Dabar populiaru
Publikuota: 2019 gruodžio 24d. 12:17

Ruošiame 12 patiekalų Kūčių stalui: receptai pritrūkusiems idėjų

Kūčių stalas
Restorano archyvo nuotr. / Kūčių stalas

Ant Kūčių stalo paprastai dedama 12-a patiekalų, jei priskaičiuosime ir duoną, šviežius bei džiovintus vaisius, šį rinkinį patiekti nebus taip jau sunku. Tačiau jei pritrūkote idėjų, skubame į pagalbą – jūsų dėmesiui, ir tradiciniai, ir modernesni patiekalai Kūčių stalui (jei kuriame jų rastumėte paminėtą sviestą, drąsiai keiskite jį aliejumi).

Sriubos:

Receptai
Receptas: Raugintų burokėlių barščiai su „ausytėmis“
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 23
Kaip gaminti

1. Burokėlius užraukite prieš kelias dienas: nuvalytus sudėkite į stiklainį su riekele ruginės duonos ir užpylusios vandeniu laikykite šiltai. Tada ištraukite, supjaustykite kubeliais, užpilkite raudonųjų serbentų, citrinų, ar kitokiomis rūgščiomis sultimis ir apie 1 val. pamarinuokite.

2. Grybus užpilkite šaltu vandeniu, 2–3 val. pamirkykite, išimkite, nuplaukite, o ištrauką, kurioje mirko grybai, palikite nusistoti ir dalį viršaus nupilkite. Grybus su svogūnu pakepinkite aliejuje, sumalkite ir pasūdykite.

3. Grybų skystį užvirkite, sudėkite smulkintą morką, petražolės šaknį, sumeskite laurų lapelius, supilkite daržovių sultinį, nuo marinuotų burokėlių likusį skystį ir virkite ant silpnos ugnies apie 10 min. Tada sukrėskite aliejuje pakepintus marinuotus burokėlius ir dar 10 min. pavirkite, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais. 

4. Paruoškite tąsią, bet nekietą tešlą, ją labai plonai iškočiokite, supjaustykite kvadratėliais, ant kiekvieno dėkite džiovintų grybų įdaro, sulenkite trikampiu, užspauskite kraštus, kad neištekėtų įdaras, ir formuokite pasagėlės formos „ausytes“.

Ingredientai
Burokėliai: 3.00 vnt.
Daržovių sultinys: 1.00 l
Sultys: 1.00 st. (rūgščių vaisių)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Petražolės: 1.00 vnt. (šaknis)
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Grybai: 6.00 vnt. (džiovinti baravykai)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Miltai: 1.00 st. (Tešlai)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį ir tešlai)
Vanduo: 2.00 st. (tąsiai, bet nekietai tešlai)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Pikantiški barščiai su džiovintomis slyvomis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 50 min.
3.1 / 15
Kaip gaminti

1. Kopūstą supjaustykite šiaudeliais, žiedinį kopūstą išskirstykite žiedynėliais ir kiek patrumpinkite kotelius.

2. Į puodą supilkite sultinį, suberkite pipirus ir laurų lapelius, sumeskite smulkintus kopūstus ir virkite ant silpnos ugnies apie 15 min., tada sumeskite žiedinį kopūstą ir dar 10 min. pavirkite.

3.Svogūną, morką ir burokėlius nulupkite. Svogūną sukapokite, burokėlius ir morką sutarkuokite.

4.Šaukšte aliejaus pakepinkite smulkintus svogūnus. Kai šie dailiai apskrus, sumeskite morkas, tada burokėlius ir nuluptus bei smulkintus pomidorus. Daržovių mišinį pasūdykite, supilkite citrinų sultis ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 5 min., tada sukrėskite į puodą, užvirkite, sumeskite kapotus česnakus, petražoles, smulkintas džiovintas slyvas, dar kelias minutes pakaitinkite, uždenkite puodą dangčiu ir apie 20 min. palaikykite.

Ingredientai
Burokėliai: 2.00 vnt.
Daržovių sultinys: 2.00 l
Pomidorai: 2.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kopūstai: 1.00 vnt. (sriubai reikės trečdalio baltagūžio kopūsto)
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (pusė nedidelio žiedinio kopūsto)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Slyvos: 6.00 vnt. (džiovintos)
Citrinos: 1.00 vnt. (sriubai reikės šaukšto citrinos sulčių)
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Petražolės: 3.00 vnt. (dėkite pagal skonį)
Druska: 2.00 arbat. š. (berkite pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (berkite pagal skonį)
Aliejus: 1.00 valg. š. (kepti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Mišrainės:

Receptai
Receptas: Kaliaropių ir burokėlių mišrainė
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.5 / 40
Kaip gaminti

1. Kaliaropes ir burokėlius išvirkite.

2. Obuolį supjaustykite kubeliais, porą susmulkinkite.

3. Viską parūgštinkite citrinos sultimis, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų.

4. Užpilkite rapsų aliejaus ir viską gerai išmaišykite.

Skanaus!

Receptą atsiuntė Rūta Martinkevičiūtė

Ingredientai
Druska: 2.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis
Aliejus: 2.00 valg. š. (rapsų)
Citrinos: 1.00 vnt. (sulčių)
Porai: 1.00 vnt.
Obuoliai: 2.00 vnt. (saldžiarūgščiai)
Burokėliai: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Kaliaropė: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Troškinti burokėliai su džiovintais grybais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 19
Kaip gaminti

1. Kiekvieną nuluptą burokėlį apipjaukite ištisine juostele ir pasidėkite - bus pagrindas „rožytei“.

2. Svogūnus pakepinkite aliejuje, supilkite tarkuotus burokėlius, pasūdykite, pagardinkite „Kotanyi“ prieskoniais, mairūnais.

3. Suberkite pasūdytame vandenyje su pipirais ir lauro lapeliais išvirtus baravykus. Išmaišykite ir troškinkite keptuvėje apie 10 min.

4. Iš burokėlių juostelių suformuokite „rožytes“ ir pridėkite į jas troškinio. Puoškite krapais.

Šis patiekalas skanus ir šiltas, ir šaltas.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Ingredientai
Burokėliai: 3.00 vnt. (virti)
Grybai: 50.00 g (sauja džiovintų baravykų)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Druska: 4.00 g (pusė nubraukto šaukštelio)
Laurų lapai: 2.00 vnt. (keli)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Mairūnas: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis maltų)
Kotanyi malūnėlis "Baravykų ir prieskoninių žolelių mišinys" 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 70.00 ml
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Aukštaitiška burokėlių mišrainė
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 201
Kaip gaminti

1. Visas daržoves supjaustykite kubeliais. Svogūną susmulkinkite ir trumpai pakepinkite aliejuje .

2. Daržoves suberkite į dubenį, apibarstykite kmynais, pasūdykite užpilkite aliejų su kepintais svogūnais ir gerai išmaišykite.

Pastaba: vietoj aliejaus galite naudoti ir majonezą arba majonezą perpus maišytą su grietine.  

Ingredientai
Burokėliai: 4.00 vnt. (vidutinio dydžio virti)
Morkos: 2.00 vnt. (virtos)
Bulvės: 4.00 vnt. (virtos)
Agurkai: 3.00 vnt. (rauginti)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Kmynai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 3.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Pupelių salotos su grybais
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 43
Kaip gaminti

1. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais ir apkepinkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi. Sukrėskite į dubenėlį.

2. Grybus nuvalykite, supjaustykite stambesniais gabaliukais ir apkepkite su sviesto bei aliejaus mišiniu.

3. Sudėkite svogūnus, nusunktas pupeles, kedrines pinijas, riešutus ar saulėgrąžas. Pagardinkite druska, pipirais ir išmaišykite. Dėkite į lėkštes ir pabarstykite žalumynais.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

 

 

 

Ingredientai
Pupelės: 240.00 g (konservuotos)
Grybai: 200.00 g
Svogūnai: 2.00 vnt.
Krapai: 1.00 arbat. š. (kapoti)
Petražolės: 1.00 valg. š. (smulkintos)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Kedrinės pinijos: 2.00 valg. š. (arba graikiški riešutai, saulėgrąžų branduoliai)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Grybai su riešutais
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 15
Kaip gaminti
  1. Gerai nuplautus pievagrybius nulupkite, nuvalykite, didesnius supjaustykite ketvirčiais, mažesnius palikite sveikus.
  2. Džiovintus baravykus užpilkite stikline verdančio vandens ir mirkykite, kol grybai suminkštės. Nuspauskite ir nusausinkite.
  3. Svogūną ir česnakus nulupkite, sukapokite, pakepinkite svieste. Kai svogūnas ir česnakai dailiai apskrus, sumeskite pievagrybius, baravykus ir troškinkite ant mažos ugnies, kol nuo grybų atsiradęs skystis išgaruos.
  4. Viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, įmaišykite rozmarinus ir maltus riešutus.
  5. Tiekite gausiai apibarsčiusi kapotomis petražolėmis.
Ingredientai
Pievagrybiai: 400.00 g (šviežių)
Grybai: 1.00 st. (saujelė džiovintų baravykų)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Graikiniai riešutai: 3.00 valg. š. (maltų)
Sviestas: 3.00 valg. š.
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (maltų)
Petražolės: 1.00 vnt. (ryšulėlis šviežių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Veganiška burokėlių ir lęšių mišrainė
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 54
Kaip gaminti

1. Lęšius išvirkite (jei ant pakuotės nurodyta,kad prieš tai reikia pamirkyti, tą ir padarykite), burokėlius sutarkuokite šiaudeliais,

2. Į indą dėkite lęšius, porus, krapus, druską, pipirus, saulėgrąžų grietinę ir viską gerai išmaišykite

4. Tokio tipo mišrainę galite valgyti iš karto arba laikyti šaldytuve iki 3 dienų.

Ingredientai
Lęšiai: 100.00 g
Burokėliai: 3.00 vnt. (virti didesni)
Saulėgrąžų grietinė: 4.00 valg. š.
Porai: 2.00 valg. š. (smulkinto)
Krapai: 2.00 valg. š. (smulkintų)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Druska: 0.50 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Pupelių ir morkų mišrainė su krapais ir migdolais
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.9 / 23
Kaip gaminti

1. Nedideliame indelyje sumaišykite visus užpilui skirtus ingredientus (išskyrus pipirus), paplakite šluotele, kad skysčiai susimaišytų.

2. Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek alyvuogių aliejaus ar ghi sviesto ir suberkite morkas. Retkarčiais pavartydami kepkite jas po 4–5 min. iš kiekvienos pusės, kol suminkštės, šiek tiek paskrus.

3. Į didelį dubenį suberkite pupeles, kiek pravėsusias morkas, pilkite užpilą ir leiskite 10 min. pastovėti. Tuomet darsyk išmaišykite, suberkite krapus, riešutus, šviežiai maltus pipirus, vėl išmaišykite ir patiekite.

4. Ši soti mišrainė bus skani ir kitą dieną (nors migdolai ir kiek praras traškumą), ji tinkama ir dėti į pietų dėžutę.

Ingredientai
Morkos: 4.00 vnt. (supjaustytos skersai plonomis riekelėmis)
Pupelės: 2.00 st. (iš vakaro užmerktų ir kitą dieną išvirtų baltųjų; tinka ir konservuotos)
Krapai: 1.00 sauja (kapotų šviežių)
Migdolai: 50.00 g (pasmulkintų išilgai ir pakepintų)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (1 šaukštas morkų pakepinimui (tam galima naudoti ir ghi sviestą) ir 3 šaukšt. užpilui)
Medus: 1.00 valg. š. (skysto; užpilui)
Citrinos sultys: 2.00 valg. š. (užpilui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (didelis; užpilui)
Šalotinis svogūnas: 1.00 vnt. (nedidelis (arba raudonasis), supjaustytas kubeliais; užpilui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (užpilui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Silkės patiekalai:

Receptai
Receptas: Silkė su daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.5 / 260
Kaip gaminti
  1. Aliejuje apkepkite pusžiedžiais supjaustytą svogūną, sudėkite šiaudeliais supjaustytas paprikas.
  2. Slyvas nuplikykite verdančiu vandeniu, paskui nupilkite jį ir susmulkinkite vaisius.
  3. Slyvas, prieš baigdami troškinti, sudėkite į keptuvę su kitomis daržovėmis, sudėkite pomidorų padažą, įberkite pipirų ir druskos.
  4. Atvėsinkite ir užpilkite ant silkės daržoves.

Receptą atsiuntė Janina M.

Ingredientai
Aliejus: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Paprikos: 2.00 vnt. (raudona ir geltona)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pomidorų padažas: 2.00 valg. š.
Silkė: 2.00 vnt. (filė)
Džiovintos slyvos: 100.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Silkė su burokėliais
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.3 / 94
Kaip gaminti
  1. Virtus burokėlius ir agurkus supjaustykite kubeliais, silkę – gabaliukais, svogūnus – žiedeliais.
  2. Viską sumaišykite ir paskaninkite aliejumi bei mėgstamais prieskoniais.
Ingredientai
Silkė: 300.00 g
Burokėliai: 1.00 vnt. (virtų)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt.
Agurkai: 100.00 g (marinuoti)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: „Silkių“ bokšteliai su džiovintais baravykais
2 asmenims
Pagaminsite per 6 val.
3.8 / 28
Kaip gaminti
  1. Baravykus pamirkykite per naktį. Džiovintas morkas ir razinas (atskirai) pamirkykite 4 valandas.
  2. Mirkytas morkas, razinas, daigintus grikius ir pomidorus susmulkinkite S formos peiliuku.
  3. Pagal skonį pasūdykite. Pagardinkite džiovintais krapais ir pipirais. Suberkite smulkiai supjaustytus baravykus ir džiovintus porus, 15 min. pamirkytus jūros kopūstus, supilkite aliejų ir dar trumpai įjunkite smulkintuvą, kad viskas gerai susimaišytų.
  4. Cukiniją supjaustykite išilgai plonomis juostelėmis. Suformuokite bokštelius ir įdarykite paruošta mase.
J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“ viršelis.
J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“ viršelis.

Receptas iš J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“

Ingredientai
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė geltona)
Grikiai: 1.00 st. (daigintų parą)
Morkos: 1.00 valg. š. (džiovintų)
Pomidorai: 3.00 valg. š. (džiovintų)
Jūros kopūstai:(džiovintų) 2.00 valg. š.
Razinos: 2.00 valg. š.
Grybai: 2.00 valg. š. (džiovintų baravykų)
Porai: 1.00 valg. š. (džiovintų)
Aliejus: 1.00 valg. š. (sėmenų)
Krapai: 1.00 arbat. š. (džiovintų)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (grūstų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Silkė su džiovintomis spanguolėmis ir karamelizuotais svogūnais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.9 / 59
Kaip gaminti

1. Svogūnus supjaustykite plonais žiedais. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų ir sudėkite svogūnų žiedus. Kepkite juos tol, kol suminkštės, o tuomet paskaninkite druska, suberkite cukrų ir viską gerai išmaišykite. Kepkite tol, kol svogūnai paruduos.

2. Nuplaukite ir nusausinkite džiovintas spanguoles bei sumaišykite jas su keptais svogūnais.

3. Silkę supjaustykite maždaug 1 cm storio griežinėliais. Į lėkštę dėkite silkės sluoksnį, o tada visiškai jį uždenkite paruoštais karamelizuotais svogūnais su spanguolėmis.

Ingredientai
Silkė: 500.00 g (filė)
Džiovintos spanguolės: 1.00 sauja
Svogūnai: 2.00 vnt. (dideli)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Cukrus: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Silkė su agurku, aitriąja paprika ir krapais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.7 / 12
Kaip gaminti

1. Puode sumaišykite marinato produktus ir kaitinkite, kol cukrus ištirps. Uždenkite puodą ir palikite atvėsti, pvz., balkone. Marinatas turėtų būti pakankamai šaltas.

2. Silkės filė supjaustykite 1,5–2 cm pločio juostelėmis. 


3. Agurką nulupkite ir supjaustykite plonais ritinėliais. 


4. Aitriąją papriką supjaustykite ritinėliais. Jei norite mažiau aštrumo, pašalinkite sėklytes. 


5. Krapų viršunėles sukapokite. 


6. Stiklainyje arba stikliniame ar keraminiame inde sluoksniais dėkite agurkus, silkes, aitriąsias paprikas ir krapus. Užpilkite šaltu marinatu ir laikykite šaldytuve 2 paras. Tiekite su karštomis virtomis bulvėmis.

Ingredientai
Obuolių actas: 100.00 ml (marinatui)
Cukrus: 200.00 g (marinatui)
Vanduo: 300.00 ml (marinatui)
Silkė: 3.00 vnt. (filė)
Agurkai: 0.50 vnt. (ilgavaisio)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (žalioji)
Krapai: 4.00 vnt. (šakelės)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Silkė su kalėdiniais prieskoniais
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 26
Kaip gaminti

1. Į puodą supilkite actą, cukrų ir vandenį.

2. Kvapiuosius ir baltuosius pipirus, cinamono lazdelę, 5 gvazdikėlius ir kardamonų sėklytes sudėkite į grūstuvę ir lengvai pagrūskite. Sudėkite į marinatą. Sudėkite ir likusius 10 gvazdikėlių.

3. Nutarkuokite pusės apelsino žievelę ir sudėkite į marinatą.

4. Porą ir morką supjaustykite plonais ritinėliais ir sudėkite į marinatą. Jį užvirkite ir palikite virti kelias minutes ant mažos kaitros. Palikite atvėsti, pvz., balkone. Marinatas turėtų būti gana šaltas.

5. Ančiuvius smukliai sukapokite. Silkės filė supjaustykite 1,5–2 cm pločio juostelėmis.

6. Stiklainyje arba stikliniame ar keraminiame inde sluoksniais dėkite daržoves iš marinato, ančiuvius ir silkes. Užpilkite šaltu marinatu ir laikykite šaldytuve 2–3 paras. Tiekite su karštomis virtomis bulvėmis arba rugine duona.

Ingredientai
Actas: 100.00 ml (marinatui)
Cukrus: 150.00 ml (marinatui)
Vanduo: 350.00 ml (marinatui)
Baltieji pipirai: 5.00 vnt. (marinatui)
Kvapnieji pipirai: 10.00 vnt. (marinatui)
Cinamonų lazdelė: 1.00 vnt. (marinatui)
Gvazdikėliai: 15.00 vnt. (marinatui)
Kardamonas: 3.00 vnt. (tik sėklytės; marinatui)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (marinatui)
Porai: 0.50 vnt. (marinatui)
Morkos: 0.50 vnt. (marinatui)
Apelsinai: 1.00 vnt. (marinatui)
Silkė: 400.00 g (filė)
Ančiuviai: 4.00 vnt. (filė aliejuje)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Silkė garstyčių padaže
8 asmenims
Pagaminsite per 4 val. 20 min.
3.4 / 65
Kaip gaminti

1. Silkės filė supjaustykite 1,5–2 cm pločio juostelėmis.

2. Sumaišykite garstyčias, majonezą, sukapotus krapus. Nuolatos sukdami garstyčias, plona srovele pilkite aliejų ir gerai išmaišykite. Sudėkite silkės gabaliukus ir išmaišykite.

3. Sukapokite likusius krapus ir laiškinius česnakus. Jais apibarstykite silkę garstyčių padaže ir palikite bent 4 valandoms įsiskonėti šaldytuve.

4. Tiekite su rugine duona arba virtomis bulvėmis.

5. Man skaniausia valgyti taip: traškią ruginę duoną aptepkite sviestu, uždėkite plonai pjaustytų virtų bulvių ritinėlių ir ant viršaus uždėkite silkės garstyčių padaže.

Ingredientai
Garstyčios: 200.00 ml (saldžiai aštrių (arba patys pagardinkite garstyčias ruduoju cukrumi ar medumi), galite pusę kiekio imti grūdėtųjų; padažui)
Krapai: 1.00 sauja (padažui ir dar pora šakelių silkės patiekimui)
Majonezas: 2.00 valg. š. (padažui)
Aliejus: 100.00 ml (padažui)
Silkė: 400.00 g (filė; silkei)
Laiškiniai česnakai: 10.00 vnt. (silkei)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Silkės ir mangų kapotinis
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.9 / 13
Kaip gaminti

Silkę, svogūnėlį, mangą ir agurkus supjaustykite kubeliais. Įpilkite alyvuogių aliejaus, išmaišykite ir sudėkite į žemas taures. Papuoškite šviežia kapota kalendra ir, jei norite, kukurūzų traškučiais.

Ingredientai
Silkė: 300.00 g (filė)
Šalotinis svogūnas: 100.00 g
Mangas: 300.00 g (prinokusio)
Agurkai: 300.00 g (marinuotų)
Alyvuogių aliejus: 40.00 g
Kalendros: 20.00 g (šviežios)
Kukurūzų traškučiai: 6.00 vnt.
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Kisieliai:

Receptai
Receptas: Klasikinis spanguolių kisielius
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.8 / 40
Kaip gaminti

Pirmiausia elektriniu trintuvu iki tyrės sutriname spanguoles. Tuomet uogų tyrę ir vandenį pilame į puodą ir užverdame. Užvirusį skystį perkošiame per tankų sietą, kad neliktų sutrintų uogų dalelių, tuomet vėl užkaičiame ant ugnies, pilame cukrų ir kiek pakaitiname, kol cukrus ištirps.

Atskirai nedideliame indelyje maždaug 1/3 stiklinės šalto vandens išmaišome apie šaukštą krakmolo ir gautą balsvą skystį plona srovele supilame į puodą su spanguolėmis paskanintu vandeniu. Pilame maišydami, o tada palaukiame, kol gautas skystis tirštėdamas užvirs. Nukaičiame nuo ugnies ir atvėsiname.

Toks kisielius bus vidutiniškai tirštas, tačiau geriamas, o ne kaip desertas kabinamas šaukštu. Tie, kas turi kitokių šaldytų ar šviežių uogų, gali ir jų įmaišyti į kisielių – tinka serbentai, avietės, šaltalankiai. Visas kitas uogas kartu su spanguolėmis reikia sutrinti.

Ingredientai
Spanguolės: 100.00 g (gali būti šviežios arba šaldytos)
Cukrus: 100.00 g
Vanduo: 1.00 l (ir dar šiek tiek krakmolui ištirpinti)
Krakmolas: 1.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Burokėlių kisielius
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.6 / 7
Kaip gaminti

1. Iš nevirtų smulkiai sutarkuotų burokėlių išspaudžiamos sultys. Vanduo užvirinamas su citrinos žievelėmis ir cukrumi, į jį supilamas burokėlių sultyse išleistas krakmolas ir užvirinama.

2. Paskui supilamos citrinos sultys ir, jei dar reikia, įberiama truputis citrinos rūgšties.

2. Patiekiant kisielius išpilstomas į stiklinius dubenėlius, į kiekvieną įdedama po ploną citrinos griežinėlį.

3. Jei verdamas tirštas kisielius (1 l vandens 4 šaukštai krakmolo), jis patiekiamas su saldintu pienu ar grietinėle.

Ingredientai
Burokėlių sultys: 1.00 st.
Vanduo: 3.00 st.
Cukrus: 100.00 g
Krakmolas: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Džiovintų obuolių kisielius
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.9 / 19
Kaip gaminti
  1. Džiovintus obuolius nuplaukite ir pamirkykite , kol suminkštės.
  2. Išmirkytus obuolius suberkite į verdantį vandenį, įmeskite gvazdikėlius ir išvirkite. 
  3. Pertrinkite obuolius per sietelį. Skysčio, kuriame virė, neišpilkite.
  4. Pertintus obuolius supilkite į skystį, kuriame virė, įpilkite dar apie litrą vandens. Supilkite citrinos sultis, suberkite cinamoną. Pagal skonį pasaldinkite. Galiausiai intensyviai maišydami pamažu supilkite su šlakeliu vandens sumaišytą krakmolą.
  5. Maišydami virkite kisielių, kol užvirs ir sutirštės. Patiekite atvėsusį.
Ingredientai
Vanduo: 1.00 l
Obuoliai: 300.00 g (džiovintų)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5)
Gvazdikėliai: 2.00 vnt. (nebūtina)
Cukrus: 1.00 st. (0,5 - pagal skonį)
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Krakmolas: 4.00 valg. š. (bulvių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Kiti Kūčių patiekalai:

Receptai
Receptas: Skanus ir sveikas kūčių stalo patiekalas kūčia
1 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
2.6 / 15
Kaip gaminti

Visus ingredientus (tie, kurie buvo virti ar kepinti, turi būti atvėsinti) kruopščiai sumaišome. Galime dėti į indelius, paspausti ir apvertus išversti į lėkštes, galima patiekti platesnėse stiklo taurėse. Viršų papuošiame nesmulkintais riešutais. Patiekiame iškart.

Pastaba: šiame recepte naudojamus žirnius ir perlines kruopas galima keisti kitų kruopų mišiniu, svarbu, kad jos būtų išvirtos, o ne tiesiog išmirkytos.

Ingredientai
Žirniai: 2.00 valg. š. (virtų)
Perlinės kruopos: 2.00 valg. š. (virtų)
Medus: 1.00 valg. š.
Lazdynų riešutai: 1.00 valg. š. (pakepintų ir pasmulkintų)
Saulėgrąžos: 1.00 valg. š. (galite pakepinti)
Moliūgo sėklos: 1.00 valg. š. (galite pakepinti)
Aguonos: 1.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Aguonų pienas
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 116
Kaip gaminti
  1. Aguonas nuplikykite verdančiu vandeniu, palikite kelioms valandoms arba dar geriau per naktį, kad išbrinktų.
  2. Vandenį nupilkite, tada aguonas 2-3 kartus permalkite mėsmale arba sugrūskite mediniu grūstuvu (kočėlu).
  3. Užpilkite virintu vėsintu vandeniu, perkoškite per tankų sietelį, pasaldinkite medumi ar cukrumi (aguonų pieną galima palikti ir su tirščiais). Aguonų pienu per Kūčias tradiciškai gardinami kūčiukai, kviečiai ir kai kurie kiti patiekalai.
Ingredientai
Aguonos: 1.00 st.
Vanduo: 2.00 l
Medus: 3.00 valg. š. (arba cukrus)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Tradiciniai kūčiukai
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.3 / 186
Kaip gaminti
  1. Mieles ištrinkite su cukrumi. Vandenį šiek tiek pašildykite ir supilkite į jį mieles bei pusę miltų. Išmaišykite, užberkite miltų sluoksnį ir padėkite šiltai, kad pakiltų.
  2. Iškilus tešlai, suberkite likusią dalį miltų, įpilkite aliejaus, suberkite aguonas, druską ir minkykite, kol tešla taps tampri, nebelips prie rankų.
  3. Išminkytą tešlą padėkite šiltoje vietoje 50–60 min., kad pakiltų.
  4. Pakilusią tešlą gerai išminkykite ir voliokite plonus volelius. Pjaustykite juos gabaliukais ir berkite į miltais pabarstytas skardas.
  5. 6–8 min. kepkite 180 °C orkaitėje, kol gražiai paruduos. 
Ingredientai
Miltai: 500.00 g
Vanduo: 200.00 ml
Mielės: 15.00 g (šviežios)
Aguonos: 50.00 g
Cukrus: 50.00 g
Aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Ypatingos

Sergu atsakingai

Sergu atsakingai
Sergu atsakingai

Esports namai

URBAN˙/

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką