Dabar populiaru
Publikuota: 2020 vasario 15d. 18:00

Renatos Ničajienės „Sezoninė virtuvė“: trispalvis tortas

Renata Ničajienė ir jos keptas trispalvis tortas
Studijos „Fotopastelė“ nuotr. / Renata Ničajienė ir jos keptas trispalvis tortas

Su 102-uoju gimtadieniu, Lietuva! Lygiai prieš dvejus metus su dideliu jauduliu pradėjome projektą „100 Tortų Lietuvai“. Tais metais lygiai 100 dienų dalinomės nuostabiais 100 tortų receptais, kuriuos šalies gimtadieniui dovanojo profesionalūs ir mėgėjai konditeriai bei šios srities entuziastai.

Visus šių tortų receptus rasite ČIA. O šiemet dalinuosi trispalvio torto receptu iš savo knygos „Sezoninių skanumynų istorijos“ .

Jį kepdama labiausiai norėjau visas tris mūsų vėliavos spalvas sukurti tik iš natūralių ingredientų, nenaudojant jokių dirbtinių dažiklių. Tam puikiai tiko natūralūs šaltyje džiovintų daržovių ir uogų milteliai. Geltonam biskvito sluoksniui – moliūgų milteliai (jiems papildomo aromato suteikiau įtarkuodama apelsinų žievelės). Žaliam biskvitui – liofilizuotų špinatų milteliai (jiems gaivos pridėjau įtarkuodama citrinos žievelės). Raudonąjį biskvitą nudažiau liofilizuotais raudonųjų burokėlių ir aromatingų aviečių milteliais.

Studijos „Fotopastelė“ nuotr. /Trispalvis tortas
Studijos „Fotopastelė“ nuotr. /Trispalvis tortas

Žiemos pabaigoje, kai nėra vietinių sezoninių uogų ir vaisių, šaltyje džiovintų uogų mileliai kepinius papildo ne tik ryškiomis spalvomis, bet ir skoniais. Kepkime ir sveikinkime vieni kitus!

Studijos „Fotopastelė“ nuotr. /Renata Ničajienė ir jos keptas trispalvis tortas
Studijos „Fotopastelė“ nuotr. /Renata Ničajienė ir jos keptas trispalvis tortas

Ingredientai (20 cm skersmens torto formai):
(gaminimo laikas: 60 min. ir šaldymas)

biskvitui:

  • 4 kiaušiniai;
  • 1 stiklinė nerafinuoto cukranendrių cukraus;
  • 1 stiklinė šviesių speltų miltų;
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto.
  • žiupsnelis druskos.

geltonam biskvitui:

  • 3 šaukštai liofilizuotų moliūgų miltelių;
  • 1 apelsino nutarkuota žievelė;
  • 1 šaukštas citrinų sulčių.

žaliam biskvitui:

  • 3 šaukštai liofilizuotų špinatų miltelių;
  • 1 citrinos nutarkuota žievelė;
  • 1 šaukštas citrinų sulčių.

raudonam biskvitui:

  • 2 šaukštai liofilizuotų burokėlių;
  • 1 šaukštas liofilizuotų aviečių miltelių;
  • 1 šaukštas citrinų sulčių.

kremui:

  • 300 g varškės;
  • 1 stiklinė pieno;
  • 2 šaukšteliai želatinos;
  • 50 ml vandens;
  • 3 šaukštai skysto medaus;
  • 1 šaukštas aguonų;
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto;
  • 1 šaukštas citrinų sulčių.

Gaminimas:

1. Iškepkite biskvitus. Kiaušinius labai gerai išplakite su cukrumi, kad jie net pabaltų. Supilkite vanilės ekstraktą, įberkite žiupsnelį druskos ir miltus, užmaišykite vidutinio tirštumo tešlą.

2. Geltonam biskvitui 1/3 paruoštos tešlos išmaišykite su liofilizuotais moliūgų milteliais, smulkiai nutarkuota apelsino žievele ir citrinų sultimis. Geltonąją tešlą supilkite į kepimo formą, jos dugną išklokite kepimo popieriumi, o sieneles ištepkite aliejumi. Biskvitą kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių. Kai iškeps, išimkite iš formos, padėkite aušti ant grotelių ir kepkite kitos spalvos biskvitą.

3. Žaliam biskvitui 1/3 paruoštos tešlos išmaišykite su liofilizuotais špinatų milteliais, smulkiai nutarkuota citrinos žievele ir citrinų sultimis. Kepkite taip pat kaip pirmąjį biskvitą.

4. Raudonam biskvitui likusią tešlą sumaišykite su burokėlių ir aviečių liofilizuotais milteliais bei citrinų sultimis. Iškepkite lygiai taip pat kaip du ankstesnius. Iškepusius spalvotus biskvitus palikite ant grotelių, kad visiškai atauštų.

5. Paruoškite kremą. Varškę elektriniu trintuvu labai gerai sutrinkite su pienu ir medumi. Trinkite, kol gausite vientisą varškės kremą be jokių gumuliukų. Jį gardinkite vanilės ekstraktu, citrinų sultimis, įberkite aguonų ir gerai išmaišykite. Želatiną užmerkite 50 ml vandens ir palikite išbrinkti, tada ištirpinkite karšto vandens vonelėje, kol visai ištirps. Želatiną palikite ataušti ir dar šiltą, bet ne karštą lėtai supilkite į paruoštą kremą ir gerai išmaišykite.

6. Formuokite tortą. Kepimo formos, kurioje kepėte biskvitus, dugną išklokite kepimo popieriumi ir guldykite raudoną biskvitą. Užtepkite dalį kremo ir paslėkite antruoju žaliu biskvitu. Ant viršaus tepkite dar vieną kremo sluoksnį ir uždėkite paskutinį geltoną biskvitą. Jį šiek tiek paspauskite, kad kremas tolygiai pasiskirstytų. Ant torto viršaus užpilkite likusį kremą, paskirstykite jį šaukštu ir kelioms valandoms arba per naktį statykite į šaldytuvą. Pjaustykite ir valgykite jau visai sustingusį.

Studijos „Fotopastelė“ nuotr. /Renata Ničajienė ir jos keptas trispalvis tortas
Studijos „Fotopastelė“ nuotr. /Renata Ničajienė ir jos keptas trispalvis tortas

Populiaraus tinklaraščio sezoninėvirtuvė.lt ir jau 7 kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė su portalo skaitytojais dalinasi sezoniniais receptais ir patarimais. Savo tinklaraštyje bei knygose autorė skatina rinktis vietinį sezoninį maistą, valgyti skaniai ir sveikai, pagal metų laikus. Naujausia jos knyga „Sezoninių skanumynų istorijos“ skirta skaniems ir maistingiems desertams.

Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram

Studijos „Fotopastelė“ nuotr. /Receptas iš knygos „Sezoninių skanumynų istorijos“
Studijos „Fotopastelė“ nuotr. /Receptas iš knygos „Sezoninių skanumynų istorijos“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Interviu

Esports namai

URBAN˙/

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką