Dabar populiaru
Sužinokite daugiau
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Ridikėliai: naujasis supermaistas ir gardūs receptai

Ridikėliai
Fotolia nuotr. / Ridikėliai
Šaltinis: 15min
0
Skaitysiu vėliau
A A

Greičiausiai ant jūsų stalo jau puikuojasi šios šviežios ir traškios pavasario daržovės? Dietologai rekomenduoja jų būtinai įtraukti į kasdienį valgiaraštį.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!
Šiuo metu ridikėlių rūšių siūloma ne viena ir ne dvi. Vieni aitresni, kiti švelnesnio skonio. O jau spalvų... Sodrią rožinę keičia geltona, violetinė, avietinė, balta, vyšninė... O ir formos: apvalios, ovalios, pailgos ir pan.  Tačiau jeigu pirmenybę teikiate įprastiems akiai ridikėliams – nesnauskite jų užsiauginti arba įsigyti ir pamaloninti skonio receptorius bei avitaminozės iškamuotus organizmus. 
 
Kur slypi ridikėlių nauda?
 
Ridikėliuose gausu vitaminų ir mineralų, bei medžiagų, padedančių įveikti peršalimą. Kadangi orai mūsų šalelėje tokie permainingi, kosulio sunkumą tikrai palengvins patiekalai su ridikėliais. Juose gausu vitaminų B1, B2, PP, C (pastarasis itin naudingas odai), kalio (nepamainomo mineralo, saugančio širdies ir kraujagyslių sistemą), fosforo, kalcio, magnio, geležies. Ridikėliai netgi prilygsta tokioms daržovėms ir uogoms kaip pomidorai, avietės, žirneliai; jie taip pat stiprina imunitetą ir reguliuoja kraujo spaudimą
 
Eteriniai aliejai, kurie ridikėliams suteikia to įsimintino kartumo ir pikantiškumo,
pasižymi antiseptinėmis savybėmis, padeda išsiskirti skrandžio sultimis ir gerina virškinimo procesą. Tačiau persistengti nereikia: ridikėlių vartoti saikingai patariama turintiems kasos, kepenų, tulžies pūslės, inkstų problemų. Tinka diabetikams. 
 
Nors lieknėjantiems ši daržovė tinka kone idealiai (100 g turi 50 kilokalorijų), tačiau pašalinis poveikis toks – kyla apetitas. Gali būti, kad vėliau suvalgysite gerokai per daug kito maisto. Verta paminėti, kad ridikėliai dėl savo ypatingųjų savybių padeda sumažinti ir cholesterolio kiekį. 
 
Kaip išsirinkti gardžiausių ridikėlių?
 
Jeigu neauginate patys, išsirinkti gana paprasta: šviežūs šakniavaisiai yra tvirti, kieti, lygūs, o jų spalva ryški, lapeliai sodriai žali, sultingi. Beje, pastaruosius kai kurie taip pat skanauja – deda į sriubas, salotas, troškinius. Jeigu ridikėlių vaisiai dėmėti, minkšti ir suvytę, tokių atsisakykite: gal per ilgai gulėjo ant prekystalio, o gal paprasčiausiai pernoko. Nepirkite ir įtrūkusių, besilupančių, kadangi tokiems trūko drėgmės, jie augo dideliame karštyje. O tai baigiasi tuo, kad skoninės savybės jus tikrai nuvils: ridikėliai bus kartūs. 
 
Su kuo skanauti ridikėlius? 
 
Jie puikiai dera su kiaušiniais, pieno produktais (varške, rūgpieniu, kefyru, pienu), įvairiomis daržovėmis, salotomis ir pan. Geriausia valgyti šviežius. Būtinai išbandykite štai tokią užtepėlę: smulkiai sutarkuokite ridikėlius, bet kokį kietąjį sūrį, susmulkinkite kelis kiaušinius, pagardinkite druska, krapais ir sumaišykite su grietine. Tepkite ant juodos arba pakepintos baltos duonos. Skanaus! 
Receptas: Pavasarinės salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.5 / 12
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Burokėliai: 1.00 vnt. (Ryšulėlis jaunų burokėlių lapelių)
Salotos: 1.00 vnt. (Ryšulėlis šviežių salotų)
Agurkai: 2.00 vnt.
Ridikai: 10.00 vnt.
Pievagrybiai: 4.00 vnt.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Bazilikai: 5.00 g (šakelė)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (Padažui)
Citrinos: 1.00 vnt. (Padažui; šaukštas citrinų sulčių)
Druska: 1.00 arbat. š. (Padažui; žiupsnelis)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (Padažui; žiupsnelis)
Kaip gaminti

1. Nuplaukite salotų ir burokėlių lapelius, sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nusivarvėtų. Nuplaukite agurkus ir ridikėlius, nuvalykite pievagrybius, viską supjaustykite griežinėliais.

2. Paruoškite padažą. Sumaišykite aliejų ir citrinų sultis, pasūdykite, pagardinkite pipirais, gerai suplakite.

3. Dubenyje sumaišykite salotų ir burokėlių lapus, ridikėlius, agurkus ir pievagrybius, apšlakstykite padažu, atsargiai išmaišykite. Sudėkite salotas į nedidelius dubenėlius ar taures, papuoškite bazilikų lapeliais. Tiekite su baltos arba juodos duonos riekele.

Kulinaro patarimas. Jei ruošite salotas pusryčiams, ant viršaus uždėkite po puselę virto kiaušinio, pagardinkite majonezu.

Receptas: Sumuštiniai su ridikėliais
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.6 / 32
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Duona: 4.00 vnt. (duonos arba prancūziškojo batono riekės)
Varškė: 200.00 g
Grietinė: 1.00 valg. š.
Ridikai: 6.00 vnt.
Petražolės: 1.00 valg. š.
Krapai: 1.00 valg. š.
Svogūnų laiškai: 20.00 g
Daigintos pipirnės: 30.00 g
Sviestas: 30.00 g
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Nuplaukite petražoles ir krapus, nuvarvinkite, smulkiai sukapokite.

2. Dubenyje išsukite varškę su grietine, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis, gerai išmaišykite.

3. Ant duonos riekės užtepkite sviesto, varškės kremo, uždėkite griežinėliais pjaustytų ridikėlių, papuoškite svogūnų laiškais ir pipirinių daigais. Jeigu naudosite prancūziškąjį batoną, prieš tai riekeles paskrudinkite orkaitėje.

Kulinaro patarimas. Jei mėgstate aštriau, išspauskite į varškę skiltelę česnako arba įmaišykite šaukštelį krienų. Ant sumuštinio dar galite uždėti lašišos ar kumpio griežinėlį – bus sočiau.

Plačiau skaitykite: Kaip paruošti sveikesnius sumuštinius

Receptas: Žiedinių kopūstų salotos su ridikėliais
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.6 / 28
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Agurkai: 1.00 vnt. (ilgavaisis)
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt.
Ridikai: 300.00 g
Krapai: 50.00 g (padažui: pora saujų)
Svogūnų laiškai: 30.00 g (padažui: sauja)
Citrinos: 1.00 vnt. (padažui: šaukštas citrinų sulčių)
Grietinė: 100.00 g (padažui)
Medus: 1.00 arbat. š. (padažui; arba klevų sirupo)
Druska: 1.00 arbat. š. (padažui pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Žiedinį kopūstą (apvirtą arba šviežią – kaip kam patinka) išskirstykite kuo mažesniais žiedynėliais. Atitinkamo dydžio kubeliais supjaustykite agurkus ir ridikėlius.

2. Salotas sluoksniuokite vienos porcijos salotinėse: iš pradžių agurkus, paskui – žiedinius kopūstus, ant viršaus – ridikėlius. Puoškite krapų šakelėmis ir svogūnų laiškais.

3. Padažą geriausia gaminti elektriniu smulkintuvu arba kokteilių plaktuvu: visus jam skirtus produktus sudėkite į vieną  indą ir sutrinkite iki vienalytės masės. Padažą patiekite atskirame indelyje. 

Receptas: Bulvės su ridikėliais
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.0 / 9
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Bulvės: 500.00 g (mažos šviežios)
Ridikėliai: švieži 2.00 sauja
Salotos: 10.00 g (salotinės sultenės)
Agurkai: 3.00 vnt. (maži)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnų laiškai: 5.00 g (pusė šaukšto - užpilui)
Petražolės: 1.00 arbat. š. (užpilui)
Krapai: 1.00 arbat. š. (užpilui)
Peletrūnas: 1.00 arbat. š. (užpilui)
Jogurtas: 200.00 ml (arba liesos grietinės - užpilui)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (grūdėtosios - užpilui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (užpilui)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (užpilui)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (užpilui)
Kaip gaminti

1. Bulves gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, tada pasūdykite, apšlakstykite aliejumi, su lupenomis iškepkite orkaitėje, atvėsinkite ir supjaustykite vidutinio storio griežinėliais.

2. Salotines sultenes nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.

3. Ridikėlius ir agurkus nuplaukite, supjaustykite griežinėliais.

4. Bulves, agurkus, salotines sultenes ir ridikėlius išdėliokite lėkštėse, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir apliekite padažu.

5. Paruoškite padažą: prieskoninius žalumynus smulkiai sukapokite ir užpilkite jogurtu, sumaišytu su smulkintais kietai virtais kiaušiniais, pagardinkite druska, pipirais, cukrumi ir grūdėtosiomis garstyčiomis.

6. Prieš užpildama ant bulvių, padažą pertrinkite per sietelį – bus vientisesnis.

Receptas: Ridikėlių salotos su mėtomis ir keptu fetos sūriu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.0 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Ridikėliai: 15.00 vnt. (ryšelis, t. y. 15–20 galvučių)
Agurkai: 2.00 vnt.
Svogūnų laiškai: 10.00 g
Petražolės: 10.00 g (šviežios plokščialapės)
Mėtos: 10.00 g
Fetos sūris: 200.00 g
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (džiovinti)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Citrinos: 1.00 vnt. (šlakelis sulčių)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (tyras)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai malti, pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Nuplautus ir nusausintus ridikėlius supjaustykite plonais griežinėliais, agurkus – kubeliais, o svogūnų laiškus susmulkinkite.

2. Daržoves sudėkite į dvi gilias lėkštes, įdėkite petražolių ir mėtų lapelių (jų nebūtina pjaustyti), išmaišykite.

3. Fetos sūrį padėkite į nedidelę kepimo formą, pabarstykite čiobreliais, įspauskite česnako skiltelę, pašlakstykite aliejumi, citrinos sultimis, pabarstykite pipirais.

4. Iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje kepkite 10-15 minučių, kol sūrio viršus gražiai pagels.

5. Salotas pašlakstykite trupučiu citrinos sulčių, aliejaus, pagardinkite pipirais ir žiupsneliu druskos.

6. Fetą perpjaukite perpus, po gabalėlį uždėkite ant salotų ir nedelsdamos patiekite.

Receptas iš tinklaraščio „Duonos ir žaidimų“

Receptas: Bulviniai blynai su faršu ir ridikėlių padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.2 / 36
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Bulvės: 5.00 vnt. (5 - 6 didelės - tešlai)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (1 - tešlai ir 1 - įdarui)
Manai: 2.00 valg. š. (tešlai)
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis (tešlai, įdarui ir padažui)
Druska: 2.00 žiupsnelis (tešlai, įdarui ir padažui)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Faršas: 400.00 g (kiaulienos - įdarui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis - įdarui)
Čiobreliai: 2.00 žiupsnelis (maltas - įdarui ir padažui)
Ridikėliai: 200.00 g (saujelė - padažui)
Grietinė: 200.00 g (padažui)
Kaip gaminti

1. Bulves sutarkuokite vidutine tarka, sumaišykite su kiaušiniu, manų kruopomis, pipirais ir druska. Kiaulienos faršą sumaišykite su labai smulkiai pjaustytu svogūnu, kiaušiniu, pagardinkite pipirais, druska ir čiobreliais.

2. Keptuvėje įkaitinkite kelis šaukštus aliejaus ir įkrėskite kelis šaukštus bulvių masės, tada dėkite šlapiomis rankomis suformuotą maltos mėsos blyną (maždaug tokio dydžio kaip bulvinis blynas). Ant viršaus vėl dėkite kelis šaukštus bulvių tarkių. Kepkite ant mažos ugnies iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.

3. Jei blynai labai stori ir bijote, kad bus neiškepę, sudėkite juos į aliejumi apšlakstytą skardą ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje dar 10 minučių.

4. Padažui supjaustykite ar sutarkuokite ridikėlius ir sumaišykite su grietine, pipirais, druska ir čiobreliais.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė  

Receptas: Gaivi užkandėlė
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.0 / 27
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Varškė: 200.00 g (pusriebės)
Grietinė: 1.00 valg. š. (arba 2 valg.š. grietinėlės)
Ridikėliai: 6.00 vnt. (6 - 8)
Krapai: 1.00 sauja (ryšulėlis)
Agurkai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Pomidorai: 2.00 vnt. (sunokę)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Nulupkite agurką, supjaustykite griežinėliais, sudėkite į kiaurasamtį, kad nusivarvėtų. Nuplaukite ir nedideliais kubeliais supjaustykite ridikėlius.

2. Varškę išsukite su grietine arba grietinėle, įmaišykite smulkiai kapotų krapų, pasūdykite, pagardinkite pipirais, sudėkite kubeliais pjaustytus ridikėlius, išmaišykite.

3. Lėkštėje išdėliokite agurkų griežinėlius, užkrėskite varškės ir ridikėlių mišinio, ant viršaus išdėliokite plonomis riekelėmis pjaustytus pomidorus, apibarstykite druska, pipirais ir kapotais krapais.

Kulinaro patarimas. Sukrėskite varškę su ridikėliais į nedidelį stiklinį ar keraminį indelį, paspauskite, ant viršaus išdėliokite agurkų griežinėlius, užvožkite indelį ant lėkštės ir pakratykite – gausite taisyklingos formos bokštelį. Ant viršaus išdėliokite pomidorus.

Receptas: Sočiosios salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.9 / 7
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Paprikos: 1.00 vnt. (saldžioji raudona apie 150g)
Ridikėliai: 100.00 g (ryšulėlis)
Kukurūzai: 1.00 vnt. (nedidelė skardinė konservuotų)
Daiginti kviečiai: (trečdalis) 1.00 puodelis
Saulėgrąžos: 50.00 g (lukštentų,sausai paskrudintų)
Majonezas: 1.00 valg. š. (neriebaus)
Kaip gaminti

1. Papriką, išėmus sėklas, supjaustykite kubeliais, ridikėlius – griežinėliais, kukurūzus nuvarvinkite, kviečius nuplaukite. Visus produktus sudėkite į salotinę ir išmaišykite.

2. Suberkite saulėgrąžas, įdėkite majonezo ir atsargiai išmaišykite.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Receptas: Ridikėlių traškučiai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.3 / 9
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Ridikėliai: 20.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Karis: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (česnakinė ir paprasta)
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą. Apipurškite aliejumi.
  2. Ridikėlius nuplaukite ir supjaustykite kuo plonesniais griežinėliais. Paprasčiausia tai padaryti su specialia daržovių pjaustykle. Jei neturite tokios, tiks bulvių skustukas ar aštrus peilis. Stenkitės, kad griežinėliai būtų kuo vienodesnio storio.
  3. Suberkite paruoštus ridikėlių griežinėlius į dubenį ir uždenkite maistine plėvele. Pakaitinkite mikrobangų krosnelėje apie 40 sek., kad suminkštėtų. Nuimkite plėvelę, nupilkite skystį ir gerai nusausinkite.
  4. Perdėkite gerai nusausintus ridikėlius į kitą dubenį. Supilkite į jį alyvuogių aliejų ir suberkite prieskonius. Gerai sumaišykite.
  5. Ridikėlių griežinėlius išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Griežinėlius dėliokite vieną šalia  kito vienu sluoksniu.
  6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių. Tuomet apverskite, sumažinkite temperatūrą iki 110 ºC  ir kepkite dar apie 20 minučių. Kepimo laikas labai priklauso nuo griežinėlių storio, todėl nuolat stebėkite juos kepimo metu.
  7. Iškepusius ridikėlių traškučius išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite. Patiekite netrukus.  
Receptas: Kruopų ir žalumynų salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.3 / 9
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Brokoliniai kopūstai: 1.00 vnt.
Fetos sūris: 200.00 g
Kynvos (bolivinės balandos): 200.00 g (stiklinė)
Pipirai: 1.00 vnt. (mažas indelis mažų pipiriukų arba daigintų garstyčių grūdų)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Druska: 2.00 žiupsnelis (pagal skonį salotoms ir užpilui)
Aliejus: 3.00 valg. š. (užpilui)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. sulčių - užpilui)
Petražolės: 2.00 vnt. (kelios šakelės - užpilui)
Mėtos: 2.00 vnt. (kelios šakelės - užpilui)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (keletas - užpilui)
Ridikėliai: 4.00 vnt. (keletas)
Kaip gaminti
  1. Bolivinių balandų sėklas gerai nuplaukite sietelyje, suberkite į verdantį vandenį, uždenkite ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 15 min.
  2. Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite sviestą, dar 10 min. brinkinkite, tada išpurenkite šakute ir atvėsinkite.
  3. Brokolius nuplaukite, kotus nupjaukite, išskirstykite griežinėliais ir patroškinkite garuose.
  4. Ridikėlius nuplaukite, supjaustykite griežinėliais.
  5. Fetą sutrinkite šakute.
  6. Kruopas sumaišykite su feta, brokoliais, ridikėliais, nuplautomis ir nuvarvintomis pipirinėmis, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite druska.
  7. Padažui visus ingredientus sumeskite į plakti skirtą indą, iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu ir užpilkite ant salotų. 
Daugiau įvairių receptų rasite štai ČIA. 
Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką