Dabar populiaru
Publikuota: 2018 lapkričio 10d. 10:00

Pyragas savaitgaliui: 5 nuostabūs skanėstai iš būsimos knygos „Desertai: 365 receptai“

Nuostabių pyragų penketukas
Leidyklos nuotr. / Nuostabių pyragų penketukas

Koks savaitgalis be gardaus pyrago? Gabaliukas prie kavos ar arbatos puodelio būtinas – ir mažam, ir dideliam. Siūlome rinktis iš puikaus penketuko – visi šie skanėstai iš netrukus pasirodysiančios knygos „Desertai: 365 receptai“.

Šokoladainis su kava ir graikiniais riešutais

Ingredientai (12–15 porcijų):

  • 240 g sviesto;
  • 300 g juodojo šokolado (ne mažiau kaip 72 proc. kakavos);
  • 5 kiaušiniai;
  • 260–300 g cukraus;
  • 1–2 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus;
  • 1 valg. šaukšt. tirpiosios kavos;
  • 140–150 g miltų;
  • 120–140 g graikinių riešutų.

Gaminimas:

1. Puode sumaišyti supjaustytą sviestą ir gabaliukais sulaužytą šokoladą. Dėti ant garų vonelės ir ištirpinti. Nukelti nuo kaitros ir lėtai maišant leisti atvėsti iki kambario temperatūros.

2. Į plaktuvą supilti kiaušinius, suberti cukrų (cukraus kiekis priklauso nuo šokolado kartumo), vanilinį cukrų ir kavą. Viską išplakti iki purios šviesios masės.

3. Atvėsusią šokolado masę mentele pamažu įmaišyti į kiaušinių masę. Tada įmaišyti persijotus miltus, paskui – smulkintus graikinius riešutus.

4. Gautą tešlą supilti į kepimo popieriumi išklotą 30×23 cm arba panašaus dydžio skardą.

5. Kepti 180 °C temperatūros orkaitėje 25–30 minučių (kepimo trukmė priklauso nuo šokoladainio storio, svarbu neperkepti).

6. Ištraukus iš orkaitės palikti porai minučių skardoje, tada išimti su kepimo popieriumi ir visiškai atvėsinti ant grotelių.

Leidyklos nuotr./Šokoladainis su kava ir graikiniais riešutais
Leidyklos nuotr./Šokoladainis su kava ir graikiniais riešutais

Trupininis pyragas su juodųjų serbentų uogiene

Ingredientai (12 porcijų):

tešlai:

  • 200 g cukraus;
  • 2 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus;
  • 400 g miltų;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 200 g šalto sviesto;
  • 1 kiaušinis.

įdarui:

  • 300–400 g juodųjų serbentų uogienės.

Gaminimas:

1. Sumaišyti paprastą ir vanilinį cukrų, miltus, kepimo miltelius ir druską. Sudėti gabaliukais supjaustytą šaltą sviestą, įmušti kiaušinį ir viską maišyti šakute ar trintuvu, kol susidarys trupiniai.

2. Pusę tešlos sudėti į kepimo popieriumi išklotą 20×20 cm dydžio kepimo formą ir prispausti prie dugno. Uogienę lygiu sluoksniu supilti ant tešlos. Likusią tešlą sutrupinti ant viršaus.

3. Kepti 190 °C temperatūros orkaitėje 45 minutes, kol paviršius gražiai apkeps. Prieš patiekiant visiškai atvėsinti.

Leidyklos nuotr./Trupininis pyragas su juodųjų serbentų uogiene
Leidyklos nuotr./Trupininis pyragas su juodųjų serbentų uogiene

Morkų pyragas su kremu ir graikiniais riešutais

Ingredientai (12 porcijų):

tešlai:

  • 3 stiklinės tarkuotų morkų;
  • 300 g cukraus;
  • 230 g miltų;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1 kiaušinis;
  • 150 ml aliejaus;
  • 40 g smulkintų graikinių riešutų.

kremui:

  • 100 g kambario temperatūros kreminio sūrio;
  • 50 g kambario temperatūros sviesto;
  • 200 g miltelinio cukraus;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus.

užpilui:

  • 25 ml vandens;
  • 100 g cukraus;
  • 80 ml grietinėlės;
  • 1 valg. šaukšt. tirpinto sviesto.

papuošti:

  • 50 g kapotų ar sveikų graikinių riešutų.

Gaminimas:

1. Iškepti pyragą: į tarkuotas morkas (galima tarkuoti bulvių tarkavimo mašina) suberti cukrų ir maišyti, kol neliks cukraus kristalėlių. Tada suberti miltus, persijotus su kepimo milteliais, įmušti kiaušinį, supilti aliejų, suberti susmulkintus graikinius riešutus ir gerai išmaišyti.

2. Tešlą supilti į 24 cm skersmens kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepti 180 °C temperatūros orkaitėje 40–50 minučių.

3. Pagaminti kremą: visus produktus sudėti į dubenį ir gerai išmaišyti.

4. Pagaminti užpilą: ant vidutinės kaitros pakaitinti vandenį su cukrumi. Maišyti, kol sirupas užvirs, o tada leisti virti nemaišant apie 6–8 minutes, kol jis taps gintarinės spalvos. Nukelti nuo kaitros ir lėtai, vis pamaišant, supilti grietinėlę ir sviestą. Išmaišyti ir atvėsinti.

5. Atvėsinto pyrago viršų padengti kremu, pabarstyti riešutais ir aplieti karameliniu užpilu.

Leidyklos nuotr./Morkų pyragas su kremu ir graikiniais riešutas
Leidyklos nuotr./Morkų pyragas su kremu ir graikiniais riešutas

Apverstas ananasų pyragas

Ingredientai (12 porcijų):

ananasų sluoksniui:

  • 40 g sviesto;
  • ⅔ stiklinės cukraus;
  • 8 konservuotų ananasų griežinėlių;
  • 8 kokteilinių vyšnių;
  • 1 stiklinė smulkintų riešutų.

tešlai:

  • 75 g minkšto sviesto;
  • 1 stiklinė cukraus;
  • 1 kiaušinis;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus;
  • 1 stiklinė miltų;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 1 stiklinė ananasų sirupo.

Gaminimas:

1. Paruošti ananasų sluoksnį: sviestą ištirpinti ir supilti į kepimo formą, užbarstyti cukraus ir sudėti ananasų griežinėlius. Į kiekvieno griežinėlio vidurį įdėti po vyšnią. Pabarstyti smulkintais riešutais.

2. Pagaminti tešlą: išplakti sviestą su puse stiklinės cukraus. Įdėti kiaušinį ir suberti vanilinį cukrų. Gerai išplakti iki vientisos masės. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir druska, suberti į riebalų masę ir gerai išmaišyti. Tada supilti ananasų sirupą ir vėl gerai išmaišyti.

3. Tešlą supilti į formą ir kepti 180 °C temperatūros orkaitėje 45–50 minučių.

4. Palikti atvėsti 5 minutes ir tada apversti pyragą, kad ananasai būtų viršuje.

Leidyklos nuotr./Apverstas ananasų pyragas
Leidyklos nuotr./Apverstas ananasų pyragas

Šokoladinis karamelinis pyragas

Ingredientai (10–12 porcijų):

tešlai:

  • 125 g cukraus;
  • 4 kiaušinių tryniai;
  • 210 g miltų;
  • 150 g sviesto;
  • 7 g kepimo miltelių.

šokoladinei karamelinei masei:

  • 150 g cukraus;
  • 125 ml grietinėlės karamelinei masei;
  • 10 g sviesto;
  • žiupsnelis druskos;
  • 200 g juodojo šokolado;
  • 240 ml grietinėlės šokoladinei masei.

glajui:

  • 40 g sviesto;
  • 150 g juodojo šokolado;
  • 150 ml grietinėlės.

Gaminimas:

1. Pagaminti tešlą: cukrų ištrinti su kiaušinių tryniais, suberti pusę miltų ir gerai išmaišyti. Sudėti minkštą sviestą, suberti likusius miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir išminkyti tešlą. Iškočioti 5 mm storio lakštą.

2. Tešla iškloti kepimo skardą ar formą, subadyti lakštą šakute ir įdėti į šaldymo kamerą bent 4 valandoms. Atšaldytą tešlą kepti 220 °C temperatūros orkaitėje 15–20 minučių.

3. Paruošti šokoladinę karamelinę masę: cukrų nemaišant ištirpinti keptuvėje ant silpnos kaitros ir iš lėto supilti grietinėlę, intensyviai sumaišyti. Kai nebeliks cukraus gumulėlių, nuimti nuo kaitros, sudėti sviestą ir druską. Gerai išmaišyti.

4. Atskirame dubenyje garų vonelėje maišant ištirpinti šokoladą su grietinėle. Sumaišyti karamelinę masę su šokoladine ir užpilti ant iškepto pagrindo. Padėti į šaldytuvą 1–2 valandoms sustingti.

5. Paruošti glajų: sviestą su šokoladu ištirpinti garų vonelėje ir supilti grietinėlę. Gautą masę pavirti porą minučių, kol pradės tirštėti. Užpilti ant pyrago, išlyginti paviršių. Padėti į šaldytuvą 3 valandoms sustingti.

Leidyklos nuotr./Šokoladinis karamelinis pyragas
Leidyklos nuotr./Šokoladinis karamelinis pyragas

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

VMI tyrimas: grynųjų iš neaiškių šaltinių Eligijus Masiulis turėjo dar 2010 metais

24sek

Purvais apipiltas A.Blanco atkirto „Rytui“: „Aš šokiruotas, bet nematau logikos“

Aktualu

Regina Statkuvienė: Tai kas čia marginalas?

Aktualu

Be leidimo dirbti su valstybės paslaptimis V.Fedotovas VAT nevadovaus

Pasaulis kišenėje

Kas liko iš Čikagos lietuvių rajonų? 

Sportas

Išrinkite geriausius Lietuvos dviratininkus!

Gazas

Užgniaužė kvapą: „Formulės 3“ bolido avarijos metu sužeista 280 km/val. važiavusi jauna pilotė

Aktualu

Universitetų jungtuvėms – daugiau nei 100 mln. eurų: skyles aplopysim, bet naujo rūbo nepasiūsim

Gazas

7 įdomūs faktai apie „Lexus“, kurių galbūt nežinojote

Maistas

3 dar neišbandytos trintos sriubos: keptų daržovių, „pastiprinta“ lęšiais ir su imbieru

Verslas

Ekspertai: pramonės smukimui įtakos turi ir naftos kainos

Vardai

Monika Šalčiūtė bušido turnyruose dirba nuo 17 metų: „Aš čia – kaip „Victoria's Secret“ angelas“

Aktualu

Buvę „Vilnius veža“ vadovai ir miesto valdžia turės atlyginti 0,5 mln. eurų žalos

Sportas

Julija Jefimova ir Marija Šarapova pateko tarp seksualiausių Rusijos moterų

24sek

LeBronas Jamesas įtempė raumenis – jo 51 taškas pakylėjo „Lakers“

Gyvenimas

Kineziterapeutas: masažas – tinginių mankšta

Vardai

„Orų mergaitei“ K.Liukaitytei – 30 metų: „Didžiausia dovana man – vyras ir dukrai sesuo į kompaniją“

N-18 Aktualu

40 metų nuo makabriškų Džonstauno žudynių: išgyvenusi moteris gyvenimą kūrė iš naujo

Gyvenimas

40-metės nuotykiai internete: ieško meilės, bet jaučiasi klampojanti po gilią pelkę

Gazas

Renkame Lietuvos Šimtmečio automobilį: VAZ-2101

Naujienos

Verslas

Iš nelegalias statybas Neringoje derinusių tarnautojų siekiama prisiteisti 23 tūkst. eurų

Aktualu

Ukrainos prezidentas atsisakė atleisti generalinį prokurorą

Aktualu

Kalifornijoje siaučiantys gaisrai pareikalavo mažiausiai devynių gyvybių

Verslas

„Toksikai“ nereikės grąžinti 1 mln. eurų ES lėšų

Aktualu

Lentvaryje rastas nužudyto vyro kūnas

Aktualu

Birštone aptikti dar nežinomi senovės lietuvių pilkapiai

24sek

Mačo pabaigoje įspūdingai smogusi „Pacers“ laimėjo Majamyje, D.Sabonis – rezultatyvus

Sportas

Kitoks „Skrieja kamuolys“: braziliška Kauno „Vyčio“ sėkmės istorija Čempionų lygoje

Verslas

Pasikeitė terminas teikti paraiškas daugiabučiams renovuoti

Aktualu

Taupant lėšas Vilniuje į vieną sujungiami du policijos komisariatai

Sportas

Į originalias pagyras P.Guardiola sureagavo pokštu: „Pirmenybę vis dar teikiu seksui“

15min iš Podgoricos 24sek

Šaro nenuramino pergalė: „Nereikia meluoti – esu daug kuo nepatenkintas“

Aktualu

Sankt Peterburge sudegė prekybos centras

Verslas

Kriptomilijonierius Nevados dykumoje planuoja statyti išmanųjį miestą

Aktualu

Sostinės vakariniame aplinkelyje stulpelius numušęs vyras įpūtė 2,88 promiles

24sek

Šarą po pertraukos išgirdęs „Žalgiris“ iš Podgoricos grįžta su pergale

Vardai

Šeima ir draugai išlydi Arūną Storpirštį: „Kad ir kokių cirkų prikrėtęs, kito niekada nenuskriaudė“

Gazas

Įsigalioja draudimas važiuoti su vasarinėmis padangomis

Aktualu

D.Trumpas atleido generalinį prokurorą: ar tyrimui dėl sąmokslo su Rusija iškilo grėsmė?

Aktualu

Orai.lt: dėl stiprėjančio vėjo jausime vis didesnę žvarbą

Vardai

Ypatingos

07:40
07:22

Gera keliauti kartu

Ko reikia šiuolaikiniam pirkėjui?

Sveikata

Būk nesustabdoma

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką