Dabar populiaru
Publikuota: 2018 rugsėjo 9d. 13:00

Renatos Ničajienės „Sezoninė virtuvė“: pikantiški cukinijų blynai su kukurūzais

Renata Ničajienė ir jos kepti blynai
Autorės ir Šarūnė Zurba nuotr. / Renata Ničajienė ir jos kepti blynai

Rudens savaitgalio pusryčiams siūlau išsikepti pikantiškų daržovių blynų. Sekmadieniais šeimoje turime nelaužomą tradiciją –  pusryčiams kepame blynus. Kokių tik blynų nesu prikepusi – nuo visiškai tradicinių iki sveikuoliškų, kuriuos valgydami vaikai raukydavo nosis. Bet šie, pikantiški cukinijų blynai su kukurūzais, vienbalsiai patinka visiems. Tikri rudeninio derliaus blynai, kai cukinijos netelpa virtuvėje.

Kokybiškų cukinijų blynų paslaptis - gerai nusunktos tarkuotos cukinijos, kuo daugiau jų sulčių nutekės, tuo gražesni ir gardesni bus blynai. Cukinijų blynai patys savaime nėra labai išraiškingo skonio, todėl juos dažniausiai papildau kitomis daržovėmis: raudonieji svogūnai ir kukurūzai jiems suteikia saldumo bei pikantiškumo. Į tešlą verta įmaišyti ir šviežių prieskoninių žolelių, šiam receptui ypač tinka krapai. Tokių blynų tešlai visai nenaudoju kvietinių miltų, o ją tirštinu kelias šaukštais kukurūzų miltų.

Prie šių blynų dar paruošiu lengvą jogurinį padažą su česnakais ir krapais bei sezonines pomidorų salotas. Daržovių blynams, padažui ir salotoms naudoju vienintelį ir patį mėgstamiausią savo prieskonį - kokybiškus šviežiai maltus juoduosius Tellicherry pipirus, kurie dar labiau paryškina šviežių daržovių skonį. Tokius blynus cukinijų sezono metu kepu ne vieną ir ne du kartus. Išbandykite ir jūs!

Autorės nuotr. /Pikantiški cukinijų blynai su kukurūzais
Autorės nuotr. /Pikantiški cukinijų blynai su kukurūzais

Ingredientai (4 asm.)/gaminimo laikas: 30 min./be glitimo:

blynams:

  • 1 didelės cukinijos;
  • 1 kukurūzų burbuolės;
  • 2 nedidelių raudonųjų svogūnų;
  • ryšelio šviežių krapų;
  • 2 kiaušinių;
  • 4 šaukštų kukurūzų miltų;
  • 2 šaukštų tarkuoto kietojo sūrio;
  • 1 kupino šaukštelio druskos;
  • keletos juodųjų Tellicherry pipirų malūnėlio pasukimų;
  • tyro alyvuogių aliejaus kepimui.

padažui:

  • 300 ml tiršto graikiško jogurto;
  • 2 šaukštų citrinų sulčių;
  • 2 šaukštų tyro alyvuogių aliejaus;
  • 2 česnako skiltelių;
  • ryšelio šviežių krapų;
  • žiupsnelio druskos;
  • keletos juodųjų Tellicherry pipirų malūnėlio pasukimų.

salotoms:

  • 4 pomidorų;
  • saujos šviežių bazilikų;
  • 1 nedidelio mėlynojo svogūno;
  • žiupsnelio druskos;
  • 2 šaukštų tyro alyvuogių aliejaus;
  • keletos juodųjų Tellicherry pipirų malūnėlio pasukimų.

Gaminimas:

1. Pirma pasiruoškite cukiniją. Burokine tarka sutarkuokite cukiniją, jei jos žievelė minkšta, nuskusti nereikės, beliks tik išimti peraugusias sėklas. Į sutarkuotas cukinijas įmaišykite kupiną šaukštelį druskos ir rankomis jas išminkykite, kad išsiskirtų kuo daugiau sulčių. Taip paruoštas cukinijas sukrėskite į rėtį ir vis pagniaužydami rankomis palikte virš indo apie 10 minučių, kad nuvarvėtų kuo daugiau cukinijų sulčių.

2. Pasiruoškite blynų tešlą. Į nusunktas cukinijas įmuškite kelis kiaušinius, suberkite tarkuotą sūrį, smulkiai pjaustytus krapus, pusžiedžiais plonai supjaustytus svogūnus, kukurūzų miltus ir keliatą kartų pasukdami pipirų malūnėlį įberkite juodųjų pipirų. Kukurūzus nupjaustykite peiliu nuo burbuolės ir suberkite prie kitų ingredientų. Užmaišykite blynų tešlą bei iš karto juos kepkite įkaitintoje keptuvėje ant alyvuogių aliejaus.

Autorės nuotr. /Kepami blynai
Autorės nuotr. /Kepami blynai

3. Paruoškite padažą prie blynų. Į tirštą jogurtą įspauskite citrinų sulčių, įpilkite tyro alyvuogių aliejaus, įberkite druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų. Česnakus smulkiai sukapokite kartu su krapais ir įmaišykite į padažą.

4. Paruoškite pomidorų salotas. Pomidorus supjaustykite skiltelėmis, o svogūnus pusžiedžiais, įberkite smulkintų bazilikų, druskos ir kokybiškų juodųjų pipirų. Salotas skaninkite tyru alyvuogių aliejumi ir išmaišykite.

Šiltus daržovių blynus valgykite su padažu ir salotomis.

Autorės nuotr. /Pikantiški cukinijų blynai su kukurūzais
Autorės nuotr. /Pikantiški cukinijų blynai su kukurūzais

Populiaraus tinklaraščio sezoninėvirtuvė.lt ir jau 7 kulinarininių knygų autorė Renata Ničajienė su portalo skaitytojais dalinasi sezoniniais receptais ir patarimais. Savo tinklaraštyje bei knygose autorė skatina rinktis vietinį sezoninį maistą, valgyti skaniai ir sveikai, pagal metų laikus.

Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Be leidimo dirbti su valstybės paslaptimis V.Fedotovas VAT nevadovaus

N-18 Aktualu

40 metų nuo makabriškų Džonstauno žudynių: išgyvenusi moteris gyvenimą kūrė iš naujo

Aktualu

Mergaičių mokykla Palestinoje: šypsenas slepia tragedijos ir košmarai naktimis

Gyvenimas

40-metės nuotykiai internete: ieško meilės, bet jaučiasi klampojanti po gilią pelkę

Aktualu

Kovodamas su kainomis Saulius Skvernelis gali sudeginti savo populiarumą

Interviu Kultūra

T.H.Eriksenas apie žmonijos perkaitimą: „Mes neturime laiko informaciją paversti žiniomis, o žinias – išmintimi“

Verslas

Iš Ispanijos į Lietuvą grįžusi vilkaviškietė sėkmę atrado pasidalinusi žaislo nuotrauka internete

15min recenzija Kultūra

Knygos recenzija. Apie Rusijos tęsiamą sovietų dezinformaciją – vyriausiojo N.Ceausescu šnipo lūpomis

Sportas

Tautų lygoje – futbolo stebuklas: neįtikėtinai sugrįžusi Šveicarija triumfavo grupėje

Vardai

Po žinios apie „Naktinių personų“ iširimą Alanas Chošnau pristato naują singlą „Tu gali arba ne“

Aktualu

Gaisrai Kalifornijoje: kodėl tiek daug žmonių laikomi dingusiais be žinios?

Vardai

Monika Šalčiūtė bušido turnyruose dirba nuo 17 metų: „Aš čia – kaip „Victoria's Secret“ angelas“

Pasaulis kišenėje

Automobiliu po Europą keliavę jonaviškiai: norėjome pratęsti bobų vasarą

24sek

Po A.Kavaliausko tritaškio – Šaro pokštai: „Nemanau, kad ant to reikia statyti žaidimą“

Gazas

A.Juknevičius ir K.Povilaitis: kam vairuotojui reikalingas „šaltas dušas“

Gyvenimas

A.Kriščiūnas pasidalijo patirtimi, kaip atsikratė nerimo priepuolių ir išmoko mylėti

Vardai

„Orų mergaitei“ K.Liukaitytei – 30 metų: „Didžiausia dovana man – vyras ir dukrai sesuo į kompaniją“

Gyvenimas

Pigmentinės dėmės kankina ir jaunus: kaltas vitaminų stygius

24sek

M.Kuzminskas nežaidė, o A.Gudaitis su „dizaineriais“ vos neprisižaidė Venecijoje

Vardai

Seksualiausiu pasaulio vyru paskelbto Idriso Elbos sužadėtinė didžiuojasi: „Jis velniškai karštas“

Naujienos

Aktualu

Istorikas G.Miknevičius: „Sovietų armijos siautėjimu Lietuvoje baisėjosi net A.Sniečkus“

Kultūra

Pieva Šilainiuose tapo laisvalaikio erdve

Verslas

Kauno sporto halės rekonstrukciją planuojama pradėti kitais metais

Vardai

Serialų žvaigždė Edgaras Bechteris su mylimąja susituokė jūros apsuptyje, prie Šventosios molo

Mokslas.IT

Lietuvoje – pirmieji žingsniai link 5G ryšio

Gyvenimas

Psichologas: ką tėvai gali padaryti, kad vaikai norėtų eiti į mokyklą

24sek

Sunkesnis kelias į rinktinę: Artūro Gudaičio nesulaikė itališki pančiai

Aktualu

Popiežiaus susitikimo su politiniais kaliniais ir tremtiniais išlaidas dengs Seimas

Sportas

Ne žaidimu, o kortelėmis pasižymėjusi Lietuvos jaunimo rinktinė krito prieš Rusiją

Aktualu

Šventė Kalvarijoje baigėsi žmogžudyste

Vardai

„Lietuvos balsas“ prasidės su trenksmu: Donatas Montvydas šoks viliotinį

Aktualu

Švedai rinkimuose balsuoja vykstant įnirtingiems debatams dėl imigracijos

Sportas

Aiškėja, kokios būklės yra kraupų susidūrimą patyręs Luke'as Shaw

Gyvenimas

Žuvies taukai mažina kraujo spaudimą, cholesterolio kiekį. Kokiems žmonėms jų reikia?

Vardai

Žinomi žmonės įsitraukė į diskusiją dėl kaimuose užkasamų nereikalingų šuniukų ir kačiukų

Maistas

„Miško žvėrių“ receptas: drėgnas ir gardus šokoladinis cukinijų keksas

Deuce

„US Open“ mišrių porų finale – brito rekordas ir nuostabus amerikietės sugrįžimas

Aktualu

Rusija vėl perrašo istoriją: stalinizmo nusikaltimus slėps suradę suomių aukų palaikus

24sek

J.Mačiulis buvo rezultatyvus, bet AEK patyrė sutriuškinimą

Aktualu

Orai.lt: temperatūra kiek kris, kai kur palis

Vardai

Ypatingos

07:40
07:22

Gera keliauti kartu

Ko reikia šiuolaikiniam pirkėjui?

Sveikata

Būk nesustabdoma

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką