Dabar populiaru
Publikuota: 2018 gruodžio 2d. 13:00

Renatos Ničajienės „Sezoninių skanumynų istorijos“: kalėdinai varškės sausainiai su cinamonu

Renata Ničajienė ir jos kepti sausainiai
Renatos Ničajienės, Fotopastelė nuotr. / Renata Ničajienė ir jos kepti sausainiai

Jau šį sekmadienį prasideda adventas ir aš su džiaugsmu atidarau kalėdinių kepinių sezoną! Su dukra sutarėme, jog kiekvieną advento savaitgalį kepsime skirtingus sausainius. Šiuos išbandžiau kiek anksčiau, kad savaitgalį dar spėčiau ir su jumis pasidalinti. Pirmam kartui norėjosi kažko tradicinio ir lietuviško, bet ilgai nesugalvojau, kokie gi galėtų būti tie tikrieji lietuviški kalėdinio laikotarpio sausainiai. Aišku, neskaičiuojant kūčiukų, nes jų prie sausainių visgi nepriskirčau. Patys lietuviškiausi, man atrodo, galėtų vadintis varškės sausainiai.

Nostalgiškus sausainius su varške esu kepusi tikrai ne kartą, bet dar nei karto jų nekepiau Kalėdoms. Taigi, nuo kalėdinių sausainių formelių nupūčiau dulkes, pasirinkau kvapniausią, kokį tik galėjau prekybos centre rasti ekologišką cinamoną ir pradėjau namus kvėpinti šventėmis!

Nuo tradicinės varškės sausainių tešlos šis variantas skiriasi tuo, jog jam naudoju šviesius speltų miltus ir sviesto kiekį kiek sumažinau. Šių sausainių tešlai nereikia nei cukraus, nei kiaušinių, o saldumo jiems suteikia ant viršaus apibarstytas rudasis cukrus su maltu cinamonu. Tiesa, renkantis varškę sausainiams taupyti tikrai nevertėtų, rinkitės kuo natūralesnę ir kuo riebesnę.

Visas šių sausainių cinkelis – cinamone. Todėl jį pasirinkite kuo kokybiškesnį ir kvapnesnį. Šis prieskonis, kaip niekas kitas, sugeba stebuklingai skleisti jaukumą ir šventinę nuotaiką. Teprasideda didysis Kalėdų laukimas!

Renatos Ničajienės nuotr. /Kalėdinai varškės sausainiai su cinamonu
Renatos Ničajienės nuotr. /Kalėdinai varškės sausainiai su cinamonu

Ingredientai (apie 600-700 g sausainių):
(gaminimo laikas: 45 min. ir tešlos šaldymas)

  • 200 g riebios varškės;
  • 100 g sviesto;
  • 250 g šviesių speltų miltų;
  • 0,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • keli lašai vanilės ekstrakto;
  • žiupsnelio druskos.

apibarstyti:

  • 5 valg. šaukšt. nerafinuoto cukranendrių cukraus;
  • 3 arbat. šaukšt. cinamono.
Renatos Ničajienės nuotr. /Kalėdinai varškės sausainiai su cinamonu gali tapti ir dovana
Renatos Ničajienės nuotr. /Kalėdinai varškės sausainiai su cinamonu gali tapti ir dovana

Gaminimas:

1. Minkštą sviestą išsukite elektriniu plaktuvu iki purumo. Vaškę pertrinkite per sietelį ar kitaip sutrinkite, kad neliktų gumulėlių. Pertrintą varškę suberkite į išsuktą sviestą, įlašinkite vanilės ir išsukite į vientisą masę.

2. Miltus sumaišykite su žiupsneliu druskos ir kepimo milteliais. Juos suberkite į išsuktą varškės ir sviesto masę, užminkykite tešlą. Ją suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą, kad pašaltų ir lengviau išsikočiotų.

3. Tešlą padalinkite į 4 dalis, po vieną atskirai iškočiokite (bet labai tešlos neploninkite!) ir sausainių formele išspauskite vienodus šventinius sausainius.

4. Atskiroje lėkštėje cukrų sumaišykite su cinamonu ir kiekvieną sausainį paspauskite viena puse į saldų mišinį, kad kuo daugiau cukraus ir cinamono prie jo priliptų.

5. Sausainius dėliokite ant kepimo popieriaus skardoje, cukruota puse į viršų ir kepkite įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje apie 10 minučių, kol paskrus, išsipūs ir gražiai iškeps. Iškepusius ataušinkite.

Šie sausainiai tokie pat skanūs ir ką tik iškepti, ir pastovėję kelias dienas.

Renatos Ničajienės nuotr. /Kalėdinai varškės sausainiai su cinamonu
Renatos Ničajienės nuotr. /Kalėdinai varškės sausainiai su cinamonu

Daugiau sezoninių skanumynų receptų ieškokite knygoje „Sezoninių skanumynų istorijos“

Populiaraus tinklaraščio sezoninėvirtuvė.lt ir jau 7 kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė su portalo skaitytojais dalinasi sezoniniais receptais ir patarimais. Savo tinklaraštyje bei knygose autorė skatina rinktis vietinį sezoninį maistą, valgyti skaniai ir sveikai, pagal metų laikus. Naujausia jos knyga „Sezoninių skanumynų istorijos“ skirta skaniems ir maistingiems desertams.

Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Ar Rusija tikrai ruošiasi surengti galingą invaziją į Ukrainą?

24sek

J.Valančiūnui prireikė operacijos: nežais mažiausiai mėnesį

Aktualu

Strasbūre išpuolį surengęs užpuolikas – nušautas

Pasaulis kišenėje

Išskirtinė Kalėdų eglė: Kretinga šiemet – tarsi aplieta Kalėdomis

Vardai

J.Stambrauskaitei – svarbi proga: „Nėra su kuo namie džiaugtis sėkme, tai atšvenčiau su draugais“

24sek

„Bayern“ treneris – apie gerą „Žalgirio“ žinutę ir solidžius Šaro pasirinkimus

Aktualu

Kandidatų į Vilniaus merus vizijos ateičiai: nemokamas viešasis transportas ir vanduo

Gyvenimas

J.Arlauskaitė-Jazzu – apie meilę, dėkingumą, kritiką ir tai, kas žavi vyruose

Aktualu

ES pratęsė ekonomines sankcijas Rusijai

Vardai

Mia kardinaliai pakeitė šukuoseną – tapo ilgakase: ar tinka?

Sportas

Išaugusios premijos nenuramina maištingų plaukikų audros

Pasaulis kišenėje

Ispanijos uostamiestyje balandžiai „terorizuoja“ turistus: miestelio valdžia žada imtis rimtų priemonių

Gyvenimas

Pastorius E.McManusas – apie kovą su vėžiu, prarastus milijonus: „Dauguma gyvena taip, tarsi mirties nebūtų“

Aktualu

Lietuvos kariai metus užbaigia didelėse pratybose

Aktualu

R.Masiulis mokytojų etatinio apmokėjimo nekeis: atsisakyti per vėlu ir nepraktiška

Vardai

„Atspėk, kas dėžėje“: „kažkoks pūkuotas“ N.Bierancui ir M.Grabštaitei įvarė nemažai baimės

Aktualu

Alkoholis – palatos lovoje: kas gresia ligoniui už velnio lašų vartojimą ligoninėje?

24sek

Eurolyga: „Olympiakos“ atsigriebė už nesėkmę Kaune, CSKA laimėjo rusų akistatą

Aktualu

Rusų agentė Marija Butina teisme prisipažino dėl sąmokslo prieš JAV

Gazas

Apžvalga: trečios kartos „Audi A3“ – miesto pelytė su plačiomis galimybėmis

Naujienos

Vardai

„Lietuvos balso“ dalyvė Gerda apie ją užgriuvusį populiarumą: „Jaučiu įsipareigojimą žmonėms“

Aktualu

Vytautas Landsbergis: Beslano, Alepo ir Mariupolio vaikai

Gyvenimas

A.Aužbikavičius gerina rekordus neatlygintinai įgarsindamas knygas akliesiems

Verslas

Ekspertai: maisto atliekų prekybos tinkluose turėtų sumažėti

Verslas

Už buto kainą parduodamo dvaro savininkas: „Trūksta užsidegimo ką nors daryti“

Aktualu

Svarbiausių G-20 susitikimo Argentinoje rezultatų apžvalga

Vardai

Prabangiausia metų puota Valdovų rūmuose – su puošniais svečiais ir aukomis Lietuvos kultūrai

Sportas

Du nokdaunai, bet T.Fury ir D.Wilderio superkova baigėsi netikėtai – lygiosios

Aktualu

2,5 mln. Kauno Kalėdų eglę puošiančių plastikinių šiaudelių bus perdirbti

Sportas

Rūta Meilutytė vertins sporto filmus

Aktualu

Per greit lėkę jaunuoliai netoli Kazlų Rūdos rėžėsi į atitvarą ir vertėsi

Kultūra

Knygą pristatęs Kastytis Sarnickas-Kastetas: „Nesijaučiu esąs rašytojas“

Aktualu

Chaosas Paryžiaus gatvėse: per susirėmimus sulaikyta 200 žmonių, daugiau kaip 90 – sužeista

Vardai

Pirmagimio besilaukianti Gerda Žemaitė tapo neeilinio vaikų talentų šou komisijos nare

Verslas

Sostinės savivaldybė planuoja skelbti Nacionalinės koncertų salės vizijos konkursą

Vardai

Pugačiovos pravardę „Melagiuose“ gavusi špicė Sunny filmo premjeroje jautėsi kaip tikra žvaigždė

Aktualu

Orai.lt: daugelyje rajonų snigs, kai kur – lijundra

Maistas

Ryškių skonių ir aromatų Indijos virtuvė: 20 patiekalų, lengvai pavyksiančių namie

Vardai

Natalija Martinavičienė išsigydė širdies žaizdas: nauji jausmai – verslininkui Dariui Meilučiui

Vardai

Ypatingos

06:07
05:50

Gera keliauti kartu

Kviečiame anties

Šiemet buvau geras

Maistas

Dovanoju sveikatą

Sveikata

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką