1. Kuskusą užpilkite verdančiu vandeniu. Uždenkite indą dangčiu ir pusvalandžiui palikite, kol kuskusas išbrinks.
2. Supjaustykite salotas, agurką ir pomidorą.
3. Pagaminkite padažą: išspauskite iš citrinos sultis, įdėkite pomidorų pastos, įpilkite sezamo aliejaus, suberkite smulkintą česnaką, prieskonių, pasūdykite ir gerai išmaišykite.
Jei norite, kad kuskuso salotos būtų ryškesnės spalvos, dėkite daugiau pomidorų pastos.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Pupeles užmerkite šaltame vandenyje ir palikite per naktį mirti, poto išvirkite pasūdytame vandenyje.
2. Keptuvėje išlydykite sviestą, po truputį supilkite sultinį ir gerai išmaišykite. Įdėkite miltus ir maišant pakaitinkite apie 10 minučių, kol masė truputėlį sutirštės. Sudėkite virtas pupeles ir tiekite.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Jei ant nusipirktų krevečių maišelio bus parašyta „virtos“, išvirkite jas dar kartą. Virkite apie 15 minučių. Per tą laiką smulkiai supjaustykite svogūną, česnako skilteles, papriką, žaliuosius pipirus. Taip pat smulkiais kubeliais supjaustykite nuluptus pomidorus, tik prieš tai juos nulupkite.
2. Paimkite gilesnę keptuvę ir, įkaitinkite aliejų, suberkite smulkintą svogūną ir česnako skilteles. Kai svogūnai įgaus auksinį atspalvį, sukrėskite papriką ir žaliuosius pipirus. Nuolat pamaišydami, kepkite 5–7 minutes.
3. Sukraukite smulkintus pomidorus. Į kepamas daržoves įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų ir saldžiosios paprikos miltelių. Jei mėgstate aštrų maistą, galite įberti Kajeno pipirų. Tačiau su jais elkitės atsargiai, nes žalieji pipirai irgi gana aštrūs.
4. Viską gerai sumaišykite. Iš puodo ištraukite krevetes ir labai mikliai nutraukite jų uodegėles. Kuo greičiau tai padarysite, tuo bus geriau, kadangi jas, dar neatšalusias reikia, sudėti ant kepančių daržovių ir viską kartu pakepti dar 3–4 minutes.
5. Jei pomidorai suminkštėjo ir keptuvėje netrūksta aromatingos sunkos, vadinasi, metas pereiti prie paskutinio gamybos etapo. Paimkite nelabai gilų, geriau stačiakampio formos molinį arba stiklinį orkaitėje tinkamą naudoti kepimo indą. Į jį perdėkite daržovių ir krevečių mišinį ir nelabai storai pabarstykite tarkuoto sūrio.
6. Šaukite indą į 180 ºC karštumo orkaitę. Kepkite, kol sūris ištirps ir truputėlį apskrus. Tai neturėtų užtrukti ilgiau kaip 15–20 minučių. Kaip garnyras prie šio patiekalo tinka įvairiausia balta duona.
Šaltinis: JI24.lt
1. Nulupkite agurkus ir supjaustykite į smulkius bei plonus gabalėlius. Sumaišykite su druska ir palikite, kol ruošime jogurtą.
2. Įpilkite jogurtą į dubenį. Plakdami įpilkite maždaug stiklinę vandens (pagal mėgstamą tirštumą) ir gerai išmaišykite.
3. Sudėkite agurkus, traiškytą česnaką, susmulkintus krapus ir mėtas. Išmaišykite ir paviršių apšlakstykite aliejumi.
4. Valgykite atšaldytą. Tinka ir į sriubą įmestas ledo gabaliukas.
- Mėsą supjaustykite juostelėmis. Įberkite druskos, aitriųjų paprikų ir valandai palikite marinuotis.
- Į grietinę dėkite sutraiškyto česnako ir masę gerai sumaišykite.
- Tiekite su lavašu ir daržovėmis.
Receptą atsiuntė Lina M.
- Nuplautus baklažanus supjaustykite 1,5 cm storio griežinėliais, pasūdykite ir palikite 20 min., po to nuplaukite ir nusausinkite.
- Faršą pasūdykite, sudėkite prancūziškų žolelių mišinį, čiobrelius, mėtas.
- Į indą sudėkite baklažanus su faršu ir užpilkite padažu iš pakepintų svogūnų, morkų ir skardinės pomidorų savo sultyse be odelės.
- Troškinkite ant mažos ugnies arba orkaitėje. Pabaigoje pabarstykite smulkintomis petražolėmis su česnaku.
Receptą atsiuntė Rasa J.
1. Pirmiausiai pasidarykite įdarą. Ryžius nuplaukite, užpilkite tokiu pačiu kiekiu vandens ir uždengę pavirkite, kol vanduo susigers į ryžius (apie 10 minučių).
2. Susmulkinkite svogūnus pakepinkite juos ant sviesto, kol suminkštės ir pageltonuos.
3. Sudėkite į keptuvę su svogūnais maltą mėsą, susmulkintus krapus, nuluptus ir gan smulkiai supjaustytus pomidorus, druską ir pipirus pagal skonį. Maišydami pakepinkite apie 5 minutes ir atidėkite į šoną.
4. Ankštiniams pipirams nupjaukite viršūnes taip, kad po to nuopjovomis galima būtų uždengti pipirų viršų. Išimkite sėklas ir išplaukite vidų.
5. Prikimškite pipirus įdaru ir sustatykite juos šonu prie šono į puodą. Įpilkite porą stiklinių vandens, įdėkite sviestą ir druskos.
6. Uždenkite puodą ir virkite ant vidutinės ugnies apie 40–60 minučių, kol pipirai suminkštės.
7. Patiekite karštus, užpylę padažu iš puodo. Prieš šio patiekalo taip pat tinka natūralus jogurto padažas su česnakais ir salotos.
1. Keptuvėje įkaitinkite 3 šaukštus aliejaus ir kepkite smulkintus svogūnus kol jie suminkštės. Sudėkite ryžius ir pamaišykite. Įpilkite 500 ml vandens, suberkite druską, pipirus bei cukrų. Gerai išmaišykite ir troškinkite apie 20 minučių, kol ryžiai išvirs.
2. Įmaišykite kedro riešutus, džiovintus serbentus arba razinas, pomidorą, cinamoną, kvapiuosius pipirus, mėtas, krapus, petražoles, citrinos sultis ir likusį alyvuogių aliejų.
3. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių.
4. Nupjaukite pomidorų viršų, išimkite sėklytes ir minkštimą. Taip paruoštus pomidorus prikimškite įdaru.
5. Įdarytus pomidorus sudėkite į plačią kepimo skardą ir pašaukite į įkaitintą orkaitę iki tol, kol pomidorai suminkštės (apie 15 minučių). Jeigu kepimo metu pastebite, kad pomidorai sukrenta, nedelsiant ištraukite juos iš orkaitės.
6. Atvėsusius pomidorus patiekite su česnakiniu jogurtu.
Baklava yra turbūt vienas iš garsiausių Vidurio Azijos šalių saldumynų. Šiame originaliame turkiškame baklavos recepte plonyčiai perregimi „filo" tešlos lapai pertepami sviestu, sluoksniuojami maltais riešutais ir kepami orkaitėje. Iškepęs pyragas per naktį mirkomas aromatingame cukraus ir medaus sirupe. Pagrindinis ir bene svarbiausias akcentas, norintiems paragauti tikro, skalsaus ir iki širdies gelmių saldaus rytietiško gardėsio: netaupykite šiam pyragui nei sviesto, nei cukraus, nei pagardų.
Patarimas: jei tešlos lapai nuplyšo ar liko nuopjovų, galite išdėlioti juos mozaika tarp sveikų tešlos sluoksnių.
Atkreipkite dėmesį: medus šiame recepte yra nekaitinamas, o įmaišomas į ataušintą cukraus sirupą. Tokiu būdu jis nepraranda savo gerųjų savybių.
1. „Filo" tešlą atitirpinkite kambario temperatūroje, atsargiai išvyniokite ir išskleiskite, kad neįplėštumėte. Jei Jūsų kepimo skarda mažesnė nei tešlos lapai, apkirpkite juos žirklėmis iki reikiamo dydžio. Nuopjovas galite panaudoti tarpiniams sluoksniams (žr. „patarimas“).
2. Riešutus sudėkite į elektrinę kapoklę ir smulkiai sumalkite, vėliau perkelkite į dubenį, suberkite maltus gvazdikėlius, cinamoną, cukrų ir išmaišykite.
3. Kepimo skardą konditeriniu teptuku ištepkite sviestu, įklokite vieną tešlos lakštą. Tešlos lapą ištepkite plonyčiu sviesto sluoksniu, atsargiai įklokite antrą tešlos lapą. Tokiu pačiu būdu susluoksniuokite pusę visos tešlos. Paskutinįjį lapą taip pat ištepkite sviestu.
4. Suberkite riešutų ruošinį ir tolygiai paskirstykite. Užklokite tešlos lapu ir pabaikite sluoksniuoti pyragą tuo pačiu būdu. Pyrago viršų ištepkite sviestu.
5. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Aštriu peiliu supjaustykite pyragą rombo, trikampio arba kvadrato formos pyragaičiais. Pjaukite iki pat dugno. Pašaukite ir kepkite apie 40 minučių, arba kol pyragas pakils ir įgaus rusvai auksinę spalvą.
6. Kol pyragas kepa, išvirkite sirupą. Į puodą suberkite cukrų, užpilkite vandeniu, įmeskite apelsino žievę ir užvirkite. Virkite kelias minutes, puodą nukaiskite. Sirupą ataušinkite, kol bus vos šiltas. Išgriebkite apelsino žievę, supilkite citrinos sultis, rožių vandenį, įmaišykite medų.
7. Pyragą sulaistykite sirupu ir palikite kambario temperatūroje mažiausiai 4 valandoms arba geriausiai per naktį, kol sirupas visiškai susigers.
Išeiga: apie 24-28 pyragaičiai (priklausomai nuo dydžio).
Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“