Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Renatos Ničajienės „Sezoninė virtuvė“: keptos cukinijos, konservuotos alyvuogių aliejuje

Ko jau ko, bet cukinijų mūsų daržuose ir virtuvėse rudens pradžioje dažniausiai netrūksta. Šį kartą jas kepiau kepsninėje ir konservavau aliejuje ilgesniam vartojimui. Šiam receptui svarbu parinkti dar neperaugusias, su nepilnai susiformavusiomis sėklomis cukinijas, minkšta odele.
Renata Ničajienė ir jos ruošros keptos cukinijos
Renata Ničajienė ir jos ruošros keptos cukinijos / Autorės ir studijos „Fotopastelė“ nuotr.

Kitas svarbus ingredientas – ypač kokybišką alyvuogių aliejų, nes nuo jo priklausys cukinijų skonis, kadangi jos marinuosis būtent aliejuje. Trečiasis šio paprasto patiekalo ingredientas – džiovintos prieskoninės sodo žolelės. Nors mano darže šiuo metu gausu įvairiausių šviežių prieskoninių žolelelių, jas pasilieku kitiems patiekalams, o konservavimui aliejuje renkuosi tik džiovintas.

Šviežios prieskoninės žolėlės, o tuo labiau šviežias česnakas ar svogūnas šiam receptui netiks, nes laikui bėgant stiklainyje su aliejumi pradės daugintis nepageidaujamos bakterijos. Todėl konservavimui aliejuje renkuosi sodo žolelių mišinį iš džiovintų svogūnų, kurie cukinijoms suteikia pikantiško skonio bei įvairiausių aromatingų prieskoninių žolelių: petražolių, rozmarinų, mairūnų, bazilikų, raudonėlių, čiobrelių, dašių. Visu šiuo džiovintu gėriu apibarstau jau iškeptas ir sluoksniuojamas su aliejumi cukinijas.

Tokį keptų ir aliejuje marinuotų cukinijų indelį labai pravartu turėti šaldytuve, nes užsinorėjus gurmaniško užkandžio beliks tik ant mėgstamos duonos užsidėti aliejuje marinuotų savų cukinijų. Jei norėsite prašmatnesnio užkandžio, ant duonos prieš tai užsitepkite rikotos ar ožkų sūrio.

Autorės nuotr. /Gurmaniškas užkandis su keptomis cukinijomis
Autorės nuotr. /Gurmaniškas užkandis su keptomis cukinijomis

Cukinijų visai nebūtina kepti lauko kepsninėje, jei namų virtuvėje turite ketaus keptuvę su grioveliais, joje irgi kuo puikiausiai jas iškepsite. Beje, taip pat marinuoti galite išbandyti ir kitas daržoves: baklažanus, morkas... Tik svarbu, daržoves užpiltas aliejuje laikyti šaldytuve, kur jos išsilaikys apie kelis mėnesius.

Ingredientai (apie 300 ml indeliui):
gaminimo laikas: 30 min.

  • 2 nedidelės cukinijos;
  • 1 stiklinė ypač tyro alyvuogių aliejaus;
  • 2 šaukšteliai džiovintų sodo prieskoninių žolelių.

patiekti:

  • mėgstamos duonos;
  • tepamo ožkų sūrio arba rikotos;
  • šviežių sodo žolelių.
Autorės nuotr. /Cukinijos
Autorės nuotr. /Cukinijos

Gaminimas:

1. Nedideles cukinijas nuplaukite ir supjaustykite plonomis riekelėmis išilgai. Tai dariau aštriu peiliu, bet galite pabandyti pjaustyti ir specialia pjaustykle. Riekelių visai nenuploninkite, nes kepant jos suminštės ir bus sunku apversti, geriausiai, kad jos būtų apie 0,5 cm storio.

Autorės nuotr. /Kepamos cukinijos
Autorės nuotr. /Kepamos cukinijos

2. Supjaustytas cukinijas apibarstykite druska, gausiai apliekite aliejumi ir gerai rankomis įmasažuokite, kad kiekviena riekelė butų pasūdyta ir padengta aliejumi. Tam galite sunaudoti 1/4 recepte nurodyto aliejaus.

3. Paruoštas cukinijas kepkite ant gerai įkaitintos kepsninės ketaus grotelių ant atviros ugnies. Kiekvieną riekelių pusę pakepkite po kelias minutes. Kepdamos cukinijos suminštės, ant iškepusių riekelių atsiras grotelių žymės. Taip pat cukinijų riekeles galite iškepti ir virtuvėje ketaus grilio keptuvėje.

4. Kai visos cukinijų riekelės bus iškepusios, palikte jas ataušti. Atšalusias susluoksliuokite stikliniame indelyje vis pabarstydami džiovintomis sodo prieskoninėmis žolelėmis, gausiai apliedami alyvuogių aliejumi ir vis paspausdami. Cukinijos turi būti visiškai padengtos aliejumi, stiklainio viršų juo užpildykite sklidinai ir užsukite indelį.

Autorės nuotr. /Keptos cukinijos, konservuotos alyvuogių aliejuje
Autorės nuotr. /Keptos cukinijos, konservuotos alyvuogių aliejuje

5. Taip paruoštos cukinijos šaldytuve gali išstovėti apie kelis mėnesius. Jas skanu pateikti ant duonos, apteptos rikota ar tepamu ožkų sūriu.

Populiaraus tinklaraščio sezoninėvirtuvė.lt ir jau 7 kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė su portalo skaitytojais dalinasi sezoniniais receptais ir patarimais. Savo tinklaraštyje bei knygose autorė skatina rinktis vietinį sezoninį maistą, valgyti skaniai ir sveikai, pagal metų laikus. Naujausia jos knyga „Sezoninių skanumynų istorijos“ skirta skaniems ir maistingiems desertams.

Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius