Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Renatos Ničajienės „Sezoninė virtuvė“: sauso marinavimo jautienos nugarinė su sezoninėmis daržovėmis

Šiandien švenčiame Tėvo dieną. Šiai progai – vyriškas kepsnio receptas. Mūsų šeimoje prie kepsninės stovėti ir kepti kepsnius labiausiai mėgsta mano vyras. Šis receptas irgi jo, jau ne kartą išbandytas ir visos šeimos puikiai įvertintas. Jautienos nugarinės kepsnį su sezoninėmis daržovėmis (šiuo metų laiku – smidrias ir morkomis) iškepti visai paprasta, o pietūs ar vakarienė išeina visai ne paprasti. Mums šis receptas labai patinka, tikiuosi, pasiteisins ir jums.
Renata Ničajienė ir jos ruoštas patiekalas
Renata Ničajienė ir jos ruoštas patiekalas / Autorės, Fotopastelė nuotr.

Ingredientai:

kepsniui:

  • 600 g jautienos nugarinės pjaustinio (mažiausiai 2,5 cm storio su kaulu);
  • 1 valg. šaukšt. tyro alyvuogių aliejaus;
  • 2 valg. šaukšt. prieskonių mišinio su rūkytomis aitriosiomis paprikomis, imbieru, kalendromis;
  • žiupsnelis druskos.

daržovėms:

  • 400 g smidrų;
  • 400 g jaunų morkų;
  • 1 valg. šaukšt. tyro alyvuogių aliejaus;
  • 2 valg. šaukšt. prieskonių mišinio su bazilikais, rozmarinais, kmynais, česnakais;
  • žiupsnelis druskos.

Gaminimas:

1. Jautienos nugarinę išimkite iš šaldytuvo ir rankomis į mėsą gerai įtrinkite prieskonių bei aliejaus mišinį bei palikite kambario temperatūroje mažiausiai porai valandų, kad mėsa spėtų „sušilti“ bei „prisigertų“ prieskonių.

Autorės nuotr. /Prieskoniais įtrinama jautiena
Autorės nuotr. /Prieskoniais įtrinama jautiena

2. Visas daržoves nuplaukite, baltuosius smidrus nulupkite skustuku (jei naudosite žaliuosius, jų lupti nereikia) bei nupjaustykite kotelius. Daržoves palaistykite aliejumi bei sumaišykite su paruoštu prieskonių mišiniu bei druska.

Autorės nuotr. /Kepimui paruošta mėsa ir daržovės
Autorės nuotr. /Kepimui paruošta mėsa ir daržovės

3. Daržoves kepkite tiesioginėje kaitroje ant gerai įkaitusių ketaus grotelių, jos iškepa labai greitai. Grilio temperatūrą daržovėms tebūnie 160-180 laipsnių. Prieš kepimą groteles sutepkite karščiui atspariu augaliniu aliejumi. Jei morkos didesnės jas pradėkite kepti anksčiau nei smidrus, kuriems iškepti vartant užteka vos 2-5 minučių. Morkoms iškepti reikės 15-20 minučių. Jas taip pat reikės apversti po 5-7 minučių, kai susidarys grotelių žymės. Iškepusias daržoves atidėkite ir uždenkite folija, kad neatšaltų.

4. Kelkite grilio temperatūrą iki 250-270 laipsnių temperatūros. Jei norite, kad jautienoje liktų rombo formos kepimo grotelių žymos, kepkite vartydami kepsnį tris kartus, kepdami kiekvieną pusę po du kartus, darydami 45 laipsnių kampą, kad gautųsi norimos žymos. Šioje temperatūroje vartykite kas 1 minutę ir 30 sekundžių, kad gautųsi vidutiniškai iškepęs jautienos kepsnys. Paskutinį kartą kepdami stabdykite oro padavimą uždarydami visas sklendes ir palaikykite kepsnį pusę minutės ilgiau. Laikui matuoti galima naudoti savo telefono laikmatį, kuris tiksliai parodo, kada reikia kepsnį apversti.

5. Iškeptą mėsą palaikykite pridengta folija apie dešimt minučių, kad vienodai pasiskirstytų mėsos sultys, mėsą pjaustykite plonais grežinėliais. Neškite į stalą kartu su keptomis daržovėmis.

Autorės nuotr. /Iškepusi jautiena ir daržovės su žalumynais bei padažu
Autorės nuotr. /Iškepusi jautiena ir daržovės su žalumynais bei padažu

Populiaraus tinklaraščio sezoninėvirtuvė.lt ir jau 7 kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė su portalo skaitytojais dalinasi sezoniniais receptais ir patarimais. Savo tinklaraštyje bei knygose autorė skatina rinktis vietinį sezoninį maistą, valgyti skaniai ir sveikai, pagal metų laikus. Naujausia jos knyga „Sezoninių skanumynų istorijos“ skirta skaniems ir maistingiems desertams.

Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius