Dabar populiaru
Publikuota: 2018 rugsėjo 9d. 13:00

Renatos Ničajienės „Sezoninė virtuvė“: pikantiški cukinijų blynai su kukurūzais

Renata Ničajienė ir jos kepti blynai
Autorės ir Šarūnė Zurba nuotr. / Renata Ničajienė ir jos kepti blynai

Rudens savaitgalio pusryčiams siūlau išsikepti pikantiškų daržovių blynų. Sekmadieniais šeimoje turime nelaužomą tradiciją –  pusryčiams kepame blynus. Kokių tik blynų nesu prikepusi – nuo visiškai tradicinių iki sveikuoliškų, kuriuos valgydami vaikai raukydavo nosis. Bet šie, pikantiški cukinijų blynai su kukurūzais, vienbalsiai patinka visiems. Tikri rudeninio derliaus blynai, kai cukinijos netelpa virtuvėje.

Kokybiškų cukinijų blynų paslaptis - gerai nusunktos tarkuotos cukinijos, kuo daugiau jų sulčių nutekės, tuo gražesni ir gardesni bus blynai. Cukinijų blynai patys savaime nėra labai išraiškingo skonio, todėl juos dažniausiai papildau kitomis daržovėmis: raudonieji svogūnai ir kukurūzai jiems suteikia saldumo bei pikantiškumo. Į tešlą verta įmaišyti ir šviežių prieskoninių žolelių, šiam receptui ypač tinka krapai. Tokių blynų tešlai visai nenaudoju kvietinių miltų, o ją tirštinu kelias šaukštais kukurūzų miltų.

Prie šių blynų dar paruošiu lengvą jogurinį padažą su česnakais ir krapais bei sezonines pomidorų salotas. Daržovių blynams, padažui ir salotoms naudoju vienintelį ir patį mėgstamiausią savo prieskonį - kokybiškus šviežiai maltus juoduosius Tellicherry pipirus, kurie dar labiau paryškina šviežių daržovių skonį. Tokius blynus cukinijų sezono metu kepu ne vieną ir ne du kartus. Išbandykite ir jūs!

Autorės nuotr. /Pikantiški cukinijų blynai su kukurūzais
Autorės nuotr. /Pikantiški cukinijų blynai su kukurūzais

Ingredientai (4 asm.)/gaminimo laikas: 30 min./be glitimo:

blynams:

  • 1 didelės cukinijos;
  • 1 kukurūzų burbuolės;
  • 2 nedidelių raudonųjų svogūnų;
  • ryšelio šviežių krapų;
  • 2 kiaušinių;
  • 4 šaukštų kukurūzų miltų;
  • 2 šaukštų tarkuoto kietojo sūrio;
  • 1 kupino šaukštelio druskos;
  • keletos juodųjų Tellicherry pipirų malūnėlio pasukimų;
  • tyro alyvuogių aliejaus kepimui.

padažui:

  • 300 ml tiršto graikiško jogurto;
  • 2 šaukštų citrinų sulčių;
  • 2 šaukštų tyro alyvuogių aliejaus;
  • 2 česnako skiltelių;
  • ryšelio šviežių krapų;
  • žiupsnelio druskos;
  • keletos juodųjų Tellicherry pipirų malūnėlio pasukimų.

salotoms:

  • 4 pomidorų;
  • saujos šviežių bazilikų;
  • 1 nedidelio mėlynojo svogūno;
  • žiupsnelio druskos;
  • 2 šaukštų tyro alyvuogių aliejaus;
  • keletos juodųjų Tellicherry pipirų malūnėlio pasukimų.

Gaminimas:

1. Pirma pasiruoškite cukiniją. Burokine tarka sutarkuokite cukiniją, jei jos žievelė minkšta, nuskusti nereikės, beliks tik išimti peraugusias sėklas. Į sutarkuotas cukinijas įmaišykite kupiną šaukštelį druskos ir rankomis jas išminkykite, kad išsiskirtų kuo daugiau sulčių. Taip paruoštas cukinijas sukrėskite į rėtį ir vis pagniaužydami rankomis palikte virš indo apie 10 minučių, kad nuvarvėtų kuo daugiau cukinijų sulčių.

2. Pasiruoškite blynų tešlą. Į nusunktas cukinijas įmuškite kelis kiaušinius, suberkite tarkuotą sūrį, smulkiai pjaustytus krapus, pusžiedžiais plonai supjaustytus svogūnus, kukurūzų miltus ir keliatą kartų pasukdami pipirų malūnėlį įberkite juodųjų pipirų. Kukurūzus nupjaustykite peiliu nuo burbuolės ir suberkite prie kitų ingredientų. Užmaišykite blynų tešlą bei iš karto juos kepkite įkaitintoje keptuvėje ant alyvuogių aliejaus.

Autorės nuotr. /Kepami blynai
Autorės nuotr. /Kepami blynai

3. Paruoškite padažą prie blynų. Į tirštą jogurtą įspauskite citrinų sulčių, įpilkite tyro alyvuogių aliejaus, įberkite druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų. Česnakus smulkiai sukapokite kartu su krapais ir įmaišykite į padažą.

4. Paruoškite pomidorų salotas. Pomidorus supjaustykite skiltelėmis, o svogūnus pusžiedžiais, įberkite smulkintų bazilikų, druskos ir kokybiškų juodųjų pipirų. Salotas skaninkite tyru alyvuogių aliejumi ir išmaišykite.

Šiltus daržovių blynus valgykite su padažu ir salotomis.

Autorės nuotr. /Pikantiški cukinijų blynai su kukurūzais
Autorės nuotr. /Pikantiški cukinijų blynai su kukurūzais

Populiaraus tinklaraščio sezoninėvirtuvė.lt ir jau 7 kulinarininių knygų autorė Renata Ničajienė su portalo skaitytojais dalinasi sezoniniais receptais ir patarimais. Savo tinklaraštyje bei knygose autorė skatina rinktis vietinį sezoninį maistą, valgyti skaniai ir sveikai, pagal metų laikus.

Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Sportas

Pabėgėlių gudrybės – savo tikslo siekė bandydami apgauti lietuvius sporto organizatorius

Popiežiaus vizitas Lietuvoje

Pasaulis kišenėje

Garsiausi Lietuvos koldūnai – legenda, telpanti į arbatos šaukštelį

Gyvenimas

Jos mus saugo. Kalėjimo prižiūrėtoja E.Martinkėnaitė: „Filmuose prižiūrėtojai vaizduojami per daug atsipūtę“

Aktualu

Rinkimų sezono pradžia Ukrainoje: Julijos Tymošenko sugrįžimas

Gazas

Vos P.Aršauskui atgavus vairuotojo pažymėjimą, pasipylė „Lamborghini“ pažeidimų vaizdai

Vardai

Vladas Kovaliovas tik po metų atšventė 50-metį: sveikino muzikantai ir mylimoji Indrė Launikonytė

Interviu Kultūra

Žmogaus ir Žemės nuovargis: pokalbis su Venecijoje Lietuvai atstovausiančios operos „Saulė ir jūra“ autorėmis

Vardai

Petras Gražulis pirmąkart pamatė dukrą: Birutė Navickaitė atsiprašymo taip ir neišgirdo

Mokslas.IT

Ši nuotrauka – ne klastotė. Tačiau kosmose iki šiol niekas nepasimetė. Kaip?

Gyvenimas

Paryžiuje už nuotakos sukurtą įvaizdį auksą laimėjusi vizažistė: „Tendencija – mažiau dirbtinumo“

24sek

„urBONUSas“: „Ryto“ šansai patiesti „Žalgirį“ ir labiausiai neįvertintas Lietuvos treneris

Gazas

Paskelbti duomenys: vidutinio greičio matuokliai užfiksavo beveik 90 tūkst. pažeidėjų

24sek

ESPN sprigtas J.Valančiūnui: prastesnis už D.Sabonį?

Verslas

Rado landą: sukūrė programą, kuri renka ir apdoroja duomenis, bet nepažeidžia privatumo

Aktualu

Nidos forumas. Lenkų filosofas Bogdanas Szlachta apie Europą kamuojančią migreną

Vardai

Eminemo ir Machine Gun Kelly kovoje triumfuoja jaunasis reperis: kas juoksis paskutinis?

Gyvenimas

A.Kuzmickaitė apie Londone pristatytą kolekciją: „Jaučiausi kaip karalienė“

Interviu Kultūra

Iškili rumunų poetė A.Blandiana: „Buvo lengviau priešintis režimui nei rašyti tai, ko jis reikalauja“

Aktualu

Seimo komitetas klausimą dėl atliekų deginimo jėgainių svarstė slaptai

Naujienos

Aktualu

Istorikas G.Miknevičius: „Sovietų armijos siautėjimu Lietuvoje baisėjosi net A.Sniečkus“

Kultūra

Pieva Šilainiuose tapo laisvalaikio erdve

Verslas

Kauno sporto halės rekonstrukciją planuojama pradėti kitais metais

Vardai

Serialų žvaigždė Edgaras Bechteris su mylimąja susituokė jūros apsuptyje, prie Šventosios molo

Mokslas.IT

Lietuvoje – pirmieji žingsniai link 5G ryšio

Gyvenimas

Psichologas: ką tėvai gali padaryti, kad vaikai norėtų eiti į mokyklą

24sek

Sunkesnis kelias į rinktinę: Artūro Gudaičio nesulaikė itališki pančiai

Aktualu

Popiežiaus susitikimo su politiniais kaliniais ir tremtiniais išlaidas dengs Seimas

Sportas

Ne žaidimu, o kortelėmis pasižymėjusi Lietuvos jaunimo rinktinė krito prieš Rusiją

Aktualu

Šventė Kalvarijoje baigėsi žmogžudyste

Vardai

„Lietuvos balsas“ prasidės su trenksmu: Donatas Montvydas šoks viliotinį

Aktualu

Švedai rinkimuose balsuoja vykstant įnirtingiems debatams dėl imigracijos

Sportas

Aiškėja, kokios būklės yra kraupų susidūrimą patyręs Luke'as Shaw

Gyvenimas

Žuvies taukai mažina kraujo spaudimą, cholesterolio kiekį. Kokiems žmonėms jų reikia?

Vardai

Žinomi žmonės įsitraukė į diskusiją dėl kaimuose užkasamų nereikalingų šuniukų ir kačiukų

Maistas

„Miško žvėrių“ receptas: drėgnas ir gardus šokoladinis cukinijų keksas

Deuce

„US Open“ mišrių porų finale – brito rekordas ir nuostabus amerikietės sugrįžimas

Aktualu

Rusija vėl perrašo istoriją: stalinizmo nusikaltimus slėps suradę suomių aukų palaikus

24sek

J.Mačiulis buvo rezultatyvus, bet AEK patyrė sutriuškinimą

Aktualu

Orai.lt: temperatūra kiek kris, kai kur palis

Vardai

Daugiau vandens

Sveikata

Ruduo pilnas komplimentų

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką