įdarui)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (įdarui)
Serbentai: 100.00 g (juodieji serbentai arba kitokios šviežios ar šaldytos uogos - įdarui)
Krakmolas: 40.00 g (įdarui)
Šokoladas: 150.00 g (baltasis)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Baltymų tortas su raudonaisiais serbentais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
4.0 / 3
Kaip gaminti

1. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Sviestą ir 140 g cukraus trinkite, kol pasidarys puri masė. Įmaišykite trynius. Miltus, kepimo miltelius, maltus migdolus ir šaukštą citrinų žievelių sumaišykite, suberkite į sviesto masę ir išsukite.

2. Dvi maždaug 26 cm skersmens silikonines formas ištieskite kepimo popieriumi, įdėkite po lygiai tešlos, paviršių išlyginkite. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 10–15 minučių.

3. Kiaušinių baltymus su trupučiu druskos plakite, kol susidarys standžios putos. Įmaišykite 150 g cukraus ir plakite, kol ji ištirps. Baltymų masę sukrėskite į silikoninę formą. Kepkite 150 laipsnių orkaitėje 35–40 minučių.

4. Grietinėlę su likusiu cukrumi plakite tol, kol susidarys standžios putos. Grietinėlės sūrį, varškę, likusias citrinų žieveles, želės cukrų sumaišykite ir įmaišykite į plaktą grietinėlę.

5. Pusę kiekio grietinėlės ir varškės masės užtepkite ant vieno iškepusio papločio, apibarstykite puse kiekio serbentų. Uždėkite kitą paplotį, užtepkite likusią varškės masę ir pabarstykite likusiais serbentais. Ant viršaus uždėkite baltymų paplotį ir 30 minučių laikykite šaldytuve. Prieš patiekiant apibarstykite migdolų plokštelėmis.  

Knyga „Uogos“
Knyga „Uogos“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Uogos“

Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Sviestas: 140.00 g
Cukrus: 390.00 g
Miltai: 140.00 g
Kepimo milteliai: 3.00 arbat. š.
Migdolai: 70.00 g (malti ir 2 valg. š. plokštelių)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. tarkuotų žievėlių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Grietinėlė: 200.00 ml
Sūris: 120.00 g (tepamas grietinėlės)
Varškė: 150.00 g (liesa)
Želė: 1.00 st. (pusė st. želės cukraus)
Serbentai: 300.00 g (raudonieji)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Pyragas su juodaisiais serbentais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 3
Kaip gaminti

1. Kriaušes nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Sudėkite į keptuvę, suberkite rudąjį cukrų ir ant silpnos ugnies kepinkite, kol pradės skirtis skystis ir kriaušės suminkštės, bet neištiš.

2. Suberkite nuplautus serbentus ir maišydami užvirinkite. Nukelkite nuo viryklės. Masę sudėkite į mažus indus arba vieną didesnį.

3. Sviestą sukapokite, suberkite miltus, įberkite druskos. Viską sumaigykite pirštais. Įminkykite riešutus ir cukrų „Demerara“. Masę sutrupinkite į indelius su kriaušėmis ir serbentais.

4. Kepkite 190 laipsnių orkaitėje 20–25 minutes (jei indas didelis – apie 40 minučių, kol viršus gražiai parus). Patiektite šiltą su ledais be priedų.  

Knyga „Uogos“
Knyga „Uogos“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Uogos“

Ingredientai
Kriaušės: 700.00 g (prinokusios)
Rudasis cukrus: 100.00 g
Serbentai: 250.00 g (juodieji)
Sviestas: 100.00 g
Miltai: 200.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pistacijos: 85.00 g
Cukrus: 150.00 g ("Demerara")
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Tortas su juodaisiais serbentais ir ramunėlėmis
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 45 min.
4.4 / 5
Kaip gaminti

Torto pagrindo gaminimas:

  1. Į dubenį išsijokite miltus su kepimo milteliais. Suberkite cukrų, išmaišykite. Ištirpinkite ir atvėsinkite sviestą.
  2. .Atskirame dubenyje elektriniu plaktuvu suplakite kiaušinį, sviestą ir jogurtą. Gautą masę supilkite į sausus ingredientus ir maišykite, kol gausis vientisą tešlą.
  3. 20-22 cm skersmens kepimo formą atsegamais kraštais sutepkite sviestu. Supilkite tešlą, išlyginkite viršų ir pašaukite į iki 175 laipsnių įkaitintą orkaitę 20-25 minutėms. Ar torto pagrindas iškepė, patikrinkite mediniu smeigtuku: įsmeigtą į pagrindo vidurį turėtumei ištraukti neaplipusį tešla.
  4. .Ištraukite iš orkaitės ir palikite atvėsti. Iš kepimo formos išimti nereikia.

Ramunėlių arbata:

  1. Nedideliame puode arba arbatinuke užvirkite vandenį.Suberkite ramunėles, supilkite medų, uždenkite ir palikite pritraukti 15 minučių. Tuomet arbatą nukoškite į puodelį.

Ramunėlių putėsių gaminimas:

  1. Įį nedidelį puodą supilkite vandenį, suberkite cukrų ir ramunėles. Uždenkite ir leiskite užvirti.
  2.  Skysčiui užvirus, puodą atidenkite, ugnį sumažinkite ir virkite tol, kol skystis ims tirštėti ir burbuliuoti – virsti sirupu. Jei turi maisto gamybai naudojamą termometrą, virkite, kol skystis pasieks 114 laipsnių temperatūrą.
  3. Želatiną užpilkite keliais šaukštais vandens ir palikite išbrinkti. Tuomet ištirpinkite garų vonelėje.
  4. .Iki purumo išplakite grietinėlę.
  5. Elektriniu plaktuvu plakite kiaušinių trynius, kol pabals.
  6. Sirupui sutirštėjus, puodą nukelkite nuo ugnies ir palikite kelioms minutėms atvėsti. Tuomet per sietelį po truputėlį pilkite į trynius ir nuolat plakite. Labai svarbu, kad sirupas nebūtų per karštas, antraip sutrauks trynius.
  7. Supilkite tirpintą želatiną toliau plakdami, kol putėsiai sutirštės ir jų padvigubės.
  8. Sudėkite ir atsargiai įmaišykite grietinėlę.

Juodųjų serbentų putėsių gaminimas:

  1. Nuplautus ir nusausintus serbentus sutrinkite. Sudėkite į puodą, užberkite cukrumi ir ant vidutinės ugnies virkite, kol cukrus ištirps.
  2. Grietinėlę išplakite iki purumo.
  3. Keliuose šaukštuose vandens išbrinkintą želatiną sudėkite į serbentus ir, maišydamos šaukštu, ištirpinkite.
  4. Palikite juodųjų serbentų masę atvėsti iki kambario temperatūros. Sudėkite ir atsargiai įmaišykite plaktą grietinėlę.

Torto gamyba:

  1. Torto pagrindą subadykite šakute ir po truputėlį apipilkite arbata. Palaukite, kol ją sugers. Pagrindas turi būti drėgnas, tačiau ne skęsti arbatoje, tad visos arbatos gali ir neprireikti.
  2. Supilkite ramunėlių putėsius, išlyginkite viršų. Torto formą pastatykite į šaldytuvą 30 minučių, kad šiek tiek sustingtų.
  3. Ramunėlių putėsiams lengvai sustingus, supilkite juodųjų serbentų putėsius. Išlyginkite viršų ir palikite šaldytuve nakčiai.
  4. Tortą patiekite atvėsintą. Lengviau supjaustysite peilį pamirkiusios į karštą vandenį.

Patarimas. Labai svarbu tortą šaldytuve laikyti per naktį.

Receptas iš tinklaraščio „Duonos ir žaidimų“

Ingredientai
Miltai: 140.00 g (torto pagrindui)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (1 1/2 šaukštelio - torto pagrindui)
Cukrus: 190.00 g (70 g torto pagrindui, 80 g ramunėlių putėsiams ir 40 g juodųjų serbentų putėsiams)
Sviestas: 40.00 g (torto pagrindui)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (1 didelis - torto pagrindui ir 3 tryniai ramunėlių putėsiams)
Jogurtas: 120.00 ml (torto pagrindui)
Vanduo: 120.00 ml (70 ml ramunėlių arbatai ir 50 ml putėsiams)
Ramunėlės: šaukštas arbatai ir 4 šaukštai ramunėlių putėsiams 5.00 valg. š.
Medus: 2.00 arbat. š. (ramunėlių arbatai)
Želatina: 4.00 arbat. š. (2 šaukšteliai ramunėlių putėsiams ir 2 šaukšteliai juodųjų serbentų putėsiams)
Grietinėlė: 420.00 ml (riebi plakamoji - 250 ml ramunėlių putėsiams ir 170 ml juodųjų serbentų putėsiams)
Serbentai: 250.00 g (juodieji - juodųjų serbentų putėsiams)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Saldžiarūgštis juodųjų serbentų kremas tortui
12 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.7 / 7
Kaip gaminti

1. Želatiną užpilkite 30 ml vandens ir palikite išbrinkti. Juoduosius serbentus suberkite į puodą ir įpilkite šiek tiek vandens. Tuomet berkite cukrų ir viską pavirkite ant nedidelės ugnies tol, kol serbentai suminkštės.

2. Įpilkite cukraus pagal skonį ir ragaukite tol, kol sulauksite norimo saldumo. Į karštą serbentų sirupą supilkite želatiną ir viską gerai išmaišykite.

Ingredientai
Serbentai: 200.00 g (juodųjų)
Cukrus: 60.00 g
Želatina: 10.00 g
Vanduo: 2.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Nekeptas juodųjų serbentų putėsių tortas
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.9 / 24
Kaip gaminti

1. Kepimo formos nuimamais kraštais dugną ištieskite kepimo popieriumi. Jei norite lengviau išimti tortą iš formos, galite kepimo popieriumi ištiesti ir formos šonus.

2. Elektriniame maisto kombaine sumalkite sausainius. Dėkite likusius produktus ir išsukite lipnią masę. Jei masė dar nepakankamai lipni, galite įpilti dar vieną arbatinį šaukštelį vandens ar citrinų sulčių.

3. Sausainių masę tolygiai paskirstykite kepimo formoje ir gerai suspauskite. Laikykite šaldytuve, kol prireiks.

4. Serbentus suberkite į puodą ir kaitinkite ant mažos kaitros, kol šiek tiek sukris. Sutrinkite juos į tyrę. Jei norite tolygesnių putėsių, tyrę galite perkošti per tankų sietelį. Į dar šiltą tyrę įmaišykite medų.

5. Dubenėlyje ištirpinkite želatiną 60 ml verdančio vandens ir įmaišykite ją į šiltą juodųjų serbentų tyrę bei palikite šiek tiek atvėsti. Įmaišykite šaltą jogurtą.

6. Šaltame dubenyje standžiai išplakite šaltą grietinėlę. Dėkite ją dalimis į juodųjų serbentų masę ir lengvai pamaišykite. Nepermaišykite!

7. Putėsius supilkite ant torto pagrindo. Tortą palikite sustingti šaldytuve per naktį.

8. Sustingusį tortą išimkite iš formos ir dekoruokite, kaip tik širdis geidžia. Nuotraukose tortas dekoruotas šaltyje džiovintų juodųjų serbentų ir braškių milteliais bei triufeliais. Tortą laikykite šaldytuve ir suvartokite per porą dienų.

Ingredientai
Sausainiai: 180.00 g (birių; torto pagrindui)
Riešutų sviestas: 4.00 valg. š. (lazdynų; torto pagrindui)
Citrinų kremas (lemon curd): 1.00 valg. š. (galima keisti riešutų sviestu; torto pagrindui)
Vanduo: 1.00 arbat. š. (galima keisti citrinų sultimis; torto pagrindui)
Serbentai: 400.00 g (juodųjų, putėsiams)
Medus: 4.00 valg. š. (arba daugiau – pagal skonį; putėsiams)
Želatina: 4.00 vnt. (lapeliai arba tiek, kiek reikia susitingdyti 1 l skysčio; putėsiams)
Jogurtas: 400.00 g (natūralaus graikiško; putėsiams)
Grietinėlė: 200.00 ml (plakamosios; putėsiams)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Pyragas su juodaisiais serbentais ir varške
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 26
Kaip gaminti

1. Tešlai skirtus visus produktus sumaišykite elektriniame virtuvės kombaine. Sudėkite ją į kepimo popieriumi išklotą 23×30 cm skardą ir delnais lengvai paspauskite prie dugno*.

2. Varškės masės produktus gerai išmaišykite ir paskleiskite ant tešlos viršaus. Ant viršaus suberkite uogas, sumaišytas su cukraus pudra.

3. Trupiniams ranka išmaišykite visus produktus ir pirštais tolygiai patrupinkite ant pyrago viršaus.

4. Kepkite iki 170 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 1 valandą. Jei pyrago vidurys dar neiškepęs, pakepkite ilgiau.

*Knygoje rašo, kad maišyti reikia iki trupinių masės, bet man trupiniai neišėjo, tešla buvo lipni. Ir šiek tiek bijojau, kad galėjo kepimo milteliai blogai išsimaišyti. Todėl kitą kartą pirmiausia permaišyčiau sausus produktus ir tik tuomet jau viską dėčiau į kombainą. Nors realiai viskas gerai išėjo.

Ingredientai
Miltai: 280.00 g (180 g pagrindui ir 100 trupinių masei)
Cukrus: 310.00 g (150 g pagrindui, 110 varškės masei ir 50 g trupinių masei)
Sviestas: 185.00 g (125 g šalto pagrindui ir 60 g ištirpinto trupinių masei)
Grietinė: 90.00 g (12–15 proc. riebumo; pagrindui)
Krakmolas: 60.00 g (pagrindui ir dar 2 valg. šaukšt. varškės masei)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (pagrindui)
Kepimo milteliai: 1.50 arbat. š. (pagrindui)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (pagrindui)
Serbentai: 500.00 g (šaldytų (arba vyšnių, spanguolių); įdarui)
Cukraus pudra: 2.00 valg. š. (įdarui)
Varškė: 400.00 g (9 proc.; varškės masei)
Kiaušinių tryniai: 2.00 vnt. (varškės masei)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Vyšnių uogienė su raudonaisiais serbentais ir avietėmis
10 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.3 / 13
Kaip gaminti

1. Vyšnias nuplauti, nuvarvinti, išimti kauliukus. Raudonuosius serbentus nuplauti, nuvarvinti ir nubraukti nuo šakelių. Avietes perrinkti.

2. Paruoštas uogas suberti į puodą. Kai ant puodo dugno atsiras šiek tiek sulčių, maišant užvirinti, suberti cukrų ir, visą laiką maišant, virti dar 5 min.

3. Puodą nukelti nuo ugnies, nugraibyti paviršiuje susidariusias putas, dar kartą išmaišyti ir palikti 10 min. pastovėti. Tada sukrėsti į švarius stiklainėlius ir užsukti dangtelius.  

Ingredientai
Vyšnios: 2.00 kg
Serbentai: 500.00 g (raudonųjų)
Avietės: 500.00 g
Cukrus: 1.00 kg
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Interviu

Praktiški patarimai

Ekspertai pataria
Gerumu dalintis gera

Liaudies alus

Gera savijauta – tavo pasirinkimas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką