Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Renesansą išgyvenančių šakočių skonio testas: ko tikėtis iš masinių ir mažųjų kepėjų?

Kai pamatai, kad šakotį kaip desertą siūlo vienas profesionaliausių ir stilingiausių kavos barų sostinėje, supranti, kad atėjo šios tradicinės vestuvių ir jubiliejų pažibos renesansas. Iš tiesų, grąžinti etno dalykus į modernų kontekstą yra pasaulinė mada, taigi šakotis ant miestiečio stalo yra gero skonio pasirinkimas – ir tiesiogine, ir netiesiogine prasme. Juolab kad prekyboje atsirado ir mini jų versijų, galima pirkti ir gabalais.
Skonio testo dalyviai
Skonio testo dalyviai / Strelkabelka nuotr.

Būtent į šią galimybę orientavomės pirkdamos šakočius savo testui. Tačiau atsižvelgėme ir į kitą dalyką: patyrinėję populiarių prekybos centruose parduodamų šakočių etiketes, pamatėme, jog šis kepinys patyrė nemažai transformacijų pagal šiuolaikinius maisto pramonės standartus.

Pavyzdžiui, kaip nors kaimiškai pavadinti šakočiai viduje slepia rapsų, palmių ir kokosų aliejų, emulsiklius, kvapiąsias medžiagas, o jų geltona spalva yra išgaunama padedant karotenui arba ciberžolei (kurkumai).

Taigi, medžioti tikrų šakočių išsiruošėme į Kaziuko mugę ir, kadangi visos mugės „peršukuoti“ nesitikėjome, šiek tiek pasikliovėme atsitiktinumu. Tiesa, buvome girdėję apie tokią Nijolę Šakočienę iš Kauno, taigi per „Facebook“ pasiteiravome, ar bus mugėje Vilniuje – atsakymo nėra iki šiol. Taigi kai kam pasisekė būti, kai kam – nebūti paragautiems, o palyginimui surinkome 7 šakočių pavyzdžius.

Strelkabelka nuotr. /„Biržų duonos“ šakotis
Strelkabelka nuotr. /„Biržų duonos“ šakotis

Tai, kuriai iš dviejų – minkštų ar kietų šakočių –gerbėjų stovyklų priklausai, yra vienas iš pagrindinių atskaitos taškų, vertinant šakočius.

4 buvo smulkių kepyklų iš įvairių rajonų, 3 – stambių, tiekiančių įvairioms parduotuvėms; 2 iš 7 turėjo kulinarinio paveldo ženklą; 4 buvo iš kietesnių, 3 – iš minkštesnių. Nes visgi tai, kuriai iš šių dviejų – minkštų ar kietų šakočių – gerbėjų stovyklų priklausai, yra vienas iš pagrindinių atskaitos taškų, vertinant šakočius.

Radviliškių kaimo kepykla (Panevėžio r.). Visas mažas šakotis. Šviesus, pokietis, spygliai stamboki. Paragavus – skonis atrodo visiškai neutralus, ne per saldus. Sudėtis klasikinė – miltai, kiaušiniai, cukrus, sviestas, grietinė. Lyginamoji kaina tarp sviestinių šakočių pati mažiausia.

Svoris 255 g, kaina 2,99 EUR, lyginamoji kaina už 100 g – 1,17 EUR

Strelkabelka nuotr. /Radviliškių kaimo kepyklos šakotis
Strelkabelka nuotr. /Radviliškių kaimo kepyklos šakotis

Laimutės Sadauskienės IĮ, Juodupė (Rokiškio r.). Šis šakotis taip pat visas, mini dydžio (185 g), bene šviesiausias, „spygliai“ netolygūs, skirtingo ilgio ir storio. Pokietis, bet minkštesnis ir saldesnis nei „Radviliškių“. Sudėtis klasikinė, turi kulinarinio paveldo ženklą, tačiau lyginamoji kaina tik keliais centais didesnė.

Svoris 185 g, kaina 2,2 EUR, lyginamoji kaina už 100 g – 1,19 EUR

Strelkabelka nuotr. /Laimutės Sadauskienės IĮ šakotis
Strelkabelka nuotr. /Laimutės Sadauskienės IĮ šakotis

L.Alkevičienė, Andriškių km (Vilkaviškio r.). Tai vidutinio šakočio „rentinys“, spygliai labai tolygūs ir ilgi, pagrindas nestoras. Tai gana minkštas šakotis, kuriame jaučiamas kremiškumas. Sudėtyje greta klasikinių produktų yra vanilinio cukraus, tačiau skonis neįkyrus, daugeliu atvejų turbūt net liktų nepastebėtas. Taip pat nurodyti ir kepimo milteliai, jų teoriškai neturėtų būti, tačiau kepinį daro kiek puresnį ir minkštesnį. Lyginamoji kaina – viena iš vidutinių.

Svoris 236 g, kaina 3,6 EUR, lyginamoji kaina už 100 g – 1,37 EUR

Strelkabelka nuotr. /L.Alkevičienės šakotis
Strelkabelka nuotr. /L.Alkevičienės šakotis

„Dzūkija“ (viena seniausių Lietuvos kepyklų). Sufasuotas didelio šakočio gabalas išsiskiria storiausiu pagrindu ir geltoniausia spalva (spėjame, kad pastiprinta karotenu ar kitu maistiniu dažikliu). Sudėtyje yra margarino (jo ir sviesto santykis 50:50), ragaujant minkščiausias, turi tam tikro kremiškumo, bet kartu ir kažkokį „sintetinį“ poskonį, kuris išskiria jį iš prieš tai ragautų. Tačiau valgant atskirai ir nelyginant su kitais, skonis priimtinas. Be to, šio šakočio lyginamoji kaina yra mažiausia.

Svoris 216 g, kaina 2 EUR, lyginamoji kaina už 100 g – 0,93 EUR

Strelkabelka nuotr. /„Dzūkijos“ šakotis
Strelkabelka nuotr. /„Dzūkijos“ šakotis

Vytauto Draugelio (Marijampolė). Tai nedidelio šakočio rentinys, spygliai trumpi, kiek kietesnis nei L.Alkevičienės, bet vis tiek jis vienas minkštesnių. Šio šakočio sudėtyje vietoje grietinės naudojama grietinėlė. Ragaujant lyg ir buvo galima pajusti labai lengvą „dūmelio“ prieskonį – tradiciniai šakočiai kepami naudojant alksnio malkas. Šis šakotis turi kulinarinio paveldo ženklą ir, pagal lyginamąją kainą, yra vienas iš brangiausių.

Svoris 348 g, kaina 5,3 EUR, lyginamoji kaina už 100 g – 1,52 EUR

Strelkabelka nuotr. /Vytauto Draugelio šakotis
Strelkabelka nuotr. /Vytauto Draugelio šakotis

Biržų („Biržų duona“). Ši šakočio mini versija (184 g) yra parduodama specialioje dovanų dėžutėje, taip pat papildomai įpakuota vakuuminėje plastikinėje pakuotėje, norint šią nuimti, reikia pavargti, jei nenori nulaužyti spygliukų. Juolab kad šio šakočio spygliukai labai smulkūs, veik juvelyriški, o pats kepinys kiečiausias ir traškiausias iš ragautų. Ši savybė gali patikti net ne visiems kietų šakočių gerbėjams. Jo sudėtyje taip pat vietoje grietinės naudojama grietinėlė. Lyginamoji kaina – vidutinė.

Svoris 184 g, kaina 2,39 EUR, lyginamoji kaina už 100 g – 1,30 EUR

Strelkabelka nuotr. /„Biržų duonos“ šakotis
Strelkabelka nuotr. /„Biržų duonos“ šakotis
Strelkabelka nuotr. /„Biržų duonos“ šakotis
Strelkabelka nuotr. /„Biržų duonos“ šakotis

„Molupis“ (didžiausia Tauragės r. kepykla). Tai didelio šakočio gabalas, „spygliai“ trumpi, kepinys gan kietas, traškus. Sudėtyje greta grietinės dar yra kefyro, taip pat pagardinta vanilinu. Pats šakotis mums pasirodė neutralus, niekuo neypatingas. Tačiau jo kaina (tiesa, jis vienintelis pirktas parduotuvėje, o ne mugėje iš pirmų rankų) buvo didžiausia.

Strelkabelka nuotr. /„Molupio“ šakotis
Strelkabelka nuotr. /„Molupio“ šakotis

Kokybiški šakočiai šiek tiek skiriasi išvaizda, tačiau skonio niuansai nėra radikalūs – juos labiausiai lemia kietesnė ar minkštesnė struktūra, nežymiai skiriasi saldumas, paveldo gaminiuose galima tikėtis dūmo poskonio.

Iš minkštesnių šakočių mums skaniausias pasirodė Vytauto Draugelio iš Marijampolės (su paveldo ženklu), tačiau jo ir lyginamoji kaina didžiausia. Tiems, kam, be minkštumo, svarbi ir išvaizda, gali imponuoti L.Alkevičienės iš Vilkaviškio rajono šakotis. Toks pat išvaizdos lyderis – „Biržų“ šakotis – tik jau kietųjų mėgėjams.

Vertinant skonius, iš kietųjų geriausias pasirodė itin konkurencingos kainos L.Sadauskienės iš Rokiškio raj. (su paveldo ženklu) kepinys. Kam greta natūralumo labai svarbi kaina – tinkamas variantas „Radviliškių“ kaimo kepyklos šakotis; mažiau preciziškiems dėl sudėties – minkščiausias, pusiau margarininis „Dzūkijos“ šakotis.

Strelkabelka nuotr. /Skonio testo dalyviai
Strelkabelka nuotr. /Skonio testo dalyviai

Išvados peršasi tokios: kuo trumpesnis ingredientų sąrašas, tuo šakotis natūralesnis. Tačiau mažesnėje parduotuvėje tradicinio šakočio iš klasikinių produktų greičiausiai ir negausite. Šakočio geltonumas yra pirmas ženklas apie jo nenatūralumą. Tuo tarpu „kulinarinio paveldo ženklas“ signalizuoja, kad šakotis neturėtų būti prastas.

Nr.

Prekės ženklas

Svoris

(g)

Kaina

(EUR)

Lyginamoji kaina

(EUR) už 100 g

4

„Dzūkija“

216

2

0,93

1

Radviliškių kaimo kepykla (Panevėžio r.)

255

2,99

1,17

2

L.Sadauskienės IĮ (Rokiškio r.)

185

2,2

1,19

6

„Biržų duona“

184

2,39

1,30

3

L.Alkevičienė (Vilkaviškio r.)

263

3,6

1,37

5

Vytautas Draugelis (Marijampolė)

348

5,3

1,52

7

„Molupis“

129

2,32

1,80

Strelkabelka.lt yra dviejų autorių tinklaraštis apie dvi gyvenimo ir asmenybės puses: kietą ir minkštą, racionalią ir juslingą, ironišką ir sentimentalią. Strelkos ir Belkos gyvenimo būdas per kūno ir proto praktikas, psichologiją, patiekalų receptus, restoranų bei kitų dalykų apžvalgas.

Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius