Dabar populiaru
Publikuota: 2018 lapkričio 10d. 10:00

Pyragas savaitgaliui: 5 nuostabūs skanėstai iš būsimos knygos „Desertai: 365 receptai“

Nuostabių pyragų penketukas
Leidyklos nuotr. / Nuostabių pyragų penketukas

Koks savaitgalis be gardaus pyrago? Gabaliukas prie kavos ar arbatos puodelio būtinas – ir mažam, ir dideliam. Siūlome rinktis iš puikaus penketuko – visi šie skanėstai iš netrukus pasirodysiančios knygos „Desertai: 365 receptai“.

Šokoladainis su kava ir graikiniais riešutais

Ingredientai (12–15 porcijų):

  • 240 g sviesto;
  • 300 g juodojo šokolado (ne mažiau kaip 72 proc. kakavos);
  • 5 kiaušiniai;
  • 260–300 g cukraus;
  • 1–2 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus;
  • 1 valg. šaukšt. tirpiosios kavos;
  • 140–150 g miltų;
  • 120–140 g graikinių riešutų.

Gaminimas:

1. Puode sumaišyti supjaustytą sviestą ir gabaliukais sulaužytą šokoladą. Dėti ant garų vonelės ir ištirpinti. Nukelti nuo kaitros ir lėtai maišant leisti atvėsti iki kambario temperatūros.

2. Į plaktuvą supilti kiaušinius, suberti cukrų (cukraus kiekis priklauso nuo šokolado kartumo), vanilinį cukrų ir kavą. Viską išplakti iki purios šviesios masės.

3. Atvėsusią šokolado masę mentele pamažu įmaišyti į kiaušinių masę. Tada įmaišyti persijotus miltus, paskui – smulkintus graikinius riešutus.

4. Gautą tešlą supilti į kepimo popieriumi išklotą 30×23 cm arba panašaus dydžio skardą.

5. Kepti 180 °C temperatūros orkaitėje 25–30 minučių (kepimo trukmė priklauso nuo šokoladainio storio, svarbu neperkepti).

6. Ištraukus iš orkaitės palikti porai minučių skardoje, tada išimti su kepimo popieriumi ir visiškai atvėsinti ant grotelių.

Leidyklos nuotr./Šokoladainis su kava ir graikiniais riešutais
Leidyklos nuotr./Šokoladainis su kava ir graikiniais riešutais

Trupininis pyragas su juodųjų serbentų uogiene

Ingredientai (12 porcijų):

tešlai:

  • 200 g cukraus;
  • 2 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus;
  • 400 g miltų;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 200 g šalto sviesto;
  • 1 kiaušinis.

įdarui:

  • 300–400 g juodųjų serbentų uogienės.

Gaminimas:

1. Sumaišyti paprastą ir vanilinį cukrų, miltus, kepimo miltelius ir druską. Sudėti gabaliukais supjaustytą šaltą sviestą, įmušti kiaušinį ir viską maišyti šakute ar trintuvu, kol susidarys trupiniai.

2. Pusę tešlos sudėti į kepimo popieriumi išklotą 20×20 cm dydžio kepimo formą ir prispausti prie dugno. Uogienę lygiu sluoksniu supilti ant tešlos. Likusią tešlą sutrupinti ant viršaus.

3. Kepti 190 °C temperatūros orkaitėje 45 minutes, kol paviršius gražiai apkeps. Prieš patiekiant visiškai atvėsinti.

Leidyklos nuotr./Trupininis pyragas su juodųjų serbentų uogiene
Leidyklos nuotr./Trupininis pyragas su juodųjų serbentų uogiene

Morkų pyragas su kremu ir graikiniais riešutais

Ingredientai (12 porcijų):

tešlai:

  • 3 stiklinės tarkuotų morkų;
  • 300 g cukraus;
  • 230 g miltų;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1 kiaušinis;
  • 150 ml aliejaus;
  • 40 g smulkintų graikinių riešutų.

kremui:

  • 100 g kambario temperatūros kreminio sūrio;
  • 50 g kambario temperatūros sviesto;
  • 200 g miltelinio cukraus;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus.

užpilui:

  • 25 ml vandens;
  • 100 g cukraus;
  • 80 ml grietinėlės;
  • 1 valg. šaukšt. tirpinto sviesto.

papuošti:

  • 50 g kapotų ar sveikų graikinių riešutų.

Gaminimas:

1. Iškepti pyragą: į tarkuotas morkas (galima tarkuoti bulvių tarkavimo mašina) suberti cukrų ir maišyti, kol neliks cukraus kristalėlių. Tada suberti miltus, persijotus su kepimo milteliais, įmušti kiaušinį, supilti aliejų, suberti susmulkintus graikinius riešutus ir gerai išmaišyti.

2. Tešlą supilti į 24 cm skersmens kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepti 180 °C temperatūros orkaitėje 40–50 minučių.

3. Pagaminti kremą: visus produktus sudėti į dubenį ir gerai išmaišyti.

4. Pagaminti užpilą: ant vidutinės kaitros pakaitinti vandenį su cukrumi. Maišyti, kol sirupas užvirs, o tada leisti virti nemaišant apie 6–8 minutes, kol jis taps gintarinės spalvos. Nukelti nuo kaitros ir lėtai, vis pamaišant, supilti grietinėlę ir sviestą. Išmaišyti ir atvėsinti.

5. Atvėsinto pyrago viršų padengti kremu, pabarstyti riešutais ir aplieti karameliniu užpilu.

Leidyklos nuotr./Morkų pyragas su kremu ir graikiniais riešutas
Leidyklos nuotr./Morkų pyragas su kremu ir graikiniais riešutas

Apverstas ananasų pyragas

Ingredientai (12 porcijų):

ananasų sluoksniui:

  • 40 g sviesto;
  • ⅔ stiklinės cukraus;
  • 8 konservuotų ananasų griežinėlių;
  • 8 kokteilinių vyšnių;
  • 1 stiklinė smulkintų riešutų.

tešlai:

  • 75 g minkšto sviesto;
  • 1 stiklinė cukraus;
  • 1 kiaušinis;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus;
  • 1 stiklinė miltų;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 1 stiklinė ananasų sirupo.

Gaminimas:

1. Paruošti ananasų sluoksnį: sviestą ištirpinti ir supilti į kepimo formą, užbarstyti cukraus ir sudėti ananasų griežinėlius. Į kiekvieno griežinėlio vidurį įdėti po vyšnią. Pabarstyti smulkintais riešutais.

2. Pagaminti tešlą: išplakti sviestą su puse stiklinės cukraus. Įdėti kiaušinį ir suberti vanilinį cukrų. Gerai išplakti iki vientisos masės. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir druska, suberti į riebalų masę ir gerai išmaišyti. Tada supilti ananasų sirupą ir vėl gerai išmaišyti.

3. Tešlą supilti į formą ir kepti 180 °C temperatūros orkaitėje 45–50 minučių.

4. Palikti atvėsti 5 minutes ir tada apversti pyragą, kad ananasai būtų viršuje.

Leidyklos nuotr./Apverstas ananasų pyragas
Leidyklos nuotr./Apverstas ananasų pyragas

Šokoladinis karamelinis pyragas

Ingredientai (10–12 porcijų):

tešlai:

  • 125 g cukraus;
  • 4 kiaušinių tryniai;
  • 210 g miltų;
  • 150 g sviesto;
  • 7 g kepimo miltelių.

šokoladinei karamelinei masei:

  • 150 g cukraus;
  • 125 ml grietinėlės karamelinei masei;
  • 10 g sviesto;
  • žiupsnelis druskos;
  • 200 g juodojo šokolado;
  • 240 ml grietinėlės šokoladinei masei.

glajui:

  • 40 g sviesto;
  • 150 g juodojo šokolado;
  • 150 ml grietinėlės.

Gaminimas:

1. Pagaminti tešlą: cukrų ištrinti su kiaušinių tryniais, suberti pusę miltų ir gerai išmaišyti. Sudėti minkštą sviestą, suberti likusius miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir išminkyti tešlą. Iškočioti 5 mm storio lakštą.

2. Tešla iškloti kepimo skardą ar formą, subadyti lakštą šakute ir įdėti į šaldymo kamerą bent 4 valandoms. Atšaldytą tešlą kepti 220 °C temperatūros orkaitėje 15–20 minučių.

3. Paruošti šokoladinę karamelinę masę: cukrų nemaišant ištirpinti keptuvėje ant silpnos kaitros ir iš lėto supilti grietinėlę, intensyviai sumaišyti. Kai nebeliks cukraus gumulėlių, nuimti nuo kaitros, sudėti sviestą ir druską. Gerai išmaišyti.

4. Atskirame dubenyje garų vonelėje maišant ištirpinti šokoladą su grietinėle. Sumaišyti karamelinę masę su šokoladine ir užpilti ant iškepto pagrindo. Padėti į šaldytuvą 1–2 valandoms sustingti.

5. Paruošti glajų: sviestą su šokoladu ištirpinti garų vonelėje ir supilti grietinėlę. Gautą masę pavirti porą minučių, kol pradės tirštėti. Užpilti ant pyrago, išlyginti paviršių. Padėti į šaldytuvą 3 valandoms sustingti.

Leidyklos nuotr./Šokoladinis karamelinis pyragas
Leidyklos nuotr./Šokoladinis karamelinis pyragas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Gera keliauti kartu

Praktiški patarimai

Video

26:48
01:44
23:52

Maistas

Kinas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką