Dabar populiaru
Publikuota: 2019 vasario 15d. 13:00

„Tortų knygos“ autorės receptas: šventinis keksas su Gediminaičių stulpais

Knygos viršelis ir keksas su Gediminaičių stulpais
Justinos Ramanauskienės/„Tortų knyga“ nuotr. / Knygos viršelis ir keksas su Gediminaičių stulpais

Šį savaitgalį minėsime Lietuvai ir kiekvienam mūsų svarbią šventę, tad kodėl tokia proga neišsikepus nuostabaus kekso? Jis tikrai nustebins bet kurį valgytoją – mat prapjovus kepinį matysis ornamentas, atkartojantis Gediminaičių stulpus! Šios idėjos autorė – Justina Ramanauskienė, neseniai išleidusi pasakiškų kepinių receptų knygą „Tortų knyga“. Pasigėrėkite ir išbandykite!

Šiam keksui pagaminti reikia dviejų – šokoladinio ir vanilinio kekso receptų. Pirmiausia reikia iškepti šokoladinį keksą ir iš jo išpjausčius norimas figūras, gaminti vanilinį keksą.

Šokoladinis keksas

Ingredientai:

  • 120 g kambario temperatūros sviesto;
  • 100 g cukraus;
  • 190 g rudojo cukraus;
  • 1 kiaušinio;
  • 225 ml raugintų pasukų;
  • 195 g miltų;
  • 60 g geros kokybės kakvos miltelių;
  • 1/4 arbat. šaukšt. valgomosios sodos;
  • 1/2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1/4 arbat. šaukšt. smulkios jūros druskos.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 165C. Sviestu ištepkite ir šiek tiek kakavos milteliais pabarstykite pailgą pyrago formą.

2. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kakavos miltelius, valgomąją sodą, kepimo miltelius ir druską.

3. Kitame dubenyje, elektriniu plaktuvu keletą minučių plakite sviestą, kol šis pabals ir taps purus. Suberkite cukrų ir dar plakite apie 3 min. Įmuškite kiaušinį ir išpalkite. Supilkite pasukas ir gerai išmaišykite.

4. Suberkite miltų mišinį į tešlą ir išmaišyikite. Stenkitės nepermaišyti tešlos.

5. Supilkite tešlą į pasiruoštą kepimo formą ir kepkite 50-60 min. ar kol įsmeigus medinį smeigtuką į pyrago centrą ištrauksite jį švarų.

6. Palikite pyragą pravėsti kepimo formoje 10-15 min. Po to išimkite iš kepimo formos ir galutinai atvėsinkite.

7. Šis keksas jau pagamintas ir yra labai skanus. Galite jau juo mėgautis. Bet jei bandysite kepti tokį įkeptą keksą kekse, kaip aš kepiau, tuomet supjaustykite jį riekėmis. Iš kiekvienos riekės išpjaukite norimą formą. Tam galite naudoti sausainių formeles. Aš Gediminaičių Stulpus pjausčiau iš kartono pasigaminusi trafaretą. Taigi iš visų kekso riekių išpjaukite vienodas figūras.

Justinos Ramanauskienės/„Tortų knyga“ nuotr./Kekso formavimas
Justinos Ramanauskienės/„Tortų knyga“ nuotr./Kekso formavimas

Pasigaminkite vanilinio kekso tešlą (receptas žemiau). Į pasiruoštą kepimo formą įdėkite didelį šaukštą tešlos ir paskirstykite ją ant dugno. Ant tešlos, lygia eile išdėliokite iš šokoladinio kekso išpjautas figūras. Atsargiai, stengdamiesi neišvartyti šokoladinio kekso figūrų, sudėkite vanilinio kekso tešlą ant viršaus.

Kepkite 50-60 min. ar kol įsmeigus medinį smeigtuką į pyrago centrą ištrauksite jį švarų. Palikite pyragą kepimo formoje atvėsti 10-15 min. Po to išimkite iš kepimo formos ir galutinai atvėsinkite.

Pasigaminkite šokoladinio glaisto (receptas žemiau) ir užliekite juo pyragą.

Vanilinis keksas

Ingredientai:

  • 75 g kambario temperatūros sviesto;
  • 175 g cukraus;
  • 3 kiaušinių;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 200 g miltų;
  • 1 1/2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1/4 arbat. šaukšt. smulkios druskos;
  • 50 g smulkiai maltų migdolų.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 170C. Sviestu ištepkite ir šiek tiek miltais pabarstykite pailgą pyrago formą.

2. Dubenyje sumaišyikite miltus, kepimo miltelius, druską ir maltus migdolus.

3. Kitame dubenyje išplakite sviestą su cukrumi iki purios masės. Po vieną įmuškite kiaušinius kas kartą gerai išmaišydami. Įmaišykite vanilės ekstraktą. Galiausiai suberkite miltų mišinį ir gerai išmaišykite.

4. Dabar jau galite kepti keksą. Supilkite tešlą į pasiruoštą kepimo formą ir kepkite 50-60 min. ar kol įsmeigus medinį smeigtuką į pyrago centrą ištrauksite jį švarų. Palikite pyragą kepimo formoje atvėsti 10 – 15 min. Po to išimkite iš kepimo formos ir galutinai atvėsinkite. Arba tešlą panaudokite įkeptam keksui gaminti.

Justinos Ramanauskienės/„Tortų knyga“ nuotr./Kekso su Gediminaičių stulpais formavimas
Justinos Ramanauskienės/„Tortų knyga“ nuotr./Kekso su Gediminaičių stulpais formavimas

Šokoladinis glaistas

Ingredientai:

  • 75 g juodojo šokolado (ne mažiau kaip 60 proc. kakavos);
  • 50 g sviesto.

Gaminimas:

Šokoladą sukapokite smulkiais gabalėliais, sviestą supjaustykite nedideliais kubeliais ir viską sudėkite į nedidelį prikaistuvį. Kaitindami ant labai mažos kaitros išlydykite šokoladą su sviestu ir gerai išmaišyikite kol taps vientisa. Palikite glaistą atvėsti iki kambario temperatūros ir po to juo apliekite pyragą.

Justinos Ramanauskienės/„Tortų knyga“ nuotr./Keksas su Gediminaičių stulpais
Justinos Ramanauskienės/„Tortų knyga“ nuotr./Keksas su Gediminaičių stulpais

Šio recepto autorė – Justina Ramanauskienė, neseniai pasirodė jos „Tortų knyga“, skirta nepaprastai skaniems ir gražiems skanėstams. Justina yra žinoma tinklaraštininkė, maisto stilistė ir fotografė, kurios darbais gerbėjai iki šiol gėrėjosi jos profilyje socialiniame tinkle Instagram ir tinklaraštyje Sugar to Dust, o nuo šiol – ir knygos puslapiuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Gera keliauti kartu

Praktiški patarimai

Sveikata

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką