Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Renata Ničajienė pristatė naują knygą: pasakiško obuolių torto receptas ir įspūdžiai iš renginio

Populiari tinklaraštininkė ir kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė šeštadienio, spalio 20-osios, rytą bičiulius, bendraminčius ir kolegas sukvietė į jaukų naujausios savo knygos „Sezoninių skanumynų istorijos“ pristatymą. Stilingoje ir madingoje Vilniaus kavinėje-parduotuvėje „Raštinė“ vykusiame renginyje netrūko ne tik pokalbių, bet ir knygos autorės keptų naminių pyragų!
Renata Ničajienė ir jos keptas tortas
Renata Ničajienė ir jos keptas tortas / Laimos Penek nuotr.

Naujausioje, jau 7-ojoje savo knygoje tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ autorė kviečia kepti pagal receptus, garantuojančius, jog kepinys bus ne tik gardus, bet ir maistingas. Ji ragina paisyti sezoniškumo, rinktis sveikesnius, kuo mažiau perdirbtus ingredientus. Gausiai iliustruotoje knygoje skaitytojai gali rasti 52 receptus – po vieną kiekvienai metų savaitei. Čia ir nemažai patarimų, ingredientų pristatymų ir idėjų, kaip juos tarpusavyje derinti.

„Visose savo knygose receptus pateikiu su trumpa įžanga, bet naujausioje juos lydi daug išsamesnės istorijos, susijusios ne tik su patiekalo skoniu, bet ir su asmeniniais potyriais. Jų knygoje lygiai tiek pat, kiek receptų – kiekvienai metų savaitei po vieną. Be 52 skanių istorijų, pasakojančių, kaip receptai atkeliavo į mano virtuvę, kaip keitėsi kartu su manimi, kokią vietą užima mano šeimoje, knygoje taip pat sugulė ir keturios metų laikų įkvėptos istorijos iš mūsų gyvenimo vasarnamyje Druskininkuose. Jas rašiau norėdama įkvėpti lėtam sezoniniam gyvenimo būdui – džiaugtis skirtingais metų laikais bei mėgautis jų dovanojamomis gėrybėmis“, – sako R.Ničajienė.

Knygos pristatymo svečiai turėjo progą paragauti 3 saldžių kepinių ir visi jie buvo su daržovėmis – viename kepinyje karaliavo burokėliai, antrame cukinijos, trečiame – morkos ir pastarnokai.

Laimos Penek nuotr./Renginio akimirka
Laimos Penek nuotr./Renginio akimirka

Sodų, daržų ir miško gėrybes, naudojamas skanumynams, Renata naujausioje savo knygoje įvardija kaip grynuolius. „Prie jų priskiriu ne tik vaisius, uogas ir daržoves, bet ir, pavyzdžiui, liofilizuotas gėrybes, juodąjį šokoladą. Iš viso knygoje pristatau 12 sezoninių ingredientų grynuolių – po vieną kiekvienam metų mėnesiui. Tai suteikia knygai išsamumo, o skaitytojui – vertingos informacijos apie maistingus ir naudingus skanumynų ingredientus“, – sako knygos autorė.

Laimos Penek nuotr./Renginio akimirka
Laimos Penek nuotr./Renginio akimirka

Daug žinių apie produktų maistingumą Renata sukaupė rašydama ankstesnes knygas. „Maistingu vadinu tokį maistą, kuris pasižymi įvairove ir kokybiškais ingredientais. Visuose naujos knygos receptuose naudoju tik natūralius, naudingus ingredientus ir visiškai atsisakiau rafinuotų produktų: baltų kvietinių miltų, rafinuoto aliejaus, taip pat – baltojo cukraus, – aiškina Renata ir prisipažįsta, jog pačiai jo atsisakyti buvo lengviausia. – Jį iškeičiau į natūralius saldiklius: nerafinuotą cukranendrių cukrų, medų, klevų ir agavų sirupą. Rafinuotus kvietinius miltus dažniausiai keičiu daug maistingesniais šviesiais speltų, grikių, ryžių, kukurūzų, riešutų miltais, o rafinuotus aliejus – lydytu ghi sviestu ir tyru alyvuogių aliejumi“.

Skanaus pristatymo ir saulėto sekmadienio proga Renata Ničajienė su 15min skaitytojais dalijasi puikaus deserto receptu!

Cinamoninis obuolių tortas

Dažniausai su obuoliais kepu pyragus, bet ypatingai rudeniškai progai vertą iškepti obuolių tortą. Jis ypač drėgnas ir neriebus, iškvėpintas šildančiais prieskoniais. Idealus tortas rudens šventei!

Ingredientai (18 cm skersmens torto formai)/gaminimo laikas – 60 min.

biskvitui:

  • 4 didelių obuolių;
  • 0,5 stiklinės tyro alyvuogių aliejaus;
  • 3 šaukštų natūralaus jogurto;
  • 3 didelių kiaušinių;
  • 1 stiklinės nerafinuoto rudojo cukraus;
  • 2 stiklinių šviesių speltų miltų;
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių;
  • 0,5 šaukštelio imbiero miltelių;
  • 0,5 šaukštelio malto kardamono;
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus;
  • 2 šaukštelių cinamono;
  • 0,5 šaukštelio jūros druskos.

kremui:

  • 500 g maskarponės;
  • 4 šaukštų tiršto graikiško jogurto;
  • 6 šaukštų klevų sirupo;
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus;
  • 2 šaukštelių cinamono;
  • žiupsnelio druskos;

papuošimui:

  • skystos karamelės.

Gaminimas:

1. Pasiruoškite obuolinio biskvito tešlą. Kiaušinius suplakite su cukrumi, alyvuogių aliejumi ir jogurtu. Į masę suberkite visus prieskonius ir druską, bei gerai išmaišykite.

2. Speltų miltus atskirame inde sumaišykite su kepimo milteliais ir suberkite į skystąją tešlos dalį, išmaišykite į vientisą vidutinio tirštumo tešlą.

3. Obuolius nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Juos suberkite į paruoštą tešlą ir gerai išmaišykite, kol visi obuoliai pasidengs tešla.

4. Torto formos dugną išklokite kepimo popieriumi, o sieneles ištepkite alyvuogių aliejumi. Jei turite 3 tokias pačias kepimo formas darbas eisis greičiau, o jei ne, teks vienoje kepimo formoje per 3 kartus iškepti 3 atskirus biskvitus.

5. Į kepimo formą supilkite trečdalį paruoštos tešlos ir kepkite įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių, kai pirmas biskvitas iškeps, jį išimkite aušti ant grotelių ir taip pat iškepkite antąjį bei trečiąjį biskvitus. Palikite visus, kad pilnai atvėstų.

6. Paruoškite tortui kremą. Maskarponę gerai išplakite su graikišku jogurtu, klevų sirupu, cinamonu ir žiupsneliu druskos.

7. Formuokite tortą. Į torto formą po vieną dėkite iškeptus biskvitus, juos pertepkite storu sluoksniu kremo. Kol kas ant viršutinio biskvito kremo neužtepkite. Pasilikite kremo ir torto papuošimui.

8. Perteptą tortą statykite kelioms valandoms į šaldytuvą, kad sustingtų ir lengviau išsiimtų iš formos. Tada tortą atsargiai išimkite iš formos ir likusiu kremu aptepkite jo viršų bei šonus. Statykite tortą stingti į šaldytuvą.

9. Tortą puoškite skysta karamele, leisdami jai gražiai nuvarvėti per torto šonus. Karamele aplietą tortą apibarstykite cinamonu.

Asmeninio albumo nuotr./Cinamoninis obuolių tortas
Asmeninio albumo nuotr./Cinamoninis obuolių tortas

Populiaraus tinklaraščio sezoninėvirtuvė.lt ir jau 7 kulinarininių knygų autorė Renata Ničajienė su portalo skaitytojais dalinasi sezoniniais receptais ir patarimais. Savo tinklaraštyje bei knygose autorė skatina rinktis vietinį sezoninį maistą, valgyti skaniai ir sveikai, pagal metų laikus. Naujausia jos knyga „Sezoninių skanumynų istorijos“ skirta skaniems ir maistingiems desertams.

Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius