Dabar populiaru
Publikuota: 2019 sausio 20d. 13:00

Renatos Ničajienės „Sezoninių skanumynų istorijos“: jogurtinis keksas su citrinomis

Renata Ničajienė ir jos keptas jogurtinis keksas su citrinomis
Studijos „Fotopastelė“ nuotr. / Renata Ničajienė ir jos keptas jogurtinis keksas su citrinomis

Šiam snieguotam savaitgaliui dalinuosi vienu mėgstamiausių receptų iš savo naujausios knygos „Sezoninių skanumynų istorijos“. Citrininis keksas pats tikriausias antigripinas ir vitamino C bomba. Jo tešlą maišau su jogurtu, alyvuogių aliejumi ir speltų miltais ir dar karštą sulieju šviežiai spaustomis citrinų sultimis su medumi. Tai vienas mėgstamiausių mūsų šeimos žiemos sezono kepinių. Jis drėgnas ir neatsivalgomai skanus.

Dažniausiai jį iškepu ir sulieju dar iš vakaro, per naktį jis subręsta ir pilnai įsiskonėja. Tik nepamiškite, kad medus irgi įtakoja kepinio skonį, todėl keksui rinkitės švelnaus skonio natūralų ir kuo šviesesnį medų.

Su tokiu, gaiviomis citrinomis kvepiančiu skanumynu, ir savaitgalio rytas būna žvalesnis, ir dienos vitamino C norma būna lengvai įveikta.

Studijos „Fotopastelė“ nuotr./Jogurtinis keksas su citrinomis
Studijos „Fotopastelė“ nuotr./Jogurtinis keksas su citrinomis

Ingredientai (pailgai kekso formai/laikas - 60 min.):

keksui:

  • 1/2 stiklinės natūralaus jogurto;
  • 1/2 stiklinės tyro alyvuogių aliejaus;
  • 1 stiklinės nerafinuoto cukranendrių cukraus;
  • 3 kiaušiniai;
  • 1 1/2 stiklinės šviesių speltų miltų;
  • 2 šaukšeliai kepimo miltelių;
  • 1 citrinos smulkiai nutarkuota žievelė;
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto;
  • žiupsnelis druskos.

sirupui:

  • 1 didelės citrinos sultys;
  • 3 šaukštai medaus.
Studijos „Fotopastelė“ nuotr./Citrusiniai vaisiai
Studijos „Fotopastelė“ nuotr./Citrusiniai vaisiai

Paruoškite tešlą

Kiaušinius gerai išplakite su cukrumi, iš lėto į juos supilkite alyvuogių aliejų ir jogurtą.

Speltų miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir suberkite į skystąją tešlos dalį, užmaišykite vidutinio tirštumo tešlą. Į ją smulkiai įtarkuokite citrinos žievelę ir įlašinkite vanilės ekstrakto.

Studijos „Fotopastelė“ nuotr./Jogurtinis keksas su citrinomis
Studijos „Fotopastelė“ nuotr./Jogurtinis keksas su citrinomis

Iškepkite keksą

Pailgą kekso formą išklokite kepimo popieriumi ir supilkite į ją paruoštą tešlą.

Keksą pašaukite kepti į įkaitintą 180 °C laipsnių orkaitę 40 minučių. Per tą laiką keksas gerai iškeps ir išsipūs.

Kol keksas kepa pasiruoškite sirupą suliejimui. Išspauskite citrinos sultis ir jose ištirpinkite medų, gerai išmaišykite. Iškepusį pyragą ištraukite iš orkaitės, bet iš kepimo formos neišimkite, palikite trumpam kiek praaušti ir kol dar šiltas suliekite citrinų ir medaus sirupu.

Sirupą liekite ant kekso viršaus ir leiskite jam laisvai nuvarvėti šonais, kad sudrėktų visas keksas. Kai sirupas pilnai susigers, keksą galėsite išimti iš kepimo formos ir pakiti pilnai ataušti bei subręsti ant grotelių.

Jis skaniausias, kai nors kelias valandas po kepimo paliekamas pailsėti, o geriausiai per naktį.

Studijos „Fotopastelė“ nuotr./Jogurtinis keksas su citrinomis
Studijos „Fotopastelė“ nuotr./Jogurtinis keksas su citrinomis

Daugiau sezoninių skanumynų receptų ieškokite knygoje „Sezoninių skanumynų istorijos“

Studijos „Fotopastelė“ nuotr./Renatos Ničajienės knyga „Sezoninių skanumynų istorijos“
Studijos „Fotopastelė“ nuotr./Renatos Ničajienės knyga „Sezoninių skanumynų istorijos“

Populiaraus tinklaraščio sezoninėvirtuvė.lt ir jau 7 kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė su portalo skaitytojais dalinasi sezoniniais receptais ir patarimais. Savo tinklaraštyje bei knygose autorė skatina rinktis vietinį sezoninį maistą, valgyti skaniai ir sveikai, pagal metų laikus. Naujausia jos knyga „Sezoninių skanumynų istorijos“ skirta skaniems ir maistingiems desertams.

Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiški patarimai

Gerumu dalintis gera
Ekspertai pataria

Video

14:48
01:05
00:43

Dabar tu gali

Maistas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką